![]() |
Wymiana przewodów hamulcowych
Czy da radę samemu wymienić przewody hamulcowe, na te w stalowym oplocie ?
Czy może, operacja ta wymaga wsparcia brygady mechaników z warsztatu motocyklowego ? |
Da rade samemu.
|
Od czego zacząć ?
(po zakupie zestawu) |
Musisz zaopatrzyć się dodatkowo w miedziane/aluminiowe podkładki do tych przewodów.
Choć ja ostatnio dałem stare po ich uprzednim wyrównaniu na papierze ściernym, z racji braku nowych i czasu... Zacznij od wyciągnięcia strzykawką płynu hamulcowego ze zbiorniczka i spuszczenia z układu jego pozostałosci. Kolejno odkręcasz stare przewody, czyścisz wszelkie śruby, gniazda itd. zakładasz stalowe i odpowietrzasz. |
Cytat:
sorry, ale się nie znam |
|
Thanks
p.s. może dam radę od tyłu :D |
http://www.sv650.info/index.php?id=garaz/przewody
Często jest tak, że po nalaniu płynu i pompowaniu klamką płyn nie leci. W układzie jest powietrze. Więc odkręć odpowietrzniki - sporo, nalej płynu do zbiorniczka na maxa u siądz pzy motocyklu i zapal lub otwórz piwo. Po kilku lub kilkunastu minutach ujrzysz płyn wylewajacy się z odpowietrzników. Zakręć oba i przystąp do odpowietrzania, czyli pompujesz klamką 3 razy, trzymasz, popuszczasz odpowietrznik, płyn i powetrze zlatuje, zakręcasz i tak kilka razy. Poradzisz sobie. Banał. Ja od tytłu raz robiłem, jak dla mnie za dużo zabawy i brudzenia się. |
Ja zapinam strzykawkę (60ml) na odpowietrznik i zasysam poczym odkręcam odpowietrznik i patrzę jak pięknie najpierw powietrze a potem płyn leci do strzykawki. Pilnuję zbiorniczka aby pełny był i operację powtarzam z obu stron. Jak układ się uzupełni to wtedy pompuję i odpowietrzam.
|
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:50. |