![]() |
Lejdisowska wymiana ³o¿ysk g³ówki ramy
Witajcie lejdiski i ch³opaki
Postanowi³am za³o¿yæ nowy temat, poniewa¿ zacze³am siê edukowaæ na mechanika motocyklowego :haha2:Jak sama sobie nie naprawisz to nie bêdziesz mia³a dobrze zrobionego motoru .... Mo¿e komu¶ moje instrukcjê bêd± przydatne :D Wiem , ¿e mo¿e nie bêdzie to wygl±daæ zbyt profesjonalnie, ale g³ówny cel zosta³ osi±gniêty tzn wyci±gniêcie ³o¿yska z g³ówki ramy. Postanowi³am tym siê zaj±æ poniewa¿, ostatni wyjazd na zlot , okaza³ siê ju¿ bardziej ekstremalny zw³aszcza na zakrêtach i rondach. Wiêc ju¿ nie bêdê pisaæ tylko wrzucam zdjêcia :) podam linka do swojego bloga poniewa¿ nie mogê umie¶ciæ zdjêæ na AT :( http://popiol-barbarka.blogspot.com/2011/09/ozyska.html Ka¿de instrukcje u³atwiaj±ce demonta¿ ³o¿ysk mile widziane :) |
nie rozumiem....:dizzy:
ale co pozbiera³a¶ te kuleczki z powrotem i w³o¿y³a¶ gdzie ich miejsce, bo zdemontowaæ to raczej ¿aden wyczyn. |
Megi - ja nie zbiera³am tych kuleczek po to aby w³o¿yæ je z powrotem na stare miejsce. Tylko aby w³o¿yæ nowe ³o¿yska. Bo te które demontowa³am nadaj± siê wy³±cznie na z³om. Kierownica ju¿ mi "szwankowa³a" przy skrêtach.
A je¶li chodzi o to ¿e to nie jest "¿aden wyczyn" to on np dla mnie jest. Je¶li kto¶ zajmujê siê tym na co dzieñ, to dla tej osoby to jest piku¶. Trochê czasu trzeba po¶wiêciæ na to, aby wyci±gn±æ ³o¿ysko a zw³aszcza wybiæ tuleje, u mechanika siê p³aci i siê ma. A ja chcia³am zrobiæ to sama, i nie widzê w tym nic z³ego. A mimo wszytko by³o to dla mnie fajnym wyzwaniem. Megi, je¶li potrafisz naprawiaæ motory to z chêci± zapiszê siê do Ciebie na lekcje :D (mówiê powa¿nie) |
taaa
ja te¿ nieraz sobie rozkrecam motur ¿eby potem go posk³adaæ, takie mamy hobby nie Brunetka :) hihihihih p.s. oddawaj aparat ! |
Brunetka, :)
Ja tam podziwiam wszystkie Lejdiski co chce im siê r±czki w smarze brudziæ :D i samodzielnie naprawiaæ sprzêta. :Thumbs_Up: Zak³adam ¿e tak jak Trampka sama na "czê¶ci" roz³o¿y³a¶ :D tak i z³o¿y³a¶ i teraz pomykasz :at: z nowiutkim ³o¿yskiem. :) |
a mnie siê podoba jak siê samemu pracuje przy moto ... :)
Wiêcej serca wtedy wk³adasz i wiêcej siê uczysz, wiêcej wiesz... - oczywi¶cie jak kto¶ to lubi , bo jak siê mêczy i nie daje rady to po co siê pa³owaæ. Moja pierwsza i jedyna zmiana ³o¿ysk g³ówki ramy zajê³a mi jakie¶ 4 godziny ... a ³apy se pot³uk³em, ¿e a¿ hej ! :D Za to teraz mogê siê nazwaæ prawie "expertem" Swoj± drog± w oryginale s± ³o¿yska kulowe tu pokazujesz wa³ki zdaje siê ¿e ju¿ kto¶ wymienia³ - pytanie czemu znów polecia³y ??? - albo za bardzo skrêcone - albo za lu¼no - albo ??? |
Chylê czo³a! Wiedza mechaniczna mojej kobiety ogranicza siê do ¶wiadomo¶ci tego gdzie jest przód, gdzie ty³ i gdzie silnik :D
|
Moja kobita te¿ sama walczy sobie z trampkiem :)
|
No w³a¶nie, tak jak Puntek powiedzia³, je¶li kto¶ to lubi, i sprawia mu to przyjemno¶æ to dlaczego tego nie robiæ :) Wole siedzieæ 10 godzin przy wyci±gniêciu ³o¿yska ni¿ malowaæ rzêsy i paznokcie :haha2:
|
Cytat:
|
Cytat:
w twojej fotoInstrukcjo-relacji brak doznañ jak to jest po skrêceniu wszystkiego w jeden kawa³ek, stad moje pytanie czy uda³o Ci siê z³o¿yæ to wszystko do kupy i czy trampek utrzymuje trajektoriê skrêtu Nie wiem sk±d Twoje subiektywne odczucie, ¿e zabawa w Adama S³odowego to co¶ z³ego.... Jak najbardziej zapraszam na zg³êbianie tajników, co kryje dusza motocykla... krok pierwszy do wtajemniczenia, to opanowanie HAFTu KASZUBSKIego :at: |
Hehe, kota w domu nie ma to myszy... u¿ywaj± moich kluczy bez pytania:) A tak na serio to szkoda ¿e nie zrobi³a¶ wiêkszej ilo¶ci zdjêæ z kolejnych czynno¶ci i nie umie¶ci³a¶ tego chronologicznie z odpowiednim opisem. By³aby fajna solucja.
Cytat:
|
hej Brunteka!
jak tam sprawa rozkrêci³a/skrêci³a siê z ³o¿yskami? Motorek posk³adany? Sama ostatnio walczy³am z pó³kami... Uda³o Ci siê wybiæ stare ³o¿ysko i nabiæ nowe? Jakie¶ foty porobione? :) pozdrosy! |
Cytat:
Ja przy pomocy fizyki wybi³em to bez wiêkszych problemów. Po prostu w³o¿y³em spory klucz nasadowy do zamra¿arki na kilka godzin. G³owka ramy zosta³a potraktowana opalark± z zewn±trz, od ¶rodka bie¿niê sch³odzi³em owym wyjêtym z zamra¿arki kluczem i posz³o szybko i bezbole¶nie. Problem ze z³o¿eniem trampka do kupy jest taki i¿ moje dziewczê nie ma teraz kompletnie czasu. W momencie gdy siê bra³a za jego rozk³adanie by³a bezrobotna. A w chwili obecnej ju¿ pracuje. I jako ¿e ja jestem tylko w domu na weekendy i to nie wszystkie ca³y dom jest tylko na jej g³owie. Jak widac trochê j± usprawiedliwiam. Ale tak jest rzeczywi¶cie. Ale obiecuje ¿e którego¶ weekendu ju¿ wspólnie siê zabierzemy za sk³adanie tego przodu i zrobimy fotorelacje prawie tak fajn± jak Twoja :) |
artystyczna robota...
|
Cytat:
Ah wiêc to taaak, ³o¿yska czekaj± jeszcze na swój czas :) Poci±gnê³am temat, bo zastanawia³am siê, czy by nie kontynuowaæ w±tku ³o¿yskowego, jako ¿e tak dawno rozpoczêty i porzucony, a ja w³a¶nie przerobi³am ten odcinek ramy :D No to czekam na Wasze zmagania! :lukacz: Wiosna za pasem ;) ps. dziêki :) |
Cytat:
a ja na zdjecia z monta¿u:) |
Cytat:
|
Brunetka pochwal siê...
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:44. |