Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Tanie paliwo? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11351)

bliźniak 14.11.2011 09:43

Tanie paliwo?

Hej Bambusy!
Zwykle takie maile idą w kubeł, ale, no właśnie - oststnio tankowanie zaczyna podwajać wartości niektórych sprzętów, a ma być jeszcze 'ciekawiej' Może więc ten pomysł wcale nie jest taki zły. Biorąc też pod uwagę, że autor uwzględnił koncerny, które oststnio trochę zatruwały życie na planecie - ja popieram.

"Szanowni Państwo

Protest przeciwko rosnącym cenom paliwa Do wszystkich kierowców. Bardzo
dobry pomysł. (koniecznie przeczytaj do końca!) Ceny paliwa poszybowały w
górę. Jeszcze trochę i zobaczymy 6 PLN za litr, a potem może i więcej.
Poniższa propozycja ma znacznie więcej sensu niż kampanie typu "nie kupuj
paliwa w danym dniu", które było przeprowadzane kilka miesięcy temu.
Producenci paliw śmiali się jedynie, bo wiedzieli, ze nie będziemy
kontynuować akcji krzywdząc samych siebie rezygnując całkowicie z zakupu
paliwa. Było to bardziej niekorzystne dla nas niż problem dla nich. Ale
myśląc o tamtym pomyśle powstała idea, która może przynieść rzeczywiste
korzyści. Przeczytaj proszę i przyłącz się! Przy cenach paliw rosnących
każdego dnia my konsumenci musimy podjąć akcję. Jedynym sposobem abyśmy
zobaczyli, ze ceny paliwa idą w dół jest trafienie kogoś w portfel poprzez
nie kupowanie jego paliwa. I możemy zrobić to BEZ narażania się na
niewygody. Oto pomysł: Do końca bieżącego roku NIE KUPUJMY ŻADNYCH PALIW od
dwóch największych firm paliwowych: BP i STATOIL. Jeśli nie będą sprzedawały paliwa,
będą zmuszone do obniżenia ceny. Jeśli one obniżą ceny, inne firmy
będą zmuszone do uczynienia tego samego. Ale aby osiągnąć efekt musimy
pozbawić te dwie firmy milionów klientów. Wbrew pozorom jest to całkiem
łatwe do osiągnięcia. Czytaj dalej a dowiesz się jak dotrzemy do milionów.
Wysyłam tę wiadomość do 30 osób. Jeśli każda z nich wyśle ją do kolejnych
dziesięciu (30 x 10 = 300) i każda następna do kolejnych 10 i tak dalej to
juz w szóstej kolejce wiadomość ta dotrze do 3 milionów ludzi. Jeśli każda z
nich wyśle do kolejnych 10... Wszystko, co należy zrobić to wysłać tę
wiadomość do 10 znajomych osób i nie kupować paliwa na stacjach BP i
STATOIL. To jest ogólnoświatowa akcja. Ile to potrwa? Jeśli każdy, kto
otrzyma tę wiadomość przęśle ją do 10 znajomych dotrzemy do 300 milionów
konsumentów w ciągu 8 dni! Założę się, ze nie sądziłeś, ze masz taki
potencjał, prawda? W grupie siła i nawet najgrubsza gałąź złamie się, jeśli
spadnie na nią wystarczająco duża ilość niezmiernie lekkich płatków śniegu.
Jeśli uważasz, ze ta akcja ma sens prześlij dalej tę wiadomość. WYTRZYMAJMY
DO MOMENTU AZ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU (ok.4,0 PLN /litr).
Razem możemy to zrobić. Prześlij tę wiadomość nie kupuj paliwa na BP i
STATOIL. TO TY MOŻESZ USTALIĆ CENĘ"

Roberto 14.11.2011 09:54

Mam lepszy pomysł.
Zrzućmy się po parę zeta, załóżmy sobie koncern paliwowy, kupmy koncesję na import paliw i sprowadźmy kilka cystern z Kazachstanu po 1,50 zł.
Potem podzielimy się paliwem i jazda.

