![]() |
Nolan n103
Witam
Uzywa lub uzywal ktos ten kask , bo zamierzam zanabyc a opini jak na lekarstwo . Wiem ze produkt jest z tego roku. Pozdrawiam Mariusz |
Cytat:
Ale jakiś czas temu powiedziałem sobie - ŻADNYCH SZCZĘKOWCÓW |
Dlaczego żadnych szczekowców? Latałem w Nolanie 101 a teraz zastanawiam się nad Airohem Matisse.
|
Cytat:
Lżejszy i cichszy a to przy dłuższych trasach dla mnie podstawa |
Integral na pewno cichszy i lżejszy nawet takie "nic" jak moje Nitro ale w szczękowcu jest komfort przy okularach, tankowaniu, popijaniu i :papieros: a poza tym jak w korkach gorąco to szczena w górę i od razu chłodniej. Nie jestem fanem szczękowców ale myślę o tym Matisse i chyba go kupię. Bo jak nie Airoh to co ??
|
jezdzilem w 102 i bardzo go sobie chwalilem dopoki nie zalozylem caberga justissimo.w nolanie najwieksza kleska byla przeslona przeciwsloneczna.raz.nie mozna jej bylo opuscic bez zamkniecia szybki,dwa przeslona rysowala szybke.w cabergu tego nie ma i praktycznie mozna caly rok jezdzic z otwarta szybka,przeslona przeciw sloneczna jest od wewnatrz i chroni nie tylko przed sloncem,ale i orzed wiatrem i muchami.wlasnie jestem w trakcie zakupu arai tour challange,ale caberga nie sprzedam.nolana odradzam:oldman:
|
Cytat:
|
Myku : ja tu pisze o N103 , on tez ma szybe przciwsloneczna wbudowana.
Ja mam N100 z zalozonym VPSem i te rozwiazanie jest do bani. Ale N103 to juz nowa generacja , centralny przycisk otwierania szczeki , jedna reka sie ponoc otwiera ,szyba przeciwsloneczna wbudowana do srodka kasku. cabergi mi sie nie podobaja bo bym wygladal jak Lord Vader :) |
lord vader to faktycznie nie twoj kierunek:).sorki.ale nie przygladalem sie 103-ce.jakos po 102 mialem dosc nolana.ale skoro oslonka przed sloncem jest od srodka to sobie go obejrze
|
ja kupiłem niedawno 102jkę i za wiele powiedzieć nie mogę bo nie miałem wcześniej do czynienia z kaskami :)
szybka przyciemniana na zewnątrz niestety, podnoszenie szczeny łatwe, dwoma palcami (kciukiem i wskazującym, są dwa takie cyngle do naciśnięcia), cichy jest chyba aż za bardzo bo nie słyszę silnika i muszę patrzeć na obroty :) ale to brak doświadczenia raczej, i ma w komplecie folię do naklejania coby się szybka nie rysowała, nie wiem jak to działa dokładnie bo jeszcze nie próbowałem, ale chyba się mocuje na dwa takie guziczki na szybie. trochę mnie denerwuje pasek pod brodą bo podłazi do przodu jakoś ale może to tzw. kwestia fizjonomiczna. aha i pod spodem ma taki brezent pod brodę, żeby nie podwiewało który czasami się wypina z zaczepów. ogólnie w porządku. ma też miejsce wydrążone na 'n-com' to chyba jakiś patent na krótkofalówkę |
Mój kolega go kupił i po paru wypadach twierdzi,że jest w porządku.Dobre wykonanie,otwiera się jedną ręką i blenda w środku a nie jak w modelu 102.Sam się zastanawiam tyle,że waga trochę duża bo coś ok 1800 i gdyby trochę cichszy był.Jednak chyba poszukam integrala z blendą.
|
Kupilem N103 ( moj stary N100 po 10 latach idzie na emeryture ) , jako ze nie moglem znalesc opinii na jego temat ani zadnych testow zaryzykowalem i sie nie zawiodlem.
