Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Koniec produkcji 990 adventure!!!!!!!!!!!! (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=15018)

kruk 09.10.2012 09:46

Koniec produkcji 990 adventure!!!!!!!!!!!!

No i dupa cycki.
Ktm stwierdzil ze fajnie jest powtarzac czyjes bledy i wycofuja 990adv wprowadzajac 1190adv!!!!
apropos powtarzania bledow mam na mysli honde oczywiscie ktora wprowadzila varadero zamiast afryki.
wiec tera jezeli ktos chce kupic moto adventure z zacieciem offroadowym ma jedna opcje BMW f800gs, ktore osobiscie posiadam i jaknajszybciej wymieniam na 990adv.
co sie dzieje w swiecie motocyklowym sie pytam? kazde adventure moto musi miec 1200cc i w chooj elektroniki prawie zerowe mozliwosci offroad?, a no zapomnialbym ze nowy maly GejeS ma juz kontrole trakcji i chooj wie co jeszcze z elktroniki.
pedalstwo sie szerzy w sumie w kazdym aspekcie zycia w tych czasach!

Lepi 09.10.2012 09:53

Cóż, KTM nauczony doświadczeniami konkurencji też chce zwiększyć sprzedaż łagodząc największy z modeli. Jacy odbiorcy takie motocykle.
Jak Ci brakuje możliwości terenowych to se kup KTM 690 Enduro. A może jesteś za mientki?

majki 09.10.2012 10:11

Lepi, ale seryjna 690 nie jest advenczerem. Trzeba się trochę przyłożyć, żeby ją przystosować do podróżowania...

Jaro-Ino 09.10.2012 11:27

A ja ostatnio widziałem, że 690tkom też brakowało możliwości terenowych :P

hero 09.10.2012 12:50

[QUOTE=
pedalstwo sie szerzy w sumie w kazdym aspekcie zycia w tych czasach![/QUOTE]
Oj tak :Thumbs_Up::Thumbs_Up::bow::zdrufko:

kruk 09.10.2012 13:49

Lepi cos pobladziles ze swoja odp. Nie pytam o alternatywy dla 990tki. A jezeli juz to 690 to calkiem inne moto nawet z owiewkamy rally bo kiedys rozpatrywalem. W sobote mam test ride na 990tce i zobacze co i jak. Moj f800 posypal sie w kaukazie wiec chce cos w tym samym stylu i kategorii wagowej. Jak dla mnie moto jak 990adv czy f800gs to najbardziej uniwersalne pojazdy. Nie kupie 690 a pozniej jak bede chcial z kobieta np do francji wyskoczyc to nowe moto kupowal.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

ex1 09.10.2012 14:49

Cytat:

Napisał kruk (Post 262346)
No i dupa cycki.
Ktm stwierdzil ze fajnie jest powtarzac czyjes bledy i wycofuja 990adv wprowadzajac 1190adv!!!!
apropos powtarzania bledow mam na mysli honde oczywiscie ktora wprowadzila varadero zamiast afryki.
wiec tera jezeli ktos chce kupic moto adventure z zacieciem offroadowym ma jedna opcje BMW f800gs, ktore osobiscie posiadam i jaknajszybciej wymieniam na 990adv.
co sie dzieje w swiecie motocyklowym sie pytam? kazde adventure moto musi miec 1200cc i w chooj elektroniki prawie zerowe mozliwosci offroad?, a no zapomnialbym ze nowy maly GejeS ma juz kontrole trakcji i chooj wie co jeszcze z elktroniki.

skąd ten news? plotek jest wiele, ale masz jakieś potwierdzone źródło?

kruk 09.10.2012 15:36

W gazecie mcn tu w uk przeczytalem pozniej dzwonilem do dilera lokalnego. Jak poruszylem temat na ktm forum w uk to tez odezwal sie kolo ze szwecji ktoremu tez zaprzyjazniony diler powiedzial ze 990 juz przestali produkowac i teraz tylko wysprzedaja co maja

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

ex1 09.10.2012 15:49

hehe a SE dalej klepią :) kto by pomyślał :)
może ADV będzie dostępny jak SE na rynki zachodnie :)
ale duży błąd zrobili, no chyba że mają w planach 800-tke o wadze 170 Kg zrobić

banditos 09.10.2012 21:37

Cytat:

Napisał kruk (Post 262346)
No i dupa cycki.

