Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Przerywacz kierunki - zamiennik. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1011)

chomik 29.06.2008 19:27

Przerywacz kierunki - zamiennik.

W Mlodego Afri kierunki cuś nie tak, znaczy nie ma prawidłowego efektu miga, nie miga.... znaczy jest, ale zwłoka pierwszego "miga" jest czasami 1 sekunda a czasami 5 sekund więc podejrzewam przerywacz, jakie są zamienniki ?

Misza 29.06.2008 20:16

Z malucha są zamienniki na przykład, ale w sumie podejdzie każdy przerywacz - po odpowiednich przeróbkach konektorków zdaje się. Efekt ten jest podobny do tego co ja mam... tzn jak jest zimno (lub przynajmniej chłodno) to lewy kierunek wskakuje z opóźnieniem.

Xargo1 29.06.2008 21:51

Przerywacz pasuje od nowych motocykli rometa - ja wkładałem od z125 bodajże i działał bezproblemowo. Kostka jest ta sama i nic nie trzeba przerabiać

wieczny 29.06.2008 22:43

Zanim poszukasz przerywacza rozbierz przełącznik, mechanizm od włączania kierunków. Tam jest taka blaszka z dwoma "cyckami", które współpracują ze stykami. Z czasem się wycierają. Weź punktak i delikatnie (DELIKATNIE) popraw te wytłoczenia ("cycki"). Powinno działać. Pierdzieliłem się z przerywaczami i efekty były mierne. Poprawiłem ten mechanizm i wróciłem do seryjnego, ChGW jaki on stary jest ;).

hero 30.06.2008 02:03

Wieczny uważaj! bo cię Chomik pogoni za interpunkcje, pomimo że sie starałeś dopracować tego posta.

chomik 30.06.2008 09:04

Cytat:

Napisał hero (Post 13474)
Wieczny uważaj! bo cię Chomik pogoni za interpunkcje, pomimo że sie starałeś dopracować tego posta.

przed "że" zawsze jest przecinek :D

chomik 30.06.2008 09:13

Cytat:

Napisał wieczny (Post 13451)
popraw te (...) ("cycki").

Oj poprawie... lubię się bawić "cyckami" :D
Dzięki.

wieczny 30.06.2008 10:22

Dobra, przecinek przed "które" dałem. No i zniknął przecinek przed "a" w opisie powodu edycji posta.

2 piwa robią swoje, przecie Niemiaszki przegrywały ;).

hero 30.06.2008 10:40

Ja stawiam wyzszosc 'dzyndzli' nad 'cycuszki'.

Kurcze zaraz nas admin pogoni za zmiane tematu, a Chomik za brak polskich znakow

wieczny 16.04.2010 15:15

Poprowadźcie proszę jak niewidomego... Spalił się przerywacz. Styki zwarło i się potopiły plastikowe wnętrzności. Potrzebny nowy.

Kiedyś kupiłem taki trzy bolcowy od Tico ale nie działało. Ma ktoś jakiś tutorial jak toto poprzerabiać? Seria ma oznaczenia B i L których nie spotkałem na żadnym samochodowym.

Uriel 16.04.2010 15:20

W larssonie nie mają? Szukałem pare tygodni temu bo mój prawy kierunek jak jest ciepło przestaje migać po chwili, i był jakiś przerywacz pasujący chyba do XRV. Przynajmniej tak mi się wydaje. Pamiętam że się wkur..łem bo kosztował małe kilkadziesiąt złotych a ktoś gdzie indziej próbował zdjąć ze mnie za to samo prawie 3 stówki.

wieczny 16.04.2010 16:17

O masz, najciemniej pod latarnią. Stoi coś za 35pln, nawet ma "Honda" w nazwie. 10W*2 + 3,4W.

A nie, dupa. Ten "Honda" to są 3 konektory. Pozostaje ten dwukonektorowy w aluminiowej wytłoczce. Ciekawe ile pożyje...

PS: Dobra, zakupiłem. Ale mam też, żeby nie było ;), przerywacz od Tico. Ma 3 styki. Rozmieszczone jak kostka H4. Da się toto jakoś zastosować? Noga jestem z prądów, bo ich nie widać. Tam jest przekaźnik, dłużej mi pożyje przełącznik na kierownicy...

