![]() |
RD07A - Nie chce palic po krotkim odcinku
Dzisiaj drugi raz doznałem tego zdarzenia :)
Po odpaleniu moto, stało jakiś czas - koło 2 minut, po czym pojechalem pare bloków dalej i zatrzymałem się na jakies 5 minut. Chce jechac na parking a tu ... nie chce odpalic - moto juz bylo troche cieple - wiec bez ssania odpalalem, przy wlaczaniu lekko manetke odkrecilem i nic, po moze 10-13 obrocie rozrusznikiem zagadała dopiero. Gdzie moge szukac przyczyny tego? |
Hmm ciekawe ... ja bym zaczął od sprawdzenia koloru świec ... Jechałeś na ssaniu czy wyłączyłeś przed jazdą ?
|
kawałek ssania jeszcze było załączone - tak mi się wydaje
|
Jeśli będzie ci się to powtarzać na gorącym silniku to sprawdź ustawienie gaźników.
- czy nie masz luzów na przepustnicach - Ile są wkręcone śruby reg składu mieszanki - zaworki pływaków mogą być nieszczelne pozostałe ciśnienie w układzie paliwowym powoduje "zalanie" silnika - synchronizacja |
hmm, teraz cos mi zaczyna switac - wczoraj z wiecznym gadalem na temat koloru spalin po przegazowaniu i odpuszczeniu manetki - twierdzi, ze skoro mam ciemny - czarny dym to za bogato ustawione mam.
Czyli zaczyna sie ukladac w calosc. na weekend wrzuce do mechaniora jakiegos i niech sprawdzi. Dzięki Kazmir |
Wszystko by na to wskazywało. Ja miałem kiedyś spierniczony jeden zawór ssania i po krótkiej przejażdżce po odpaleniu nie chciał chodzić jeden cylinder. Okazało się że po 5 minutowej przejażdżce świeca jest tak okopcona że nie daje iskry ....
|
A może Ramirez po prostu ssania nie wyłączyłeś.
Jak silnik na ssaniu chodzi to już chodzi ,ale odpalić na ciepłym to b.ciężko i jak miałeś nie do końca wciśnięte to właśnie takie objawy. Przylaleś go trochę. Sprawdź najpierw czy Ci to ssanie się nie podwiesza .czy nie zapominasz je wcisnąć do końcA... |
Generalnie AT to nie TA, który pali od dotyku, nawet po staniu przez miesiąc na kołkach:)
Wracając do tematu: skład mieszanki, jak powyżej, lub też jeszcze nie wiesz, że afri na ssaniu musi trochę pochodzić, ale na w pełni otwartym, inaczej potrafi zgasnąć i dość ciężko jest ją odpalić. |
Cytat:
Czyli wniosek jest taki: - sprawdzic mieszanke - jak juz odpalam to niech chodzi tak dlugo aby ssanie nie bylo potrzebne, przed ponownym szybkim odpaleniem sprawdzic ssanie :) tak to sobie wykombinowalem ;) |
Może Ramirez Ci dam instrukcję ... :haha2:
Dziesięć przykazań dla Ramireza 1.Przychodzisz do motocykla. 2.Wyprowadzasz z garażu. 3.Odpalasz na ssaniu. 4.Nie spiesząc się wkładasz kask i rękawice. 5.Podnosisz szybkę w kasku. 6.Trzykrotnie plujesz przez lewe ramię. 7.Opuszczasz szybke w kasku. 8.Wciskasz do końca cięgło ssania ( po dwóch minutach juz nie zgaśnie) 9.Wsiadasz na motocykl i chowasz stopkę boczną. 10.1 bieg i dzida Ssania nie uzywasz do końca dnia gdyby nawet stał kilka godzin. |
Cytat:
|
Cytat:
co jesli: - nie mam garazu? - Przed odpaleniem trzeba przeciez poglaskać dzikuskę - cięgło ssania musze trzymać niestety - co do plucia, to dobrze, że mam szczękowca czyli mam rozumiec, ze ssanie tylko po nocy? |
Cytat:
|
A ja pale sprzęta bez ssania...
zgodnie z instrukcją wypycham z garażu, itd.. ssanie wzbogaca mieszankę co powoduje pogorszenie smarowania pierścieni.... może to i prawda - :)jak kiedyś robiłem prawko na maluchu to tak instruktor mówił:) odpalam z malutkim gazikiem otrzymam troszkę na trochę ponad 1000 rpm i jak już odpuszczę to pyrka. Jak jest zimny to obroty nie przekraczają 900 a jak się rozgrzeje robi się OK ponad 1200-1300 Taką instrukcję otrzymałem w MotoTop w Krakowie.... Jest OK |
Cytat:
Ssanie jest potrzebne ponieważ w pierwszej fazie pracy silnika silnik jest zimny i odparowanie paliwa jest bardzo słabe. Silnik nie pracuje jak trzeba i w prawidłowo wyregulowanym odpalenie jest bardzo cięzkie lub niemożliwe . W lecie gdy temperatury są zdecydowanie dodatnie zdecydowanie łatwiej Jeśli odpalenie bez ssania jest bezproblemowe - to masz za bogatą mieszankę Instruktor przejaskrawił. Szkodliwa jest ciągła jazda na ssaniu ,a nie przy odpalaniu. Przy ciągłej jeździe w rozgrznym silniku silnik nie potrzebuje już tak bogatej mieszanki, paliwo nie spala się całkowicie i spływa po sciankach cylindra przerywając tzw.film olejowy . W skrajnych wypadkach potrafi rozrzedzic olej w misce olejowej. Silnik w maluszku jest chłodzony powietrzem i dochodzi do właściwej temeratury błyskawicznie |
Instruktor przejaskrawił. Szkodliwa jest ciągła jazda na ssaniu ,a nie przy odpalaniu.
dokładnie to miałem na myśli.... nie piszę o odpalaniu przy -20. Obecne temperaturki rano to 12-15 stopniC i w tu odpalam bez ssanka... |
Dziwie sie ze wy tu wszyscy w lato uzywacie ssania , ja tylko w temperaturach minusowych czy po miesiecznym postoju :oldman:. Startuje i tzymam na gazie troche i jade.
|
Cytat:
|
no ja zawsze jak moto zimne muszę odpalić na ssaniu co by sie motur tak nie męczył
|
Dzisiaj testowalem to o czym pisaliscie.
AT miala 4 przystanki z gaszeniem na odcinku 4km. Po nocy stania na ssaniu, a potem juz od strzalu palila bez ssania. Poprzenio musialo mi zostac kawalek ssania wlaczone na co wczesniej nie zwrocilem uwagi. Dzieki ekipa za pomoc. Regulacja i tak mnie nie minie, i wymiana swiec dla pewnosci. |
Za szybko się cieszyłem, zdechła mi dzisiaj jak odbierałem Wiecznego i jego kolege.
Poza tym postawilismy ją na pracujacym silniku i ... po chwili oczka nas szczypaly Afryczka potrzebuje regulacji i to dobrej bo taka rozrzutna jest ze poezja od razu swieczki wymienie i sprawdze jak ma sie filtr powietrza. |
Jesli swiece sa w dobrym stanie to raczej nie ma ich co ruszac...Regulacja i synchronizacja gazników... a najlepiej wypytaj własciela to on ci podpowie..Motonga trzeba sie nauczyc i tyle... Nie ma lekko.
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Zrób synchronizację gaźników, synchro potrafi być nieźle rozjechane:
Załącznik 774 |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:31. |