![]() |
Czy można zamienić silnik rd07 na rd04
Witam.mam takie pytanie czy silnik od hondy rd 04 i rd 07 jest taki sam?czy mozna bez problemu wstawić silnik od rd 04 ndo rd 07 i jak z osprzętem (rozrusznik ,gażnik itp)? Dziekuje za podpowiedzi
|
Można zmieniać. Pasuje idealnie.
|
ale jak zmienisz gaźniki z motorem to są różnice w linkach ssania między rd04 i rd07 , piece są sobie równe - anzczy rd04 mocniejszy i lepiej wykonany :) mniejsze prundy po nim łażą :)
|
Po wymianie gaźników może jeszcze być lipa z Air boxem. Ale gazory lepiej zostawić od 7-demki więc po problemie.
Pozdrawiam |
Cytat:
Tylko merytorycznie,proszę. |
Można zamienić tylko trzeba przełożyć koło zamachowe od alternatora (do czego trza mieć specjalny ściągacz, w razie czego jeden takowy zostawiłem chłopakom na Mińskiej :P)
|
Olku, to w 7a .
W sumie nie dopatrzyłem, kolega pyta o silnik Do 7, a w opisie ma 7a, Proponuję sprecyzowanie o jaką dokładnie przekładkę chodzi co z czego, do czego i z czym, Będzie prościej. Pozdrawiam |
Też mnie to czeka w zime :D
hyba że jeszcze spróbuje hipolem olej zagęścić :D |
Rambo może towot i trociny :), w tylnym moście 125p działało :)
|
Ludzie, nie straszcie. :) A co takiego dzieje się z silnikami od rd07a?
|
Cytat:
|
Rd04 ma mniej koni i silnik mniej wysilony ;)
Dolałem dziś 300ml 85w140 i się deko silnik wyciszył :D |
Rambo to Ci chyba tylko bitex jeszcze został :D
|
chyba legendarna africa twin się jednak psuje
a |
Dzieki za odpowiedzi,jeszcze raz .W Turcji w drodze do Gruzjii umarł mi silnik w afri rd 07a 1998 rok i szukam silnika.gośc ma z 1992 od rd 04 tylko bez lewej strony czyli alternatora ,rozrusznika itp.chodzi mi o to czy jak pojade i kupie to czy bez problemu wstawie ten z rd 04 na miejsce mojego?czy nie bedzie kombinacji że coś nie pasuje.,Gazniki zostawiam moje stare
|
Hmm a coś więcej o starym silniku? Jak to umarł?
|
Cytat:
W 07a impulsator/y są/jest w innym miejscu niż w 04 i 07 . Impulsator daje impuls do modułu zapłonowego . To o ile pamiętam jedyna przaszkoda |
Joker priv:)
|
kolega kiedyś pisałn
Cytat:
|
Cytat:
Pomyślał ktoś o tym? P.S. Sławek mnie ubiegł :). |
Z tą podmianą, to jedyny problem może być z tym, czy impulsator z 07a będzie pasował (mocowania) do karteru z 04-ki. Koło magnesowe (razem z uzwojeniem alternatora) zostawiasz i po problemie. Gaźniki, jak najbardziej zostawić z 07a, (TPS, różnice w linkach gazu(!!) i linkach/iglicach ssania, króćcach od strony filtra powietrza). Reszta jest raczej taka sama.
|
Cytat:
nie wiem czy temat silnika jeszcze aktualny, ale w poniedziałek będę oglądał AT u gościa, który jak słyszałem ma na stanie ze 3 sztuki takich serduszek. Mogę się zapytać w jakim są stanie, jak bardzo kompletne no i za ile. Jak się czegoś dowiem, to wyślę Ci info na priv pozdrawiam |
Jestem zainteresowany wymianą mojego serduszka w AT :at:
|
no dobra :) czyli jeśli się czegokolwiek dowiem w sprawie silniczków dam znać.
Już sobie notatkę w fonie zrobiłem, żebym w ferworze oglądania i może wreszcie kupienia (po 2 tygodniach jeżdżenia po kraju) AT w dobrej kondycji, nie zapomniał o TYM. |
Cytat:
Ropuch rozwiał moje wątpliwości ;) |
Wszystkie silniki mają oznaczenie RD 04. Co nie znaczy że są od RD 04
|
uff... to swoje wątpliwości również rozwiałem :P. Też mam serducho z numerem zaczynającym się na RD04
|
Pozwoliłem sobie przenieść wątek do właściwego działu :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:15. |