Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Prośba o pomoc w wyborze opon. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=23130)

Jolero 17.02.2015 23:21

Prośba o pomoc w wyborze opon.

Witam, chciałbym prosić forumowiczów o pomoc w wyborze opon do swojej Afryki. Remontuję ją i przyszedł czas na wymianę opon także chciałbym poprosić o pomoc w wyborze. Będę jeździć 50/50% asfalt/teren. Początkowo wybrałem na przód MOTOZ DESERT, a na tył Mitas C-02.
ORaz chciałbym zapytać jak sprawuje się komplet opon TKC80 w warunkach terenowych oraz o zużycie bieżnika we wszystkich oponkach wymienionych. Przeczytałem sporo artykułów na temat tych opon na forum Africy i innych ale strasznie się zamotałem więc liczę na pomoc.

Z góry dziękuję,

Pozdrawiam :D

voxan69 17.02.2015 23:27

Mam Motozy i C02 w terenie super a na asfalcie jak to kostki ale schodzą szybko - jeżeli nie będziesz wjeżdżał w bajora tylko jakies szutry i nie za duże kałuże to wg. mnie dla Ciebie byłby lepszy komplet na przód TKC80 a na tył E09

NUROFEN 18.02.2015 13:24

Ja z Mitasa E09 przesiadłem się na K60 SCOUT.
Nie było okazji testować bo zimno jak choinka

dawid8210 18.02.2015 14:02

Najlepszym sposobem jest tesotowanie :) Przelatać na kilku rodzajach gum i wyrobić swoje zdanie :)

Maurosso 18.02.2015 14:10

TKC sprawuje się świetnie w roli 50/50, szczególnie na przód. Zużycie bieżnika jest...Szczególnie na czarnym, gdy słonko przyświeci i zechce się przyhamować trochę konkretniej. Mi się udało zajechać w jeden sezon "półtora" przodu (końcówkę z poprzedniego sezonu i nową).
Z tyłu K60 to mega opcja. Ceni się...ale nie znika tak szybko jak się bałem.
Taki zestaw dał mi sporo frajdy zarówno po czarnym (podczas deszczu czy ulewy byłem w szoku na jak duży margines pozwala). W terenie też było bardzo ok. Mokra trawa była jedynym mankamentem.

Tyle że mam wrażenie, że obie te opony są dużo mniej "off" niż Desert i C-02.

bicio 18.02.2015 14:33

Cytat:

Napisał dawid8210 (Post 418326)
Najlepszym sposobem jest tesotowanie :) Przelatać na kilku rodzajach gum i wyrobić swoje zdanie :)

Dokładnie, ja dojeżdżałem używki, żeby eksperymenty nie bolały finansowo. Wyrobiłem sobie zdanie i kupiłem c02 na tył i motoza enduro I/T na przód, zestaw miodzio :)

voxan69 19.02.2015 09:06

Ja też jestem mega zadowolony z tego zestawu a przede wszystkim nie boję się nigdzie wjeżdżać - błoto, piach, trawa, kałuże dla mnie rewelacja - jedyna wada to hałas ale to kostki

Jolero 12.03.2015 00:02

Jeździł ktoś na motozie z przodu na orginalnym błotniku ? Nic nie obciera nic się złego nie dzieje ?

zaczekaj 12.03.2015 03:06

Cytat:

Napisał Jolero (Post 422560)
Jeździł ktoś na motozie z przodu na orginalnym błotniku ? Nic nie obciera nic się złego nie dzieje ?

Jak się zapcha błotem czy gliną to obciera :D

Wyklikano z Tapatalk

NUROFEN 27.05.2015 17:33

A motoz TRACTINATOR ?
Znalazłem przypadkiem...szukam opony przedniej na Rumunię ot co. Doradźcie bo mało czasu. Mitas 07 na kamieniołomie nie spisał sie zbyt dobrze. TKC juz miałem...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:57.