Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Silnik, sprzęgło, skrzynia (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Praca silnika (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=10198)

Klepo 16.08.2011 14:50

Praca silnika

Witam Wszystkich
Chciałbym się Was zapytać o odgłos dochodzący z silnika.Jest to jakby "tykanie" i pojawia się na dobrze rozgrzanym silniku.Nie jest to bardzo głośne...typu bicie,mocne stukanie itp.
Sprzęgło hałasuje u mnie na pewno.To już sprawdziłem.

Dźwięk ten jest identyczny jak w tym filmiku:

http://www.youtube.com/watch?v=Z118ZgvKgZM&NR=1

Ta na filmie ma 17 tyś.przebiegu moja ma 62tyś.(wszystko mam w dokumentach serwisowych-motocykl z Niemiec,jeden właściciel.)
Nie mam porównania z innymi motocyklami ,bo u mnie w mieście--30 tyś .mieszkańców--nikt nie jeździ Africą,a ja nigdy nie miałem tego motocykla.To moja pierwsza Africa :)

rambo 16.08.2011 15:29

Może to być sworzeń tłoka

Klepo 16.08.2011 23:40

Jest sens przy tym grzebać,skoro jest to ciche,raz to słychać raz nie?Nie pocieszyłem się niestety.

rambo 17.08.2011 06:54

Musi posłuchać jakiś meloman, ale pewnie nie ma co ruszać :Thumbs_Up:

Klepo 17.08.2011 11:46

He he no właśnie ...W sumie to jestem też muzykiem i ciągle wsłuchuję się w silnik.Czym więcej słucham to mam wrażenie,że słyszę coraz więcej odgłosów.
Powoli ogarnia mnie chyba jakaś paranoja z tego wszystkiego.
Kumple,którzy naprawiają motocykle mówią,że nie słychać nic niepokojącego.

Dzięki

bukowski 17.08.2011 12:00

chyba wiem, o czym mowisz. U mnie tyka od jakichs 10 tysiecy, tylko jak jest dobrze rozgrzany. Częstotliwość zgodna z cyklem jednego cylindra. U mnie ma do zimy dojezdzic, wtedy bede remontowal silnik.

rambo 17.08.2011 15:04

U mnie tyka od 35 000km. Zmieniłem olej z 10w40 na 15w50 i w ogóle zapomniałem o tym. O ile to to samo :)

Mecia 17.08.2011 16:22

U mnie 40 000 km już tyka i nawet nie badam już co to.

Klepo 18.08.2011 01:24

Sam już nie wiem..
Ten motocykl z filmiku ma 17 tyś. i wydaje się,że tak jest...,a to "tykanie" cholera wie skąd ale żeby remont???
U mnie sprzęgło tłucze i rzęzi czasem nawet.Wciskam klamkę na luzie,"tykanie "trochę cichnie,wrzucam "1",cichnie jeszcze bardziej,jak puszcze szybko klamkę "na luzie",to tykanie przechodzi w klepanie razem ze sprzęgłem.Dźwięk narasta.Sam już nie wiem skąd to dochodzi.Nie miałem nigdy Afryki i na razie nie mam nawet z kim porównać,stąd moje pytania wynikające z dręczących mnie ...czarnych myśli:)
Skoro u Was tyle już "tyka" i korbowód przez tłumik nie wypadł nikomu,to i ja nie będę nic robił.Najwyżej na wiosnę kosz wywalę.
Dzięki Wszystkim za odzew.Pozdrawiam! :)

wieczny 18.08.2011 03:32

Dokręcić kolektory...?

nicek27 18.08.2011 09:46

Gdybyś tak posłuchał tego klepania sprzęgła w silniku Ducati..:D

Klepo 18.08.2011 12:30

....

