Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Czy Airbox od RD04 pasuje do RD03? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11714)

majo 02.01.2012 23:13

Czy Airbox od RD04 pasuje do RD03?

Elo jak w temacie...dalej mnie męczy sposób doprowadzenia większej ilości powietrza do gaźników od Transalpa650, które mam w Rd03. Widziałem że Airbox nad gażnikami od rd04 jest szerszy niz org xrv650. Może ktoś potwierdzić czy pasuję i czy faktycznie ma większą pojemność?

Dzieju 03.01.2012 08:35

Czy dokładasz turbinkę że aż tyle powietrza potrzebujesz ;)
Jeśli nawet założysz komin od ciężarówki to i tak gaźniki wezmą tyle samo wiatru a pojemność układu ssącego i przepustowość jest obliczona optymalnie.
No ale poeksperymentuj :)

motormaniak 03.01.2012 10:12

Sama rura nad gaźnikami ma trochę większy przekrój. Ale wg mnie to nie ma znaczenia.
Niestety Dzieju nie mogę się z Tobą zgodzić. Mniejsze opory przy wlocie to więcej powietrza przelatujące przez gaźniki. A przepustowość układu ssącego w niejednym japońskim motocyklu została dobrana zbyt mała. Poza tym Kolega Majo ma gaźniki z XL650v a tam sprawność układu ssącego jest większa, z tąd szuka modyfikacji.

majo 03.01.2012 12:47

tak sie zastanawiam czy wlozyc od RD04 czy od trampka 600 po 96 ktory ma powiększonego airboxa przez dodatkowy zbiornik.

szparag 03.01.2012 12:54

Ja bym spróbował od trampka 650 , może udało by się wykluczyć niskie położenie filtra i jego brudzenie przez tylne koło.
Chodzi mi to po głowie od dłuższego czasu, ale jakoś nie miałem okazji przymierzyć i nie wiem czy się cholerstwo zmieści między ramę i pod bakiem.
Pozdr.

majo 03.01.2012 13:30

nie zmieści się poza tym musisz zdjąć zbiornik paliwa przy wymianie/czyszczeniu co wydaje się totalnie niepraktyczne.

szparag 03.01.2012 13:56

Z tym wyciąganiem to fakt kłopotliwe, ale po ostatniej przejażdżce po marokańskich szutrach byłem przerażony tym ile syfu wchłoną mój air-box w porównaniu do rozwiązania zastosowanego w rd 07. Trochę dała dupy honda z tym wlotem powietrza. Pomijam kwestię brodzenia w wodzie.

motormaniak 03.01.2012 14:06

Niestety - w zastosowaniu airboxa od Transalpa 650 najbardziej przeszkadza wzmocnienie między belkami ramy w Afryce.

Cibor klv 03.01.2012 14:24

Gdzieś na advrider.com widziałem zdjęcie rd03 z gaźnikami od Trapa 650 i dookoła wkładu filtra airbox miał ponawiercane otwory . Spróbuję taki patent zrobić u siebie i tak mam już tam airbox trochę pocharatany od strony aku jak wkładałem amor od 07 zatem mogą poświecić go do końca w imię nauki. Sam filtr może i jest w stanie przepuścić odpowiednią ilość powietrza, ale otwór wlotu do airboksu ogranicza tą ilość.

Dzieju 03.01.2012 15:24

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 213310)
Niestety Dzieju nie mogę się z Tobą zgodzić. Mniejsze opory przy wlocie to więcej powietrza przelatujące przez gaźniki. A przepustowość układu ssącego w niejednym japońskim motocyklu została dobrana zbyt mała.

Masz rację ale na tą ilość powietrza mają jeszcze inne czynniki , musiałbyś stworzyć nowy dolot.
Jak Cibor wspomniał co z tego że zmienisz środek jak wstępny wlot będzie ograniczał o filtrze nie wspomnę.
Jest jeszcze kwestia konieczności wytworzenia odpowiedniego podciśnienia co by paliwo dyszą główną wysysać.
Podobnie się ma sprawa po założeniu K&N mieszanka zostaje zubożona.
Dlatego tak jak z wydechem tak i ze ssaniem trzeba przemyśleć przeróbki.
Ale poeksperymentować można.

motormaniak 03.01.2012 15:25

Mało ci piachu w filtrze? W oryginale ciągnie dużo syfu , jak powiercisz airboks - będzie więcej.

kraft90 03.01.2012 15:45

Mogę to sprawdzić jak ktoś chcę bo mam ramę i bak do trójki i TA650 w kawałkach.

szparag 03.01.2012 16:27

Jak możesz to sprawdź będę wdzięczny :)

Cibor klv 05.01.2012 16:35

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 213368)
Mało ci piachu w filtrze? W oryginale ciągnie dużo syfu , jak powiercisz airboks - będzie więcej.

