![]() |
Jak ustwić rozrząd? składam silnik
Chciałem serdecznie powitać wszystkich na forum.Kupiłem w końcu swoją pierwszą africe,a że nie znałem tematu,to z padniętym wałkiem zdawczym.
Zacząłem od jego wymiany wraz z wszystkimi łożyskami (choć były dobre) złożyłem kartery,i teraz pora na "góre"ale przy rozbiórce nie zerknołem jak ten rozrząd chodzi.Mianowicie czy najpierw ustawia się przedni czy tylny cylinder,ile obrotów wałem po ustawieniu pierwszego cylindra trzeba zrobić by drugi był zamknięty (zapłon) Nasłuchałem się u różnych,co niby się znają,że to dzień roboty,by to ustawić....No to się wystraszyłem,bo nie chce coś zepsuć,lub drugi raz rozbierać...Wystarczy,że swoją przygode z africą zacząłem od remontu.. Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich....liczę na waszą pomoc.. |
witam tu możesz ściągnąć manuale http://puff.africatwin.com.pl/download.html
|
Znaki masz w serwisówce i na kole magnesowym. Obojętne który ustawisz pierwszy, ustaw go, obróć wałem o pełen obrót i wtedy następny. Możesz ustawić na wa sposoby... tak żeby chodził jak typowa fałka czyli łup obrót łup albo bardziej singiel łup łup obrót. Ja raz popierniczyłem i ustawiłem na drugi sposób... działał normalnie tylko trochę inaczej ;) ponoć większy moment obrotowy był na niższych obrotach ;)
|
1 Załącznik(ów)
???:dizzy: Misza znaki na kole magnesowym też przestawiłeś???
|
Umnie już czasy są tak przesuniete że odpala silnik w drugą stronę. Mam 5 biegów w tył :D
|
Nic na kole magn nie ruszałem ;) ale tam są znaki co tam nie wiel ile Rt +47st=LT czy jakoś tak, a powinno sie chyba ustawiać RT+47+360=Lt. Nie wiem czy lt czy rt pierwszy, w każdym bądź razie chodzi mi o ten jeden obrót wału. W sumie to drugi raz rozkminialiśmy to już po piwkach i flaszkach przy świetle czołówki i w 15 osób to mogło wszystko przyjść do głowy. ale działa, wcześniej też działało
|
Rozumiem, że chodzi o to, że praca następuje albo co 52st jeden gar po drugim, albo się tasują i jest 52+360. Ale co z modułami? Bo chyba samo ustawienie zaworów to jedno, ale iskra też jest potrzebna, a nie idzie chyba na 2 gary co obrót, a tylko w momencie kiedy jest koniec suwu spreżania.
|
Zapłon jest co 2 suw na każdym garze. Czyli jak jet wydech to też
|
I wszystko jasne :) Dzięki :)
|
1 Załącznik(ów)
Czyżby? Takie jasne.....???
|
Kazmir, zagiąłeś mnie, co raczej wielce dziwne nie jest :D Bardzo chętnie dowiem się więcej :) Mógłbyś? ;)
|
Kaźmir tak se to tłumacze moim amatorskim podejściem. Jeżeli wiesz, że jest inaczej to nie pierdol tylko wykładaj wiedzę na forum.
|
Dobrze kombinujesz. Impulsy są z koła magnesowego, więc przełożenia nie ma jak w tradycyjnym aparacie zapłonowym napędzanym z wałka rozrządu. Iskra "skacze" na wydechu (co obrót). Ja zrozumiałem, że iskra skacze jednocześnie na dwóch garach stąd nieporozumienie;):)
Mały OT.To jest lepsze!!! Chyba się skuszę na taki patent. http://www.youtube.com/watch?v=P35JN...layer_embedded http://www.youtube.com/watch?v=XJb1Q...layer_embedded |
No,ok koledzy ale przecież to czy zapłon nastąpi obydwu garach wjednym "obrocie "wału czy jak wcześniej pytałem ,zapłon na jedny póżniej obrót wału o 360st. i następny.Ma to chyba znaczenie jak motor bedzie chodził.Chodzi tu zamknięte zawory.Czy przy jednym obrocie wału będą zawory zamkniete na obu cylindrach? oczywiście zgodnie za znakami na kole magnesowym.
|
Panowie w mojej TS350 jakieś 10 lat temu założyłem zapłon od cc900 bo wkurzała mnie ta ciągła regulacja młoteczków,a Jawka nabrała nowego powera.A jeśli chodzi o zapłon w dwóch cylindrach naraz to iskra ta jest tylko widoczna na wolnym powietrzu natomiast po wkręceniu świec w głowice występuje tylko i wyłącznie w tym cylindrze który napełniony jest miaszanką (środowisko o wiele korzystniejsze do przeskoku iskry)a jak wiadomo prąd chodzi najkrótszą drogą.
|
126p od któregoś roku też miał (dla uproszczenia układu) iskrę traconą :D
Zawsze waliło na 2 świece a odpalało tam gdzie jest mieszanka sprężona. |
A czy wie ktoś jak odgadnąć który wałek rozrządu jest z którego cylindra bo cholera pomieszałem mimo starannego układania:(
|
Wydaje mi się, że na wałkach jest oznaczenie F i R gdzieś nabite. F- przedni cylinder, R- tył.
