Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   KTM (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=178)
-   -   Wady i zalety Big Twins od KTM-a 1090/1190/1290 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31533)

zimny 31.12.2023 22:38

Odnośnie zaworów to za punkt odniesienia weźcie GSa 1200 do 2010 na śrubkach :)

Muszę przyznać że wiele rozumiem ale wyjmowanie wahacza do zmiany zdawczej to już grubo. Choć jak tak inaczej na to spojrzeć - przynajmniej łożyska wahacza jest okazja przejrzeć, przesmarować :)

Ładne te wasze pomarańcze, nie są to raczej maszyny dla mnie raczej ale ładne :Thumbs_Up:

Bulwiak 31.12.2023 23:06

Raczej spoko i nie jest tak źle :D

https://youtu.be/170f20fH3Mw?si=xiW6h67zq-eER-ff

Michal 02.01.2024 10:43

Cytat:

Napisał zimny (Post 840948)
Odnośnie zaworów to za punkt odniesienia weźcie GSa 1200 do 2010 na śrubkach :)

Muszę przyznać że wiele rozumiem ale wyjmowanie wahacza do zmiany zdawczej to już grubo. Choć jak tak inaczej na to spojrzeć - przynajmniej łożyska wahacza jest okazja przejrzeć, przesmarować :)

Ładne te wasze pomarańcze, nie są to raczej maszyny dla mnie raczej ale ładne :Thumbs_Up:

Nie wiem czy były jakieś różnice w rocznikach, ale miałem 1190 ponad 8 lat i prawie 100tys km, nigdy nie zdejmowałem w nim wahacza do wymiany zębatki zdawczej.

Dubel 02.01.2024 12:20

Cytat:

Napisał Michal (Post 841033)
Nie wiem czy były jakieś różnice w rocznikach, ale miałem 1190 ponad 8 lat i prawie 100tys km, nigdy nie zdejmowałem w nim wahacza do wymiany zębatki zdawczej.

Ja tez nie, zebatka 17Z wychodzi bez ceregieli 16Z tym bardziej wiec nie rozumiem tej fazy z wachaczem :confused:
Moze moto bite, cos przesuniete , nie mam pojecia. Ja mam 1190R jak wyszlo z fabryki i przy wymianie napedu wachacza nie dotykam

Bulwiak 02.01.2024 16:31

Cytat:

Napisał Dubel (Post 841061)
Ja tez nie, zebatka 17Z wychodzi bez ceregieli 16Z tym bardziej wiec nie rozumiem tej fazy z wachaczem :confused:
Moze moto bite, cos przesuniete , nie mam pojecia. Ja mam 1190R jak wyszlo z fabryki i przy wymianie napedu wachacza nie dotykam

Dokładnie. Wczoraj także wymieniałem cały kompletny napęd i bez jakiś dziwnych rzeczy jak odkręcanie wahacza.

goral 03.01.2024 21:17

Cytat:

Napisał tuzmen (Post 840858)
Grzebałem już kilkunastu sprzętach ale ten jest najmniej przemyślany pod kątem serwisu.
Przykład: prozaiczne dolanie płynu chłodnicy to zdjęcie baku a to odkręcenie pięciu elementów obudowy razy ileś tam srobek. A najpiękniejsze to do zdjęcia zębatki zdawczej trzeba odkręcić wachacz. Zdejmowanie tylnego koła tak samo porąbane jak w moim dziobaku więc już się przyzwyczaiłem. Wiązka kabli nad tylną głowicą ciężko wyjąć pokrywę. Trzeba pamiętać o odkręcenie świec przy regulacji zaworów. Plus to fajna blokada wału dla gmp ale minus za nie do konca przemyślana serwisowke.
Miałem profilaktycznie wymienić rozrusznik na ten z cbr ale jak popatrzyłem gdzie on jest to dałem spokój. Ogólnie ciasnota wewnątrz kratownicowej ramy mocno komplikuje pracę

Tuzmen, fakt czasami trzeba pokombinować tu i ówdzie, ale ogólnie to nie ma tragedii. Napisz proszę co to za patent z tym rozrusznikiem od CBRy i czy po wymianie kończą sie problemy z kręceniem w temperaturach poniżej 5 stopni?

tuzmen 03.01.2024 21:33

No ja nie tragizuje tylko porównałem zabawę z nim z innymi sprzętami i wychodzi ze Valki mają trochę trudniej bo ciaśniej. Ale jakby dali jeden cm tu i dwa tam to by nie było tych problemów a sam sprzęt niczym by się nie różnił. Ogólnie to ta 11 podoba mi się okrotnie pod każdym względem.
Odnośnie rozrusznika ja mam typ sm17 a więc ten mały i słaby. Ale pasuje do niego sm13 bo od roku 15 go tam wsadzili. Okazuje się że sm13 to występuje w pierdylionie motocykli nie tylko w 1290 gdzie na allegro latają po 500zl. Taki sam jest w cbr 600 f2 i f3 za 50zl bo chodź sm13 to popularna konstrukcja to różni się mocowaniami w zależności kto tam to montował. Cbr ma to samo mocowanie

goral 03.01.2024 22:41

Cytat:

Napisał tuzmen (Post 841258)
No ja nie tragizuje tylko porównałem zabawę z nim z innymi sprzętami i wychodzi ze Valki mają trochę trudniej bo ciaśniej. Ale jakby dali jeden cm tu i dwa tam to by nie było tych problemów a sam sprzęt niczym by się nie różnił. Ogólnie to ta 11 podoba mi się okrotnie pod każdym względem.
Odnośnie rozrusznika ja mam typ sm17 a więc ten mały i słaby. Ale pasuje do niego sm13 bo od roku 15 go tam wsadzili. Okazuje się że sm13 to występuje w pierdylionie motocykli nie tylko w 1290 gdzie na allegro latają po 500zl. Taki sam jest w cbr 600 f2 i f3 za 50zl bo chodź sm13 to popularna konstrukcja to różni się mocowaniami w zależności kto tam to montował. Cbr ma to samo mocowanie

:Thumbs_Up:

Dubel 03.01.2024 22:50

Cytat:

Napisał tuzmen (Post 841258)

Dzięki za info.

zimny 03.01.2024 23:45

Również dzięki za objaśnienia. Mam obraz już co i jak.

W DL1000 mimo że V i do tego L-Twin 90 stopni to nie ma problemów dużych z dostępami a konstrukcja nader dopracowana i przemyślana z jednym ale...

...w moim obecnym do wymiany żarówki mijania trzeba wyjąć kokpit z zegarami :mur:;) może i jest to proste ale jednak. Nie chciałbym tego robić warunkach polowych w deszczu nocą.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:22.