Moge powiedziec ze : - wykonanie bardzo dobre - szczeka otwierana jedna reka.Otwiera sie lekko i bez problemu z zamykaniem tez nie ma problemu , mechanizm dziala precyzyjniej i lzej niz w N100 - glosnosc mniejsza niz w N100 (szczegolnie irytowala mnie blenda od N102 bo mialem zalozona , swisty ,gwizdy ,pi....dy) - wyjmowana wewnetrzna wysciolka i do kupienia nowa - wewnetrzna blenda , dziala dobrze i nie trzeba uzywac duzej sily do jej otwierania i zamykania. - dobry antifog - co do wagi to mi pasuje , przyzwyczailem sie do wagi N100 zamiast N-COM zalozylem Scala Rider Q2 bo o polowe tanszy ( i ma radyjko FM ) , a w kasku sa wglebienia na sluchawki minusow nie widze na razie bo uzywam dopiero jakies 5 dni. ,dzis w silnym deszczu i w zimnie ( 8 stopni ) pary ani grama z zamknieta szyba w ruchu miejskim. |
ile dałeś z ciekawości za n103 i jaka wersje masz (kolorystyke)?
Pytam, bo chce porównać pewne rzeczy (nie pytaj co) :) |
mam N103 Target , kolor nr 13, dalem 279.90 EUR
|
Cytat:
https://ssl.allegro.pl/item351602256...stow_500m.html |
Zgodnie z info na allegro:
Dane interkomu:
A tak poważnie, prosze daj znać jak działa. |
ja moge co nie co naskrobac :)
Bledna - w terenie potrafi opasc Szczęka - nie opada - przynajmniej ja nie odnotowalem takiego przypadku. Głośność - nie będę obiektywny - więc się nie wypowiem Wentylacja - mogła by być lepsza - chociaż powodów do narzekania wielkich nie ma. Mocno poprawione mechanizmy względem n102 - mocowanie szyby szczególnie, inny mechanizm przyłbicy itp. wazy swoje to fakt, ale szczęka będzie ważyć zawsze. Kupiłem w dobrej cenie więc za ta kase ... nie ma co wybrzydzać, chociaż inni powiedzą, że wolą multiteca ;) rozpisałem się trochę na forum trampkowym na temat tego kasku http://www.transalpclub.pl/forum/vie...php?p=421#p421 |
Cytat:
Chyba wszyscy sie zgodza, ze jest dobrze (albo i lepiej) wykonany, ze jakos nie czuc ciezaru (mimo ze swoje wazy). Co do blendy to jest roznie - moja nigdy mi nie opadla, to samo sie tyczy szczeki. Wentylacja jest bdb. To samo moge powiedziec o zapieciu. Natomiast jak DOBRZE popada to przynajmniej w moim dostaje sie woda miedzy wizjer a pinlock, i moze byc fajnie :D:D Cos tez spierniczylo mi sie z podnoszeniem/opuszczaniem blendy - otoz czasami nie chuchu nie moge jej opusic, cos tam w srodku nie zatrybi.. ale wystarczy dac se siana i sprobowac ponownie i o dziwo sie opuszcza. Podnoszenie blendy zas dziala mi tylko jak mam zdjety kask, na lepetynie cos sie blokuje z prawej strony i dupa - trza reka podnosic. Ale ja zaraz po zakupie przypierniczylem zdrowo bania o asfalt, o dziwo tylko lekko sie wizjer z boku zarysowal i tyle strat zewnetrznych - ale moze cos kleklo w srodku.. kto wie.. Ogolnie ja jestem z niego zadowolony - jest komfortowy, i moge go zalozyc i zdjac majac patrzalki na nosie :) |
Kupiłem Nolana 103 - mam go dopiero tydzień ale jestem raczej roczarowany poziomem hałasu wiatropochodnego
