![]() |
Cytat:
https://youtu.be/PS_UVc7Yx6A Pozdrowienia D Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
Panowie,
Afryk na ten rok już nie ma.. Zamówienia są, na 2017. :dizzy: W związku z tym mam do sprzedania CRF 1000L Africa Twin z przebiegiem 100km.. Czerwona w DCT Pełna faktura VAT. Dostawa na terenie Polski po kosztach paliwa motocykl nie jest zarejestrowany Cena promocyjna 58 800zł info na priv. Ramboszczak PS: ktoś szuka jakieś innej nowej Hondy..? |
Ile w PL się sprzedało nowych afryk?
|
Cytat:
|
Afryk na ten rok już nie ma.... to dobra czy zła wiadomość :Sarcastic:?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A ja dzisiaj wreszcie pojezdzilem Afra z dct :rolleyes:
|
No no, podziel się :)
|
Mozna by duzo pisac .Ale najpierw.Odwoluje wszystko co powiedzialem zlego,watpilem,stawialem w zapytanie itd odnosnie Afryki a przede wszystkim skrzyni dct.Czlowiek z Hondy ustawil mi zawias pode mnie.Wszystko ladnie wytlumaczyl i pokazal zebym wiedzial jak to moze jezdzic.Najlepszy tryb dla mnie byl S2 wspomagany czasami lopatkami manuala.Moto jezdzilo jak bajka.Nawierzchnie od autostrady do bardzo zlego i kretego asfaltu w gorach.Motocykl kompletnie mnie zaskoczyl,pozytywnie.Rano zastanawialem sie,czy mi sie w ogole chce jechac,a potem nie moglem z niej zsiasc.Motocykl bardzo dynamiczny,parokrotnie watpilem ze jade tak szybko,max to 210kmh i bez problemu.Zawieszanie wybieralo wszystkie niedoskonalosci i nie bylo ich w ogole czuc.Wydach bardzo przyjemny i raczej cichy .Dodajac,ze wizualnie mi sie podoba,to nie zmienialbym go.Oslona przed wiatrem umozliwia przeloty rzedu 150 160kmh bez problemu.Bardzo wygodna pozycja,mam 185cm.Na dalsze wojarze moznanabyc wyzsza szybke choc niekoniecznie.Dyspley czytelny,nie mge sie przyczepic.No i dct,ktore robilo swoja robote wysmienicie.Kilka razy zbyt pozno wlaczalo wyzszy bieg,ale wtedy manualem bieg w gore i juz bylo ok.Ogolnie Automat rewelacyjny,alenie w opcji D.Przelaczanie RM jak najbardziej praktyczne.Nie wiem jak mozna chciec chwytac za klamke sprzegla???Ani razu nie przyszlo mi to do glowy.Ze dwa razy lewa noga mi drgnela,ale tylko drgnela.Klamka hamulca postojowego jest nie do wcisniecia,jest po prostu zbyt daleko.Co tam jeszcze...Ooo kanapa troche twarda.Ergonomia wysmienita.Czuc ze jedzie sie dakarowka i jest rejli.Bardzo chcialbym miec to moto,ale jest Problem.Musze miec moto na dwie osoby bagaz i nie wiem czy gejes tu nie zwyciezy.Proponuje sie nowa Afryka przejechac a nie pisac kolejne posty.W moim przypadku dzisiejszy dzien zmienil calkowicie moje postrzeganie nowej Afry na plus.
|
a jak USS CrossTurer..?