Bliźniak, czy tą akcję wymyślił ktoś z Orlenu? bo mu obroty spadają?

randal 76 14.11.2011 10:00

Mieszane mam odczucia czy to się uda z różnych powódek ale faktem jest ze ceny paliw dobijają .

bliźniak 14.11.2011 10:14

Cytat:

Napisał Roberto (Post 205778)
Mam lepszy pomysł.
Zrzućmy się po parę zeta, załóżmy sobie koncern paliwowy, kupmy koncesję na import paliw i sprowadźmy kilka cystern z Kazachstanu po 1,50 zł.
Potem podzielimy się paliwem i jazda.

Bliźniak, czy tą akcję wymyślił ktoś z Orlenu? bo mu obroty spadają?

Co za różnica kto to wymyślił, jeśli paliwko będzie tańsze, to może to być nawet moja ex ;P

Wolo 14.11.2011 10:22

Ta akcja to nic nowego, jak na ironię to nie Statoil i BP są największymi sprzedawcami paliw w Polsce http://advrider.pl/viewtopic.php?f=27&t=9704&start=0

Wojtek_K 14.11.2011 10:26

to akcja wymyślona przez konkurencję ...

ale pomysł z AfricaPetroleum jest The Best

siwy 14.11.2011 10:39

a ja tankuje po 4,3, a czasem nawet po 4 się udaje :P

majki 14.11.2011 10:47

Akcja stara i raczej nie przyniesie żadnego skutku. W zeszłym roku była bardzo podobna petycja wystosowana (nie wiem przez kogo, ale się rozlało po forach internetowych). Odzew w cenach raczej żaden nie nastąpił. :Thumbs_Down:

Ja osobiście bardzo rzadko tankuję na BP, bo na Statoil to nie wiem czy kiedykolwiek się zdarzyło. Neste, Lukoil, Bliska, Orlen, marketowe.;) Na służbówkę mam Flotę Orlenu, więc też na inne nie zaglądam.

Na forum volvo jest akcja z biznesowymi kartami paliwowymi na Orlen (8gr zniżki na litrze). Karta kosztuje 50zeta, więc zwróci się po 600litrach. :Sarcastic: Też wg mnie bez sensu. Łatwiej i taniej można tankować na innych stacjach.

Vooytas 14.11.2011 11:44

A mnie podwyżki cen paliwa nie dotyczą.
Od 5 lat tankuje zawsze po 50 zł :D

hans 14.11.2011 12:00

http://www.gazetaprawna.pl/grafika/5...o_podatki.html

AmberBamber 14.11.2011 12:09

A to nie jest tak że problem polega też na tym że w skład ceny paliwa za 1 litr wchodzi akcyza i inne podatki, które przewyższają cenę samego paliwa? Może tu jest problem? Ale chyba nie da się go rozwiązać buntem przeciw losowo wybranym koncernom... To kwestia ustaw i polityki. Ale że się na tym nie znam, się nie wtrącam i tankuję na najbliższej stacji albo w trasie kiedy jest potrzeba.

Ps. hans o właśnie...

wd60 14.11.2011 12:22

Rząd rządzi i ustala podatki, a to one głównie wpływają na ceny paliw. Akcje, bojkoty czy inne bełkoty nam konsumentom nic nie przyniosą. Przecież większość z nas kupuje tam gdzie taniej. Skoro u mnie w mieście dwie wymienione wyżej stacje oferują najdroższe paliwo (dziwnym trafem zawsze obie stacje mają jednakową cenę), to naturalną koleją rzeczy idę tam gdzie taniej. Niestety z benzyną tak, jak z jedzeniem - muszę kupić.
Cytat:

Napisał Wojtek_K (Post 205787)
AfricaPetroleum jest The Best

To jest dobry pomysł i nazwa też na poziomie.

