![]() |
Pukanie przy napędzie
Hej
Dziś w końcu zabrałem się za mycie Moto i za czyszczenie napędu. I jak to często bywa kierownik słyszy dziwne dźwięki w swoim Moto, które może wcześniej były ale nie dają spokoju. Od początku wypchnąłem moto z garażu umyłem i z powrotem. Wpychając usłyszałem dźwięk z napędu lub, który wydaje mi się że nie był tak dosadny. Otworzyłem miejsce na przodzie i nic nie znalazłem przy napędzie bo podejrzewałem że coś się tam dostało. Może mi się wydaje i tak było wcześniej. Nagrałem filmik, ale może to nie oddaje tego dźwięku Moto ma na latane ok 13 tys. Łańcuch kontrolowany na bieżąco. Zawsze ok 40mm Jak jest u was? https://youtu.be/8uG1hdvPD5Q |
Dodam jeszcze że jak naciągnąłem ręką łańcuch to puka mocniej. Nie wygląda mi to dobrze :/
|
Jakby łożysko się wysypało
|
Sprawdzałeś czy przypadkiem nie masz wyczuwalnego luzu na wałku zdawczym?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Złap za zębatkę i próbuj czy niema luzu góra-dół.
|
Eeee... przy 13 tys km nalotu?!?!? Dzwiek dobiega wyraznie z okolic zdawczej? Jezeli to prawda to SŁABO :(
|
Tak patrze na to nagranie jak wolno kręcisz tym łańcuchem i te stuknięcia odpowiadają momentowi zazębiania małej zębatki za łańcuch. Czyżby zębatka albo łańcuch zużył/a się nienaturalnie szybko i nie ma odpowiedniego pasowania?
|
Też obstawiam że to zużyty łańcuch.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:16. |