![]() |
Yamaha TDM 850 czy Yamaha Super Tenere ?
Ot moję pytanie: Co wybrać (gdyz czeka mnie taki wybór) Yamaha TDM 850 czy ST?
Wady/zalety, wszelkie wskazówki cenne. :) |
Kupić zadbaną ST jest dość ciężko
Stawiam był na TDM ze względu na dużo większą szanse kupienia dobrego okazu, młodszego też niż ST :Thumbs_Up: |
Najlepiej ST z silnikiem od TDM!:D
Poczytaj na forum xtz- tam były opisy takiej zmoty!;) |
TDM będzie lepszy na autostrady. Więcej na niego zapakujesz. Ceny egzemplarzy z początku naszego wieku też są czasem całkiem fajne. Na pewni nie jest terenowy :) ani jakoś bardzo szutrowy.... TDM Na pewno mało pali :) Sam, się nad TDM zastanawiam na 2013 rok (ale chyba jednak wtryskowa 900tka)
|
miałem i TDM i ST oraz oraz zmotę TDM z zawiasem Afryki. Ja bym kupił oryginalną ST. ST ma wystarczające problemy z ramą - nie potrzeba jej mocniejszego silnika. Za to TDM ma beznadziejne zawieszenie - szczególnie tylne - bez kiwaczki , bezpośrednio jak PDS w KTM-ie , tylko działa marniej. TDM miałem 4TX z przestawionymi czopami- mi się to nie podobało bo motocykl chodził .... specyficznie. Oryginalna ST , nie zmęczona życiem to fajna zabawka.
|
kurcze pierwsze podstawowe pytanie do czego Ci ten motocykl potrzebny ? Gdzie chcesz jeździć? Zapraszam na forum http://www.xtzclub.pl/forum.php
|
Coś w stosunku 70/30 droga/szuter i pare razy w roku mieszanym rodzajem dróg wiekszy wypad.
|
ja tez kiedys miałem ochote na TDM ale jak kilka ogłoszeń było że silnik stuka (panewki). Dzwoniłem do goscia co handluje czesciami i powiedział ze dobry silnik kupic graniczy z cudem bo to jest ich bolączka to dałem sobie spokuj i na szczescie kupiłem AT i jestem bardzo zadowolony :)
|
no to szukaj ST :)
|
Mam podobny dylemat po trampku, znalezienie rokującej tenery z przytomnych pieniądzach graniczy z cudem; na dzisiaj na alledrogo jest ich góra piętnaście - TDM jest ponad setka ale nawet jak ograniczymy do jednego z trzech modeli :żabie oczy, 850 po lifcie czy dziwięćsetka - wychodzi kilkadziesiąt egzemplarzy. Mało popularny (podobno) motocykl i ceny rozsądniejsze. Jakiś problem ze znalezieniem opon na przód rozsądnych (nie wiem powtarzam). Tak se pomyślałem że na wyprawy po czarnym z plecaczkiem by się nadał - tyle że ja lubię też szutry (bez offu) i tu mam pewne obawy.
pozdr |
Na pewno pewny TDM http://forum.transalpclub.pl/viewtop...?f=168&t=11030
|
Cytat:
żadna wielka zmota, zwykły swap silnika (TDM do 96r) wszystko pasuje, jedyne co to trzeba nagwintować otwór pod dźwignię zmiany biegów i przełożyć tulejki w ośce kiwaczki z silnika ST kolejny kolega własnie tak zrobił, więc mam na świeżo info :) rame wzmocni każdy spawacz/kowal - przyrost momentu jest znaczny :) a na tytułowe pytanie odpowiedzieć może sobie tylko sam autor gdzie chce jeździć - OFF czy ON |
Cytat:
kupić tanio padniętą ST (3000) dokupić silnik od TDM (2000) wzmocnić ramę (100) zmotać niezawodną instalację elektryczną (?) wstawić silnik samodzielnie (3 h) zrobić resztę "pod siebie" mieć zajebisty motocykl - bezcenne :) |
Hej
Ja po Trampku poszedłem pośrednio drogą, o której pisze Kamil. Kupiłem lekko nadszarpniętą zębem czasu Tenere z rocznika 89 za 4 klocki i jak tylko coś się będzie działo z piecem, to pewnie w silnik z TDM'a pójdę, chociaż w Tenerze mocy nie brakuje. Słabe są tylko hamulce, ale podobno można coś zmotać z tarcz TDM i zacisków od XJ 900. |
Kup se Tigera.
|
No właśnie Tiger, to całkiem fajne moto idealne na lekki off i wyjazdy.
