![]() |
Wjazd do Bośni, Czarnogóry i Chorwacji na dowód bez paszportu
W piątek startuje ze znajomymi do Czarnogóry, w ostatniej chwili dołączył do nas kolega, który nie ma aktualnego paszportu. Proszę napiszcie czy uda mu się przekroczyć granicę. Z tego co wyczytałem na stronie naszego MSZ nie powinno być problemów, ponieważ do przekroczenia tych granic wymagany jest dowód osobisty/paszport.
|
|
Jeśli chodzi o zieloną kartę warto spojrzeć na blankiet.
Często występuje kod SRB i gwiazdka. Małym drukiem czytamy: ZK jest ważna na terenie Republiki Czarnogóry i tej części Serbii, która jest pod kontrolą Rządu Serbii ( bez Kosova ). Problem polega na tym, że nigdzie nie występuje kod MNE. Jedyna wzmianka o Czarnogórze jest w języku polskim. Słyszałem, że celnicy lub policja mogą się czepnąć. Nie jest to raczej duży problem ale warto zadzwonić do ubezpieczyciela i dowiedzieć się co i jak. |
Dzięki za odpowiedź!:) wstyd się przyznać, ale okazało się, że wszyscy mają zieloną kartę prócz mnie:mur:
|
Jeśli masz ogarniętą ubezpieczalnię to dostaniesz od ręki za free więc luzik.
|
Już załatwione, wielkie dzięki za pomoc!
|
W Czarnogórze motocykliści nie potrzebują zielonych kart. - informacja nieprawdziwa
|
Cytat:
Honorowane jest polskie OC? |
Znalazłem coś takiego:
http://pbuk.pl/index.php?option=com_...d=13&Itemid=17 Faktycznie jest potrzebna zielona karta.Nie ma opłaty w przypadku ich braku przy wjeździe do Czarnogóry.Babka w ambasadzie polskiej w Czarnogórze podała mi zatem nieprawdziwe informacje.:mur: Nie rozumiem tylko, dlaczego wpuszczają w takim razie przez granicę bez zielonych kart. Zastanawiam się też czy na granicy można taki papierek dostać w przypadku jego braku. |
I to co znalazłeś pokrywa się z tym co dzisiaj usłyszałem w agencji gdy przedłużałem polisę (w tym ZK). Gdy zapytałem 'gdzie jest MNE' to usłyszałem że na podstawie wpisu BiH, ZK działa w MNE.
Na granicy nie można dostać takiego papierka, można sobie wykupić ubezpieczenie komunikacyjne. Kosztuje 15eur za tydzień czy 10 dni (różnie ludziska podają). |
Sory ale pierwsze słyszę, że do któregokolwiek z tych krajów można się dostać bez paszportu. Nie tak całkiem dawno do Bośni to jeszcze wizy trzeba było mieć. Ktoś to potwierdził? A nawet jak potwierdził to nie życzę nikomu niespodziewanki na granicy w postaci 'nazad panocku'.
Edit: jeżeli jest napisane dowód osobisty / paszport to może komuś chodziło o obywateli tych krajów, którzy to pomiędzy tymi właśnie krajami mogą się poruszać na podstawie dowodu osobistego ale nigdzie dalej. A już na pewno nie obcokrajowcy. O ile dobrze pamiętam to do paszportu wbijają pieczątkę, która pozwala ci na pobyt w kraju max 90 dni - z dowodem nie ma tej możliwości. |
Parys, zerknij w poradnik com go zalinkował 'Polak za granicą'. Tam masz potwierdzenie (i w praktyce się sprawdza...) no i dotyczy obywateli polskich wyjeżdżających do krajów tam opisanych. Od dawna na dowód wpuszczała Chorwacja, teraz inne kraje zrozumiały że ułatwienie dla turystów zwiększy ich dochody.
|
Proszę bardzo - może tak jest i ja tego nie wiem. Nie wykluczam.
Ja sprawdzać nie muszę tylko ci co jadą bez paszportu. |
Potwierdzam - BiH, Czarnogóra, a i nawet Albania na dowód.
|
Dzisiaj dzwoniliśmy do MSZ'u i tam nam potwierdzili, że do wymienionych krajów nie potrzebujemy paszportu. Mam cichą nadzieję, że na granicy nie będzie niespodzianek.
|
Nigdy bym się nie wybrał za granicę tylko z dowodem , to że niektóre kraje "dopuszczają" taką opcję to wcale nie znaczy że ktokolwiek wewnątrz kraju będzie miał ochotę uznać nasz dowód jako dokument a samo przepuszczenie przez granicę nie daje dalszych gwarancji.
Od zawsze paszport był dokumentem międzynarodowym i tak jest nadal , żaden przepis tego nie odwołał , ciekaw jestem jak wygląda załatwienie spraw urzędowych lub podobnych na polski dowód...... osobiście nie mam zamiaru się o tym przekonywać. Czy dodatkowe kilkanaście gramów tak bardzo obciąża wyprawowy bagaż że zabranie paszportu staje się problemem ? Po prostu nie rozumiem o co chodzi , może to kwestia wielkości dokumentu? i jego gabaryty 125x88x3 mm staje się przeszkodą? Życzę udanych "bezpaszportowych" wyjazdów. |
Tu akurat chodzi o kolesia co się w ostatniej chwili zdecydował i jego paszport chyba stracił ważność.
Paszport można wyrobić w 24h. |
No to nas Dzieju podsumowałeś:haha2: Rozmiar dokumentu nas nie przeraża:) Tak jak Parys pisze, kolega zdecydował się w ostatniej chwili, a wcześniej nawet nie pomyślał o takiej opcji ponieważ ze względów zawodowych wyjazd był wykluczony.
