![]() |
Łożyska główki ramy
Panowie z jaką siłą powinny być dokręcone ? Na chłopski rozum wiem że powinno się tak dokręcać żeby nie było czuć łożyska ale żeby nie było też luzu. Wiecie jak to sprawdzić !?
|
Zerknij TU
|
Wielkie dzięki 7GREG
Podziękował
|
Panowie,
Tak dla potwierdzenia sprawy. Po ostatnim wyjeżdzie /troche terenowym i długawym/ oraz testach zawieszenia po wymianie oleju w lagach (górki dołki krawężniki itp itd) zrobiło mi się to że: 1. Przy mniejszych prędkościach drga przednie zawieszenie - jakby na super maksa niewyważone przednie koło 2. Ewidentny luz na dolnym łożysku g. ramy - badanie na centralce. 3. Kiera chodzi elegancko bez wyczuwania czegokolwiek od boku do boku bez zmiany oporu. Sie rozumiem, że szukać łozysk, czy coś tam się może poluzować ?? A jak łożyska to czy ktoś ma doświadczenie w kwestii cena/jakość ? |
Na pewno nie zamontowałbym już kulkowych, tylko stożkowe.
Cena kompletu z osłonkami to jakieś 110 zł. Do wymiany warto się zaopatrzyć za wczasu w pręt zbrojeniowy obcięty na kiełbase do wybicia starych bieżni (taki fi 6-10mm) |
Jeśli regulujesz docisk łożyska i tykanie nie ustępuje zobacz, czy nie masz wybitej:
a)główki ramy b)sztycy w dolnej półce. Bo zdarza się. I jeśli tylko będziesz miał możliwość - stożkowe a nie kulkowe. Nigdy w życiu kulkowych. |
Cytat:
Mój patent sie sprawdził, kosztował 90zł czyli mniej niż same łozyska no i został sie do ewentualnych innych zastosowań. Jak ktos ma kłopoty to jechać do mojego warsztatu- zapraszam i robie za darmoche dla motonitów z forum:) |
Może prałeś tylko z jednej strony i sie bieżnia przekosiła i zaklinowała na amen.
Większości użytkownikom się udaje to wybić bez uzycia szlifierek, drimeli, dynamitu itp. Miałem też przygotowany pręt z długiego wiertła z dość twardego materiału ale pręt zbrojeniowy (żebrowany) wystarczył. |
Cytat:
|
Cytat:
Czy można liczyć na jakąś opinie ?? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:09. |