Kazmir 16.04.2010 23:33

Kto to mówi spec od prądów termistorowych - benzynowo - zbiornikowych :confused:
Jeśli sprawny ten od Tico to powinien być dobry. Trzecia "noga" to pewnie kontrolka?

polnybandzior 17.04.2010 01:07

Ja kupiłem w sklepie skuterowym i działa za kilkanaście złotych, i działa :) Troszkę wolniej miga niż poprzednik

wieczny 17.04.2010 01:18

Fajnie, napisz do jakiego skutera, jaka cena, gdzie, może jakieś zdjęcie? Bo ja na przykład mam to nieszczęście mieć do czynienia z chińskimi skuterami i nie pasują. A fajne, bo piszczą :).

daniel_87 17.04.2010 09:14

w swoim trampku zalozylemm przerywacz od cc/malucha/no itp dziala do tej pory koszt 11 zl.

polnybandzior 17.04.2010 19:23

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał wieczny (Post 110719)
Fajnie, napisz do jakiego skutera, jaka cena, gdzie, może jakieś zdjęcie? Bo ja na przykład mam to nieszczęście mieć do czynienia z chińskimi skuterami i nie pasują. A fajne, bo piszczą :).

Coś takiego, koszt coś około 18 chyba , ale nie więcej niż 20 w sklepie z częściami do skuterów i simsonów. Wtyczka też pasuje. U mnie działa:

http://africatwin.com.pl/attachment....1&d=1271521285

http://africatwin.com.pl/attachment....1&d=1271521285

karlos 22.04.2010 14:06

Ktoś ma sprawdzony już zamiennik do RD04 ??
Bo latam już od tygodnia bez kierunkowskazów;)

Kisiel 22.04.2010 16:08

Heja,

Cytat:

Napisał karlos (Post 111505)
Ktoś ma sprawdzony już zamiennik do RD04 ??
Bo latam już od tygodnia bez kierunkowskazów;)

Kup w pierwszym lepszym "zenkowym" sklepie motoryzacyjnym przerywacz kierunków za 20-25 PLN. Wygląda jak przekaźnik, powinien mieć 3 wyjścia oznaczone 31, 49 i 49a. W zależności jaki masz model RD04, z 2 lub 3 przewodami idącymi do oryginalnego przerywacza kierunków, powinieneś mieć następujące kolory przewodów:
czarny (+)
szary (do przełącznika i dalej na kierunki)
ew. dodatkowo zielony (-)

Łączysz to tak:
49 - czarny (+)
49a - szary (przełącznik i kieruny)
31 - zielony (-), a jak go nie masz to podciągnij kawałkiem przewodu do masy np. do zielonego przewodu od świateł pozycyjnych lub mijania w lampie przedniej.

Być może trzeba będzie przełożyć wtyczki w kostce przerywacza, bo mogą być nie pod tym kątem. I powinno robić :)

karlos 22.04.2010 21:41

Dzięki za instrukcje:bow:
Jutro lecę do "Zenka" ;)

karlos 23.04.2010 15:13

Posiadacze RD04, ten przerywacz:
http://www.larsson.pl/?c=r&no=MTMyMDMzMw==
pasuje bez żadnych przeróbek, jest tylko troszkę większy od oryginału i działa ;););)

Kisiel 23.04.2010 15:49

Heja,

Czyli nie byłeś u Zenka po przerywacz, tylko pojechałeś do syna Larsa? :) W sumie szkoda, bo miałem nadzieję że przetestujesz i potwierdzisz moje teoretyczne rozważania nt elektronicznych przerywaczy kierunków w AT. A ponieważ mój bimetaliczny przerywacz ciągle działa, więc nie zamierzam w tym dłubać na razie, choć nie odpowiada mi jego opóźnienie po właczeniu kierunków.:Thumbs_Down:

calgon 23.04.2010 16:34

We wrocku kupiłem 25 zeta pasi idealnie do rd04 w sklepie typu romet wsk.Jak cos moge kupic tylko wysyłka podniesie wartosc.

Uriel 23.04.2010 17:04

Panowie, mam ja taki problem i pomyślałem, że zapytam tutaj skoro już o przerywaczach mowa.

