![]() |
Wtrysk w Afryce
Jakis czas temu wraz ze "szwagrem" wpadlismy na pomysl wlozenia wtrysku do
afri, szukamy wszystkich pomocnych informacji na ten temat, a przyda sie kazda. Jakie problemy mozemy napotkac ? Moze ktos juz slyszal o probach takiej przerobki ? Tylko nie pisac "A po co, a na co jak tak tez jezdzi", wziela nas lekka zajawka na temat i tyle :D |
Kupcie cały kompletny wtrysk z Transalpa 700, łącznie z wiązką czujnikami, sterownikiem itp. Do tego jakiś dodatkowy sterownik z możliwością korekty składu mieszanki i po zawodach, tak będzie najłatwiej.
Oczywiście problemów i tak będzie bardzo dużo. Pozdrawiam |
ukamieniują was za ten pomysł :)
|
Cytat:
Sam się zastanawiałem nad robieniem wtrysku i szlifem silnika ale obliczając koszty robocizny i ewentualnego wk..... na razie sobie temat odłożyłem. Więc jak by co kibicuję wam :) |
Szparag ma rację, to najprostsze rozwiązanie... ja z kolei myślałem odwrotnie, wpakować silnik Trapa 700 do mojej RD03 z tym że na modułach i gaźnikach od Afry.
|
Tam od razu ukamieniuja... :haha2: Mysle ze nie jeden by nam pogratulowal i chcial
tez zrobic to samo u siebie. Wtrysk daje sporo plusow... Rozwazam wtrysk od sv 650, ducati monster 620 itp. Opcja przekladki calosci z trampa 700tki raczej odpada ze wzgledu na koszty potrzebnych czesci |
Cytat:
Ale wtrysk do Afry to fajny pomysł - równe dawkowanie i o wiele dokładniejsza możliwość regulacji składu :Thumbs_Up::Thumbs_Up: |
Cytat:
|
I tak zaraz się zacznie znowu obgadywanie co jest lepsze jajko czy kura bmw czy afra .
Nic trza się napić i żyć marzeniami :) |
Cytat:
|
W podobnych kosztach zmienił byś silnik na taki od wiadra.... a tu chyba jeszcze wiecej plusów niz w afri z wtryskiem...
|
Cytat:
|
A powiedzcie mi silnik od Transa 700 wszedłby bez problemów w ramę od 7 .
Bo czytając was rodzi mi się kolejny wspaniały plan |
Cytat:
|
Zysk pewnie taki, że silnik od 700 kosztuje nieco mniej niż silnik do siódemki o podobnym przebiegu i najważniejsze... jest :) i będzie dostępny dużo dłużej niż reaktorki z afryk
|
Misza ma rację pytam czysto hipotetycznie ponieważ remont silnika, na pewno mnie czeka .
Więc rozważam różne opcje i zastanawiam się która opcja będzie najlepsza. |
gdzies widziałem foto afri z silnikiem viadra wiec napewno sie da....
|
Cytat:
|
Ja widziałem cz 175 z silnikiem łady samary na gazie :), na koło nawet to szło. Przy tym afryka z silnikiem wiadra to pikuś
|
Zima pany, zima
|
Owym "szwagrem" jestem ja. Nie zima tylko finezyjne myślenie. Jeśli ludzie są w stanie wsadzić wtrysk do starego GPZ900 i tego typu maszyn to silnik afryki wspólny dla innych maszyn w tym trampka AD 2008 nie powinien być grubym problemem.