Agent 14.11.2011 12:37

To bzdura, że cena paliwa zależy od ceny ropy, kursu dolara etc. Koncerny paliwowe mają długoterminowe kontrakty z dostawcami.
Za to jest świetny argument do podnoszenia cen gdy ropa drożeje i nie obniżanie cen na stacjach gdy 'ceny ropy na światowych rynkach' maleją.
Generalnie (pomijając podatki) cena którą my płacimy za paliwo w większości zależy od tego jaki zysk zaplanował sobie koncern naftowy w danym roku...

maryjan 14.11.2011 21:12

Ale Panowie to nie cena benzyny jest problemem niestety :/
Właśnie wróciłem z małej wycieczki do naszych zachodnich sąsiadów - Pb95 - 1,56-8 ojro, a zarobki? Już dawno nie tankowałem po 1,6 zł/litr... Dlaczego ceny mamy jak w UE a zarobki dzielone przez 4 ? Niech wprowadzą ojro i najniższa krajowa będzie 300 euro :/
Płakać się chce kruca...

A koncern koncernem - nie zmienimy polityki firmy.

PS. Ostatnio słyszałem w PR3 o planowanych podwyżkach akcyzy na paliwo, około 15 groszy do litra nam zafundują jako łatanie dziury budżetowej.

graphia 14.11.2011 21:34

Łatanie dziury budżetowej naszą kasą to jak łatanie dziurawej skarpety łatą - metodą odprucia łaty z tej drugiej skarpety :)

rubin 14.11.2011 22:07

rower.... rower...

to jest myśl ... a africa od święta ;)
at: 5-7ltr pb /100km
rower: max 2ltr wody/piwa na 50km (tyle ze piwko wyjdzie drożej na 100km od wody i od PB)

albo afri na gaz ;)

Pawel 14.11.2011 22:14

a ja tankuję za 1,39

Dzieju 14.11.2011 22:23

Nie wiem kto tworzy takie akcje ale powtarzają sie systematycznie i co ciekawe nawet tekstu nie zmieniają..... jedynie wstawiają aktualniejsze ceny.
Generalnie to bzdura.
To Orlen jest głównym dystrybutorem paliw , zarówno BP jak i Statoil czy Lukoil itp muszą sprzedawać część paliw dostarczanych przez nich a tylko część swoich.
Nie zdziwił bym się jesli to cwaniaczki z Orlenu rozsyłają tą bzdurną propagandę.
Nie ma takiej możliwości żeby w jakikolwiek choć minimalny procent uszczuplić dochody koncernów oni nawet jak opuszczą po takim bojkocie z 5 gr na litrze to i tak na tym zarobią a za chwilę wyrównają ceny.
sprzedaż paliw jest tak duża że nawet gdyby część społeczeństwa zrezygnowała na miesiąc czy dwa z tankowania to i tak spłynie to po nich jak po kaczce.
Jestem za obniżeniem cen , ale niech ktoś mi przedstawi realny plan działania i od razu w to wchodzę.
Póki co nikt nic nie wymyslił.
Póki się unnia nie rozpadnie a "nasz rząd" będzie robił z nami co chce chyba niewiele da się zrobić.
No może jedynie pospolite narodowe ruszenie z wyjściem na ulice i obaleniem obecnych struktur które nam robią coraz gorzej.
Za dużo ludzi ma na tyle dobrze że się nie ruszą a pozostali w większości są zmanipulowani czyli tez posiedzą w domu i będą sobie narzekać ale nic nie zrobią.
Cóż to taka nasza narodowa przypadłość że nie ma żadnej solidarności jak to ma miejsce w innych narodach.
A tych co by chcieli coś zmienić i oparli się manipulacji rządowym jest za mało.

ocoloko 14.11.2011 22:39

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 205873)
To Orlen jest głównym dystrybutorem paliw , zarówno BP jak i Statoil czy Lukoil itp muszą sprzedawać część paliw dostarczanych przez nich a tylko część swoich.

Tak właśnie, powiedziałbym nawet, że lwia część jest dostarczana z Orlenu.
Cytat:

No może jedynie pospolite narodowe ruszenie z wyjściem na ulice i obaleniem obecnych struktur które nam robią coraz gorzej.

