![]() |
CompeGPS (TwoNav & Land 7)
Witam
Wiem, że temat TwoNav oraz Land 7 przewijał się już parę razy, ale może warto by było pozbierać te informacje w jednym wątku :) Programik wygląda naprawdę ciekawie. Zainstalowałem go na GoClever Rider - współpraca z portem GPS bezproblemowa. Wyświetlanie map z geoportalu (pobrane jako free ze strony twonav) też działają wyśmienicie. Rastry Compassu skalibrowane pod soft mają mniejszą dokładność niż kafelki, ale myślę, że do nawigacji w terenie również będą OK. Podzielcie się swoimi doświadczeniami - Louis wiem, że ty jeździsz z tą aplikacją. Kolejna sprawa to stacjonarna wersja softu - Land 7. Na chwilę obecną widzę, że kosztuje 89€ (trochę drogo ...) - może jakiś wspólny zakup (w pakiecie są 3 licencje) |
Na swoje potrzeby nie widzę obecnie alternatywy. Właśnie wróciliśmy z najwyższego pasma Karpat które znajduje się w Bułgarii. Korzystaliśmy z radzieckich map wojskowych i zeskanowanej mapy turystycznej. Szlaki raczej mamy specyficzne ale navi spokojnie dawała radę. Z tym że należy wcześniej sobie taki slad czy trasę przygotować, najlepiej w dwóch wariantach na wypadek niewykonalnosci planu A. Nawigowanie po samej mapie rastowej to nienajlepszy pomysł, mapy sa zbyt szczegółowe. Land jest doskonałym programem do wyznaczania takich szlaków na PC ale równiez da się to zrobic na samym urządzeniu.
Na konec łyżka dziegciu. To stosunkowo nowy soft. Nękają go choroby wieku dziecięcego. Nie wszystko idzie jak po maśle. Chodzi mi głównie o konwersje z innych formatów. Czasem sie cos powiesi. Czasem nie zadziała jak powinno ale i tak uważam ten program za najlepszy do offowej turystyki, przynajmniej tej w naszym wydaniu. https://lh3.googleusercontent.com/-e...0/DSC04801.JPG https://lh5.googleusercontent.com/-p...0/IMG_0304.JPG https://lh5.googleusercontent.com/-T...0/DSC04798.JPG |
Cytat:
|
Jeśli uzywasz Oziego, to TwoNav powinien Cie zauroczyć.
|
Cytat:
http://sklep.twonav.pl/twonav-aventu...-bezdroza.html Tylko ta cena :(. Muszę przyznać że moim zdaniem ta nawigacja ma wszystko czego oczekuje od outdoorowej navi i na dodatek bez kombinowania ze ściąganiem map z Geoportalu zdjęć satelitarnych itp.... Od dziś już nie chce kupić Garmina :) |
Możesz kupić sam soft. Ok 250 zł za licencję na 3 urządzenia. Poszukaj 2 chętnych to bedziesz miał program za 80zł. Czasem mozna trafić na promocję nawet do 50% (Boże Narodzenie, Walentynki).
Przyznaję jednak że komfort pracy na urządzeniu z guzikami jest znaczny. |
Cytat:
|
Ja próbowałem to zainstalować na moim 5.0CE ale narazie się nie udało. Jak zainstaluje i przetestuje to napiszę opinie i wtedy może się zakupi :)
|
Cytat:
|
Ja używam na m.in. 5.0 CE (Navroad NR320BM), chodzi bez problemów.
https://lh5.googleusercontent.com/-T...2520230110.jpg |
Cena softu TwoNav została obniżona z 50 euro do 30 euro (licencja na 3 urządzenia). Dodatkowo wprowadzono wersję darmową, która zawiera wiekszosc użytecznych funkcji. Wersja ta jest nieograniczona czasowo, zawiera natomiast pasek reklam.
http://pr.ak.vresp.com/3d42753b8/we0...premium_en.jpg |
Próbowałem walczyc z TwoNav i jednak sam sie potrafię rozwiązać problemu. Instaluje wersję "Setup_TwoNavPocket_2.5.2" ze stronki CompeGPS. Pacjent ma Windows 5.0 CE. Instalacja kończy się pomyślnie. Po próbie odpalenia wyskakuje błąd. "Cannot find "TwoNav_Packet'' or one if its components.....