Inne hałasy od motocykla ok ale powietrze strasznie łomocze - chyba nawet bardziej niż w Airohu S4 z daszkiem to żem się zadziwił :( - choć teraz chyba popracuję nad szybą motocykla bo tutaj tez jest duży problem) Ale ponieważ głównym motorem napędowym zamiany kasku była łatwość zakładania dla okularnika to tutaj duży plusik - kurczę nareszcie coś dla mnie Rozpacz budzi cena n-comu - no tu to szaleństwo (może by jaki zakup zrobić kontrolowany?) Blenda delikatnie się wysuwa na nieruwnościach, ale na razie nie opuściła mi się sama z siebie do końca Szyba potrafi się sama zamknąć jakoś tak powyżej 80 km/h :( czyli pomysł na jazdę z opuszczoną blenda i podniesioną szybą taki sobie Dobra wentylacja Nie lubię „połączenia” wkładki pod brodą i paska – jak dobrze zapnę pasek to ta wkładka po zamknięciu dociska go do szyi i robi się nieprzyjemnie Ogólnie myślę że kask nie jest zły ale nie za ta kasę. Kupiłem go trochu taniej niż jest w sklepach i dlatego go wziąłem - za cenę sklepową moim zdaniem nie warto go kupować Nie wiem jak się sprawdza w eksploatacji ale bardzo dobre wrażenie na mnie zrobił AGV Longway a i cena na niego jest więcej niż porządna MMA |
Cytat:
Trza w deflektor zainwestowac :D Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
ad1) I tak właśnie czynię - choć anie pochylanie się i jazda na stojąco nie przynosza aż tak wspaniałych rezultatów
ad2) Niby tak ... mam cardo od tomtoma, ale jak jest dziura na orginał to było by zabawniej .... ad3) Ja 870 PLN - Pan z Allegro ad4) Jak na to popatrzę to ja też byłem zadowlony tylko zakładnie mnie męczyło jak trzeb było w ciagu godziny ze 2-3 razy włorzyć i zdjąc teraz lepiej MMA |
Za malo jeszcze pojezdzilem w Mulititecu - ale przesiadajac sie z nolana widze same pozytywy. jakos tak szczelnie cicho i przyjemnie... i nawiewy super chlodzą...
|
nolan n103
nabylem go niedawno...
wygodny wmiare dobrze wytlumiony... okulary przeciwsloneczne- naprawde dobra rzecz acz kolwiek jeden bardzo durzy minus... okulary te potrafia opasc w momecie w ktorym tego nie chcemy czyli jakis teren dziury nawet male... a najgorszew tym wszystkim jes to ze nie opadna ci do konca a tylko troche tak do polowy oczu...! bylem w sklepie z reklamacja ale powiedzieli mi zeto ponoc normalne na co kopara mi opadla bo znam ludzi ktorzy jezdza z takim dodatkiem i o wiele tanszm...!!! no i jest u nich ok a z mojego sie smieja... sam juz nie wiem czy robia mnie w jajo w sklepie czy ten typ tak ma... gdyby nie to to naprawde fajna skorupka...!! zaliczylem w nim mala wywrotke i w sumie nic nie poczulem rys tez nie zauwazylem...!! ale te okulary poprostu mnie wkur......!!!! najlepiej idz do sklepu chwyc go i trzasaj nim jak pomyleniec na wszystkie strony.... no i daj znac czy powinienem wrocic do sklepu i zabic pare osob.... |
niestety - ten typ tak ma - mam to samo
|
Cytat:
|
Wg Nolan PL (importer) trzeba tam trochę dokręcić - jutro będę testować.
