![]() |
Lark 35AT - nowe menu
Jako żółtodziób w sprawach navi dość długo męczyłem się z 35AT, żeby w końcu wszystko zaczęło działać tak jak należy. Widzę, że nadal wiele osób ma problemy, więc jak mogę tak pomogę :D
Krok pierwszy to ściągnięcie nowego menu. Ściągamy to: http://odsiebie.pl/b9m1ufbnosln/Lark_35_AT.rar.html Potem przy użyciu programu ActiveSync wrzucamy rozpakowany katalog "system" do pamięci urządzenia (ResidentFlash) Po wgraniu uruchamiamy larka i wchodzimy w ustawienia, wybieramy "wybór nawig", tu naciskamy niebieską strzałkę w prawo przy ścieżce dostępu i po kolei: ResidentFlash\System\Skrypt\start.exe. Po wykonaniu tych czynności koniecznie naciskamy znak X w prawym górnym rogu, aż do wyjścia do głównego menu. Wybieramy "Nawigacja" i jeśli wszystko zrobiliśmy jak należy powinno się wyświetlić nowe menu wyboru. |
OK, a możesz napisać co ono umożliwia ?
Akurat nie przepadam za tymi nakładkami, bo tylko utrudniają życie gdy chce się zrobić coś czego autor nie przewidział - zdarza mi się to nader często. Wolę broić w gołym systemie po "odblokowaniu" navi ;) |
Freakrider, ty lepiej dawaj tego gmxt na win ce 5,0 bo się zdenerwuje a tego byśmy nie chcieli :p :D
|
Cytat:
|
Jak czasem czytam freakridera o jego specyfice użytkowania motocykla i gps, to nasuwa mi sie w zasadzie tylko jedno pytanie..? :)
Jak to robisz że mas tyle czasu na to :) |
Cytat:
zagina czasoprzestrzeń? ;) |
Nie mam tego czasu, przez ostatni miesiąc kat stoi unieruchomiony i jeszcze nie skończyłem nawet silnika rozbierać. GSa od kwietnia stoi, też brak czasu (póki LC4 jeździło to i chęci ;) ). Ale w tym tygodniu planuję ruszyć już temat.
A GPSami zajmuję się sporadycznie, gdy sam czegoś potrzebuję albo ktoś o coś poprosi. Dlatego m.in. na garminie siedzę, a nie mam czasu wnikać w inne wynalazki. Zresztą swojego garmina pożyczyłem miesiąc temu i też na razie nie odczuwam braku.... qrde, trzeba coś z tym zrobić ;) no ale styknie już chyba offtopu. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
może ktoś opanował problem działania "nowego menu" w tle... chodzi mi o sytuację gdy wychodzę z "nowego menu" do menu larka i chcę do niego powrócić... naciskam nawigacja i tylko mignie i dalej widzę larkowe menu...
czyli nowe menu działa mi tylko w autostarcie... |
A to coś dziwnego. U mnie działa normalnie. Włączam i wyłączam ile razy chce.
|
u mnie się już tego nowego nie da w ogóle włączyć.
@ razy się włączało, a potem lipa - cały czas mam tylko larkowe... |
Może skasuje i wgraj ponownie przez ActiveSync.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Kilka modyfikacji, przydatnych moim zdaniem na motocyklu (np. z powodu obsługi w rękawicach): 1. Po uruchomieniu skryptu musimy ,,przebić się'' przez dwa ekrany, zanim dojdziemy do wyboru nawigacji: Proponuję zmienić wpis w pliku SysInfoSettings.ini z ini\Default\Info.ini na ini\Default\Nawigacje.ini wówczas po uruchomieniu skryptu włącza się od razu wybór nawigacji 2. Okno wyboru nawigacji może mieć złe ścieżki do naszych programów. Zmieniamy wówczas wpisy w pliku ini\default\Nawigacje.ini, np. z \NANDNCARD\OziExplorerCE\IGO8.exe na \SDMMC\OziExplorerCE\OziExplorer.exe 3. Ikonki wyboru poszczególnych nawigacji warto rozrzucić po całym ekranie równomiernie (zobacz załącznik) wpisując odpowiednie współrzędne x i y w pliku ini\default\Nawigacje.ini, np. ICONXPBUTTON x = 60 y = 60 NewIni = \SDMMC\OziExplorerCE\OziExplorer.exe SizeNormal = 48 .................. Można też dorzucić własne ikonki do katalogu IKONY, zmieniając następnie wpis w pliku nawigacje.ini z ICONXPBUTTON conNormal = ..\..\Ikony\DrakoNailo.ico Add = 0 ScaleAlpha = 100 IconPushed = ..\..\Ikony\DrakoNailo-on.ico na ICONXPBUTTON conNormal = ..\..\Ikony\MOJA_IKONA.ico Add = 0 ScaleAlpha = 100 IconPushed = ..\..\Ikony\MOJA_IKONA_ON.ico 4. Laskę z pliku grafiki\default\tlo.bmp można podmienić na lepszą, zachowując nazwę pliku wciąż tlo.bmp ;) Ewentualnie podłożyć własne tło w ścieżce: BackgroundBitmap = ..\..\Grafiki\Default\lepsza_laska.bmp w plikach nawigacje.ini oraz menu.ini, oczywiście wgrywając plik lepsza_laska.bmp do katalogu grafiki\default\ |
To nowe menu dziala tylko na 35AT czy da sie moze je zaszczepic w innych navi LARK-a (np. 42.1)??
|
LARK 35 AT - problem z ładowarką.