|
Jeden z wałków ma oznaczenia A oraz H a drugi nie ma nic. I jak to rozumieć A jak cylinder A pierwszy (przedni front) czy A a może ku.. ten drugi:) :dizzy:
|
Wałki są "gołe", czy z zębatkami?
|
wg manuala powinno być tak jak pisze Pan Porucznik ... :)
F i R pozdr |
Jak już to RT i FT
|
strona 105 , Factory service manual GER, znaczki są dwa F i R na wałkach ...
|
Cytat:
|
Czesc panowie odgrzeje temat mam problem z ustawieniem rozrządu tzn znak ustawiam sobie na wale tłok mam w górze wałek mam ustawiony strzałka do góry kolo ustawiam znakami aby zgrywaly się z płaszczyzną głowicy i po założeniu łańcuszka nie mam idealnie równej powierzchni
Jest albo przesuniety troche w lewo troche w prawo łańcuchy mam stare i nie pamiętam jak to było wcześniej czyby aż tak były wyciągnięte zresztą jak ma się napiacz do tego może musze je trochę przesunąć np na ząbkach na dole walu mam jeszcze lancuszek od xl 700 posiada tyle samo ogniw jedynie troszkę inną budowę ale pasuje i po zamontowaniu też jest przesunięcie |
Zrob zdjecia obu sytuacji i wrzuc
|
Jak masz łańcuchy stare to kreseczki na kołach zębatych (przykręcanych na wałkach ) nie będziesz miał równo z głowicami. Kreseczka od strony napinacza ma schodzić poniżej poziom płaszczyzny do której licujesz.
Zrozumiałeś z tego coś? :D To naturalny mechanizm w przypadku wyciągnięcia łańcuchów i moim zdaniem logiczny. |
Ok udało się ustawić już wiem jak to wygląda teraz pytanie z racji tego że to V jak ustawić kolejny cylinder tzn teraz ustawiłem tylny więc został mi przedni w serwisówcę podają że muszę robić obroty o 488 albo albo 232 a tak na chłopski rozum.
Skoro ustawiłem już tylny to teraz kręcę w lewo do momentu jak pojawi mi się znak przedniego na kole i tłok w górze czy robię mijankę i dopiero za 2 razem jak się pojawi to go ustawiam? |
1 Załącznik(ów)
Musisz mieć odpowiedni znak na kole magnesowym (to już masz pewność że tłok jest u góry ale nie koniecznie w tym "cyklu") i odpowiednia literka na wałku rozrządu.
Patrz w Haynes - nawet po zdjęciach powinieneś dojść o co chodzi Załącznik 70956 |
instrukcje podaja ten sposob i ja tak zawsze robie - szybko i prosto
1. ustawiamy przedni cylinder w pozycji TDC, co odpowiada w AT znakowi FT we wzierniku w lewej pokrywie 2. w tej pozycji zakładamy wałek rozrządu na przednim cylindrze. Wałek ma być skierowany krzywkami w dół i oczywiście zamontowany zgodnie ze znakami na kole. 3. przekręcamy odwrotnie do wskazówek zegara silnikiem zakładając na wał klucz nr 17 poprzez wziernik w lewym deklu o 232 stopnie ( około 2/3 ) w tym miejscu pojawia się znak RT, który oczywiście odpowiada TDC tylnego cylindra. 4. zakładamy wałek tylnego cylindra w sposób analogiczny do przedniego czyli krzywkami na dół. sruby na kolach zebatych walka na mocny klej i dokrecic z momentem 23Nm bo spotkalem juz do polowy wysuniete... |
|
Poradnik szparaga już czytałem po prostu chodziło mi jak to ogarnąć jak zamiast1 ustawiłem 2 czyli tylny.czyli mogę zrobić tak ze teraz jak ustawiłem tylny kręcę w prawo aż pojawi mi się znak przedniego i ustawiam przedni i reguluje zawory
|
mozesz krecic w dowolna strone - byle by o odpowiednia ilosc razy/kat. TDC wystepuje co obrot walu ale odpowiednie ustawienie zaworow juz nie. zrob jak napisalem i nie kombinuj - szkoda silnika.
|
Wiem o co i chodzi jedynie szkoda mi znowu rozbierać tylny skoro już mam ustawiony i śruby przykrecona na klej reasumując po tym co pisaliscie jeśli teraz pokrece kołem w prawo ż ustawienia tylnego cylindra do znaku przedniego wykonując prawie cały obrót to będę miał znak przedniego i tak ustawić rozrząd i wyregulowa zawory
|
Ok temat załawiony wielkie dzięki za pomoc wszystkim :)
|
A teraz pytanie za 100 punktów bo nie wiem czy czegoś nie pochrzaniłem na kole zębatym jest znak in czy przy ustawianiu rozrządu powinien on być na dole czy na górze ?
Ja go ustawiłem na dół i tak składałem rozrząd na obydwu i stąd moje pytanie czy jest ok lepiej teraz to zmienić niż później |
Nie słuchaj mnie, bom już stary, ale skrót "IN" jest od inside (od środka) i raczej z ustawianiem nie ma nic wspólnego za to przy skręcaniu koła jak najbardziej tak.
|
No kolega mi właśnie potwierdził to samo ok dzięki wielkie :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:42. |