Oooo Kruk zyjesz jeszcze po takiej dawce emocji?
Gooowno to bylo to przestali produkowac :haha2::haha2::haha2:Nie ma co plakac.

PS. Zamien sie z Jawa to kazdy bedzie zadowolony, tak jak ja ze swojej Olgi:at:

kruk 09.10.2012 22:05

Jawa sie wypowiedzial na PB bo taki sam post napisalem, jak zaj...al liste co mu padlo w kacie to glowa mala, no i pisze ze nastepny bedzie 1200GejeS. w sobote mam jazde probna 990tka zobaczymy co i jak, tylko kto mi teraz przed zima kupi 800tke

jorge 09.10.2012 23:05

A ja myśle o małej tenerze lepiej wykonana jak dla mnie od GS. Reszta to kasa Panie :Sarcastic:

kruk 09.10.2012 23:13

mala tereska ma jednego garnuszka, nie pasi mi to, podpuszczaja na youtubie tenerą 900 ale kiedy nie wiadomo, to by byl chyba HIT

motormaniak 09.10.2012 23:19

Cytat:

Napisał jorge (Post 262482)
A ja myśle o małej tenerze lepiej wykonana jak dla mnie od GS. Reszta to kasa Panie

Jeździłeś nią? Bo ja tak. I zrobiłem w tym roku Maroko na XT 660 z tym samym silnikiem. Ogólnie motocykl w koncepcji bardzo Ok, ale materiały marne, jak twierdzą sami posiadacze nowych XT 660 - zrobiono ją z Gównolitu- wieje "taniochą". Poza tym nie da się kupić nowej w salonie w PL bez ABS ( informacja z forum Xt660.pl), a wersja z ABS ma ograniczony skok koła do 160 mm. Tyle to miała moja stara MZ... Na dodatek masa: 205 kg z płynami.... ? Mała tenerka jest śliczna, jeździ poprawnie, ale to nie ta liga!

Terrorr 09.10.2012 23:24

trampka też kończą end of TA

motormaniak 09.10.2012 23:46

dzieki.
przed chwilą znalazłem cytat z testu w Motocyklu żeby sprawdzić czy nie wprowadzam w błąd. " I nieważne, że ludzie z Yamahy, ustawiając swój ABS do jazdy po asfalcie, skrócili małej Ténérze skoki zawieszeń do 160 mm z przodu i 150 mm z tyłu (zamiast 210 i 200 mm). Zrobili to, aby zawieszenia lepiej współpracowały z ABS-em, którego czułość mimo to nie poraża. "
http://www.motocykl-online.pl/testy/...-z-tenere-2012

Mój świat się wali, lat i siwizny prawie tyle co u Karwowskiego, Transalpa zaprzestają produkować, 990 tke też, Tenera na 150 skoku z tyłu a kobiety moich marzeń mają cycki do pasa.... Czy ja napisałem cycki... o nie! Orzep Oszczędź!

Orzep 10.10.2012 10:49

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 262502)
... a kobiety moich marzeń mają cycki do pasa.... Czy ja napisałem cycki... o nie! Orzep Oszczędź!

...Dziadu jeden!!! :D

Pozdro Orzep

pióro 10.10.2012 12:01

Motory musza byc duże bo takie sie sprzedaja, sa drogie to i odbiorcy są z innej półki (oczywiście nie kazdy zamożny jest burakiem, a biedny zacnym człowiekiem). Takie czasy kasa wszystkim rządzi, ma być blask niekonicznie przydatny w kazdym momencie Zarąbiście wygląda się na takim dajmy na to gs, mnóstwo lampek, owiewek, a że sie psuje, a funkcje elektroniczne nie wykorzystane, jakość tez pozostawia wiele do zyczenia, plastiki z pomielonych korków. Zobacz jakieś tam auto segmentu b, silnik 1.1 i 140KM.długo nie pojeździ, a wyścgówka 6 litrów i milion KM i tez nie pojedzi bo nie ma gdzie, ale sie produkuje bo jest zbyt. Daje sie namiastki albo coś że czujesz sie jak król. A że chciałbym at z bezawaryjnym regulatorem i pompą z lepszym siedzeniem oraz może ciut lzejszą to zrobili viadro. Trzeba sie cieszyc z tego co mamy, bo mało ma z nas wpływ na zmiane swiata.