Otóż jak jest ciepło (>20c) to prawy przedni kierunek przestaje mi po chwili migać a tylni prawy zaczyna świecić jednostajnie. Lewa strona działa. Jak skoczy napięcie (czytaj: jak przygazuję) to czasem prawa strona zamruga raz czy dwa.

Myslicie, że to może być przerwacz walnięty?

wieczny 23.04.2010 20:30

Kisiel - działa mjut malyna :). I nie ma zwłoki, którą zawsze miałem nie lubiąc jej zarazem.

karlos 24.04.2010 00:00

Cytat:

Napisał Kisiel (Post 111668)
Heja,
Czyli nie byłeś u Zenka po przerywacz, tylko pojechałeś do syna Larsa?

Miałem okazję kupić ten przerywacz za 3 dyszki, 5 złociszy więcej niż u Zenka
a nie musiałem nic kombinować;)

Kisiel 24.04.2010 21:37

Heja,

Cytat:

Napisał wieczny (Post 111686)
Kisiel - działa mjut malyna :). I nie ma zwłoki, którą zawsze miałem nie lubiąc jej zarazem.

No to kul :Thumbs_Up:Czyli można zakładać przerywacz od byle pojazdu i problem zamiennika z głowy. Aha, jakby się komuś trafił przerywacz z więcej niż 3 wyjściami, które opisałem, to te pozostałe wyjścia można olać. Są do kontrolek i innych pierdół.

Kazmir 25.04.2010 00:46

Cytat:

Napisał Uriel (Post 111676)
Panowie, mam ja taki problem i pomyślałem, że zapytam tutaj skoro już o przerywaczach mowa.

Otóż jak jest ciepło (>20c) to prawy przedni kierunek przestaje mi po chwili migać a tylni prawy zaczyna świecić jednostajnie. Lewa strona działa. Jak skoczy napięcie (czytaj: jak przygazuję) to czasem prawa strona zamruga raz czy dwa.

Myslicie, że to może być przerwacz walnięty?

Sprawdź zasilanie i masę prawego przedniego.

darkier 02.10.2011 20:02

Przerywacz od byle czego, nie jest to prawda -RDO4 . Kupiłem od skutera , działał tylko kilka dni i się zjarał i teraz doszedłem dlaczego . Ten od skutera chinskiego był na tranzystorze i nie wytrzymał tego obciążenia , aby chodził to trzeba by zastosować diody zamiast żarówek ( nie testowałem ) lub zbudować układ z przekaźnikiem .
Tak myślę dokupić najlepiej przerywacz od maluch lub jakiegoś ciągnika rolniczego bo musi być oparty na cewce i blaszce biometalicznej ( taki był stary przerywacz).

ArtiZet 03.10.2011 00:13

Cytat:

Napisał darkier (Post 198936)
bo musi być oparty na cewce i blaszce biometalicznej ( taki był stary przerywacz).

Nie musi a wystarczy że będzie miał odpowiednią obciążalność do zastosowanych w kierunkach żarówek (oryginalny przerywacz nie jest na bimetalu tylko na przekaźniku z elektronicznym sterownikiem)

jkb^^ 10.10.2011 14:16

wczoraj sporo jeździłem a było zimno i pojawił się problem z kierunkowskazem, jak włączałem lewy to zaczynał migać ze zwłoką 1-2 sec, później było ok a następnie znowu z opóźnieniem (z prawym cały czas było w porządku), czytając ten wątek wydaję mi się :D że mam lub będę miał problem z przekaźnikiem od kierunkowskazów. Chcę sobie go zamówić czy może mi ktoś potwierdzić czy to chodzi o ten numer: 38301-MF8-771 RELAY COMP., WINKER; czy może chodzi o to ten drugi element: 38306-KJ6-740 SUSPENSION, WINKER RELAY. ??

karlos 10.10.2011 22:20

Chodzi o to żebyś odkręcił włącznik kierunkowskazów, rozkręcił, poprawił styki i będzie :Thumbs_Up:
U mnie było podobnie, a przerywacz wymieniałem, jak kierunki w ogóle nie działały.

