![]() |
Taka tam przejazdzka - GRECJA 13.IX-07.X
1 Załącznik(ów)
Jutro nad ranem wyruszam zrealizowac urlopowy pomysl mój i mojej połowicy - docelowo Grecja, zwiedzanie głównie Peloponezu, a po drodze 2-3dni bujania się po Albanii :Thumbs_Up:
Z Grecji na chwile do Macedonii, potem znowu przez Grecję do połnocnej Turcji. W Turcji poszwędamy się 2 dni i powrót do PL przez Bułgaię, Rumunię. Wyjdzie kolo 6,5-7tys km, czas wyprawy ponad 3 tygodnie. Zero planów dotyczacych noclegow, tylko improwizacja i namiot :oldman: Poniewaz jadę w pojedynkę, tzn z plecaczkiem :) to gdy bede mial jakies problemy z Afrą (tfu tfu!! one sie przecież nie psują!) liczę na Was drodzy kamraci :) Tzn porady sms, przekazywane beda przez Randala ze Strzelina :umowa: To ide sie pakowac dalej.. |
powodzenia i odezwij sie czasem bysmy wiedzieli gdzie jestes...
|
i wez se regler, bo bedziesz jak kjub kiblowal pod Stambulem...
udanego urlopu. |
Faaajnie :).
|
DAWID W AKCJI POWODZENIA !!! NIE ZAPOMNIJ BASI ZAPAKOWAC :D |
Reglera nie biere bo mam juz pomienianego na lepszejszego co orginalnie jest. I tak juz od kilku ladnych lat on sobie dziala i bedzie dzialac ;)
Co do pakowania - dla kazdego jest po jednym aluminiowym kufrze :umowa: a o resztę tankbagów czy o topcase bedzie walka i przepychanka :D Yhh nie zasne dzis :vis: |
jestescie lepsi niz ja.mi dwie zegi to za malo.powodzenia!!
|
No to wielce prawdopodobne Dejvid,ze sie spotkamy gdzies w Grecji lub Albanii,ja wyjezdzam 16go lub 17go i jade przez Ukraine,Rumunie i Bulgarie,moze bedzie okazja do wymiany wrazen:zdrufko:
|
wieści od DAwida jestem w połowie chorwacji 900 km w 1dzień.
|
Ja Cie krece tylko pozazdroscic,zeby wszystkie polowki chcialy tak wsiadac na motor.
Moja nie gledzi do tad az nie zmienie na 3 bieg... |
sms od Dawida yo z pytaniem(dotarłem do czarnogóry)
1. czy mozna spokojnie spac na plażach 2 jakie ciekawe miejsca są do obejrzenia koło Kotor (pono Rambo będzie coś wiedział) 3 pozdrowienia dla czarnuchów !!!!!!! |
Co jest z tą Grecją ?? Ostatnio wszyscy tam jadą :)
Dejvid - jak będziesz czytał, nie zapomnij o Monemvasi ! |
SMS nex, PIOTR z forum z wawy dolączył do nas bo nie zdążył na prom do izraela
siedzimy na Peloponez w okolicach Koryntu pogoda do dupy 2 tyg. w deszczu 4tyś km |
ostatni sms bo do domu wraca
pozdrowienia z pod Olimpu.pogoda git.wracam przez Macedonia , Serbia :brawo: za mało czasu na Turcję |
Cytat:
|
Melduje powrot w jednym kawalku ja, Basia i Afra. Wrocilismy wczoraj o 7:30 rano. Powrot z Grecji (spod Olimpu, miasteczko Leptokaria) zrobilismy na 2 rzuty - pierwszy do polowy Serbii i tam nocleg (600km) i drugi aż do domu (1200km, 22h jazdy z przerwami na kawę). Powrot byl na szybko, autostradami Skopje -> Belgrad -> Budapeszt -> Bratislava (nigdy wiecej nie pojade do Serbii - co chwila na autostradzie byly bramki platne 5-8€, łącznie dałem tym zlodziejom 30€ po to by przejechac 500-600km! granda i nic wiecej, cwaniaki zrobili tak bo nie bylo chyba innej drogi przez ten kraj). Ale mielismy za to inna przyjemna przygodę w Serbii, o tym kiedy indziej :D