Ba, powiem więcej. Silnik mojego motocykla konstrukcyjnie ma 26lat a śmiga na EFI. Moja koncepcja opiera się na układzie wtryskowym trampka 700 2008, komputerze ECU Hondy PGM-FI które jeśli dobrze kojarzę daje się programować ew. mega/microsquirt (w pytę drogi). Czujniku podciśnienia MAP jeśli nie z trampka to z innego moto, sondzie lambda z motocykla o podobnej pojemności (chyba podgrzewana będzie lepsza), czujniku temperatury dolotu ze względu na małą ilość miejsca do zamocowania przepływomierza. Czujnik położenia wału który już jest w Afryce powinien wystarczyć, problemem może być nauczenie ECU jego sygnału. Sam ECU to też problem, nie wiem czy każdy PGM-FI jest taki sam. Tu pytanie do ludzi znających Hondę, czy te jednostki są do siebie podobne między modelami ? Pompa paliwa. Może się skończyć na tym, że bez regulatora ciśnienia wtrysk będzie źle pracował na fabrycznej z @. Spasowanie układu do głowicy. Problem w zasadzie do obskoczenia ale jednak jest. Całość teoretycznie bardzo, może się zamknąć w 1500-2000zł zakładając, że trafią się flaki z XL700V, ECU podejdzie z dowolnej Hondy a sonda-map-temp.dolotu nie będą robiły kwiatków. |
Cytat:
|
Cytat:
Nonsens jak nic a to niby co|? http://translate.google.pl/translate...prmd%3Dimvnsfd |
Varadero z nadwoziem Afryki, to nie jest Afryka z silnikiem Varadero, a to wielka różnica.
Pozdrawiam |
Cytat:
|
Cytat:
Czujnika w dolocie niestety nie widziałem, dlatego to raczej luźne założenie jaki on będzie. Zwyczajnie trzeba będzie sprawdzić. Czujnik położenia to chyba będzie największy problem. Znam człowieka który może być w stanie rozwiązać ten problem ale czuję w kościach, że będzie trochę pierniczenia z tym. Wczoraj przeglądając ebay.de znalazłem ECU, kluczyk,HISS i zamki od trampa kosztujące 950 euro O_o ale za to układ dolotowy za ok 500zł co śmiało określić można relatywnie niską ceną. Za granicą nowa sztuka ze stron typu bikebandit to koszt chyba 3000zł. |
A zapytam się tak ktoś kiedyś próbował wstawić wtrysk od tramka lub od innego moto do afry.
Jakie wyniki z tego wyszły i jak to się ogólnie przekłada na moc pozostaje ta sama czy coś wzrasta i jak spalanie wychodzi na tym. |
A Ty nie miałeś przypadkiem tych strasznych jazd z wtryskiem w swojej zielonej 250 jakiś czas temu?
|
Uważam, że nie ma co wyważać drzwi otwartych na oścież i trza brać całą wiązkę, z czujnikami i sterownikiem od Trapa, suma sumarum może okazać się , że wyjdzie taniej niż rzeźbienie w przypadkowych częściach. Chyba, że chodzi o rzeźbę dla samej rzeźby... a to już inna bajka.
|
Cytat:
|
Cytat:
Cibor - W zasadzie to mam taką cichą nadzieję, że uda się zrobić normalną przekładkę i rzeźba będzie minimalna. Nie jestem fanem budowania od podstaw. Paweł- Może faktycznie tak jest ale raz toczyłem dyskusję ze znajomym mechanikiem i zarzekał się, że sonda nawet jeśli z wyglądu jest identyczna to musi być taka jak fabryczna. |
W zasadzie mam tylko jedno pytanie.
W jakim celu ten wtrysk do AT..? Czy dla sportu i zabawy czy chodzi o jakieś korzyści..? |
Cudów się nie spodziewam ale opcji jest kilka. Zmiana charakterystyki silnika np. mocniejsza góra. Obniżenie spalania. Dodatkowe bezkarne konie mechaniczne. Ograniczenie serwisu do synchronizacji wtrysku co robi się raz na jakieś 20'000KM.
|
Jakie synchro? Po co sobie komplikować życie: jeden wtryskiwacz centralnie na wspólnym dolocie i będzie pięknie :) Ja bym kobminował w ten deseń. Łatwiej będzie zmodzić dolot - niż motać dwa wtryski i stery i inne szpeje do nich.
|
Cytat:
A przeca ma byc odwrotnie :umowa: |
Viadro w 2003 ja dostało wtrysk straciło 4 konie i na reakcji na gaz tez było słabiej
|
Wtrysk na pewno powodowałby lepszą wydajność, a także możliwość dostrojenia silnika gdyby nie normy czystości spalin, gaźnikowce nie mają restrykcji w postaci katalizatorów a to ma wpływ na osiągi.