Jeśli zrobię dodatkowy wlot powietrza w odpowiednim miejscu nie powinno być gorzej niż do tych czas. Ewentualnie można z tego otworu wyprowadzić jakiś wąż gdzieś wyżej pod zbiornik. Trzeba tylko pokombinować.

majo 05.01.2012 19:03

Tylko po co taka rzeźba skoro można do tematu podejść bardziej skrupulatnie??

fryta 06.01.2012 01:36

Na temat filtra TA 650 w ramie RD03 mogę coś powiedzieć...cholera,jest za wysoki za szeroki ale udało się wpasować,tzn,praktycznie zrobić nową puszkę.Nie wiem,czy nie będzie miał za małą pojemność,ale wyjdzie to w praniu.
Ogólnie,jeśli przejdzie testy,to puszka będzie z laminatu a wlot z przodu zbiornika,Oczywiście,filtr musi być wkładka z możliwością czyszczenia.

majo 06.01.2012 23:12

dostęp do filtra to priorytet...nie wyobrażam sobie gdybym musial zdejmować zbiornik do jego czyszczenia/wymiany:)

Cibor klv 02.03.2012 15:35

3 Załącznik(ów)
Trochę usprawniłem dolot, może niezbyt subtelnie i fachowo, ale nic to, grunt aby działało. Filtr gąbkowy nasączony sprajem do filtrów gąbkowych, dolot powietrza do airboxa, poprzez kolanko pcv skierowane pod siedzenie a wszelkie dziury dookoła uszczelniłem gąbką tak aby ciągnął powietrze tylko z góry spod siedzenia (zawsze to trochę syfu mniej wciągnie). Co by do gaźników Trapa 650 (bo takie mam w swojej rd 03) wpadło więcej powietrza, w airboksie nawierciłem trzy otwory o średnicy 20 mm. Z otworów wyprowadziłem plastikowe rurki pod zbiornik. Druga sprawa, to już w samym airboksie po zdjęciu filtra mamy tam taką okrągłą siateczkę, nie przyglądałem się jej wcześniej ale dobrze, że do niej zajrzałem, otóż była dość mocno zasyfiona i powodowała w jakimś stopniu nie wpuszczanie odpowiedniej ilości powietrza. Wymyłem ją benzyną i zamocowałem na czterech drucikach zamiast tego gumowego kółka, które też w jakimś stopniu zmniejsza średnicę tego otworu. Przejechałem się kawałek, póki co wydaje się ok. W razie jakby co jest jeszcze miejsce żeby dowiercić trzy otwory doprowadzające dodatkowe powietrze, ale zobaczę jak to będzie działało w dłuższym teście. Ssanie działa u mnie niezbyt dobrze, ale jako tako odpala, moto stało od października i po kilkunastu sekundach kręcenia odpalił. Po nocy dzisiaj odpala od strzału.

majo 04.03.2012 00:55

dziury nie ma? pod czerwone pole wkręca się bez czkawki? chyba nadal mało powietrza jak z ssaniem nie teges? jak rozwiązałeś temat z filtrami podciśnienia? może one mają za mało powietrza?

Cibor klv 04.03.2012 13:14

Wkręca się bez problemu, wcześniej była dziura przy 4-5 tys, teraz przejechałem się kawałek i wydaje się, że jest git, ale muszę pojeździć dłużej żeby dokładniej wyczaić jak się zachowuje teraz. Na te dwa grube przewody, które kończyły się filterkiem podciśnienia założyłem trójnik i wyprowadziłem przewód przy główce ramy i na końcu dałem zwężkę i prowizoryczny filterek zrobiony z pończochy. Kombinowałem z tym trochę zmniejszając średnicę, zwiększając, zatykając zupełnie, ale chyba zostawię to jak teraz jest. Ssanie w sumie działa, ale silnik nie wkręca się tak wysoko na ssaniu jak poprzednio, muszę troszkę mu pomagać gazem na początku przed nagrzaniem, w sumie da się z tym żyć. Jak zrobi się cieplej potestuję dłużej i zobaczę jak będzie, ale myślę, że powinno być ok.

majo 04.03.2012 13:44

Cibor właśnie zastanawia mnie czy zamiast tych trzech małych nie zrobić jednej pokaźniejszej od str. pompy i nie wyprowadzić jej ponad siedzenie, ewent pod zbiornikiem do główki ramy (Wasil patent):)

resumując czy jest tu jakiś cwaniak, który może podać wzór lub podpowiedzieć jaka średnica otworu powinna być przy zastosowaniu dłuższego dolotu i jaka średnica rury dolotowej, która będzie ciągnęła powietrze sprzed główki ramy?