Tego wychodzenia na ulice, to chyba na chwilę starczy.
Cytat:

Cóż to taka nasza narodowa przypadłość że nie ma żadnej solidarności jak to ma miejsce w innych narodach.

Eee tam, jakoś nie widzę tej solidarności wśród innych narodów:)

zdrowia

graphia 14.11.2011 22:52

Ktoś spija śmietankę.. tylko kurwa kto?

mishieck 14.11.2011 23:02

Cytat:

Napisał graphia (Post 205878)
Ktoś spija śmietankę.. tylko kurwa kto?

Tu masz odpowiedź ;]

http://szczesniak.pl/gif/Ceny_skladniki_7-11-2011.jpg

graphia 14.11.2011 23:10

Jeszcze tym chujom mało?

aciu 14.11.2011 23:12

całe szczęście idzie zima, dzieci nie mam, samochód firmowy, koksu cała kotłownia, sylwek w domu, choinka od sąsiada a prezenty to hand made...zaoszczędze żeby w przyszłym roku zrobić nie 6000km a daj panie polowę z tego :vis: a wy dobijacie wykresami:dizzy:

bliźniak 14.11.2011 23:15

Cytat:

...Jestem za obniżeniem cen , ale niech ktoś mi przedstawi realny plan działania i od razu w to wchodzę.
Póki co nikt nic nie wymyslił.
...
A tych co by chcieli coś zmienić i oparli się manipulacji rządowym jest za mało.

Dzieju, kłócisz się sam ze sobą - skoro jesteś "za" a sam nie masz lepszego pomysłu - to w czym problem? Krytyka zawsze będzie wskazana - ale konstruktywna.
Po drugie - ani narodowa, ani przypadłość - solidarni są ci, ktrórzy chcą być i nie zależy to od narodowści, rasy, czy wyznania - to poprostu wspólne dążenie do jednego celu.
Oczywiście łatwiej wytyka się niedoskonałości, ale czy to pomaga?

Dzieju 14.11.2011 23:48

Cytat:

Napisał bliźniak (Post 205886)
Dzieju, kłócisz się sam ze sobą - skoro jesteś "za" a sam nie masz lepszego pomysłu - to w czym problem? Krytyka zawsze będzie wskazana - ale konstruktywna.

Powiadasz krytyka konstruktywna , przecież wyjaśniłem dlaczego nie widzę szans powodzenia tej akcji i jaki ona ma dla mnie mechanizm.
Przypomnę , jestem przeciw okradaniu naszych kieszeni coraz wyższymi cenami.
Jeśli jak piszesz nie mam lepszego pomysłu to również nie znaczy że mam robić byle co a zwłaszcza jeśli nie widzę w tym konkretnym działaniu sensu i przyczyn technicznych szans powodzenia.
Może konstruktywnie udowodnij , podeprzyj dowodami cel i szanse powodzenia zanim zaczniesz się ubiegać o konstruktywność.
Swoje zdanie przedstawiłem nie po to żeby się teraz droczyć.
Powodzenia.

bliźniak 15.11.2011 00:20

Można więc tą akcje nazwać badaniem w celu sprawdzenia czy powiedzie się założenie początkowe.
Nie mam zamiaru się droczyć, bo i po co, ale też nie jestem Ci w stanie udowodnić, że przyniesie to jakiś skutek, równie bardzo jak Ty mi, że takowego nie odnotujemy.
Skoro nie ma lepszej, ani w ogóle żadnej metody, to czemu by nie sprbować?
Jest to nieinwazyjny, bezproblemowy i spokojny sposób - nikt z nas na tym nie traci, nikt nie musi wychodzić na ulice z manifestem w ręku, ani zakłucać życia innym. Faktycznie pewnie nie uda się obniżyć cen paliw, ale jeśli uda się wstrzymać ich podwyżkę, choćby na jakiś czas - to moim zdaniem i tak będzie sukces.
Najbardziej smutnym dowodem na to, że jest za drogo / płace za niskie - jest wypowiedź Acia parę postów wcześniej. Pozdr.

fassi 15.11.2011 00:48

hmmm, a moze zaczac oszczedzac paliwo jesli nie da sie obnizyc jego kosztow?