Ogolnie przygód co nie miara, piekne miejsca, swietni ludzie, poludniowa Albania-raj na ziemi, bylo pieknie tylko za krótko. Praktycznie polowe Grecji przejechalem na 3 biegu - tyle bylo serpentyn. Momentami trzeba bylo zjezdzac na 1 biegu by oszczedzić i tak juz gorace hamulce. Zwiedzilismy wszystkie najwazniejsze miejsca starozytnej Grecji i tak za malo bylo czasu na wszystko, dlatego plan powrotu przez Turcja - Bulgaria niestety niezrealizowany... Moze i dobrze bo jest odrazu pomysl na kolejną wyprawę :) W sumie wyszlo 6,5tys km. Spalanie jakies dziwnie ogromne :/ srednio 6,5L/100km :( zawsze bylo 5,5-6L. Nie wiem czy to nie przez tankbag + karimaty na kufrach bocznych. Jedyna awaria to łodkrenciła sie nakretka M8 na stelazui latał mi kufer boczny. A okolicznosci zauwazenia tego byly tez super i otym tez moze kiedy indziej :) Gleby byly 2 parkingowe + 2 delikante podczas offroadu po grząskim piachu na plaży :) Plus jedno awaryjne hamowanie w srodku Grecji (okolice Messene) - nie zauwazylem ostrych zakretow w pewnej wiosce do ktorej wpadlem z predkoscią 80km/h. Awaryjnie hamowalem wjezdzając na wprost w jakies podworko wzdłuż muru od ktorego dzielily mnie doslownie centymetry, zablokowany tył - bylo gorąco ale wyszlismy z tego. Duza część tripu to jazda w deszczach, ogolnie mielismy pecha co do pogody - tak nawet mowili miejscowi z ktorymi rozmawialismy w roznych krajach. Przejazd przez Chorwację (trasa wzdluz morza od Rijeki do Zadaru) prawdziwy stres - byly wichury i zakaz wjazdu motocyklom, momentami porywalo mi motor z jednej strony jezdni na drugą, było bardzo niebezpiecznie ale dałem radę :) Mimo zakazu wjazdu nie ja jeden wtedy tam przejezdzalem motorem. Wialo tak, że podczas postoju ledwo utrzymywalem Afrę tak nią bujało... Zauwazylem ze w takich warunkach najlepiej jechac tak 50-70km/h - Afra szła wtedy w miare pewnie przez gwaltowne podmuchy wichury, trza bylo tylko mocno do baku przylagać i kiere pewnie trzymać. Inna trauma - przejazd przez Góry Pindos w płn-zach Grecji, na przełęczy (cos ponad 1600mnpm) temperatura spadla do -1stC i padal snieg z deszczem (!!!) To bylo 30minut walki, jazda na 1,2 biegu. Bedzie wiele do pisania, mamy kupe zdjec i 7 godzin materialu filmowego z kamery. |
Cytat:
|
Dawid kiedy foty :confused:
|
Sie robi.
ostatnio albo jestem w pracy albo mam lenia :vis: popadlem w jakis marazm popodróżowy.. Dzis wrzuce foty na picasse, cos postaram sie pod nimi poopisywać i dam znaka :papieros: |
nie śpiesz się;) Pożądnie zrób. Nieśmiało prosić o relacje...
|
OK. Fotki i podpisy do nich wrzucone. Zycze milego ogladania :)
http://picasaweb.google.com/dawidoff...rawaDoGrecji02# |
Cytat:
|
ale o co chodzi 7greg???
|
:D:Sun: o niuńkę
http://picasaweb.google.com/dawidoff...10799672813330 |
Cytat:
http://picasaweb.google.com/dawidoff...29923071815922 :) ;) :) :) Ale na poważnie to liczyłem na opis na forum przeplatany zdjęciami. |
Nie chcialem "zasmiecac" servera forum zdjeciami, dlatego podalem link :)
Fotorelcja powstanie, powstanie napewno, tylko wpierw musze dokonczyć zeszloroczną z Krymu :):):) |
Bardzo przyjemnie obejrzałem relację w postraci fotek z podpisami. Fajna sprawa, gratuluję wyjazdu;]b
|
Całkiem ładna wycieczka.
A na przyszłość to w Serbii motory generalnie nie płacą za autostrady. Oni tu wszyscy prawie maja zaklejone rejestracje i uskuteczniają przejazd obok szlabanu. Pozdrav! |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26. |