W Ducati słychać sprzęgło z daleka.Kolega ma litrowego ST4S.W Elefancie siedzi silnik Ducati.Tylko tyle,ze w tych motocyklach dźwięk ten wynika z konstrukcji,a w Africe chyba ze zużycia.Tak mi się wydaje,chyba,że jestem w wielkim błędzie.
Kolektorów nie dokręcałem.Jak szarpię ręką na zimnym to nic się nie rusza.Spróboję.Może to uszczelka między kolektorem a silnikiem...
Tylko wydaje mi się,że "tykałoby" od odpalenia,a tu pojawia się po dłuższym czasie.
Olać--?--nie olać ?:confused:

Pomorzanin 08.05.2012 00:00

Witam.
U mnie ,,tyka'' tak samo (tylko jak się nagrzeje, zimny cichy):
http://www.youtube.com/watch?v=TBKIG...ature=youtu.be
Dalej nikt nie wie co to dokładniej jest ?
Pytałem różnych melomanów i w sumie nikt nic nie powiedział jednoznacznego.
Jeden mówił że to raczej nie sworzeń a raczej rozrząd (pomierzyłem wedle instrukcji: około 4.5mm na jednym około 5mm na drugim ten dzyndzel wystający) i takie tam jedzie pan dobrze jest.
Póki co jeżdżę (około 2000km) i tak jak Piszecie nic się nie zmienia.
Rambo, wymieniłeś olej na gęstszy i całkiem przestało tykać ?
Pozdrawiam.

rambo 08.05.2012 00:19

Nic tam dziwnego nie słychać. 4,5mm to żaden przebieg jeszcze

szymon25 08.05.2012 01:31

dobrze idzie? jak dobrze idzie to dobrze chodzi :) Wierz w jej moc i siłe :) a jakby zaczeła cykać w CZARNEJ dupie? Będzie chodziła :)

MaRP 08.05.2012 01:48

Cytat:

Napisał Bary (Post 237954)
Witam.
U mnie ,,tyka'' tak samo (tylko jak się nagrzeje, zimny cichy):
http://www.youtube.com/watch?v=TBKIG...ature=youtu.be
Dalej nikt nie wie co to dokładniej jest ?
Pytałem różnych melomanów i w sumie nikt nic nie powiedział jednoznacznego.
Jeden mówił że to raczej nie sworzeń a raczej rozrząd (pomierzyłem wedle instrukcji: około 4.5mm na jednym około 5mm na drugim ten dzyndzel wystający) i takie tam jedzie pan dobrze jest.
Póki co jeżdżę (około 2000km) i tak jak Piszecie nic się nie zmienia.
Rambo, wymieniłeś olej na gęstszy i całkiem przestało tykać ?
Pozdrawiam.

Podjedź do mechanika, który dysponuje stetoskopem.
Jeżeli to sworzeń, od razu to wychwyci.

M.

Pomorzanin 08.05.2012 23:31

Mam stetoskop (kilka obeznanych osób słuchało za dużo nie powiedzieli )- z niego wnioskuje że to na wysokości około napinacza rozrządu (tylni cylinder). Dźwięk specyficzny tak jak Klepo pisał ciężko dokładnie ustalić w którym miejscu jest jego źródło.

Póki co będę jeździł. (jeździ się zajebiście :) ) Jeżeli coś się zmieni/nasili dam znać.
Dzięki

MaRP 08.05.2012 23:51

Zakładam, że słuchałeś/słuchaliście po stronie przeciwnej niż jest rozrząd(?).

Jaro-Ino 09.05.2012 11:40

A to nie będzie czasem zawór wydechowy, który klepie? Bo tak mi to wygląda.

Reinchardt 09.05.2012 12:00

Kurcze mam to samo, zawory ustawione, synchro ok, rozrząd ok, tylko w wolnym czasie dokrece kolektory. Może po prostu ten typ tak ma....

rambo 09.05.2012 14:01

Sprawdźcie panowie czy wam się jakaś świeca nie odkręciła, często to coś prostego :Thumbs_Up:

gruby 09.05.2012 14:27

też tak miałem na wolnych obrotach tak cykało, tak jakby od zaworów.