Lepi 10.10.2012 12:42

Marudzicie jak stare baby :p
Świat idzie do przodu. Motocykle się specjalizują. Jedne są do tego inne tamtego. Jak ktoś nie może się zdecydować czego chce to potem chce motocykl do wszystkiego.
Według mnie KTM robi coraz lepsze motocykle. Inne marki pewnie też.
Spróbujcie czasem pojeździć innymi maszynami.
LC8 nigdy nie był do lasu. Nowy też nie będzie.

Mhv 10.10.2012 14:19

Chyba czegoś nie rozumiesz. Większość ludzi poszukuje właśnie motocykla uniwersalnego. To, że ludzie kupują motocykle specjalizowane nie wykorzystując często 50% ich możliwości to też inna bajka. Większości też nie stać na kilka motocykli. KTM buduje super motocykle..co z tego skoro żaden z nich MI na przykład nie odpowiada (już, jak nie ma 950, 990).. Po prostu może jak się zbuduje jeden dobry motocykl (który zastępuje tak naprawdę kilka - lepiej czy gorzej) to nie sprzeda się tych super - wypecjalizowanych. Ja nie muszę być najszybszy, mieć exc i lecieć cały czas na czerwonej linii.. Chcę następcy, bo AT już wiekowa. GS 800 - jeździłem, słabo, Triumph - silnik rzędowy nie dla mnie, porażka. 950-990 byłby pewnie najlepszy. Podobno ma być jakiś KTM 800, może uratuje sytuację. Spróbujta zrozumieć, że nie każdy kocha motocyklowy extrem, ale są też tacy co lubią AT lejzi stajla:D
Pozdro dla wszystkich

Lepi 10.10.2012 17:15

No tak, jak robili kata to narzekali że to nie to samo co afryka. jak przestali produkować to narzekają, że przestali :dizzy:

Mhv 10.10.2012 21:33

:haha2:
niezupełnie, teraz to Ty przesadzasz lekko..zdrv
:)

dopra 10.10.2012 22:47

Cytat:

Napisał Cibor klv (Post 262612)
cycki...

zostaw cycki w spokoju :lobby:

dopra 10.10.2012 22:49

Cytat:

Napisał Lepi (Post 262613)
No tak, jak robili kata to narzekali że to nie to samo co afryka. jak przestali produkować to narzekają, że przestali :dizzy:

na tym forum już tak jest sami malkontenci, no ale jak się jeździ Afryką...............

jorge 10.10.2012 23:02

Cytat:

Napisał dopra (Post 262669)
na tym forum już tak jest sami malkontenci, no ale jak się jeździ Afryką...............

A możesz przestać mieszać ...Afrykę z błotem. Jakby co jest alternatywa:

http://www.bmw-klub.pl/forum/index.php

PS

Maniak - niestety masz dużo racji ... No nic zawsze można Scramblera kupić jakiegoś na przekór :D. Zostaną małe Katy i Tiger.

dopra 10.10.2012 23:26

Cytat:

Napisał jorge (Post 262674)
A możesz przestać mieszać ...Afrykę z błotem. Jakby co jest alternatywa:

http://www.bmw-klub.pl/forum/index.php

znam, znam, a jeżeli o mnie chodzi to mało mieszam, w przeciwieństwie do Was, już dawno powinienem się obrazić za to wieczne obrzucanie bmki błotem..........pękające wahacze (ciągle to samo zdjęcie), problemy z elektroniką (jeszcze nikogo nie poznałem osobiście co by to potwierdził) itp., itd., także wyluzuj chłopie, bo Lepi ma rację, jak Kat był produkowany to wszyscy narzekali................:D

P.S. Żebyś się nie musiał denerwować, że obrzucam błotem afrykę, na pocieszenie wkleję Ci zdjęcie, czym pomęczyłem się po ładnych górkach rok temu.....

https://lh6.googleusercontent.com/-I...4/P1020742.JPG

banditos 11.10.2012 00:04

Swiat sie zmienia, ot co... a wszystko nowe robione z gownolitu.

jorge 11.10.2012 00:14

Cytat:

Napisał dopra (Post 262684)
P.S. Żebyś się nie musiał denerwować, że obrzucam błotem afrykę, na pocieszenie wkleję Ci zdjęcie, czym pomęczyłem się po ładnych górkach rok temu.....