Znalazlem w sieci kiedys takie cus i mysle o zamontowaniu do Afri

http://www.econokit.fr/index.php/pl_...-econokit.html

pozdrufka

siwy 15.11.2011 01:15

Można też obniżyć stopień sprężania i jeździć na alkoholu. denaturat w cenie hurtowej podobno można mieć poniżej 3 zł/l.

maryjan 15.11.2011 10:22

Jest sposób na tanie jeżdżenie ;) Holzgas :) tylko wózek boczny trzeba zaimplementować z czegoś ;).
http://www.ural-dnepr.de/holzgas-m72.jpg

ps. Są instalacje gazowe do motocykli, tylko te zbiorniki jakieś śmiesznie małe ;).

siwy 15.11.2011 10:30

Cytat:

Napisał maryjan (Post 205940)
Jest sposób na tanie jeżdżenie ;) Holzgas :) tylko wózek boczny trzeba zaimplementować z czegoś ;).

ps. Są instalacje gazowe do motocykli, tylko te zbiorniki jakieś śmiesznie małe ;).

dobre, ruski dolniak to na wszystkim pojedzie, i bimber z buraków by dał radę

Agent 15.11.2011 10:46

Holzgas ma jedną małą wadę - moto trzeba odpalić godzinę przed jazdą :D

aciu 15.11.2011 11:08

Cytat:

Napisał siwy (Post 205943)
dobre, ruski dolniak to na wszystkim pojedzie, i bimber z buraków by dał radę

heh, pewnie na podlaskim to by w kosmos wystartował.

bliźniak 15.11.2011 17:55

Cytat:

Napisał aciu (Post 205947)
heh, pewnie na podlaskim to by w kosmos wystartował.

Gdzie tam bimber do baku lać, chyba bym płakał przed każdą przejażdżką ;) Zrobiłbym się zazdrosny o własny motór i jeszcze jak by mnie kto przyłapał jak podpijam z baku to do domu już na pewno nie miał bym po co wracać :haha2:

aciu 15.11.2011 18:31

trza by drugą pompkę paliwa zamontować :) z wężykiem od camelbak-u

bliźniak 15.11.2011 20:20

i to jest myśl!! :D:D

Tramall 16.11.2011 13:22

Obawiam się, że zaproponowana akcja nie przyniesie spodziewanych rezultatów. Skoro podatki w cenie paliwa to ponad 50% może trzeba uderzyć gdzie indziej. Górnicy pojechali i załatwili :D więc jak by tak zastawić ul. Wiejską i okolicę. Tak cyklicznie, raz po raz w ramach spotkań motocyklistów... To by było - wszędzie by o nas mówili. I zyskalibyśmy w oczach społeczeństwa. Co wy na to ??

Mat 16.11.2011 14:03

Cytat:

Napisał szymek (Post 206239)
więc jak by tak zastawić ul. Wiejską i okolicę

Spadaj. Swoją okolicę sobie zastawiaj ;)

motormaniak 16.11.2011 15:59

Cytat:

Napisał fassi (Post 205916)
Znalazlem w sieci kiedys takie cus i mysle o zamontowaniu do Afri

http://www.econokit.fr/index.php/pl_...-econokit.html

Rozwiązanie takie testowane było w Polsce w latach 60 tych między innymi w silnikach SHL m11 oraz w Syrence. Podobnież dawkowanie wody do silnika dawało niezłe efekty , między innymi "od wewnątrz" chłodząc silnik, ale na dłuższą metę powodowało korozje żeliwnych elementów silnika. Dawkowanie wody należało włączyć kiedy silnik był rozgrzany i wyłączyć na parę minut przed wyłączeniem silnika..
Więcej o tym można znaleźć w książkach W. Rychtera.