Pomorzanin 09.05.2012 17:31

Słuchaliśmy ze wszystkich stron przy zdjętym baku, osłonie silnika, plastikach.
Racja tak jakby coś od zaworów (zawory ustawione prawidłowo) kolektory dokręcone (poszło o jakiś jeden obrót) , świece wymienione (jeszcze je sprawdzę czy dobrze dokręciłem).
Może tak ma być :)
Pozdrawiam.

Reinchardt 09.05.2012 20:10

Bary jak masz afri rozebraną to posprawdzaj i daj znać. Właśnie na dniach miałem sie dalej zajmować diagnozą świerszcza...

wujaszek_misza 09.05.2012 20:25

Myślę, że powinien się tu wypowiedzieć nadworny afrykański meloman Mr Szparag.

A tak bez jaj, dla tych co go nie znają, mechanik Afrykański, w moim przekonaniu solidny, co to mi raz mówił, że dzwonią do niego ludzie i opisują jak im Afryka tak dziwnie stuka, tak "cyk cyk cyk", ma z tego niezły ubaw, ale z pewnością powie swoje zdanie, "czy trzeba robić parcha, czy go tak zostawić"

Nie zdziwcie się jednak, jak będzie go chciał sam posłuchać na żywo (gościu z Wrocławia), bo już myślał, co by nagrywać takich, co symulowali silnik Afryki przez telefon :D

rambo 09.05.2012 21:37

To że zawory pod szczelinomierzem mają prawidłowy luz na zimno, nie musi oznaczać że taki jest. Śruby regulacyjne są hartowane powierzchniowo i czasem są w nich powybijane dziury. To kolejny trop oprócz niedokręconej świecy

Pomorzanin 10.05.2012 22:49

Czyli jeśli zawory mają prawidłowy luz na zimnym ( i na zimnym jest ok) a na rozgrzanym luz jest teoretycznie mniejszy lub go nie ma (a wtedy jest ten dziwny dźwięk) to w ramach testu należało by ustawić mniejszy luz na zimnym ?

bouli 11.05.2012 07:49

Bary teoretycznie tak dlatego jest tolerancja. Moja tez cykała i nadal cyka na przednim cylindrze. Z tym, ze kiedyś dodatkowo strzelała z rury. Niby odebrałem ją od mechanika który robił synchro gaźników i ustawiał zawory lecz jak sam sprawdziłem okazało się, że w przednim cylindrze wydech miał 0,25 ustawiłem wszystkie jak ma być wydech dałem 0,20 i co i dalej cyka jak na Waszych filmach, przedni zawór wydechowy bynajmniej tak słychać. Jedynie po moim ustawieniu przestała strzelać. Kolektor dokręcony i przestałem się tym przejmować gdyż spalanie w normie pali na dotyk wkręca się na obroty po prostu Ona tak ma, a remont dopiero jak całkowicie stanie. Na razie radość z jazdy i dzida:at::Thumbs_Up::D. Pozdrawiam wszystkich. :)

nicek27 11.05.2012 10:19

Przy ustawianiu zaworow najlepiej obierac to dolno granice(czyli ciasniej). Taka wskazowke dostalem od konkretnego goscia, ktory zajmuje sie naprawianiem glowic, silnikow itd itd.
Slusznosc tej tezy mam potwierdzone na przykladzie 2 silnikow 1.8DOHC fiata. W jednym zawory ustawione sa katalogowo, w drugim ciasniej. W piewszym slychac czasem klekot jak w dizlu, w tym drugim nic poza dzwiekiem dwoch podwojnych gaznikow.:D
:Thumbs_Up:

Jaro-Ino 11.05.2012 12:26

Nicek, a w ST należy ustawiać górne granice. I co? To, że coś gdzieś pomogło nie znaczy, że wszędzie tak ma być ;)

nicek27 11.05.2012 13:29

Cytat:

Napisał Jaro-Ino (Post 238773)
Nicek, a w ST należy ustawiać górne granice. I co? To, że coś gdzieś pomogło nie znaczy, że wszędzie tak ma być ;)