Jakie są oryginalne parametry pracy ładowarki motocyklowej do LARK 35 AT? U mnie dziala
na tyle słabo, że bateria traci się, zamiast doładowywać... Zmierzone napięcie wynosi 4.6 V Pewnie prąd ładowania ma za mało mA... Mieliście podobne problemy? |
Cytat:
Działa na wszystkich Larkach , trzeba zapakować menu pod swój model . Czasem pasują od modeli pokrewnych . Ja po zabawach z różnorakimi menu dałem sobie spokój , to jest naprawdę zbędne . Zmiana programu navi to tylko pierwszy ruch , a ustawianie celu podróży w trakcie jazdy :Sarcastic: |
Cytat:
A dodatkowe menu wpływa negatywnie na wydajność Larka - takie mam odczucia. :at: |
Przy okazji dyskusji na temat oprogramowania Larka zapytam czy będzie on (Lark) obsługiwał mapy TOPO ? Zieloniutki jestem w temacie giepeesów więc proszę zachować powagę ;)
|
Cytat:
na Garmin XT też chodzi bez problemów... jeśli o to właśnie pytałeś... |
jaka mapa ? Gdzie chodzi xt ? Proszę o rozwinięcie wypowiedzi.
|
Wgrywamy na Larka lub kartę SD dodatkowy program nawigacyjny OziExplorer lub Garmin XT albo co tam chcemy , potem dogrywamy odpowiednie mapy np. topo .
albo szukamy na forum Pana X , który pomoże wgrać to.... i dajemy mu na tacę za to, że się nauczył i mu się chciało :mur: p.s dobrze by było jak by koledzy pisali " panowie mam taką lub taką navi co się da z tym zrobić ? " ..... było by śmieszniej :) |
Czyli wnioskuję, że będzie działał tak samo jak droższy Garmin CSx, tak?
|
nie będzie
|
Cytat:
A kolega pytał o mapy topo, więc podrzuciłem ten program i przy okazji jeszcze Ozi, też do map topo, ale rastrowych. |
NAVIGON na LARK 35AT
A propos poszukiwania programu na WinCE do map Garmina, krokiem w tym kierunku wydaje się Navigon MotoNavigator, np. v.7.3.1. Działającą wersję do testowania na 35AT można pobrać stąd: http://peb.pl/pozostale-programy-naw...ml#post1630086 Konfiguracja odbiornika GPS wg: http://peb.pl/pozostale-programy-naw...ml#post1652011 przy czym dla Lark 35AT dajemy: <GPSPort>7</GPSPort> <Baudrate>9600</Baudrate> we wszystkich 4-ch opisanych tam plikach. ************************************************** *** Dodano 29-01-2012: Niestety, Navigon okazał się - w moim subiektywnym ujęciu - niewypałem. Mapa i routowanie niczego sobie, ale brak możliwości zapisu czy odtwarzania ścieżek (przynajmniej w tym sofciku, ktory miałem). Bez żalu usunąłem z Larka, no bo po co mi kolejna AM :) |
Dodatkowo w pliku /Settings/ApplicationSettings.xml należy zmienić wiersz
<ExitBehaviour>1</ExitBehaviour> na <ExitBehaviour>4</ExitBehaviour> wtedy przycisk wyjścia będzie wyłączać aplikację powracając do menu. |
Wrzuciłem tutaj swoje preferencje co do oprogramowania na LARK 35 AT.
http://africatwin.com.pl/showthread....167#post218167 Zapraszam do dyskusji :) |
Czy przed modyfikacją menu Larka Garmin XT też wam działał bez problemu? Nie mogę GPS'a uruchomić choćby i przez PortSpliter :-(
Czy modyfikując WinCE można tak ustawić urządzenie, aby po wciśnięciu przycisku "POWER" hibernowało się? Przyzwyczaiłem się do tego w starej Navii. Wciskam POWER, Navia jakby zrzuca aktualny stan urządzenia do pamięci i wygasza całkowicie ekran. Po "odmrożeniu" chwilę łapie FIX'a i działa dalej... |
wgrałem wg zaleceń, ale nie widać nowego menu
jakieś podpowiedzi?? wszystkie navi są odblokowane?? |
a ustawiłeś w opcjach Nawi, żeby odpalała program START.EXE zaraz po uruchomieniu?
|
tak, ustawione
|
To nie wiem o co chodzi. U mnie nie włączało się jak miałem odznaczony autostart w opcjach Larka
|
Dograłem sobie następny program do nawigacji. Umieściłem go na karcie pamięci.
Co mam zrobić, żeby ikonka tego nowego programu wyświetlała mi się w nowym menu obok już istniejących programów do nawigacji. Proszę podpowiedz. |
Cytat:
:) |
Przypadkiem znalezione, a nie wiem czy już wcześniej wspomniane, w katalogu \Windows urządzenia jest program PNDSET_V1 ktory umozliwia przestawienie Larka na tryb USB. Kilka razy dobijał mnie ActiveSync swoją powalającą szybkością działania. Dzięki temu można zainstalować np NavigatorFree
|
Chłopy,
w nowy menu da się może ustawić skrót do BT na pulpicie ? jeśli się nie da to jak w ogóle włączyć BT. W starym menu była opcja na wejściu, w nowym nie mogę tego namierzyć. HELP |
Walczę z tym badziewiem
pytanie do ogółu czy udało się komuś skutecznie podłączyć Larka do Scala G4 ? mam niby połączenie ale w uchu cisza. przeszukałem net i niby jest możliwość podłączenia. :confused: |
Lark łączy się z słuchawkami stereo.
|
Wchodzę na link z pierwszego postu i odpala się jakaś stronka filmów hd. Może ktoś podać aktualny link do paczki softu do larka?
|
Mam to samo :(
Ja parowałem Larka z BT SonyErcsson, działa bez problemu. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:39. |