![]() |
Afra dziwnie faluje przy stałej prędkości
Witam!
Panowie mam mały problem z moją "Lalą". Mianowicie gdy jadę ok 90km/h i więcej sprzęt zaczyna mi falować nie regularnie, tak jakby lekko przerywa. Dzieje się to tylko przy prędkości powyżej 80km/h i w momencie utrzymywania stałej prędkość, przy przyspieszaniu idzie jak po sznurku. Czasem ma lekką dziurę w gazie. Razem z kolegą zaczęliśmy badać temat. Rozebraliśmy sprzęt i wyrzuciliśmy stare przewody od alarmu i olejarki. Nadal coś nie pasuje sprawdziliśmy odpowietrzenie baku niby wszystko ok, nawet korek wlewu rozebrany i przeczyszczony. Filtr powietrza nowy, paliwa też, regulacja i czyszczenie gaźników zrobiona była w styczniu. Powoli brakuje mi już pomysłów. Mam nie oryginalną pompę podciśnieniową ale nie powiem jakiej marki bo nie wiem. Poprzedni właściciel ją montował. Sprzęt jest z 1994r ma przejechane ok 120tyś km. Mam tylko nadzieję, że to nie moduł. Miał już ktoś taki problem? Pomóżcie proszę! |
Masz sprawny termostat? Mi i jednemu znajomemu tak falowała, jak był niesprawny termostat i w zimne dni była niedogrzana.
|
Tego nie sprawdzałem, ale rzeczywiście w zimniejsze dni tak jakby objawy się nasilały. Dzięki sprawdzę to.
|
Może to nietypowe i baaaardzo mylne spostrzeżenie ale.... sprawdź akumulator...
|
Sprawa nie jest prosta. Dotyczy wielu gaźnikowców.
Dodam, że mój nowy trampek też tak miał i na gwarancji szwędał się po kilku warsztatach w Niemczech i tak do końca to nikt go nie wyleczył. Gaźniki niestety lubią mieć szybki przelot powietrza przez gardziele. Przy pewnych obrotach powstaje w układzie dolotowym fala stojąca lub inne dziadostwo o falowym charakterze. Nie znam gotowego rozwiązania. Oczywiście najpierw czyszczenie i synchro gaźników. Potem można pobawić się w modyfikację airboxa itp. Trudny temat, tym bardziej życzę powodzenia. |
Akumulator wydaje się być sprawny. Jest pełen elektrolitu, klemy przesmarowane, zimą był w ciepłymi suchym miejscu podłączony pod prostownik. Kwestia jest taka, że problem pojawił się po zimie czyli po sprawdzeniu luzów zaworowych, czyszczeniu i synchro gaźników i montażu gniazdka zapalniczki. Fakt, raz ją wyprowadziłem na pole :) i wtedy się gaźnik zawiesił. Ale czy to mogłoby mieć aż taki wpływ?. Sprzęt pali na dotyk zimny czy ciepły. Tylko w czasie jazdy jest kłopot.
W piątek usiądziemy z kumplem w garażu i sprawdzimy wszystkie sugestie. Dziękuję za dotychczasową pomoc :) |
Sprawdz czy przewody podcisnieniwe (t ktore ida do glowicy silnika) Czy nie sa skruszale i nie biora "lewego powietrza". Porzycz tez od kogos pompe normalna elektryczna ktora pewnie dziala i zrob z tym test. Eliminiuj po kolei mozliwosci. Powodzenia i napisz jak zwalczysz gnoja.
|
i tradycyjnie linki ssania sprawdz przy gaznikach czt wracają.
|
Witam,
mojej Afryce dolegało coś podobnego. Przyczyna okazała się bardzo prozaiczna...poluzowana klema plusowego przewodu akumulatora. pozdrawiam Mirek |
Panowie, jeśli przerywa instalacja, to uwierzcie, że przerywa przy przyspieszaniu także. A tu tego nie ma.
|
falowanie i brak mocy w pewnym zakresie obrotów później - u mnie okazało się paliwo - a przynajmniej tak mi się wydaje, bo po zatankowaniu na innej stacji już tego nie ma, wiec może wacha ?
|
1.