No nie wiem, widać są i wyjątki.:Thumbs_Up: okej

Pomorzanin 11.05.2012 22:57

Złożyłem do kupy, będę jeździł. Tak jak mówi bouli jak stanie całkiem to zrobię sekcje. Póki co szkoda sezonu. Jakby kto się co dowiedział więcej o cykaniu niech pisze !
Pozdrawiam.

jorge 11.05.2012 23:41

Jakoś tak czytam i czytam i zaczynam dochodzić do wniosku, że jak się nie rusza to działa. Cykanie bez innych objawów (spadek mocy, dławienia, strzelanie, wycieki) jest tylko cykaniem.:D

Reinchardt 12.05.2012 11:38

Cytat:

Napisał jorge (Post 238865)
Jakoś tak czytam i czytam i zaczynam dochodzić do wniosku, że jak się nie rusza to działa. Cykanie bez innych objawów (spadek mocy, dławienia, strzelanie, wycieki) jest tylko cykaniem.:D

No tak, zgadzam się, ale... Chodzić też mogłoby o wyklepanie tej dźwigienki zaworowej, o której pisał wcześniej Ramboszczak. U mnie tą możliwość też wyeliminowałem. Jeżeli ktoś wpadnie na pomysł co to i dlaczego to będę dźwięczny. Jakoś tak w sprawie silnika mam, że nasłuchuje jakbym był posiadaczem moto od 2 miesięcy :):):)

Alpak 12.05.2012 12:17

Może łańcuch pompy oleju ?

bouli 13.05.2012 09:23

Cytat:

Napisał Alpak (Post 238892)
Może łańcuch pompy oleju ?

Alpak zdecydowanie odpada łancuch pompy oleju też tak myslałem przerabiałem już to. :Thumbs_Up:

Reinchardt 25.05.2012 14:41

Słuchajcie i w końcu ktoś coś ustalił w temacie???

Pomorzanin 27.05.2012 10:30

Ustaliłem że zrobiłem 3500 km - i dalej tak samo jak na filmiku cyka.
Pozdro :)

Klepo 27.05.2012 12:28

cykanie

Już myślałem,że jestem sam w tym " cykaniu "
Są jeszcze dwa filmy z cykaniem oprócz tego,który wrzucił Bary.

http://www.youtube.com/watch?v=gfAF7Jveg1M

http://www.youtube.com/watch?v=Z118ZgvKgZM

Przestałem się tym martwić ale z początku byłem trochę obsrany:(
Jednak kilku dobrych ludzi skutecznie wybijało mi z głowy czarne myśli:Thumbs_Up:
Przyczyniły się też wypowiedzi wielu doświadczonych Afrykanerów z forum w stylu : "olej to i śmigaj aż się całkiem rozleci " :haha2:...i co ?--I śmigam ! :at: I już prawie o tym nie myślę.Stara rura chodzi jak marzenie:)Nic się nie zmienia na razie:D Jednak jakby jakiś spec w tych kwestiach znalazł skąd ten "cyk " się bierze,byłoby klawo.Na razie -co jak co-Afryka jeździ na cyku:haha2:
Nie wiem skąd to się wzięło.Pewnie Niemiec po pi...dzie dobrze dawał,choć na taką ona wcale nie wygląda.Królewna zakichana:haha2:

rambo 27.05.2012 13:22

Panowie, wysłuchałem kolejne dwa filmiki...

skądś znał ten dzwięk...

Polecam przy następnej wymianie zalać 15w50. U mnie przeszło :Thumbs_Up:

Klepo 27.05.2012 15:21

Cytat:

Napisał rambo (Post 241549)
Panowie, wysłuchałem kolejne dwa filmiki...

skądś znał ten dzwięk...