Wniosek o wydanie nowego paszportu był złożony razem z prośbą o przyspieszenie całej procedury, jednak paszport mógłby odebrać dopiero w poniedziałek, a my jutro wyjeżdżamy. Okazało się, że ktoś ze znajomych też przekroczył granicę tych państw bez paszportu, więc podejmiemy ryzyko. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A teraz chętnie bym się dowiedział dlaczego wg Ciebie paszport jest lepszym dokumentem od dowodu osobistego i co powoduje że dowód nie wystarczy żeby załatwić 'sprawę urzędową' :) BTW kolejnym debilizmami są 'zielone karta' czy 'miedzynarodowe prawo jazdy'. |
Cytat:
Zapomniałem wziąć tego gównianego, zielonego papierka i na granicy serbskiej musiałem wybulić 70Euro,żeby wjechać. Tylko dlatego,że nie miałem zielonego papierka, który jest za darmo.BZDURA!!! Może po prostu papierek z ważnym OC powinien być zielonego koloru i 2 tematy w jednym byłyby załatwione.:vis: |
Jeszcze nie tak dawno tak było, że zielona karta była z automatu - jakieś 2-3 lata temu chiba
|
A Ja z przekory Dzieja POPIERAM !
Spraw urzędowych pewnie kilka by się znalazło, choćby kontrola drogowa mniej czytatego posterunkowego, któremu nijak polski dowód w przeciwieństwie do paszportu z dokumentem tożsamości się nie kojarzy /przysięgam, że takich posterunkowych nie tylko polska ziemia wydała, sam widywałem CRS-ów pod Paryżewem, którzy nie potrafili bez intelektualnego wsparcia via motorolla mandatu wypisać/. Pewnie i bank na zagranicznym zadupiu w awaryjnej sytuacji na obczyźnie chętniej zobaczy twój paszport niż niewiele mówiący mu zafoliowany bilecik. Druga sprawa to kwestia odmiennych danych w obu dokumentach. Na ten przykład koleś ma inny adres zamieszkania /bo sie kur... przeprowadził/ w starym dow. os. a dokumentach motonga i lejcach - w paszporcie tego typu danych nie ma a Ja kiepsko "parle" zaś mundurowy "bambus" języków się nie uczył więc kłopot gotowy bo jak tu taką rozbieżność naświetlić. Co do zielonej karty pełna zgoda ! Psu na budę ten zielony kwitek - czas by się ubezpieczyciele doporozumieli i głupotę przynajmniej na poziomie Europy zlikwidowali. |
Zielona karta wymaga wypełnienia takiego 'job twaju!' papira, czego się agentom robić nie chce. Jak się poprosi to dają, no chyba że agent Cię znał i wiedział że i tak będzie musiał pisać, więc bez proszenia wypisywał ;)
BTW nie tak dawno zielona karta była dodatkowo płatna, teraz się ją dostaje za frajer (a do paryżewa Pawle, nie musiałeś mieć zielonej karty - i nie wiem jak ten nieczytaty la żandarm by sobie poradził z polskimi znaczkami =) ). |
Cytat:
Ale to twój problem. W którym wieku paszport stał sie oficjalny nic nie wnosi do tematu a stwierdzenie od zawsze było przenośnią..... o ile załapałeś. Sprawy urzędowe mogą być przeróżne, jak spotkasz problemy to się sam dowiesz o które chodziło. Nie będę kontynuował tej dyskusji , dla mnie możesz jechać bez czego tam chcesz twoja sprawa :) |
Cytat:
Cytat:
|
Panowie,
odpowiadajcie na temat. Opowieści jak i kto gdzieś kiedyś przekraczał granicę są zajebiste przy wódce. O ile dobrze pamiętam, pytanie było dość konkretne: da się czy nie, zakładam, że zgodnie z przepisami. Adagiio i Elwood lubię Was bardziej niż wy siebie wzajemnie (przynajmniej z postów) :) Przepraszam za zamieszanie, kolega z forum mnie cytrynówką upoił. pozdr, laska |
Ja przejechałem te kraje z 4 osobową rodzinką kilka lat temu ( było ciężej ) tylko na dowody osobiste + zielona karta .
I pochwaliłem się na takim dziwnym forum dla podróżujących w tamte strony. Wyszło tak jak tu...........:rolleyes: . |
Wczoraj szczęśliwie wróciliśmy, z przekraczaniem granic na dowód nie było problemów, dzięki za pomoc!:)
|
Ooo, no to konkret informacja z pierwszej ręki znaczy się.
Dobrze, że jednak sprawnie przebiegło. Swoją drogą ciekawe, ciekawe... |
Autochtoni w MNE też mi mówili, że jako unijczyk mogę jeździć na ID Card bez paszportu, ale nie sprawdzałem tej wersji.;) Przynajmniej mam kilka pieczątek. Policja jak zatrzymywała to prosiła o paszport, w banku przy wymianie kasy też chcieli paszport. Ale dobrze wiedzieć, że można jeździć bez. :)
|
Zgodzę się, że lepiej paszport mieć przy sobie, przezorny zawsze ubezpieczony:) Jednak kraje o których mowa żyją chyba głównie z turystyki, a pewnie większa część turystów pochodzi z krajów UE. Trudno mi uwierzyć, że jakiś policjant albo inny urzędnik będzie się wychlał i robił problemy, skoro na naszej stronie MSZ jest wyraźnie napisane, że można tam jechać na dowód.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:45. |