Ujeżdżałeś..? |
Nie nie ujezdzalem. Po długich za i przeciw jednak wygrał gs.Dlatego przejechalem się Afryka. Myślę że crosstourer też jest mega ale ....jednak nie.
|
V4 robi wrażenie, zupełnie inna kultura pracy niż boxer
|
Jakby crosstourer byl mniej Hmmm...plastikowy i troche lzejszy to napewno bylby to top faworyt.Mam wrazenie,choc moze sie sie myle,ze jednyk gs jest bardziej uniwersalnym motocyklem.Do tego ,z tego co czytalem,Crosstourera trrzeba krecic,zeby zadzialal,a w gs dziala na dzien dobry.Jezdzilem dzisiaj takze Explorerem i nie zaprzyjaznilismy sie z wielu wzgledow.Nowa Afryka mnie zachwycila.Swietne Reiseenduro,chyba jedyne prawdziwe,no moze jeszcze 1190 adv R
|
Myku,
Zwrociles moze uwage jak to jest z automatyczna zmiana biegow w pochyleniu w zakręcie - jak na filmiku w necie na rondzie? Ja niestety jezdzac nowa Afra nie zwrocilem na to uwagi, moze nie zauwazylem nawet... I teraz rozne pomysly jednak o manualu przychodza do glowy... Generalnie bylem zaskoczony jak dobrze DCT daje sobie radę!!! Potwierdzam ze lewa noga mi tez drgnela raz czy dwa, a potem bardzo szybko zapomnialem o sprzegle i biegach :-) Pozdrowienia D Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
Ogladalem ten film dwa razy i na ta wlasnie sprawe bardzo zwrocilem uwage.U mnie w Niemczech jest mnostwo rond.Naprawde wyszukiwalem trase,zeby bylo ich jak najwiecej.Kazde z nich robilem na innej predkosci i z innym wyjsciem z niego.Kompletnie nic sie nie dzialo.Bieg trzymal przyz caly czas jazdy po rondzie i przy wyjsciu z niego ,dosyc dynamicznym.prowokowalem to zeby bieg przeskoczyl ale nic sie nie dzialo.Mysle,ze kolega mial po prostu zapiete D,a moze S3,sam nie wiem.U mnie pomimo prob,nie wystapilo kompletnie nic.Nie wiem jak u ciebie,ale wg mnie opcja D jest na przeloty Poza tym nie nadaje sie do niczego.Rewelacyjna jest tez zmiana biegow przy kierownicy.Moto idzie do odciecia
|
Cytat:
|
Chodzi o to żeby bieg był taki jaki ma być na odpowiednich obrotach.Ani za wysoki ani za niski
|
Cytat:
i nie chodzi mi o wypad na weekend, a raczej o załadunek na max'a.... |
Myślę że wszystko można ustawić. Albo porostu przejść na zmianę ręczna która jest fantastyczna i nie do porównania z tradycyjną zmiana biegów. Mi też mówiono że moto uczy się kierownika choć wiem wydawało się że zupełnie niepotrzebnie. Ale jeśli tak jest to jeszcze lepiej.
|
Uczy się . Tylko problem z demo jest jeden - kogo się ma uczyć ?
|
A ja wczoraj miałem dziwną historię.
Chciałem zaszpanowac i pokazać dzieciakom nowy motor. Kluczyk, Luz, start. Kręci kręci kręci i nic. I tak z 3 razy. Wszyscy mina jak zwykle nie odpala. Na szczęście czytałem instrukcje. Manetka do oporu i kręcę. Jeszcze raz bez gazu i odpalił. Nie wiem co to było. Stał na dworze z 3 dni. Może to? Dziwne. |
Nie wiem jaki jest obecnie immobilajzer w nowych AT, ale w wiadrze i vfr był hiss, czy jakoś tam. Jak moto stało na zewnątrz przez jakiś czas to właśnie on czasami robił podobny żart, trza było kluczyk ścisnąć w ciepłej ręce przez chwilę, manetkę na max i palić.
|
Filmy takie w internetach z produkcji
https://www.youtube.com/watch?v=b8ja...&feature=share https://www.youtube.com/watch?v=tW-JQ691fwU https://www.youtube.com/watch?v=CYqMCRbGcF0 |
Strasznie się spieszą. A potem moto nie odpala. W Berlinie to inaczej wygląda
|
Myku, Berlin nie jest zagrożony sejsmicznie....