Polecam przy następnej wymianie zalać 15w50. U mnie przeszło :Thumbs_Up:

Czyli sworzeń obstawiasz?
Długo już jeździsz na 15W50?

rambo 27.05.2012 16:10

Przez 50 000km spokuj

Pomorzanin 27.05.2012 17:19

Przy następnej wymianie oleju pójdę w ślady Rambo. Dam znać jaki efekt.

Reinchardt 27.05.2012 20:10

no mi też mechanior poradził zacząć jeździć na 15w50. Olej już zakupiłem teraz muszę tylko zmienić. Dam znać co i jak. Swoją drogą to czy przypadkiem 15w50 nie jest lepszy w naszym klimacie dla moto?

Gawień 27.05.2012 20:30

1 Załącznik(ów)
U mnie też nic się nie pogarszało a nawet moc była ciągle full :):at:

Ja wiem wiem u mnie waliło inaczej , ale wiem też że już nie będę nigdy bagatelizował odgłosów mojego silnika ,no poza sprzęgłem :Thumbs_Up:

Pozdro!

Klepo 27.05.2012 22:41

Cytat:

Napisał Gawien (Post 241587)
U mnie też nic się nie pogarszało a nawet moc była ciągle full :):at:

Ja wiem wiem u mnie waliło inaczej , ale wiem też że już nie będę nigdy bagatelizował odgłosów mojego silnika ,no poza sprzęgłem :Thumbs_Up:

Pozdro!

Tragedia.U Ciebie chyba waliło na panewce z tego co tu widzę...

Cytat:

Napisał rambo (Post 241563)
Przez 50 000km spokuj

Olej,który wlałeś to był półsyntetyk?15W50--różnie to bywa.Jakiej marki?

Cytat:

Napisał Bary (Post 241566)
Przy następnej wymianie oleju pójdę w ślady Rambo. Dam znać jaki efekt.

Super.Koniecznie daj znać co tam u świerszcza:)

Evvil 30.05.2012 00:32

Nie chcę marudzić, ale jak pisałem o moich podejrzeniach co do silnika, brania oleju, kopcenia etc. to słyszałem że marudze, przewrażliwiony i jeździć, jeździć, jeździć....

Cyt. za (tym co mi robił remont, nie będę tutaj rzucał nickami ;) ) jak tylko przywiózł motór po remoncie:
"-nie wiem jak to k... jeszcze jeździło.... nie miało prawa" czy jakoś tak...

zimny 31.05.2012 00:22

Cytat:

Napisał Evvil Twin (Post 242051)
Nie chcę marudzić, ale jak pisałem o moich podejrzeniach co do silnika, brania oleju, kopcenia etc. to słyszałem że marudze, przewrażliwiony i jeździć, jeździć, jeździć....

Cyt. za (tym co mi robił remont, nie będę tutaj rzucał nickami ;) ) jak tylko przywiózł motór po remoncie:
"-nie wiem jak to k... jeszcze jeździło.... nie miało prawa" czy jakoś tak...

Ja też tak gdzieś tu słyszałem. Olej to, jeździj itp. U mnie nic nie tłukło ale źle się prowadziła i wibrowała bardziej niż powinna.
Od tego samego osobnika usłyszałem: "twoja afryka to chodzi jak stara ku.....a". I po jakimś czasie oddał mi zupełnie inny motocykl :Thumbs_Up::bow:

Ale fakt faktem akurat na tych filmikach to jakiejś bardzo wyjątkowej patologii się nie dosłuchałem...

Pozdrawiam
zimny

Pomorzanin 31.05.2012 19:53

Witam
Co masz na myśli pisząc ,,źle się prowadziła'' ? Co do wibrowania to nie mam porównania bo to moja pierwsza AT ale raczej jest ok. (tak samo dobrze jak przed ,,świerszczem'').
Więc dalej nie ma jednoznacznej odpowiedzi czym jest ,,świerszcz'' :)
Pozdrawiam.

Klepo 31.05.2012 22:14

Zalać robala

Prawdopodobnie trzeba spróbować zalać robala:) Olejem 15 W 50 ,wtedy może zamilknie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:48.