Dopra ja mam luz. Tylko to nudne już. Spójrz na nazwę forum i nie dziw się. Uwierz, że najbardziej ludzie są wkurzeni na Pana Chondę za brak Afryki i rykoszetem dostaje się BMW i innym. Po za tym stosunkowo mało tu jest o BMW. Jest wątek, a mam wrażenie, że jak napiszę o uprawie buraka pastewnego - w końcu odezwiesz (cie) się w obronie BMW i z obsmarowaniem Hondy. A rozbierz tak BMW i spróbuj pojeździć ... PS. Ja znam jedno BMW R1200 co samo się rozładowuje na postoju - ma 1 rok, 16 kkm i jeździłem nim. Było już też na poprawkach - ale przynajmniej jest produkowane...

Dzieju 11.10.2012 10:21

Cytat:

Napisał jorge (Post 262698)
Dopra ja mam luz. Tylko to nudne już. Spójrz na nazwę forum i nie dziw się. Po za tym stosunkowo mało tu jest o BMW. Jest wątek, a mam wrażenie, że jak napiszę o uprawie buraka pastewnego - w końcu odezwiesz (cie) się w obronie BMW i z obsmarowaniem Hondy.

Cóż sedno sprawy.
Ortodoksi BMKowi z całą pewnością zostaną wysłuchani bez komentarza na forum BMW.
Tu jest forum Afryki i jak by nie patrzeć to dzięki niej wszyscy tu jesteśmy
nieżaleznie od tego że niektórzy dokonali zdrady z innymi sprzętami.
Mają to co mają i niech się cieszą.
Także panowie luzik bo nadciśnienie nie wskazane.

Dla przypomnienia Dopra to temat pomarańczowy i jeszcze tu o BMKach piszesz :mur:

hero 11.10.2012 11:16

Bo mu na forum BMW nie pozwolili dojsc do slowa.:pain10: :mur:
W trakcie podsylania linkow gdzie mozna kupic kolejny GPS albo mocowanie do najnowszego tableta. Oczywiscie z logiem BMW lub Touratech :hehehe:

ex1 11.10.2012 13:20

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 262732)
Cóż sedno sprawy.
Ortodoksi BMKowi z całą pewnością zostaną wysłuchani bez komentarza na forum BMW.
Tu jest forum Afryki i jak by nie patrzeć to dzięki niej wszyscy tu jesteśmy
nieżaleznie od tego że niektórzy dokonali zdrady z innymi sprzętami.
:

aaa ja słyszałem że to ma być forum podróżników :D

Cibor klv 11.10.2012 17:47

Cytat:

Napisał dopra (Post 262666)
zostaw cycki w spokoju :lobby:

Chciałem tylko pomiętosić...:(

dentysta 12.10.2012 10:29

Ja sie zgadzam jest to forum podróżników ale o podróżach jak i motocyklach decyduje tylko jedno KASA !!!
Tak więc chyba jest normalne ze firmy motocyklowe i nie tylko budują nowe sprzęty z masa elektroniki i innego badziewia (bo to nowe lepsze ,konkurencja tego nie ma czyli lepiej sie sprzedaje ) które ma niby poprawić nasz komfort i bezpieczeństwo , prawda jest natomiast taka ze im bardziej skomplikowany produkt wymaga specjalistycznego serwisu ,kierowca nie zrobi nic sam czyli jedzie na serwis i płaci.
No i wszyscy są zarobieni (fabryka,producent czesci,dostawcy,dealer,itp,itd...) z wyjątkiem samego użytkownika :( który tłumaczy sobie to ze jest to "choroba wieku dziecięcego"

miro&afryka 12.10.2012 15:12

Bardziej niż informacja o końcu produkcji KTM, zasmuciła mnie ta, o zaprzestaniu produkcji TA, Honda strzela sobie w kolano, albo nie ma już popytu na takie motocykle, albo szykują miejsce na powrót następnej Afryki. Tak sobie marzę.

jochen 12.10.2012 15:59

Cytat:

Napisał miro&afryka (Post 262953)
Honda strzela sobie w kolano, albo nie ma już popytu na takie motocykle (...)