Cytat:
2. Cytat:
3. Cytat:
4. Cytat:
Pozostaje opcje do sprawdzenia 5. Cytat:
Konkretnie to "falowanie" przypomina raczej "lekkie muśnięcie" klamki przedniego hamulca.(tarcza raczej krzywa nie jest bo było to regularne a w tym przypadku tak nie jest) Co ciekawe w ciepłe dni jest to trudniejsze do wykrycia, ale w ten weekend się przejechałem i z każdym kilometrem było gorzej. Elektryki tak do końca wykluczyć nie mogę. Gdyż jak pisałem wcześniej spędziłem trochę czasu nad przywróceniem instalacji choć trochę fabrycznego wyglądu. Niestety mój poprzednik elektrykiem raczej nie był a z lutownicą to znał się chyba tylko z widzenia. Obawiam się, że trzeba będzie całą instalację wyjąć i przejrzeć. Będę zdawał relację na bieżąco :) Dzięki Panowie. |
Hej, w moim sprzęcie tak miałem i okazał się nierównomiernie wyciągniety łańcuch poprostu, i dokładnie tak jak piszesz przyspieszał super a przy stałej prędkości nieregularnie.
|
Tak jak pisał Hero,calkiem prawdopodobne,ze lapie Ci lewe powietrze.Być może w czasie czynnosci serwisowych ,ktore opisałes zostaly zle zamontowane gazniki lub airbox.Zrob prosty test;owin czyms filtr powietrza i sprawdz jak bedzie się zachowywal motocykl:)
|
1.
Cytat:
2. Cytat:
Na co mam zwrócić uwagę przy tym teście. Tzn. jaki efekt jest pożądany? "krztuszenie"?, "prychanie"?, czy raczej bez efektu? Dzięki. |
Afra przy stałej predkosci nie powinna juz przerywac,w kazdym bądz razie przerywanie będzie duzo mniejsze.O ile oczywiscie jest to kwestia lapania lewego powietrza.
|
Ja osobiście to bym podstawił CDI z 2 afry i wtedy sprawdził.
Jest możliwość że jeżeli w historii motocykla padł regulator to mogło przysmażyć CDI. Oczywiście objawy usterki nie wychodzą za każdym razem natychmiast. |
Sprawdzę wszystkie sugestie. Z tą podmianką CDI to mam nawet takie możliwości tylko boję się, że jeżeli mi coś popsuło ten moduł to mogę popsuć go kumplowi :( a tego bym raczej wolał uniknąć. Tak więc to zostawiam na sam koniec. Wolę sprawdzić wszystkie możliwe opcje.
|
Jeszcze mam takie pytanie czy moduł od rd03 będzie pasował do rd07? i czy da się ewentualnie naprawić taki "szturchnięty" moduł?
|
Mam lepszy pomysł. Założyć twój moduł do sprawnej afry. Nie będzie obawy usmażenia a wyeliminujesz już jedną rzecz. Z pompą można zrobić tak samo, tylko nie wiem ile rzeźby to wymaga, bo u Ciebie toż wynalazek jest.
Pozdro |
Moduł sprawdzony jest ok. Gaźniki mam na warsztacie jutro będę sprawdzał. Cieszę się, że moduł jest sprawny. Ale w sumie to nadal nie wiem co jej dolega.
Dalsza część sagi już niedługo. :) |
Ja jak słysze o falowaniu to od razu przychodzi mi na myśl że gdzieś bierze lewe powietrze ;)
Pozdro! |
http://africatwin.com.pl/image.php?u...ine=1333903251
Afryka Kaźmira mocno faluje. Jego zapytajcie.:) |
Hej ! Gaźniki wyczyszczone wyregulowane jest lepiej ale objawy nadal pozostały. Filtr paliwa nowy. pozostaje pompa paliwa i przewody podciśnieniowe. Nadal walczę :)
|
Tylko postawić na rolki i się pobawić;)
|
znaczy, że co mam zrobić ? Kazmir a ty swoją wyleczyłeś ?
|
Taaaak ja swoją wyleczyłem!!! Dorzuciłem żagiel i teraz "idzie po wodzie" jak trza:haha2:
Widzę, że mocno się przejąłeś tym falowaniem nawet nie zauważyłeś, że mowa o fotce z Awataru ;) Lubię trudne sprawy, ale do Wa-wy to masz daleko:( |
No fakt nie zabłysnąłem spostrzegawczością.:)
Dziś padła wstępna kolejna już diagnoza. Prawdopodobnie przewód i fajka od lewej przedniej świeczki ma przebicie lub gdzieś jest złamany bo iskra idzie gdzie popadnie od samej fajki. Możliwe też, że cewka nie pracuje dobrze. Tak czy inaczej szukam cewki z przewodami bo to chyba nie rozbieralny komplet jest. Ma ktoś może na sprzedaż ? :) |
|
Cytat:
|
Spróbuj założyć na chwilę KN. Nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania ale warto spróbować.
|
Achtung Achtung! dwie przednie cewki wymienione. Jest o niebo lepiej myślę, że usterka zlokalizowana. Było przebicie na przewodach wysokiego napięcia do fajek. W weekend przejadę się gdzieś dalej i zweryfikuję.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i wszelką pomoc Pozdrawiam :) |
Witam, widzę że przyczyn może być cała lista.
Kumpel ma podobny problem i może od razu spytam- gdzie, prócz Hondy dostać cewki do RD04? Pozdrawiam |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:15. |