;) |
Aaaa a....to dlatego się tak spieszą. Żeby zdążyć przed kolejnym :haha2:
|
Cytat:
|
Cytat:
Raczej widać tam super strategie i organizacje pracy a nie paniczny chaos. Aż mi się historia przypomniała jak klient z Bliskiego wschodu płakał bo w głowicy znalazł klucz dynanometryczny. To mu kolega odbąknął że nie ma co narzekać bo ma super amerykański snap-on za friko. |
Cytat:
pocieszające jest to, że można coś złożyć równie dobrze jak fabryka :) poniżej "profesjonalnie" zrobiony film z montażu silnika (sorry, że to BMW :) ) i dalsza część |
Właśnie o te filmy mi chodziło. Spokojnie bez stresu w krotkich rękawach bez tych idiotycznych czapeczek . Widać że składają maszynę a nie milion skuterów na dzień.
|
Cytat:
Bo to jest film z prawdziwej produkcji, a nie cukierkowy Public Relations z BMW :) |
Różnica jest taka, że Japończyk wkręca kilka śrubek biegnąc za silnikiem. Potem następny i następny i... Jak robot.
Niemiec odpowiedzialny jest za cały podzespół. To zupełnie inna organizacja pracy. Może i mniej wydajna ale daje urozmaicenie prac i poczucie odpowiedzialności za wykonaną pracę. Nie chcę oceniać, która kultura produkcji jest lepsza. Nie mam za to wątpliwości w której wolałbym pracować. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Bylem w tej fabryce w mojej wiosce, conieco widzialem jak te ponoc najlepsze motury swiata skladaja. Tam tym "skladaczom" wszystko podjezdza pod reke, nie musza nawet sie obrocic. Max ciezar jaki moga "dzwigac" to 2kg. Tempo na tasmie to 1/5 japonskiego wiec juz wiem dlaczego ten ponoc najlepszy enduro na swiecie tyle kosztuja.
I jakos nie widac efektu ze niby pomalu to dokladnie. Ale od czego jest marketing? Gebels plakal jak czytal te prospekty :D |
Co jest fajne w tych niemieckich fabrykach to cisza. Raczej jakość nie idzie w parze z tym że jeden koleś jest odpowiedzialny za podzespół.
W Szwecji, chyba Volvo, pracownicy nie chcieli takiego trybu pracy bo jest bardzo męczący. |
Cytat:
|
Cytat:
Honda w UK ma praktycznie całą linię produkcji zautomatyzowaną. Dlatego jeszcze mogą robić w tym kraju. |
|
Jeżeli taki żółty człowieczek przez rok, cały czas dokręca jedną śrubkę, to wiecie z jaką precyzją wkońcu ją dokręca?!
|
Mada swiete slowa :-) - to co jest dobre dla firmy z reguly jest mniej przyjemne dla pracownikow
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
Z ciekawostek to koleżanki ojciec Japończyk pracował 35 lat na tym samym stanowisku i dojeżdżając 2.5h w jedną stronę. Mają tam pranie dobre.
|
Cytat:
|
co by nie pisać to boxery BMW to b.dobre motocykle mają swoje humory ale kiedy pasażerka nie puszcza Cię samego i zabiera ze sobą wszystko co potrzebuje to i tak nic innego nie pozostaje ;)
|
co by nie pisać to boxery BMW to b.dobre motocykle mają swoje humory ale kiedy pasażerka puszcza Cię samego i zabiera ze sobą wszystko, czego potrzebujesz to nic innego nie pozostaje tylko te dwa wielkie cyce.
|
taaa jasne :mur: to ciekawe jak wcześniej wyglądały wyjazdy we dwójkę? (pytanie retoryczne) nikt nie jeździł tylko czekał na GSa.
|
mdxmd i tego się trzymajmy :Thumbs_Up:
|
Cytat:
|
Wcześniej nie mieli kasy na GSa i jeździli komarkiem.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:05. |