Cibor klv 04.03.2012 21:48

1 Załącznik(ów)
Problem w tym, że tam jest mało miejsca na grubą rurę, też nad tym myślałem, ale chyba jest tam za ciasno, trzeba by było mocno kombinować. Mam też zakupione kolanko i elastyczny przewód o większej średnicy, chyba coś około 40 mm ale myślałem zainstalować go w taki sposób jak na obrazku, i puścić przewód bokiem dołem zbiornika i pod owiewkę dołem do góry. Ale te kolanko wystaje troszkę na bok z airboksu, nie jest to jakaś znacząca przeszkoda i utrudnienie w eksploatacji, zobaczę może to rozwiązanie też przetestuję jeśli zajdzie taka potrzeba.

Cibor klv 17.03.2012 14:52

Dowaliłem jeszcze jedną dziurę w airboksie, polatałem dzisiaj dłużej i stwierdzam, że jest ok. Dziur nie ma wkręca się bez zająknięcia do 8 tys i o to z grubsza mi chodziło. Później jeszcze zrobię test na oryginalnym filtrze papierowym tak z czystej ciekawości.

majo 17.03.2012 22:39

ok Cibor czekam na testy, interesuje mnie grubość gąbki i suma średnic wszystkich dodatkowych otworów:) Gąbkę masz nasączoną?

Cibor klv 14.04.2012 23:13

Takie spostrzeżenia. Dziury w obrotach nie ma, wkręca się na biegu jałowym bez problemu, podczas jazdy też. Jednakże nie wszystko poszło z planem. Podczas wolnej jazdy offem w przedziale 2-3,5 tys obr wrażenie jest takie jakby jeden garnek nie palił, albo go zalewało. Druga sprawa, to świece po wykręceniu okazało się, że są czarne, co świadczy o zbyt bogatej mieszance. Wykręciłem śrubę składu mieszanki o pół obrotu, delikatnie się poprawiło, założyłem oryginalny filtr i też wkręca się jak należy, pojeździłem wolno na niskich obrotach wygląda ok, ale jeszcze jutro pojeżdżę więcej, żeby dokładniej obadać. Chyba jeszcze ze dwie dziurki w airboksie dodam. Póki co są już 4 dziurki o średnicy 20 mm. Dynamika od 4 tys w górę bardzo przyzwoita.

majo 14.04.2012 23:23

2 Załącznik(ów)
Tak z ciekawości ci napiszę że wersję Matarhon rd03 miały powiększonego Airboxa przy opcji z innymi gaźniorami (Kehin VDF8A carburetors (instead of VDF4B) sama rura doprowadzająca do boxa wygląda jaz z trampka pd06 ( jest dłuższa, węższa ale da ją się ustawić wlotem bliżej błotnika aby nie łapała błotka z nieszczelności między ramą a zabudową błotnika tylnego.

Cibor klv 24.04.2012 00:12

Śruba składu mieszanki wykręcona o 3 1/4 obr. oryginalny papierowy filtr i 5 dziur w airboksie póki co działa ok.

rambo 24.04.2012 03:04

Im wiecej je wykrecasz tym wiecej paliwa dajesz

Cibor klv 24.04.2012 22:20

Cytat:

Napisał rambo (Post 235776)
Im wiecej je wykrecasz tym wiecej paliwa dajesz

Toż to śruba regulująca dopływ powietrza, wykręcając zwiększam średnicę kanału doprowadzającego powietrze co za tym idzie ilość powietrza. Więcej powietrza zubaża mieszankę, a o to mi chodzi. Więc jak podaje serwisówka dla Trapa 650 fabryczny nastaw jest 3 obr więc ja dałem 3 1/4.

majo 24.04.2012 22:45

możesz sfotografować airboxa po modyfikacjach i końcówki przewodów do filterków podciśnienia?

Dzieju 25.04.2012 01:07

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 235919)
Więc jak podaje serwisówka dla Trapa 650 fabryczny nastaw jest 3 obr więc ja dałem 3 1/4.

A pamiętasz ile jest dla TA600 ?

Cibor klv 25.04.2012 18:01

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 235959)
A pamiętasz ile jest dla TA600 ?

Dla TA 600 z lat 94-96 wykręcić o 1 3/4 obr. dla reszty roczników 2 1/4.

Cibor klv 01.05.2012 22:10

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał majo (Post 235927)
możesz sfotografować airboxa po modyfikacjach i końcówki przewodów do filterków podciśnienia?

Przewody filterków podciśnienia w sumie pod zbiornikiem to nie mam fotek, ale nic tam nadzwyczajnego dwa przewody idą do trójnika i z trójnika jeden przewód o takim samym przekroju kończy się w okolicach główki ramy, zakończony małą zwężką, ale tak czy siak ssanie nie działa najlepiej, motocykl odpala bezproblemowo, ale do póki sie nie nagrzeję, muszę lekko pomagać mu gazem.Airbox wygląda tak .