U nas mało popularny i mało informacji o nim. Jest jeden fajnie zmotany na AlleDrogo z kuframi za 10 tysi. |
[QUOTE=Cumuulus;259227
Słabe są tylko hamulce, ale podobno można coś zmotać z tarcz TDM i zacisków od XJ 900.[/QUOTE] wyczyść lub zregeneruj zaciski, bieżnie klamki, wymień płyn i daj oplot, ew wymień klocki na miękkie - wtedy hamulce działają całkiem przyzwoicie, ale szału nie ma - fakt :) do jazdy solo wystarczą :) ps. ja już na xtzclub napisałem: kup Transalpa a później zdecydujesz: czy BMW czy KTM :) hahahahaha |
Właśnie - może Triumph Tiger 900?
6 biegów, niby enduro, mocne, ale w ostry teren się nie nadaje ze względu na gabaryty więc z tego co widzę dla Ciebie jak znalazł. Tak jak wyżej - jeśli OFF - ST, ON - TDM |
Cytat:
|
Popieram motormaniaka, że standardowa ST to fajna zabawka i na czarnym i w terenie :)
|
Cibor klv - masa również jest jego gabarytem.
Mam 169 wzrostu i rd03, na dodatek podwyżyłem ją nieco. Daje rade. Cały świat przed jej zakupem pukał się w głowe. Mimo wszystko zgadzam się z Tobą ;) |
Cytat:
|
wiem, ze nie odpowiadam na pytanie zadane w temacie - ale moim zdaniem rozsadniej byloby kupic afryke. powodow jest kilka - afryka jest solidniej wykonana a co za tym idzie bardziej trwala, wybor afryk jest duzo wiekszy, o ladna tenere bardzo trudno i ceny przyzwoitych sa wysokie.
kupowanie pascia za 4 tys i lepienie w nim uwazam za glupi pomysl - motocykl to nie tylko silnik i rama, a jak po kilku miesiacach podliczysz koszty to sie okaze ze wydales kupe forsy i dalej jezdzisz byle czym. na akceptowalna afryke potrzeba 10 tys. na ladna tenere rowniez. |
niezgodzę się tylko z tym "byle czym" :):):)
bo coś takiego to nie byle co :) - oczywiście to przeróbki ekstremalnie lekkie http://media.snimka.bg/9701/025657557.jpg?r=0 http://img694.imageshack.us/img694/6...supertener.jpg i nie zgodzę się z tym, że zadbane kosztują 10 000, bo za 7-8 tys są już dobre sztuki jak pisałem wcześniej: niech kupi na początek Transalpa a później zdecyduje czy chce KTM czy BMW... :) |
moim zdaniem prędzej kupi zadbaną tenerke niż afryke za te ok 10 tys. ale nie ważne co ważne by frajda była :D
|
Fotostory klubowego kolegi DEXa jak w kilka godzin wymienić silnik 750->850 :)
https://picasaweb.google.com/1147491...202/XTZTDMXTM# |
niezla rzeznia ;)
|
Odświeżę temat, a raczej zadam pytanie odnośnie Super Tenery.
Moto większe niż AT, no może siedzenie wyższe, waga podobna, ale ceny AT i ST zdecydowanie inne. Jakieś opinie co to jest warte to moto? Widziałem też XTX 660 w wersji supermoto, które może da się na enduro przerobić, bo KAT-ty tak robią. Ma ktoś doświadczenia? |
Tenera to odpowiednik Afryki z lepszym silnikiem, gorszą ramą i heblami, większym spalaniem i bardziej sportową pozycją.
|
Co to znaczy "gorszą ramą"???