Ciekawe, że czasem samo opuszczanie z boku wymaga sily, ale zeby tak latwo opadalo to juz przesada. Jutro dam znac jak to idzie i co trzeba dokręcić. |
mnie nic nie opada , a juz sporo przejechalem chyba ze jezdzicie nonstop w terenie :oldman: ale shoei jest lepszy wiadomo ale niestety nie ma blendy i glosnikow i go nie kupie.
|
Cytat:
1) Po załorzeniu deflektora od Kuby poziom chałasu drastycznie upadł na pysk a szyba kasku przestała się zamykać sama z siebie 2) Dzięku uprzejmości naszego forumowego kolegi zanabyłem zestaw N-com do kasku i po załorzeniu go zdemontowałem - leży i czeka jakby ktoś potrzebował to zapraszam (wisi na allegro ale nie ma chętnych, na razie) - Powód mam XXL kask i XXXXXXXL głowę nie znalazłem sposbu żeby wsadzić mikrofon pomiędzy szczekę kasku a swoją osobistą Blenda nie opada ale nie jeżdę w terenie (nie za mocno) MMA |
kupilem szczękowca pojeżdziłem trochę rozczarowałem się . wróciłem do integrala , acha jestem z grona okularników. do tego w sklepie rowerowym zaopatrzyłem się w okulary firmy access model[ważne]onyx-posiadają możliwość zamontowania szkieł korekcyjnych +kilka różnych możliwości szkieł kolorowych . miodzio .acha okulary kosztowały 89 zeta.
|
Ja mam Caberga Trim a więc nie z najwyższej półki i nawet jak mi kask spadł na podłogę w pozycji jak na głowie, to blenda nie opadła.
Moja ocena tego kasku w skali do 10 to 7pkt |
Właśnie wróciłem z prawie 3600 km oblotu w kasku Nolan 103 i powiem że w sumie dobry wybór. Jedyne co to masa - w 6 tym dniu zacząłem czuć go już na karku. Ale nie wyobrażam sobie rezygnacji ze szczękowca na rzecz integrala.
1) Jazda z uniesioną szczęką 2) Wygodne picie wody z dowolnej i dowolnie wypełnionej butli 3) Pytanie o drogę i nocleg 4) Jak był upał (a był 40 stopni czasami) a trzeba było chwile postać to jako okularnik po raz pierwszy mogłem swobodnie zdjąć kask oblać łeb wodą i naciągnąć kask i to w trakcie zmiany świateł czy jak akurat sprawdzano paszport kierowcy w aucie przed nami I dodatkowo w Nolanie i kilku innych zabudowana blenda słoneczna - w sumie to była głownie używana szyba w trakcie podroży Lubie go niech tylko popracuję nad masą. Jak wydumają coś lżejszego z większą ilości miejsca na szczękę to biorę w ciemno nową edycję MMA P.S. I zapomniałem napisać po tym jak poczytałem na forum wywaliłem antyfoga i faktycznie 1sze ślady na szybce już były -antyfog do bani w Nolanie |
Shoei Multitec, moja opinia po miesiacu na głowie
Cytat:
Miejsce: Azja Centralna Czas: 3-27 sierpnia 2008 Przebieg 4200 km Zakres temp +4 do +36 stopni Celsjusza Wiatr od 0 do 17 m/s Deszcz - 2 h, opad ciągły 80% szuter i kamienie, 20% asfalt Slonce: pelne o wschodzie i zachodzie AT, Krotka szyba, bez deflektora Ja - 185cm, rozmiar 55-56 cm - S Porownuje do poprzedniego kasku Nolan N100E Post o tym co mozna robic w kasku szczekowym i dluga lista jego zalet i przewag nad integralem juz sie kiedys pojawił i tutaj jakby nie ma co dyskutowac. Wady sa rownie ewidentne jak zalety i tu tez wszystko zostalo powiedziane. Wiec o multitecu tylko: Rozmiar: Dalem sie namowic na rozmiar mniejszy niz mialem - czyli S-ke - i to byl strzal w dziesiatke. Kask lekko sie robil i pasuje