![]() |
Czy taki zaworek ma sens :)
Wiem, że to nie forum BMW, ale tam kazali mi jechać do serwisu :), problem który opisuje tyczy taż AT np v7A.
Czy takie zaworki w dekielkach od lag, które nie są w żaden sposób regulowane mają sens? http://www.slavensracing.com/wp-cont...+%20points.jpg Strona producenta http://www.slavensracing.com/shop/fo...-bleed-buttons i przykładowy montaż w tej okropnej marce z wieloma akcjami serwisowymi :D http://advrider.com/forums/showthread.php?t=614778 A może jak coś jest do bani to zaworki i tak tego nie uratują, tylko trza iść w droższe rozwiązania? |
najzwyklejszy zaworek odpowietrzający
lagi sie pompują i żeby upuścić ciśnienia stosuje się takie dupsy nie powinny być drogie - jeszcze zalezy na jaki gwint |
Ma sens, by łatwiej było odpowietrzyć :)
|
Wiecie o co pytam :)
Może zapodam w poradńiku Szparaga? :) Chodzi o to czy jak zamontuję zawór, ten czy inny, napompuję to faktycznie będzie lepiej, czy to zwykłe zawracanie dupy?b |
Te zaworki są do łatwego upuszczania ciśnienia z zawieszenia.
Stosuje się je głównie w crossówkach gdzie zawias upside down ma duży skok i non stop pracuje w extremalnych warunkach. Pracując zasysa jakby powietrze do środka lag, po każdym treningu zalecane jest spuszczenie ciśnienia gdyż może się ono wytworzyć takie, że uszkodzi uszczelniacze zawieszenia. Oryginalnie w wyczynowych zawieszeniach są od góry takie małe śrubki miedziane, zamiennie zamiast nich zakłada się takie zaworki , spuszczasz wtedy powietrze wciskając kapturek zaworu zamiast za każdym razem wykręcać śrubę, która po pewnym czasie się i tak zetnie. Miałem te zaworki w CR-ce i teraz do Kata tez sobie kupiłem Przez tez zawór nie da się nic pod pompować , służy tylko do spuszczania ciśnienia. |
Cytat:
wszystko w temacie. jeśli chcesz usztywnić zawieszenie - zwiększyć naprężenie wstępne sprężyny to wkręć zwykłe zawory - najlepiej połączone ze sobą wężykiem dla wyrównania ciśnień w lagach. będzie to skuteczne i jak znam życie to na pewno znacznie tańsze. matjas |
W GS 800 bym nie kombinował z pompowaniem.
Odpowietrzniki zawsze mają sęs, przy zawieszeniu o tak długim skoku, ale o ile kojarzę to osiemsetka nie ma gotowych dziurek, jeśli nie to nie kombinuj, jeśli ma to wkręć zaworki i odpowietrzanie jak w AT. Co byś chciał uzyskać ?? za miętko, za twardo, za wolno czy za szybko, co chciałbyś zmienić. |
Generalnie lubię jak zawieszenie jest twarde. Szybkie zakręty i takie tam.
Wymieniałem teraz olej i zamiast oryg 7,5 wlałem 10. zobaczę jak będzie. Zawiecha w 800 jest jak dla mnie trochę za mięka, ale jak wjadę w kamloty to nie chcę aby mi rąk pourywało. Stąd kombinacje z jakąś delikatną regulacją. |
Zawias będzie teraz wolniejszy, co powoduje odczucie twardości. Jak lubisz twardo to mogłeś nalać troszkę więcej oleju, jakieś 10 MM albo dorobić tuleje które wstępnie napną sprężynę.
|
Dolać oleju zawsze można, dekielki w górę i chlup. Ale jak kiedyś czytałem to samo dolanie oleju ma zmniejszyć "poduszkę powietrzną", a nie sprawić, że ta nadwyżka się gdzieś wleje i utwardzi zawiechę.
10ml powiadasz? Sprawdzę jak będzie i ew doleję :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:44. |