|
Mam wrażenie, że jest mniej sztywna. Czasem zdarzają się pęknięcia przy górnym mocowaniu silnika, ale to marginalne przypadki. ST pozwala pokonywać łuki stabilnie i po zaplanowanej linii nawet przy 160km/h :)
|
Cytat:
pytasz o to też w osobnym temacie na FAT w moim podpisie masz art gdzie są zebrane wszystkie linki o ST z netu hmmm zdecyduj się w którym wątku pytasz ... i jego się trzymaj najlepiej przeczytaj wszystko i zadaj 3 konkretne pytania - ale w jednym miejscu |
Popieram, chcesz coś kupić to się przysiądź do każdego moto, w razie możliwości przejedź i przestań mnożyć tematy. Wszystko zostało napisane, chyba że chcesz żeby ktoś za Ciebie zdecydował..
|
Odkopuję bo od wczoraj ja stoję przed podobnym dylematem. Korci mnie jakaś nowa zabawka, i te 2 modele przykuły moją uwagę najbardziej. Przyglądam się jeszcze cb750 ale jakoś mniej chętnie niż yamaszkom. Założenia: głównie na asfalty solo z bagażem bo do terenu i do miasta mam inne sprzęty, roczniki 1990-2000, budżet do 10k, wygodna pozycja do 500km na raz, spalanie oczywiście jak najlepsze, 6l i mniej w trasie mile widziane. Nie siedzialem nawet na żadnej z powyższych (oprócz cebuli). Idealnie by było gdyby ktoś w Wlkp użyczył sprzęta do przymiarki. Wszelkie uwagi mile widziane
|
Cytat:
|
Słowo klucz: "głównie" na asfalty. Nawet cbf1000 zdarzyło mi się zjechać na polne drogi czy 10km szutru ale to ślimaczym tempem byle dokulać się do celu. Tdm się nie rozpadnie?
|
Jeśli miałbym wybierać tdm850 czy ST750 do jazdy typowo ancwaltowej to wybrałbym tdm900!:D
Okazjonalny szuter też da radę przejechać, a na czarnym nie ma porównania do ST czy AT750. |
Właśnie od wczoraj przeglądam 900, doczytałem że poprawiona rama i hample. No i już wtrysk. Też ciekawe tylko budżet już trochę większy. Muszę posadzić swoje 3litery na jakimś egzemplarzu, po świętach zacznę szukać czegoś do przymiarki w okolicy
|
Musisz się przejechać. TDM jest jednym z niewielu motocykli, które kompletnie mi nie siadły. Jakoś daleko do kiery, długi zbiornik. Dziwne to było.
Czułem się jakbym siedział idealnie nad tylnym kołem. Ta 900 ma i powera i mało pali, dobrze ponoć to jeździ jak komuś spasuje cała reszta. |
Czy jest to jakoś podobne z pozycji do cbf1000? Mieliśmy krótki romans ale kompletnie bez chemii...
|
Niestety nie jestem w stanie Ci podpowiedzieć.
|
Jak TDM to tylko 900. Dużo lepiej dopracowana niż 850.
Co do ST750 to miałem 6 miesięcy bo tak mi nie podeszła... |
TDM 900 obowiazkowo sie trzeba przejechac. Ja kupilem po krotkiej przejazdzce i to byl blad. Silnik i heble petarda, ale pozycja za kierownica i skladanie w zakretach, to byla totalnie nie moja bajka. Po niej byl Tiger 955i i to samo w zakrety wchodzilo. TDM sprzedalem szwagrowi i jemu podpasowala.
|
A widzisz, tigera też oglądałem w internetach ale na strasznego kloca wygląda.
|
Tiger brzydki jak noc ale niezwykle dopracowany motocykl. Cena oddaje urodę :) śmieszna do tego, co ten motocykl oferuje.
|
Cytat:
|
Cytat:
taki styl jazdy w TDM powoduje, że prędzej czy później zapukają główki korbowodów. Widziałem taki silnik na stole... Dla zdrowia silnika lepiej jednak zredukować i wejść na obroty, zamiast nadużywać elastyczności. |
Myślę, że bardziej chodziło o różnicę gaźnika (850) vs. wtrysku (900), a nie "nieumiejętną" sztukę jazdy na piątym biegu... ;)
|
Lis trafił w sedno.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:55. |