idealnie. Bardzo dobrze siedzi na glowie, jest szalenie wygodny a zastosowane materialy wewnetrzne zapewniaja komfort i nie powoduja zmeczenia. Waga - normala jak na szczekowca 1,5kg - nie widze zadnej roznicy. Cichszy od od Nolana ale i tak sluchac rozne dziwne dzwieki w zaleznosci od pochylenia glowy. Mimo jazdy bez deflektora zdecydowanie lepiej tnie struge powietrza od starego nolana i w zasadzie prawie nie zauwazalem braku spoilera. Nawiewy: Dwu pozycyjny gorny nawiew w duze w upaly daje duze pole manewru. Duzy plus. Nawiew na szczęce - niestety porazka. Strasznie wrazliwy na zanieczyszczenia - a poniewaz jezdzilismy w kurzu, ulegal zapyleniu i nie dalo sie go zamykac. Na domiar zlego jezyczek do zamykania poddawal sie - jakis taki elastyczny jest i mialem wrazenie ze sie złamie jak mocniej pociagnie. Szyba - kolejna porazka. Ma taki wystep do zamykania na palce. Jest usytuowany z boku z lewej . Szyba jest na tyle miekka i elastyczna ze proba jej zamykania za ten dzubek zamykalo szybe z lewej a pozostawialo odksztalcony polotwary fragemnt szyby z prawej. Dwója! Byc moze za twardy jest skokowy mechanizm zamykania szyby...nota bene wzorowo utrzymujacy szybe w ustawionym polozeniu, , albo tez wrazliwy na najmniejsze zakurzenie, moze szyba powinna byc sztywniejsza, lub grubsza, moze dzyndzek powinien byc na srodku. Tak jak jest - jest do dupy. Otwieranie Zamykanie Otwieranie kasku centralnie na srodku, dosc wygodne, choc temat zakurzenia znowu nie daje 100% pewnosci ze jest wszystko dobrze. jakies chroboty z tego guzika dochodzą. Paski pod szyją - zapięcie typu DD - totalna porazka. Mowcie co chcecie, rejli , RR, ratownicy itp - nie dam sie przekonac - NOLAN RULEZ klamra ala tasma w butach motocyklowych - niewiem czy sobie nie prze nituję... Kask sie ciezko sciaga przez glowe z nie odpietym do konca paskiem, a zaciagnieta koncowka jest za dluga i sie majata, a jej ew. zabezpieczenie przed lataniem wymaga sztuki cyrkowej zeby ja zapiac w miejscu przewidzianym przez producenta. Antifog. - super. Caly kurz osadza sie na silikonowej uszczelce, nic nie wpada do srodka ani sie nie rysuje szyby ani antifoga. Oczywiscie nie paruje. Uszczelka - bardzo dokladna silikonowa uszczelka z mini-rynienka do odprowadzania wody na zewnątrz. Jesli tylko wspomniana wyzej szyba zostanie prawidlowo domknieta - wszystko gra - nic sie nie leje, nie przecieka, nie wieje. No wlasnie - nie wieje, ktorędyś jednak wieje, bo w zimne dni, mimo stosowania dodatkow(rant dookola szyi i podbródek) gdzies tam zimne powietrze wiucha po twarzy i robi sie zimno. Kominiarka wydaje sie byc koniecznoscią. Okulary wewnatrz swietnie pasują, rowki na ramiona okularow spelniaja swoja role. duzy plus. Przed sloncem o wschodzi i zachodzie tak naprawde uratuje tylko daszek, ale to nie test kaskow enduro. Kolor - wydaje sie byc indywidualna sprawa ale wystawiony na słonce moj biały wyb w dotyku ZIMNY a mojej żony czarny był gorący. I nie ma w tym zadnej przesady. Oczywiscie pewnie warstwa izolacji wewnątrz niweluje ta roznice i nie ma znaczenia, ale trudno - podoba mi sie biały. Moje subiektywna ocena: 4 |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:58. |