![]() |
Utopiona w morskiej wodzie, woda w oleju, płukanie, czyszczenie ?
Witajcie...
Mam nadzieję, że tytuł ułatwi poszukiwania innym. Z pół godziny szukam już i szukam i nie wiem już co mam w wyszukiwarce wpisać. Owszem porady są co zrobić jak moto zalane itp. ale jest tam wielki bałagan i czasem offtop. Mi chodzi konkretnie o to: Co zrobić z maziowatym olejem? Do oleju dostała się słona woda. Jak wyplukać i usunąć jaką kolwiek maź itp z silnika? Jak dobrze to zrobić? z tego co mi wiadomo to: -płukanie płynem specjalnym (średnio to widzę) -płukanie olejem potem zlewka i znów olej właściwy Czy możliwe że ów maź zapycha coś w układzie smarującym? bo wydawało mi się albo mi się przyśniło, że mi migała kontrolka oleju mimo oczywiście poprawnego poziomu oleju. |
Jeżeli dostał się tam jakiś większy syf to chyba tylko rozbiórka, jeżeli nie to świeży olej i niech trochę pochodzi. Później znowu wymiana (tylko zlewaj rozgrzany olej i czekaj jak najdłużej żeby wszystko ściekło).
|
WIesz, powiem Ci, że pewien jestem, że silnik oprócz wody słonej nic nie dostał.
Warto na płukanie chyba zastosować ten sam olej który mialem zastosować potem już na stałe? |
No to podwójna wymiana powinna poskutkować. Gdyby olej po drugiej wymianie miał dalej jakiś dziwny kolor to możesz spróbować jeszcze raz.
|
Wporządku. Kupie olej i działam, zobaczymy cuż to będzie.
|
Do przepłukania możesz użyć przepracowanego oleju , zagrzać , spuścić , i wlać nowy, filtr oczywiście nowy
|
Kup najtanszy olej i zrób 2-3 płukania.Rambo wie jak to się robi :-))
Potem dopiero zalej czymś extra..Jesli liczysz na współprace długa i bezawaryjna to odpokutuj swoja niefrasobliwość i przeproś Afri najdrozszym oilem na rynku....:at::at: |
Możesz u mnie w sklepie kupić płukanke do silnika + olej :D
|
Płukaj czymkolwiek tłustym - może być stary olej , może byc najtańszy samochodowy. Jeżeli w silniku masz majonez to 2-3 razy nie wystarczy. Po pierwszym płukaniu wymień filtr oleju, po ostatnim również. Z wodą w oleju nie jeździj - mój przypadek-5 km i zatarty wałek rozrządu.
|
http://africatwin.com.pl/showthread....ghlight=zaleje
http://africatwin.com.pl/showthread....light=utopiona Edit: takie watki powinny byc odpowiednio TAGOWANE - dzieki temu nie ma problemu z wyszukaniem... Np: "utopiona" "zalana" |
A mowilem zlewaj odrazu moja lata jak glupia:)
|
Olej zakupiłem... jak będzie widać po oleju, że za mało przepłukane to jeszcze pare razy przepłucze.
Do silnika zamiaruje Valvoline zalać więc chyba tak źle nie jest:D gorzej jak za niedługo i z tego majonez zrobie. Rozumiem, że rambo jest miszczem w miksowaniu oleju z wodą?:D Edit: Swoją drogą. Taki np olej dieslowski bo mam ze 5litra nowego castrola na garażu nie zaszkodzi na sprzęgło itp? |
Cytat:
Do jazdy na dłużej są szanse że nie zaszkodzi ale dla spokojności zalej własciwym czyli do sprzęgieł mokrych. |
Dobra no nic, nie mam serca wlewać do mej czegoś co mogłoby ja uszkodzić... leje mobila taniego motocyklowego na plukanke.
|
Afryke moze jeżdzić na najtanszym oleju ze stacji cpn, 40zł za 5l jakiś minerał. Przestańce brednie uskuteczniać. Natomiast do płukania tylko full syntek LM 10w60 albo Agip 10w60 :D:at::at::at:
|
E tam, ja zalałem mobila Minerala po raz pierwszy na płukanie i jazdę po zatopieniu i nic jej nie było po raz drugi zrobiłem tak samo i gna jak głupia.
Gdyby nie ta paskudna czwórka rzężąca w skrzyni, silnik byłby nie do zajechania :P Ps: Mobila do samochodów:P |
A tak na marginesie to którędy może dostać sie woda do pieca????? Mi raz poszla górą (07) przez filtr do gazników i nie wiem którędy troszeczke do baku ,ale w piecu czysto
|
Ja ostatnio zalałem przez komin :D
A mam go wyżej niż seria, jest tuż pod tylnym kierunkiem. Mimo wszytsko się wzieło i wlało. :) |
Ja wode miałem dosłownie wszędzie... zassała filtrem, bak raczej ok (choć pewny nie jestem) i wydechem wleciało co nie co. W sumie ferolo u mnie morze zakryło całą no nie? Szyba była jeszcze nad wodą i kiera chyba prawie na równi z wodą?
Jak odnajdę filmik z komórki to zarzucę jak moja biedna ze 2h czekała na pomoc i oczęta ledwo nad wodą wystawały wołając o pomoc bo ją fale Bałtyku chciały wciągnąć:D |
to dawaj ten filmik albo chociaz foty
|
Cytat:
|
Tez tak kiedyś miałem... ten tekst opowiadałem pod wioskowymi sklepami rządnym wrażeń "słuchaczom" w czasach gdy jeździłem junakiem.
"....otóż kąpie się kiedyś w stawie ... ii wymacałem nogą coś twardego. Wyciągam z kolegami - okazało się że to junak z koszem. Utopiony z czasów wojny!!! (tak wiem kiedy i przez kogo był produkowany junak- ale pod sklepem lepiej brzmi że to pojazd poniemiecki) A do junaka był przyczepiony kosz - pełen amunicji i karabin maszynowy - tylko milicja zabrała....... A jak przekręciłem stacyjkę to się jeszcze żarówka zatliła.............. bo to porządne maszyny niemce robiły i orać panie można... A ten kosz z przodu to był wgnieciony... - od prędkości. Nie wiem ile jechałem , ale było tak szybko ze mi krew z nosa poszła......." |
Nie za bardzo miałem co zrobić z Afri. Tył został wessany w piach - Afri pod kątem 45 stopni siedziała więc jedyne co mogłem z kolegą Ferolo robić to siedzieć na plaży, marznąć i czekać na auto terenowe bo ręcznie wyciągnąć nie było szans.
|
Tu jest rozwiązanie kwesti co zrobić z silnikiem
http://sklep.tszoda.pl/160-motul-5100-10w40-1l.html :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:45. |