Cibor klv 20.05.2012 18:18

2 Załącznik(ów)
Ostatnio eksperymentowałem z filtrami stożkowymi. No i tak, ssanie działa jak należy, ale słaby dolny zakres obrotów, strzały w wydech, wkręca się do 8 tys bez problemu. Filtry stożkowe czyli badziewie za 28 zł dodatkowo owinąłem gąbką i spryskałem sprayem do filtrów gąbkowych. W najbliższym czasie jeszcze może uda mi się wypróbować jeden patent.
Taki patent,
Załącznik 31297
Załącznik 31296
Wcześniej jak miałem filtry załozone bezpośrednio na gaźnikach, nie grało to najlepiej, ale przypomniałem sobie, że kupując gaźniki od Trapa 650 dostałem też w gratisie gumy łączące airbox z gaźnikami. Mają one kształt lejka, czyli inaczej niż w Afrze, gdyż o ile średnice zewnętrzne gardzieli gaźnika (patrząc od strony filtra) są takie same, o tyle średnice wewnętrzne są już inne. W Afrze szersza a w Trapie sporo węższa, więc te lejkowate łączniki powodują lepszy dopływ powietrza do gaźników. Wziąłem te gumy kolanko pcv, poxilinę i dorobiłem dolot pod owe stożkowe filtry, jakoś na styk miesci sie to pod zbiornikiem. Dziś kawałek się przejechałem i o dziwo działa to nie najgorzej, ssanie działa, wkręca się, nie strzela w wydech podczas schodzenia z obrotów. Skład mieszanki tak jak w serwisówce dla Trapa 3 obr wykręcone. Zobaczymy jak będzie podczas dłuższych testów,

Branczews 01.06.2012 23:58

No to ja napisze tak :) Mam gaźniki od NTV 650 z 2000r bardzo podobne do tych od trampka skład mieszanki wykręcony na 2 i 1/2 obrotu wkręca się jak należy pod czerwone jedynie przy maksymalnych obrotach tj. 7,9 tyś obrotów. Dolot oryginalny nic nie przerobione, nie sprawdzałem jeszcze świec jak wyglądają jedynie co to ssanie nie działa za dobrze ale jak je puszcze to moto chodzi i nie gaśnie :)

Branczews 02.06.2012 00:19

aha a powiedzcie mi Panowie jak podłączyliście krućce z gaźników do airboxa czy jakoś inaczej??? Ja mam 2x 7 cm przewód połaczone trójnikiem i zakończone filterkiem o duzym przepuście ale ssanie nie działa :(

Cibor klv 02.06.2012 09:32

Cytat:

Napisał Branczews (Post 242640)
aha a powiedzcie mi Panowie jak podłączyliście krućce z gaźników do airboxa czy jakoś inaczej??? Ja mam 2x 7 cm przewód połaczone trójnikiem i zakończone filterkiem o duzym przepuście ale ssanie nie działa :(

Ja miałem taki sam patent, kombinowałem, zwiększając i zmniejszając przepustowość tego filterka, ssanie i tak nie działało. Jak już wcześniej powiedziałem prawdopodobnie seryjny dolot Afry nie zapewnia wystarczającej ilości powietrza do gaźników NTV Czy Trapa 650.

majo 02.06.2012 15:26

Branczews zobacz jak wygląda pucha nad gaźnikami od Trampa 650 i od Ntv. Porównaj wielkość filtrów:) Moim zdaniem wystarczy zwiększyć Airboxa aby odzyskać ssanie, poprzez np. dodatkowy baniaczek zwiększający pojemność powietrza:)

MaRP 05.06.2012 01:27

1 Załącznik(ów)
Próbowaliście czegoś takiego?
Załącznik 31591

http://advrider.com/forums/showpost....&postcount=780

Cibor klv 28.11.2012 00:52

2 Załącznik(ów)
A to mój patent hehe... rurki z kibla i heja...

motormaniak 28.11.2012 10:27

patencisz strasznie. Ale podpowiedz :Po co? Szczególnie po co ta ostatnia kombinacja z rurami od WC?

Cibor klv 28.11.2012 11:29

Dzięki temu mieszanka z siłą wodospadu trafia do cylindra :) A tak poza rurami z kibla, to chciałem wykorzystać te oryginalne gumy od Trapa 650 nachodzące na gaźniki od strony airboksu w kształcie lejka z wyciętymi okienkami na wlot powietrza do obiegu wolnych obrotów. Grunt, żeby dobrze te gumy ustawić, żeby okienka pokrywały się z otworami. Póki co działa dobrze, Afra lata jak trzeba.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:34.