Oj jest popyt, jest. Mam w robocie widok z okna na podwórko dilera BMW w Kraku (Riders). Diluje też Suzuki. No i co? Każdego tygodnia TIR przywozi kilka kartonów (4 - 7) z logo BMW Motorrad prosto z centrali w DE. Jest to z reguły albo F800 GS, albo R1200 GS, duże giejesy nierzadko już fabrycznie ubrane w stelaże, kufry, halogeny, wodotryski... Bardzo, ale to bardzo rzadko przyjeżdża inna beemka, a Suzuki to raz na ruski miesiąc. Nowe sprzedawane sprzęty to głównie GSy. Honda stworzyła rynek, a potem bez sensu go oddała przestając produkować Afrę. A teraz TA... No cóż, BMW, KTM i Yamaha się cieszą :mad:

Jaro-Ino 12.10.2012 16:04

Jaka następczyni Afryki skoro to lżejszy Transalp 700 miał ją zastąpić? :) Specjalizacja wymusza takie kroki. TA 700 lub Crossrunner 800, potem VFR 1200 i Crosstourer, a z lżejszych CRF 450 itd. Skończyły się uniwersalne sprzęty, bo dla takiej garstki jak użytkownicy Afryk i TA, którzy użytkują sprzęty niezgodnie z przeznaczeniem tyrając je w błocie i jeżdżąc na koniec świata, nie opłaca im się produkować. :)

motormaniak 12.10.2012 16:19

Wydaje mi się że japońscy producenci trochę odpuścili i w tej chwili są w tyle za producentami z Europy, w tej klasie motocykli . Przoduje BMW, ma w ofercie aż 4 motocykle klasy SUV : Jednocylindrowego GS-a, GS 650,800,1200. KTM również nie odpuszcza, a KTM-y z ostatniej produkcji naprawdę nakręcają wyobraźnię... Coś tam ma niby Yamaha - (choć nowa ST szału nie robi) , ale reszta japońców po prostu daje dupy... skośnej dupy...

majki 12.10.2012 16:39

Cytat:

Napisał motormaniak (Post 262973)
Jednocylindrowego GS-a, GS 650,800,1200

I tu ciekawostka, jest jeszcze model GS700, to samo co 800tka, ale na 19" z przodu i mniejszym skoku zawiasu :dizzy:
http://www.bmw-motorrad.pl/Motocykle/Enduro/

rubin 12.10.2012 19:57

Cytat:

Napisał dopra (Post 262684)
znam, znam, a jeżeli o mnie chodzi to mało mieszam, w przeciwieństwie do Was, już dawno powinienem się obrazić za to wieczne obrzucanie bmki błotem..........pękające wahacze (ciągle to samo zdjęcie), problemy z elektroniką (jeszcze nikogo nie poznałem osobiście co by to potwierdził) itp., itd., także wyluzuj chłopie, bo Lepi ma rację, jak Kat był produkowany to wszyscy narzekali................:D

Ladna dakarowka AT :) o takiej "owiewce" marze ;) :thumbup:

A na powaznie, niech trampka 700 rozwierca do 800 ,zwieksza kolo przod do 21'' i doloza 2swiatlo z przodu {najlepiej w poziomie)i bedzie ok :)

Cibor klv 12.10.2012 22:30

Fajne w starych Afrykach i nowych Trapach jest to, że mają kompatybilne z ramą silniki... i do takiej RD 03 można zapodać silnik od Trapa 700 (plus elektryka) do tego zawiasy od Kata i Afryka lata przez następne 20 lat.:at:

jorge 14.10.2012 01:27

Cytat:

Napisał majki (Post 262978)
I tu ciekawostka, jest jeszcze model GS700, to samo co 800tka, ale na 19" z przodu i mniejszym skoku zawiasu :dizzy:
http://www.bmw-motorrad.pl/Motocykle/Enduro/

