Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Grzana manetka rozgrzewa się pomimo wyłączenia! (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7377)

krystek 09.09.2010 15:54

Grzana manetka rozgrzewa się pomimo wyłączenia!

Witam ponownie!
Mam taki problem. Będąc na wyjeździe w sierpniu, spalił mi się regler towarzyszyło temu popalenie żarówek, wygotowanie baterii i rozgrzanie się lewej manetki, pomimo włączenia. Bezpiecznik 5 jest cały. Wracając wyciągnąłem bezpiecznik by nie narażać się na awarię. Dzisiaj założyłem go ponownie, zapaliłem motocykl i manetka się rozgrzewa sama, panel manetek jest wyłączony. Padły manetki zupełnie? czy coś mogę naprawić?Prawa manetka jest chłodna normalnie.

pozdrawiam i zróbcie burzę muskóff

bukowski 09.09.2010 16:35

Cytat:

Napisał krystek (Post 131601)
Padły manetki zupełnie? czy coś mogę naprawić?Prawa manetka jest chłodna normalnie.

pozdrawiam i zróbcie burzę muskóff

do czego masz podpiete minetki?

laska 09.09.2010 17:01

Albo poleciał sterownik manetek. Nie znam się ale gdyby to było zasilanie to włączałyby się chyba obie?
pozdr,
laska

matjas 09.09.2010 17:52

co to za manetki jeszcze powiedz.

matjas

krystek 09.09.2010 18:27

już odpowiadam:
manetki są wlutowane w główny kabel zasilający idący do stacyjki w pobliżu aku,
manetki oxford,

matjas 09.09.2010 18:39

jak dla mnie padł regulator manetek - pewnie dostał za dużo prądu i coś się popierdzieliło w jakimś tranzystorze czy coś i jest zwarty przez cały czas. nie jestem elektronikiem ale jak dla mnie to raczej rzecz nienaprawialna - nie warto zachodu... przelutowywałem kiedyś Bajraszowi starszy panel sterowania Oxfordami /taki z folijką a nie z guzikami jak teraz/ bo nie działało i nie było tam żadnego opisanego /brandowanego/ układu. To dodatkowo może utrudnić wymianę uszkodzonego elementu - a jeśli nie będzie wiadomo co to za element to będzie trudno go zdiagnozować...
na Twoim miejscu, bo przecie nie sztuką jest kupić nowe manetki, poszukałbym na allegro używek jakichś saito czy coś... i kupił sam sterownik. bywają takie deale - pamiętam, że kiedyś koleś sprzedawał na pniu chyba z 6 kompletów różnych manet.
lub... ew wstaw włącznik przed tą niewyłączalną manetkę i pamiętaj o tym, że trzeba ją wyłączyć.
nawiasem - nigdy przy podłączaniu szpejów do moto nie bawiłem się we wlutowywanie gdziekolwiek bo się na tym nie znam aż tak /tak uważam/. i zawsze podłączałem wszystko przez przekaźnik. trochę więcej roboty ale masz na zawsze węzeł zasilający odłączany przy wyłączeniu zapłonu/świateł i może jeśłi manetki dają się sterować temperaturowo i obydwie grzeją tak samo na 1,2,3,4 to może wrzuć przekaźnik i będziesz miał z bańki.

pozdrawiam
matjas

krystek 09.09.2010 18:45

poszukam przekaźnika, a jak nie to mam na półce nowe daytony :)

bukowski 09.09.2010 20:53

Cytat:

Napisał krystek (Post 131646)
poszukam przekaźnika, a jak nie to mam na półce nowe daytony :)

moge podpowiedziec swietny patent, ktorego uzywalem w wyprawowym patrolu: hebelki z helikopterow. To obsluguje 20-30A przy 36V, wiec mozna sobie takie cos wpiac bez przekaznika. W patrolu wlaczalem tym wentylatory elektryczne po przerobce, elektrownie na dachu (skromne 400W), swiece zarowe (rowniez po wywaleniu przekombinowanego sterownika). Dzialalo, nie klekalo mimo moczenia.

MaRP 09.09.2010 20:57

Cytat:

Napisał sneer (Post 131662)
hebelki z helikopterow

Tylko podpowiedz, gdzie to dostać?

Cytat:

Napisał sneer (Post 131669)
allegro na przyklad?

Ok, dzieki sneer, wydawało mi sie, że to będzie bardziej skomplikowane.

bukowski 09.09.2010 21:13

allegro na przyklad?
mam taki jeden, 24V 50A. zalaczam fote, zeby latwiej rozpoznac (to ma rozmiar pudelka zapalek). Nazywa sie AZS-50 albo AZS-30 (cyfra to amperaż)
http://img715.imageshack.us/img715/3258/wlacznik.th.jpg

Byly uzywane takze w czolgach i ktorychs SU. Z ciekawostek - niektore z nich mialy promieniotworczy, aktywny punkcik na koncu hebelka - swiecil w nocy bez naswietlania. Mialem taki jeden, ale poszedl w swiat z patrolem.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 18:12.