Odpaliłem Dependency Walker i pokazuje mi że brakuje mi bibliotek CORE.DLL; EFSADU.DLL; IESHIMS.DLL; WER.DLL. Niestety nie mogę ich znaleźć w wersji ARM. Jak ktoś ma takie na swojej nawigacji to chętnie przygarnę. Co ciekawe program pokazuje że tylko trzy biblioteki w folderze TwoNav są w wersji ARM a pozostałe 95% w wersji x86. Z desperacji ściągnąłem brakujące biblioteki w wersji x86 ale nie pomogło. Jak ktoś ma jakieś doświadczenie w odpalaniu tego programu albo ma jakąś wersję która u niego działa to przygarnę. |
Marcin jak byś chciał kupic sam soft to ja tez bym sie pisał.
Jak cos ogarniesz to daj znac, tez cos chetnie bym przygarną :) |
Jak ktoś chce licencje to piszcie do "kaktus RD04" powinien mieć jeszcze na zbyciu. Przed zakupem proponuje zainstalować wersję próbną i upewnić się że działa.
|
Pobrałem wersję testową i z grubsza już ogarniam temat. Mam problem z pobraniem mapy Polski topo. Pierwszy plik pobrałem i drugi się udało, ale kolejnych nie mogę, bo cały czas wyświetla się plik wcześniej pobrany. Chodzi mi o zapis na dysk, bo zainstalować nie mogę, ponieważ po wykryciu urządzenia pokazuje brak miejsca na karcie pamięci, chociaż mam miejsca 2 Gb. Ktoś coś może podpowiedzieć ??
|
Hej. Też się z tym męczyłem. Stronka do ściągania jest niedopracowana. Próbowałem kilka(naście) razy aż w końcu wskakiwał właściwy link do pobrania. Niestety nie znalazłem żadnego sprytnego sposobu na ten babol :( (byćmoże użycie downloadera od compe rozwiązuje ten problem...)
|
Nie popisali się z tym za bardzo. Przecież wiadomo, że jak ktoś ściągnie program na próbę to najpierw pobiera właśnie te mapy ...
|
Koledzy - czy ktoś pomógł by mi rozkminić kalibrację map w Land 7.
Dla przykładu taka mapka http://mapy.mk.cvut.cz/show/data/Ukr...4/M-34-119.jpg Układ PULKOVO 1942 (to udało mi się odnaleźć :D), jednak jakieś bzdury wychodzą mi po próbie wpisania koordynat w okolicach rogów mapy. Jak to kurcze zrobić (potrzebuje "wędkę" - jeden przykład, najlepiej na mapce z linka, "rybkę" sam sobie złowie :D) Z góry dzięki :Thumbs_Up: |
Zdefiniuj te bzdury. Na czym one polegają? Spróbuj wpisać koordynaty 3 rogów zamiast dwóch.
|
2 Załącznik(ów)
Więc tak ustawiam:
Projekcja: Lat/Long I odniesienia: Pulkovo 1942 I teraz kalibracja (tutaj pewnie źle wpisuje współrzędne) ... O ile punkt 1 jest jeszcze OK, to punkt 2 (prawy dolny róg mapy) totalnie bez sensu. Oczywiście program nie przyjmuje tych danych (nawet ja wiem, że minuta nie powinna mieć więcej niż 60 sekund). Kwestia tego jak przeliczać dane z siatki na mapie ... |
Koordynaty (długość i szerokość geogr.) weź z samych rogów mapy:
https://lh6.googleusercontent.com/-1...koordynaty.jpg Czyli górny lewy róg: 49 stopni 00 minut N, 23 stopnie 00 minut E dolny prawy róg: 48 stopni 40 minut, 23 stopnie 30 minut E Będzie Pan zadowolony :) |
1 Załącznik(ów)
I nastała jasność .... dziękuję :)
************************** Zabawa jest przednia ... mam jeszcze tylko małe problemy z ramkami map (jak na screenie poniżej). Pomimo tego, że przy kalibracji zaznaczam rogi mapy (obszar do wyświetlania) i w widoku 2D wszystko jest OK to w 3D z rzeźbą terenu pokazują się białe paski na łączeniach ... Coś robię źle, czy po prostu ten typ tak ma ? |
Pytanie już padło w innym wątku do kolegi Louisa, a mianowicie chodzi o zasilanie na motocyklu Aventury.Producent wyczula, że w czasie jazdy nie należy używać do tego celu ładowarki i tym samym gniazda mini usb, co wiąże się z ładowaniem urządzenia w czasie postojów. Podobno gniazdo w pierwszym układzie nie wytrzyma długo. Mam takową, jeszcze w dziewiczym stanie i zastanawiam się czy nie lepiej pozbyć się tego, zanim zdążę coś popsuć...
