Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Połozenie wskazówki temperatury. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=14561)

Poncki 21.08.2012 16:44

Połozenie wskazówki temperatury.

Mam upierdliwy problem z elektryka i chcę mieć to raz na zawsze za sobą :)
W związku z tym, że nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na pytanie:

W którym miejscu powinna znajdować się wskazówka temperatury przy nagrzanym silniku?

Postanowiłem zrobić sondę. Niestety ktoś gdzieś napisał, że 07 wskazuje inaczej niż 03 itp. W związku z tym ankieta nie byłaby miarodajna.

Gorąca prośba żebyście pisali jakie wskazania są u was.
Jaka Afri, jakie wskazania.

Dzięki :Thumbs_Up:

Jaro-Ino 21.08.2012 16:58

Trudne pytanie dlatego, że nagrzany silnik w trasie pokaże co innego niż nagrzany w korku, na szutrówce przy 40km/h czy podczas walki w piachu. MI w RD04 podczas jazdy na trasie wskazówka jest na godzinie 10 przy temperaturach w okolicach 30st C. Jeżeli Tobie nie przegrzewa sprzętu (co można sprawdzić termometrem na chłodnicach), wentylator działa, a sprzęt szybko łapie tempreature to nie masz się czym przejmować ;)

Poncki 21.08.2012 17:35

W moim przypadku nie chodzi o przegrzanie albo niedogrzanie. Wariuje mi wskaźnik temperatury. Żeby sprawdzić wszystko, muszę wiedzieć jakie wskazania są prawidłowe.

Więcej o moim problemie:

http://africatwin.com.pl/showpost.ph...4&postcount=38

Ale w tym wątku skupmy się na wskazówce bo będzie bajzel.

Wiele osób mówi, że wskazówka rusza się tylko minimalnie ponad dolną kreskę. A w większości pojazdów za temperaturę optymalną przyjmuje się środek skali. Jak być powinno nie wiem...

lukasz_vip 21.08.2012 17:35

Jak dobrze pamiętam to w około 1/3 w tą niedzielę czyli ponad 30C i średnia przelotowa 120km/h

banditos 21.08.2012 21:12

Cytat:

Napisał Poncki (Post 254722)
W moim przypadku nie chodzi o przegrzanie albo niedogrzanie. Wariuje mi wskaźnik temperatury. Żeby sprawdzić wszystko, muszę wiedzieć jakie wskazania są prawidłowe.

Więcej o moim problemie:

http://africatwin.com.pl/showpost.ph...4&postcount=38

Ale w tym wątku skupmy się na wskazówce bo będzie bajzel.

Wiele osób mówi, że wskazówka rusza się tylko minimalnie ponad dolną kreskę. A w większości pojazdów za temperaturę optymalną przyjmuje się środek skali. Jak być powinno nie wiem...

To prawda, wskazowka lezy ledwo ponad dolna kreska.
Jako ze troszke mnie to irytowalo -zalozylem Blobowe oslony chlodnic i jest znacznie lepiej. Widac przynajmniej ze wskazowka rusza sie i zostaje ciutke wyzej.

jorge 21.08.2012 22:28

RD07a. Tesco. 2001 rP. Prawidłowo powinno być:

1. miasto > korki, średnia 40 km/h, ok. 30 "C czerwone stop regularnie: 3/4 wskaźnika (przed włączeniem wiatraka).

2. trasa > przelot ze zwolnieniami,, średnia 90 - 120 km/h,temp.zew. 27 "C: 1/3 wskazania

3. off > piach,las, średnia 20- 40 km/h, temp.zew.26 "C: powyżej 3/4 do włączenia wiatraka (niemal gotowanie).

To z moich badań. Termostat był wymieniony w RMG na dobry (testowany) zamiennik. Oryginał - włączenie wiatraka jedynie w dużych korkach i offie. Tak cały czas 1/3 wskazania.

Włóczykij 21.08.2012 22:39

Cytat:

Napisał jorge (Post 254747)

1. miasto > korki, średnia 40 km/h, ok. 30 "C czerwone stop regularnie: 3/4 wskaźnika (przed włączeniem wiatraka).

2. trasa > przelot ze zwolnieniami,, średnia 90 - 120 km/h,temp.zew. 27 "C: 1/3 wskazania

3. off > piach,las, średnia 20- 40 km/h, temp.zew.26 "C: powyżej 3/4 do włączenia wiatraka (niemal gotowanie).

To z moich badań. Termostat był wymieniony w RMG na dobry (testowany) zamiennik. Oryginał - włączenie wiatraka jedynie w dużych korkach i offie. Tak cały czas 1/3 wskazania.

Mam dokładnie tak samo, więc chyba tak powinno być, potwierdzam badania

don_Pedro 21.08.2012 22:50

Też myślałem że mi nie dogrzewa - do czasu kiedy musiałem wrócić 10 km przez miasto w godzinach szczytu z urwanym wentylem w przednim kole.
Standardowo jednak wskazówka ledwo nad kreską, chyba że jest +30, to w 1/3 skali, w trasie też. W korkach nie stoję to nie wiem. Zimą trudno zmusić wskaźnik temperatury do czegokolwiek, mimo zasłonięcia chłodnicy oleju. RD04 oczywiście.

Kazmir 21.08.2012 23:29

Cytat:

Napisał jorge (Post 254747)

Jestem pod wrażeniem!!! Jorge sam bym lepiej tego tematu nie opisał. Dać do Afripedii;):)

rambo 22.08.2012 00:33

Jorge, prawie jak Podos :Thumbs_Up: :) :bow:

Poncki 22.08.2012 00:38

Dzięki za podpowiedzi, już chyba ogarniam co i jak.

Wychodzi na to, że u mnie czujnik i wskaźnik są sprawne. Jutro poskładam sprzęta i dam znać co wskazuje. Prawdopodobnie był problem z masą...

Rambo, chyba nie będę potrzebował czujnika o którym ci pisałem :)

Przy okazji, wie ktoś w którym miejscu jest podłączony główny przewód masowy w RD03?

Dzieju 22.08.2012 02:40

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 254760)
Jestem pod wrażeniem!!! Jorge sam bym lepiej tego tematu nie opisał. Dać do Afripedii;):)

No jakto nie napisał jakie było ciśnienie i pułap chmur ;)

jorge 22.08.2012 10:16

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 254775)
No jakto nie napisał jakie było ciśnienie i pułap chmur ;)

Dzieju zawsze znajdzie dziurę :haha2:

Evvil 22.08.2012 13:36

Ja mam mniej więcej tak jak Jorge.
Ale do Afripedii dodałbym jeszcze jedno:

-motocykl wyłączony, po całej nocy wskazówka powinna być na dole.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:34.