![]() |
7w1 elektryczny kresz
Dzien dobry, na dzien dobry przy zmianie z 1 na 2 padly na raz.
Do towrzystwa dołączył guru całej operacji - bezpiecznik 15ka. A wiec jadę w garaż kminić ocb, szukac zwarcia itd. jak ktoś to już przerabiał niechże będzie łaskaw poinstruować ocb:) Andrzej pozdrawia:) |
przekaźnik?
|
A który kolego?
|
przy glównym bezpieczniku pod lewym boczkiem:)
|
A nie odłączyła Ci się/ urwała klema od Aku, główna masa, ?
|
Klemy ok.
Przerywacz kierunkowskazów jest winowajcą ! :mad: |
A kable przy glowce ramy cale?
|
prądy afriki
Witam, mam awarie zasilania. 2 razy zanikł prąd ale po chwili wrócił a potem wysiadło i nie ma wcale. Nie znam się za na prądach wcale nie wiem gdzie szukać przyczyny :mur:http:
|
Kolego Nomad większość kostek elektrycznych masz pod boczkami i bakiem. Zdejmij bak i sprawdź stan ich połączeń. W afryce największe problemy z prądem wynikają z przepalonej kostki regulatora napięcia (pod lewym boczkiem beczułkowata kostka) oraz z przepalonego styku przekaźnika rozrusznika (ten sam boczek). Porozpinaj wszystko, posprawdzaj, zakonserwuj, być może, że problem wynika z tego co wyżej napisałem. Powodzenia :)
|
Mam podobnie jak Nomad, wlasnie wrocilismy z Wielunia, ostatnie km bez pradu u mnie w czarnej. Kolega Żuczek zdaje sie ze zna przyczyny i podjal sie pomocy w ich usunieciu. Dopytam go co i dlaczego i dam znac! Pzdr
|
Nomad, Andrzej,
Proponuję przeczytać obszarny wątek o afri-elektrce. http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=1081 Do tego zapraszam do Afripedii (górny pasek menu) Z dużym prawdopodobieństwem znajdziecie tam przyczynę. Z pewnością dowiecie się gdzie zajrzeć. Nie ma sensu tworzyć nowego wątku o tym samym. Powodzenia |
kolega Żuk odkrył iż wadą ukrytą jest przetarty kabel gdzieś pod zegarami. Spowodowane to było nie zamontowaną na sztywno konsolą, która w miarę mikroruchów, wyprodukowała mikroprzetarcie czego efektem było mikro wręcz ato zwarcie. Usunął, zafiksował, jest git. Tomek i Afra :D
|
mimo wszystko zajrzyj do opisywanych połączeń i zainwestuj pare zł w voltomierz.
|
wszystkie połączenia sprawdzone wyczyszczone i poprawione ,regiel polutowany na sztywno :D więc już nie musi ;) tylko voltomierz by się przydał.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:19. |