|
Póki co z gniazdem nie mam żadnych problemów, a styl jazdy mam specyficzny...
|
Heh! :Thumbs_Up: Filmik ekstra, oczyma wyobraźni widziałem projekcję w większym gronie "zaznajomionych z tematem" i co gleba, to na sali gromki okrzyk Olé!!! :)
W takim razie Aventura zostaje na dłużej. Jeszcze się jej nie nauczyłem, mam nadzieję, że ogarnę temat. Czy na asfalt miałeś jakieś mapy wgrane, czy korzystałeś tylko z trybu off road? |
Aventura kupiona oficjalnie w PL powinna zawierać mapę wektorową Europy Centralnej i Wschodniej. To nic innego jak znany program nawigacyjny TomTom. Czasem z niego korzystam ale nie przepadam za nim, chociaż w połączeniu z mapą topograficzną można uzyskać ciekawe efekty, np. mnie nawigowało po Poligonie Drawskim. Do Aventury można dograć też Automapę, co prawda przelączanie między programami trwa dłużej ale za to Automapa jest dokładniejsza.
|
Niestety, ja swoją kupiłem za Odrą, bez map Europy Wschodniej. Ta Automapa, to jest do pobrania gdzieś za free? Do jazdy u nas w kraju poza asfaltami, to co polecisz? Mapa Topo, do pobrania ze strony ma trochę przerażające rozmiary! Jest jakaś alternatywa?
|
Cytat:
|
Materiały szkoleniowe TWONAV
Cześć,
Widziałem, że wcześniej pisaliście odnośnie kalibracji map, na YouTubie znajduje się oficjalny Kanał TwoNavPolska, jest tam wiele materiałów szkoleniowych, między innymi: Kalibracja map. Może się komuś przyda :) Poniżej link: Materiały szkoleniowe Pozdrawiam |
Co wg Was jest lepsze: TwoNav Sportiva czy Garmin Dakota 20 lub Garmin Oregon 450? Dzięki i pozdrawiam
|
??
Cytat:
|
Cytat:
A wracając do Twojego pytania, to musisz zacząć od wyboru systemu nawigacyjnego, TwoNav czy Garmin, bo to dwie inne bajki, a dopiero potem zastanawiać się nad modelem urządzenia. W dużym uproszczeniu można zalożyć że jeśli jeździsz częśćiej offem niż asfaltem, to TwoNav ma sens jeśli odwrotnie, Garmin bedzie lepszy. A jeśli Twoj off to ok 20%, to ja wybrałbym Automapę (ja nie moglem się zdecydować i korzystam z wszyskich 3 systemów ;) ). Pozdrawiam |
Kupię jedną licencję na twonav premium
może ktoś ma na zbyciu? albo są chętni za wspólny zakup ? |
Ja się dołączę do zakupu.
|
i ja też chętnie kupię na trójcę.
|
ok. kupiłem - jeśli ktoś chce to mam 2 aktywacje do zbycia
|
Dzisiaj jest promocja, - 35% na wszelki soft (TwoNav, Land7, mapy)
|
Katuję od jakiegoś czasu oprogramowanie TwoNav.