Podobno ma byc tez 900

Kazmir 14.10.2012 12:55

Cytat:

Napisał pióro (Post 262559)
Motory musza byc duże bo takie sie sprzedaja, sa drogie to i odbiorcy są z innej półki (oczywiście nie kazdy zamożny jest burakiem, a biedny zacnym człowiekiem). Takie czasy kasa wszystkim rządzi, ma być blask niekonicznie przydatny w kazdym momencie Zarąbiście wygląda się na takim dajmy na to gs, mnóstwo lampek, owiewek, a że sie psuje, a funkcje elektroniczne nie wykorzystane, jakość tez pozostawia wiele do zyczenia, plastiki z pomielonych korków. Zobacz jakieś tam auto segmentu b, silnik 1.1 i 140KM.długo nie pojeździ, a wyścgówka 6 litrów i milion KM i tez nie pojedzi bo nie ma gdzie, ale sie produkuje bo jest zbyt. Daje sie namiastki albo coś że czujesz sie jak król. A że chciałbym at z bezawaryjnym regulatorem i pompą z lepszym siedzeniem oraz może ciut lzejszą to zrobili viadro. Trzeba sie cieszyc z tego co mamy, bo mało ma z nas wpływ na zmiane swiata.

Dlatego kupiłem już trzeci silnik na zapas do afry:haha2:

puszek 14.10.2012 13:28

Cytat:

Napisał dopra (Post 262669)

...to nie gipsuje się gnatów... :D

kruk 14.10.2012 14:12

2 Załącznik(ów)
joł a ja wlasnie chyba sprzedalem gejesa albo zostalem wyru..ny w pupe i okradziono mnie, tak czy inaczej kase bede mial na mot. po sobotniej przejazdzce wplacilem depozyt na KATA!!! nie nowy ani demo jak planowalem ale 2011 z 3400mil na liczniku, pedalski top box, stelarze pod kufry no i gwozdz programu 2 akrapy i to te najbardziej wypasione :) ciesze sie jak male dziecko, pooklejany jest i jakos mnie to nie przeonywalo ale lampie sie w zdjecia i coraz bardziej sie podoba.
a sytuacja z moim bmw zaskoczyla mnie elegancko, oglosilem go na ebayu wczoraj i po 10min sprzedalem, no ale dzisiaj kolo przyjechal z synkiem go odebrac, i kase przelal na konto, sprawdzalismy ze z jego konta kasa poszla a no moim jeszcze nie ma ale to dopiero z pol godz minelo. wzialem jego prawko jak kasa przyjdzie to odesle mu jak nie to hmm wsadze se w dupe to prawko :) ubezpieczony jest na 1000 wiec niz zaplacil, jakby co to nawet lepiej :)

gruby 14.10.2012 14:35

Ładniutki będziesz pan zadowolony a te akrapy:drif:

dopra 14.10.2012 20:08

Cytat:

Napisał puszek (Post 263224)
...to nie gipsuje się gnatów... :D

to fakt, prędkości osiągane na Afrze w terenie nie dają takiego ryzyka.

Misza 14.10.2012 20:20

Dopra podejrzewam, że moją afrą wartą 2600zł nie odstawałbym za bardzo za Tobą na wartym sześćset tysięcy złotych hapeku :D A na pewno miałbym mniejszą spinę robiąc coś ryzykownego ;)

dopra 14.10.2012 20:38

Cytat:

Napisał Misza (Post 263271)
Dopra podejrzewam, że moją afrą wartą 2600zł nie odstawałbym za bardzo za Tobą na wartym sześćset tysięcy złotych hapeku :D A na pewno miałbym mniejszą spinę robiąc coś ryzykownego ;)

Ty się nie liczysz..:):)

ex1 14.10.2012 21:21

noo właśnie zróbmy w końcu jakieś zawody :D

motormaniak 14.10.2012 21:39

I to jest świetny pomysł. Kiedy i gdzie? I warto dać formułę otwartą: wielocylindrowce- można by porównać przewagi takich sprzetów jak AT, TA, BMW, Tigery, ST,KTM itp. Z chęcią zobaczył bym jak jest przewaga takiego LC8 w terenie..

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:03.