|
Cytat:
Swoją drogą w 7'ce monowytrysk to jest bajka - bo można go zamontować bez ściągania baku :p Cytat:
|
Jeśli dolot z trampa podejdzie to będzie prostsze niż rozkminianie obudowy do monowtrysku. Po za tym przy Mono to już bym chyba kombinował z mechanicznym sterowaniem.
|
Olo ty mi tu dobrze kombinujesz ale ja nie do konca wiem o czym
wy mowita :haha2: W kazdym razie powoli coraz bardziej zglebiam temat wtrysku od trampa. W week wykrecam gazniki i zrobie pare pomiarow, zeby wiedziec ile mamy tam miejsca na cudowanie. |
Myslalem ze jest mowa o kanale dolotowym laczacym dwa cylindry zasilane jednym wtryskiem.
PS. Filt powietrza szt 1 ;) |
Wojak - Najlepiej jak zmierzysz średnice zewnętrzne i wewnętrze gaźników, króćców głowicy i króćców dolotowych.
Banditos - Monowtrysk to konstrukcja gdzie do zasilania cylindrów masz tylko jeden wtryskiwacz (sporo starych samochodów miało takie rozwiązanie). Wtryski wielopunktowe też mogą być na jednej obudowie tak jak np. mają rzędowe dwójki Kawy albo samochody. http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=715753 W linku KLR250 EFI Turbo z dedykacją dla Wojaka, który podobnie jak ja miał ten mały kosz(t)mar. Jak widać na załączonych obrazkach da się :) Kto uważa, że afryka potrzebuje turbo, thumbs up :D tylko, że wtedy jazda w terenie odpada. |
Hej trolle potrzebuję rady ponieważ popełniłem świętokradztwo i zakupiłem pod choinkę silnik od trampa 700 z wiązką i wtryskami i innymi pierdu pierdu.
Tutaj moje pytanie bo gościu coś mi wspominał że mogę mieć problem z odpaleniem z racji tego że jest jakiś kod potrzebny z modułu (kluczyć). Kojarzycie o co może z tym kaman z dwojga złego wszczepię gaźniki od afry i heja ale jak szaleć to szaleć? Tylko nie kamieniować od razu bo koniec roku idzie i rachunku sumienia nie wyrobie zrobić za wszystko:) |
jest org immobiliser w kluczyku pewnie ktorego nie posiadasz
|
hehe nie, kiedyś robiłem to w swojej furze i całkowicie wywaliłem go a potem kupiłem pestki i wgrałem na nowe immo.
Ale to był samochód, a tutaj jak to ugryźć, znacie kogoś kto zczytuję eprom z tego typu pierdół bo podejrzewam że inaczej nie da rady kodu odczytać i przystosować nowy |
kiedys w szczecinie byl taki gosciu ale nr tel juz niemam,niewiem czy taki koles co robi takie numery do auta by ci tego nie ogarnal
|
Właśnie chodzi o to że już jestem po rozmowie z kumplem który w samochodach zajmuję się tym na bieżąco.
Ale do moto nigdy nie robił i szczerze powiedziawszy bez okablowania do podłączenia tego ustrojstwa pod kompa nie da rady nic zdziałać. |
poszukam i zapytam kolesia ktory" siedzi w temacie"to wlasnie on dal mi namiary na tego kolesia w szczecinie i zrobil mi kiedys taki temat do nowego xt 660
|
ferolo: sprzatnołeś mi ten silnik z przed nosa :) Czyli jednak nie mieli do niego kluczyka (pytalem ich w meilu ale nie odpisali).
Chcesz go do 7ki wpakować ? Daj znać jak uda Ci sie uruchomić wtrysk. Pozdro. |
No byłem szybszy :P , dorzucili mi cały komplet jaki mieli wiązkę pompę kompletne wtryski i inne pierdoły kodu do immo nie mieli.:( Więc albo inny moduł z kluczykiem albo złamię gdzieś to immo.
Planuję go właśnie do 7 wstawić zobaczymy co z tego będzie. Jak uruchomię to zaproszę do siebie bo do słupska nie masz tak daleko :P Rozmawiałem przed chwilką z jednym gościem co miał podobny problem z immo rozwiązał, go podobno wlutowując w moduł czip który tworzy wersję otwartą ktoś kojarzy coś takiego? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:37. |