Dzisiaj znalazłem sposób na przerzucenie trasy planowanej w google maps jako ścieżkę do TwoNav Trzeba zapisać trasę w formacie KML (jedyny możliwy sposób zapisu w googlach) Następnie przekonwertować np za pomocną stronki http://kml2gpx.com/ i mamy gotowy GPX Który to sobie zgrabnie otwieramy pod TwoNavem. Może to nic odkrywczego, ale mi osobiście przyda się taka opcja. |
Trasę i ślad na mapach gogle możesz planować od razu w TwoNav (a dokładnie mówiąc w programie Land7). Wczytaj mapę Worldgooglemaps_orto.wgom
Pozdrawiam https://lh5.googleusercontent.com/-V...-24+082533.jpg |
Projektowanie trasy w google jest o tyle dobre, że ślad jest 'przyciągany' do drogi. Jest to szczególnie przydatne kiedy trzeba poprowadzić trasę przez miasto lub szereg skrzyżowań. Land tego nie potrafi nawet na mapach wektorowych.
|
Louis, dobrze, ze o tym wspomnailes, bo tez do tej pory konwertowalem roznymi sposobami. Domyslam sie ze to po prostu kwestia aktualnej i pelnej wersji oprogramowania Land? I wtedy mamy wsrod map dostepna worldgooglemaps?
|
Nie wiem czy konieczna jest pełna wersja ale gdyby tak było, to polecam serwis www.gpsies.com tam można wygodnie sobie wyznaczyć ślad bezpośrednio w formacie gpx i to nie tylko na mapach google.
Tapatalk |
Louis, wydajesz się być zorientowany w temacie, może będziesz mógł pomóc:
po wgraniu map wektorowych (OSM i UMP) uaktywnił się tryb nawigacji po drogach, ale mimo to nie dam rady nic wpisać w polu adresu. Próbowałem na Larku i na tablecie pod androidem, w obu ten sam objaw... Spotkałeś się z czymś takim? pozdrawiam, J. |
Niestety mam małe doświadczenia z wyszukiwaniem adresów z UMP, zwykle tam gdzie jeżdżę, nie ma adresów ;)
A tak serio to korzystam z mapy wektorowej TwoNav, którą dostałem w komplecie z urządzeniem, czasami z Automapy, bo jest dokładniejsza. Import map OSM i UMP może być niedoskonały i wymagać większych zabiegów, spróbuj spytać na http://twonav.pl/forum-twonav-uzytko...onav-oraz-land |
Korzystamy z tych samych map wektorowych - moje kupiłem w sklepie compegps.
Wczoraj zadałem już pytanie na forum TwoNav - na razie cisza. W każdym razie dzięki. pozdrawiam, J. |
dla potomnych, odpowiedź z forum TwoNav:
"Opcja nawigacji do adresu, jest dostępna tylko i wyłącznie za pośrednictwem mapy V-MAP TOM TOM. OSM oraz UMP, niestety nie obsługują tej możliwości, prawdopodobnie w niedalekiej przyszłości może się to zmienić." pozdrawiam, J. |
Dodatkowy hint: ja jak miałem jednocześnie otwarte VMap i UMP nie wytyczało trasy, wyskakiwał jakiś problem. Problem znikł, jak wyłączyłem UMP zostawiając jedynie VMap.
Prawdopodobnie dlatego jest nazwane to Uzupełniająca Mapa Polski. |
A jak wyglądają w tym te mapy 3d, i czy w wersji zakupowej sama aplikacja na fona, to jest dostępne jakoś?? Ogólnie poszukuje czegoś fajnego na regiony bałkańskie/albańskie, do tego czasu męczony trekkbuddy, był srednio poręczny, teraz widze nowsza wersja na androida dużo lepiej sie prezentuje i działa.
|
Jeden tip - jak kupujesz na fona (Androida) to nie bierz z Google Play. Biorąc bezpośrednio z Compe masz licencje na 3 urządzenia, z GooglePlay tylko na jedno. A te 3 urządzenia to moga być np. 2 telefony i PDA/PPC
|
Cytat:
W Bułgarii i Grecji korzystaliśmy z radzieckich map wojskowych oraz zeskanowanej mapy turystycznej Bułgarii. Kup sobie papierowe mamy terenów gdzie sie wybierasz, zeskanuj, skalibruj i gotowe. Dodatkowo bedziesz miał mapy papierowe identyczne z tymi wgranymi, to wygodne rozwiązanie. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:41. |