![]() |
Wydech do Afri
Jaki wydech byście zamontowali, żeby było słychać w korku, relacje z montażu i dopasowania mile widziane.
Co polecacie?? |
Zaprawdę polecam lekturę forum, było już duuuużo o wydechach, wystarczy poszukać! ;)
|
LeoVince SBK dedykowany do AT. Jeden z niewielu bardzo udanych wydechów do AT który nie zwiększa apetytu afri na olej. Bez dbkillera robił mi jajecznicę z mózgu, tak dudnił. Z dbkillerem jest kultura :Thumbs_Up:
A hałasowanie w korkach tylko niepotrzebnie wkurza kierowców :Thumbs_Down: Drugi typ - Remus Revolution. Brzmi lepiej niż leon, ale drogi i ciężko dostępny raczej. Kumpel ma i godzinami mogę się wsłuchiwać :Thumbs_Up: Z dbkillerem nie wkurza kierowców puszek. A poza tym...tak jak majki napisał. Pozdrawiam zimny |
Moi faworyci do afry to Arrow Paris Dakar Replica i duze cygaro robione kiedys dla forum przez M-Tech.
Pozdro |
leon ale używka. nowy kosztuje w pip.
tanią a dobrą dla kieszeni i bardzo dobrą dla ucha alternatywą był forumowo sprzedawany onegdaj Motad Venom. Sporo Afryk z tym jeździ - brzmienie jest nienatrętne nawet bez korka. lepszy dół, zero spalania oleju jeśli silnik sprawny. oto moje typy. poza tym szukaj info na forum. matjas |
Ja mam LeoVinca , Rambo ma poniżej 1200 zł to wcale chyba nie jest aż tak dużo jak za nowy tłumik tej firmy :)
Montaż bezproblemowy , wkurzające tylko te obejmy a dokładniej gumki pod nie :vis: Gada fajnie no ale nie mam porównania z innymi poza oryginałem , ja tam śmigam bez killera :o Afri dostała kopa , albo to takie wrażenie przez ryk jak odkręcasz :dizzy: Wzruszają takie detale jak na przykład gumowa osłonka sprężynki na której jest logo LeoVince :dizzy: Pozdro! PS. Jak bedziesz dzisiaj u Huberta to sobie posłuchać będzie można na pewno kilku różnych tłumików :) |
W korku jak już przejedziesz to wszystko słychać, a jak chcesz ryczeć to odkręć wydech i zostaw samą rurkę. Testowałem to kiedyś jak zgubiłem wydech.
Osobiście założyłem sabringa, bo był w rozsądnych pieniądzach. Jest głośniejszy od oryginału, ale nie jest głośny. Jeździłem wydumką od kogoś z forum (nie pamiętam już kogo), z nierdzewki, hałasowało to jak cholera. Po 2-3h jazdy łeb mnie napierdzielał, głośny wydech jest fajny do kościoła, a nie na wycieczkę ;) |
Tyle opinii i proponowanych wydechów, co osób na forum :)
Proponuję Ci poczytać sporo, bo jest co czytać na naszym forum i najprawdopodobniej to będzie tak że wybierzesz wydech który Tobie odpowiada, a nie ten którego Ci ktoś narzuci. Ale taka mała przestroga, miłośnikom leosi nie wciśniesz że Arrow jest lepszy, ma lepsze brzmienie i na odwrót. To jaki wydech kupisz, zależy od tego czy Tobie się spodoba jego praca i tak jak tutaj wiele osób mówi, porównaj na ŻYWO swoje faworyty np na jakimś zlocie i wtedy wybierz ten który najbardziej Ci przypadł do gustu Pozdrawiam |
niektóry nawet ma fajne nawiercenia z tyłu tzn w tej blaszce konczącej tłumik , okalajacej otwór wylotowy spalin.
Byłem pod wrażeniem jak domykał gaz. |
tu masz wydech za 120zł kupiony na alledrogo...nie wiem nawet z czego pochodzi, chyba SV650. Średnica dolotu taka jak w Leosiu. Nie jest to dedykacja, ale na hałas i tymczas daje radę.
a tu z bliska ale pod koniec filmu: zasada prosta: masz kasę -> kup Leosia masz kasę i zdrowe bębenki -> kup Arrowa PD nie masz siana i cierpliwości -> kup byle co ot cała filozofia. Dziękuję i pozdrawiam. |
Cytat:
|
Aciu ma rację i tyle. Na otwarciu w Białej słuchałem jego tłumika i rzeczywiście, jak za te pieniądze to rewelacja jest :Thumbs_Up: Ja mam Leo i z db killerem jest ok, ale bez to już w dłuższą drogę ciężko.
|
Ja mam VIPERA z DB-killerem za 300zł ;] Muszę nagrać film jak jest cicho z DB.