tberent 11.01.2012 21:09

jak wyżej pisali, skoro jest opóźnienie a działa to na bank jest to przełącznik. czasem wystarczy WD a czasem mechanika- miałem tak w trampku

dreed 24.04.2013 23:51

Hey :) A jak kierunki caly czas sie swieca ? Tzn przelaczam w lewo i swieca ciagle tyl i przod, przelaczam w prawo i swiaca oba prawe (tyl i przod). Przerywacz ? Jutro wyjezdzam i cos musze zdzialac szybko

Nalewa 18.04.2014 17:11

Problem następujący. Lewy kierunek - czasem Okej, czasem zamiast robić tik-tak-tik-tak robi tik,tik,tik,tik-tak,tik-tak,tik,tik... Tak jakby sie zawieszał.

Przerywacz?

hero 19.04.2014 15:42

Na zimnym tak sie dzieje ze kierunki moga dzialac z opuznieniem ale u mnie zawsze pomagalo (kilkanascie razy) duzo plynu kontakt do czyszczenia stykow a potem duzo kontaktu do konserwacji stykow. Musicie troszke przy tym rozruszac ten wlacznik psikajac . Przy okazji zapodajcie chopy na pozostale przelaczniki i styki przekaznikow. Pomaga zawsze a na motorach cary rok sie poruszam. Tutaj duzo pada i wilgoc z nad morza. Juz kilku osobo tak "naprawialem" instalacje jak przybywali w podobnych klopotach . Czyli najpierw kupcie jak nie macie plyny do stykow pielegnacji a potem jak nie zadziala szukajcie przekaznikow lub wadliwej instalacji.

Dubel 21.04.2014 21:55

Dobrze gada, polać mu!!!
Pozdro

maciek.k 21.05.2014 17:01

hej,
taka sytuacja: wczoraj kierunki odmówiły współpracy, rozebrawszy przerywacz i spsikawszy go kontakt sprayem, dzisiaj jakby działa ale mruga bardzo nieregularnie, raz szybko, raz normalnie, raz wcale. przełącznik na kierownicy ok. czy mam rozumieć że przerywacz do kosza? zgaduję że zapewne nie inaczej więc czy może (jako że wątek ma 6 lat) pojawił się jakiś zamiennik typu plug-and-play? wolałbym kupić normalny motocyklowy który podłączę tak jak stary i będzie działał tak jak stary i nawet jestem skłonny dopłacić 15zł więcej niż za taki do tico ;)
pozdrawiam!

fassi 22.05.2014 00:38

tak zauwazylem ten temat wiec skromnie zapytam...

od roku mam zmostkowany przerywacz drutem i jezdzac ciagle po miescie musze machac kciukiem no i sie stalo, zaczyna siadac mi staw kciukowy. Wiec zamiast pisac do kacika ortopedycznego zapytam czy ktos ma przerywacz coby przerywal obojetnie jak, w dobrej cenie lub zamiennik jaki podal bo juz pytalem w hondzie ale mi nie odpisali :(

a stawy kciukowe musze znieczulac browarem coraz czesciej a to tez kosztuje i musialem zmienic lewa na prawa reke ;)

Lepi 22.05.2014 08:53

Przerywaczy na rynku jest od groma. Jest coś szczególnego w tym afrykowym, że nie sposób go zastąpić?Niestety nie mam afry pod ręką.

everybike 22.05.2014 10:10

Fassi ... faktycznie pierwsza porada to naprawić kierunki a potem farmakologia czy rehabilitacja . To właśnie leczenie przyczyny a nie objawów :)

maciek.k 22.05.2014 12:54

Cytat:

Napisał Lepi (Post 380458)
Przerywaczy na rynku jest od groma. Jest coś szczególnego w tym afrykowym, że nie sposób go zastąpić?Niestety nie mam afry pod ręką.

Podpiąłem jakiś taki jakich od groma i nie działa w ogóle a wygląda identycznie jak oridżinal afrykański, chyba od jakiegoś skutera hondy.

maciek.k 28.05.2014 20:52

taki założyłem i hula aż miło. na zdjęciu taki raczej niewyględny ale przyszedł ładnie uszczelniony, mocowanie jak oryginał w czwórce

http://allegro.pl/show_item.php?item=4250258467

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:45.