Antek 16.11.2011 22:54

Cytat:

Napisał maryjan (Post 205940)

To może od razu betoniarka?
Halo, Pastor gdzie jesteś?:haha2:

szymon25 16.11.2011 23:14

Jak już wyjdziemy na ulice to z wielka chęcią stane w pierwszej linii!!! A proc juz szykuje coby kamieniami w belweder strzelać!!!

graphia 16.11.2011 23:23

My im wszytko oni nam kurwa nic! Zbieram kamienie.

bliźniak 17.11.2011 01:27

Jak nic, jak nic? Niektóre autostrady mają być za pół ceny dla motocykli na okres zimowy :vis: :mad:

PARYS 17.11.2011 08:59

Cytat:

Napisał bliźniak (Post 206429)
Jak nic, jak nic? Niektóre autostrady mają być za pół ceny dla motocykli na okres zimowy :vis: :mad:

To żart czy powaga? Kpina chyba jakaś.

Wyjść na ulice zawsze można, to się nazywa wolność słowa. Tylko bez kamieni. Może na innych forach motoryzacyjnych też coś obgadują to pewnie warto by coś wspólnie - im więcej tym silniej.

mishieck 17.11.2011 09:41

[ironia mode on]
Swoje zdanie mieliście szanse wyrazić 9. października.

A skoro jesteście niezadowoleni z polityki finansowej rządu - to wychodzi na to że jesteście PiSowcami ;D

[ironia mode off]

A tak na poważnie to co ma niby dać protest kierowców.

10 osobówek x 20l x miesiąc = 1 Tir x 200 l x tydzień
10 TIRów x 200l x tydzień = 1 skład towarowy x 2000l x dzień
1 kontenerowiec = ......................... ;]

TIRy dowożące jedzenie tez mają protestować?

motormaniak 17.11.2011 09:42

Cytat:

Napisał szymon25 (Post 206399)
A proc juz szykuje coby kamieniami w belweder strzelać!!!

Wzruszyłem się.. Tez miałem 14 lat. Słodkie czasy i zaświadczenia o niekaralność nie potrzebowałem.. rzuć kamieniem tez za mnie.

aciu 17.11.2011 09:45

dzisiaj pikieta musi być kulturalna, bez palenia opon, wybijania szyb i wycia syren, tak żeby nie było głośno...bo w przeciwnym razie grozi spałowanie. Górnicy kilka lat temu fajnie załatwili swoje sprawy, wywózka prezesa na taczce, szarpanina z Policją. Jakby tak się wszyscy zgadali żeby narobić ambarasu to czemu nie, ale jak ma to wyglądać na chuligański atak to nie bardzo. Po co psuć opinię gdzie i tak walczymy ze stereotypami.

bliźniak 17.11.2011 10:01

Cytat:

Napisał PARYS (Post 206444)
To żart czy powaga? Kpina chyba jakaś.

Wyjść na ulice zawsze można, to się nazywa wolność słowa. Tylko bez kamieni. Może na innych forach motoryzacyjnych też coś obgadują to pewnie warto by coś wspólnie - im więcej tym silniej.

Poważnie, poważnie - w TV trąbili ze dwa/trzy tygodnie temu o tym, dyrekcja A4, zadaje się, podjęła taką decyzję po protestach motocyklistów. Taką mam przyjemność zrobili :vis:

graphia 17.11.2011 10:30

Jak nic trzeba szukać sobie alternatywnych źródeł energii. Paliwo może stać się zapalnikiem niepokojów społecznych, a im mniej paliwa i im bardziej pazerne firmy wydobywcze tym łatwopalność społeczeństwa będzie większa. Aby nie dać się zmanipulować trza się przesiąść na prąd lub po prostu rower...

siwy 17.11.2011 11:17

Cytat:

Napisał graphia (Post 206460)
Jak nic trzeba szukać sobie alternatywnych źródeł energii. Paliwo może stać się zapalnikiem niepokojów społecznych, a im mniej paliwa i im bardziej pazerne firmy wydobywcze tym łatwopalność społeczeństwa będzie większa. Aby nie dać się zmanipulować trza się przesiąść na prąd lub po prostu rower...

http://www.youtube.com/watch?v=NAMjgd4Pr0w :)

graphia 17.11.2011 11:21

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:17.