|
ja latam na leo.... bez db killera... i uważam że dźwięk jest bezcenny ... zwłaszcza jak masz manetkę odkręconą na full i 140-150 na liczniku... mnie nie jest za głośno bo w drugim motongu mam 1,9l. poj. i puste rurki... :) i tu jest głośno.... ale w aptece są stopery po 1 zl :-)
http://www.youtube.com/watch?v=Fjf06...6&feature=plcp |
Stopery tłumią tylko cześć hałasu. Wibracje dalej prowadzą na dłuższą mete do uszczkodzenia słuchu :Thumbs_Down:
|
Trochę nie w temacie ale nie moge się powstrzynmać by wtrącić swoje trzy grosze. Nie pije tu do nikogo personalnie. Nie rozumiem ludzi którzy mają tak głośne wydechy że muszą używać stoperów, po co to? Dlaczego używa się takiego mimo że jest za głośny? Jeśli jeden z drugim musi używać stoperów by pojezdzić to czy zastanawia się co z całą resztą?? Ludzie na ulicach nie mają stoperów, i napewno ich przesadny hałas wkur... . Sam używam przelotowych wydechów ale nie sa one jakoś strasznie wyjące i nie byłem zmuszony nigdy jezdzić w korkach. Lubie ładny basowy dzwięk motocykla, uważam że przelot poprawia bezpieczeństwo w jakimś stopniu lecz darcie się tłumika nie jest za fajne.
Pozdro |
Co racja to racja, jednak zauważcie że darcie papy jest dopiero po nagłym odciągnięciu gazu albo na wysokich obrotach...Po mieście jeżdżę na 3/4/5biegu 40/50/60 km/h i słychać tylko pultanie basu :) Nikt jeszcze mi uwagi na moim zadupiu nie zwrócił że hałasuję. Narzekają na innych motocyklistów, ale AT jest jedyna z tego segmentu i łatwo ją odróżnić nawet laikowi ;) Sprawa zmienia biegun gdy wyjadę po za asfalt...wtedy to na wioskach kury jaj nie znoszą a psy z budy przez tydzień nie wychodzą :)
Kwestia gustu i dobrego smaku ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
AT akurat na przelocie nie jest super głośna, wręcz bez db-killera jest idealna jak dla mnie. Ja tam żadnych stoperów nie używam... O wiele głośniejsza była kolegi F4I na torowym wydechu. Nawet jadąc 30m za jego moto to swojego w ogóle nie słyszałem.
|
Cytat:
|
|
wyczesany dźwięk :) sam czaiłem się na ten komin :mur:
|
Kupa huku , wyższych tonow sporo więcej niz np w leonie czyli sporo głośniej.
Ale jak ktoś lubi.... dobijać bembenki w uszach . |
Na dobrą sprawę to fajnie było by mieć dwa wydechy albo i trzy :) Cichy na trasę, głośniejszy na szutry :) ot tak żeby poudawać rejli style ;)
|
Miałem Motada, zmieniłem na oryginał i teraz w trasie jest przyjemność z jazdy. Po prostu jest cisza w porównaniu do akcesoryjnego.
|
W ramach małego offtopu. Może ktoś czyta albo zna. Widziałem/słyszałem w niedziele czarną RD07a koło Sandomierza. Ciekaw jestem co to za wydech bo dla mnie dźwięk był super.:drif:
|
Ja mam motada i fakt, ze nie robie przelotow dziennych wiecej niz 300 i spoko daje rade. Chociaz dwa dni pod rzad juz gorzej. Dlatego zostawilem serie :-) W razie czego 3 sruby i jest seria :-)
|
Nie wiem jak Wy to robicie, ale ja na Motadzie jeżdżę cały czas i nic mnie nie boli. Mam tylko pierwszy dbkiler i jest idealnie. Nie drze japy za bardzo, a słychać, że jadę. Dziewczyna też nie narzeka jak ze mną jeździ. ;) Prędzej mnie łeb boli od długiej jazdy w kasku krosowym i goglach przy wietrze, niż od wydechu. :rolleyes:
W KTMie mam Leo, ten się dopiero drze jak wściekły i też nie mam problemu na przelotach. PS. słuch mam dobry. ;) Widocznie każdy lubi co innego... |
Lekarze twierdzą że to nie sam hałas wykańcza słuch a wibracje powstające w wydechu
|
relacja z montażu - nie chce mi się czytać wszystkich postów w tym wątku - więc jak już było to sorry ;)
|
Czy ktoś z szanownych montował wydech RD07 do RD04? Jak wrażenia i jak z montażem? Na jaką przeróbkę należy się przygotować?
|
Ja montowałem ale nie oryginał, więc nie wiem jak oryginalne punkty montażowe. Zakładałem Motada, więc z tyłu jest opaska, ale rura od kolektorów do puszki tłumika miała za małe wygięcie i pucha uderzała/ zaczepiała delikatnie wahacz. Pewnie w oryginale to wygięcie będzie podobnie. Ale poczekaj na inne odp.
|
Janeksok montował wydech od RD07 do RD04. Tutaj jego blog gdzie są foty:
http://kronikapodrozy.pl/ |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:19. |