![]() |
Materac/mata dla dwojga.
Jeżdżę z żoną (poczatki i nie mamy jeszcze doswiadczenia z noclegami pod namiotem) i sie zastanawiam czy szukać maty samopompującej podwójnej np Mata Vango Adventure DLX Double, czy moze lepiej kupic dwie jedynki? Zastanawiałem sie też nad materacem ale to chyba za duzo pompowania jak dla dwóch osób np Campingaz Convertible Quickbed 4 NP -płuca bym wypluł zanim dwa napompuje :mur:
|
Motocyklem? Czy autem?
|
do materaca mała pompka na gniazdo 12v i po kłopocie. mniej miejsca zajmie i wygodniej bedzie sie spało.
|
ja polece wygodny i bardzo lekki a przy tym tani materac: Fjord Nansen Trekker - mozna go w kieszeni nosic.:)
|
Cytat:
|
Zależy czy wolisz blisko żony czy ciut dalej spać ;) .
2 pojedyńcze chyba poręczniej umieścić na moto. Osobiście wolę prawdziwy dmuchany materac ,po złożeniu zajmuje mniej miejsca niż karimata a komfort 7cm bezcenny. Trochę wentylacji płuc po całym dniu jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Co do różnic wagi to dodatkowy 1 kg/szt dla mnie nie ma znaczenia względem wygody spania. |
Cytat:
Motocykl- dwie osobne maty samopompujące.Takie rozwiązanie ma dużo więcej zalet i jest bardziej"rozwojowe":-) |
Fjord Nansen Trekker - odradzam. Mialem dwa. Bylem zachwycony (komfort, wielkosc, waga). Wytrzymaly trzy wyjazdy. Calkowicie przetarl sie material, bylo z 200 malych dziur na powierzchni pol metra kwadratowego.
|
Ja na wyjazd z zoną zabrałem materac podwójny i mały kompresorek na 12v zjechaliśmy Litwe i Łotwe 10 nocy w namiocie i nie było problemu ani ze spaniem ani z transportem sprzęta, a i jeszcze dwa małe jaśki pod glowę się znalazly
|
dwa osobne jak przebijesz jeden druga osoba śpi wygodnie przy podwójny obie śpią na ziemi
|
1 Załącznik(ów)
Dwukomorowy materac Coleman. Mam, używam i polecam. Według mnie bardzo wygodny, choć miejsca zajmuje dość dużo. Ale ja, tak, jak Dzieju, cenię sobie komfort spania i niebolący kręgosłup.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
lepi to własnie jest to coś co pozwala się lepiej poznać :)
|
Moim zdaniem tylko dwa oddzielne, bo jak jedna osoba sie ruszy, to druga podskakuje, no i tylko cos a la thermarest, dmuchance sa dobre nad morze! Wersja oszczednosciowa to karimatka, kosztuje malo, wazy malo, wygody tez niewiele ;)
|
Cytat:
Zastanawiam sie w tej chwili tylko nad podwójnym materacu dwukomorowym ale żeby to nie była buła 22cm tylko tak co najmniej przez pół. Ewentualnie mata samopompująca pojedyncza (dwie) ale może jakąś taśmą np dało by sie połączyc żeby sie nie rozjeżdżały -chyba najlepsza opcja bo jak bede sam jechał to wezmę sobie jedną :D |
jeju ja sie wysypiam na desce od rusztowania :D
ze o wężownicach nie wspomnę mata to jest straszny komfort :) weź dwie maty odbiedy połączysz pasami do bagażu :) |
Cytat:
|
A to Ty sie z zona wybierasz wyspac i wypoczac? :p
|
Kup 2 zimówki Thermaresta będzie git. Ja nie znam materaca który wytrzymał by dłużej w stepie. Nie ma nic gorszego niż obudzić się na "zolu"
|
Cytat:
|
Thermaresta można mieć już za 100 zł. http://armyworld.pl/product-pol-645-...enderska-.html Może to nie zimówka, ale sprzęt godny polecenia. Wygoda, ciepło i zawsze gdzieś to można dopakować łatwiej niż 2-osobowy materac.
|
Cytat:
|
Oglądałem te thermaresty i były w dość średnim stanie (używki). Ja kupiłem tam nówkę holenderskiej armii za 85zł. Można taką matę (thermaresta raczej też) złożyć na pół, więc do jednego pokrowca wchodzą 2 maty czyli całość zajmuje tyle miejsca co jedna karimata.
|
A to jeszcze jedno pytanie. Bo ta therma ma 188cm a Artiach 182 i czy przy moim wzroście 182 ta Artiach nie bedzie za krótka? Niby nigdy sie nie śpi jak kłoda ale tak do centymetra to dobry pomysł? Wystarczy, że zasne troche wyżej i juz głowa bedzie poza matą. Czy sie myle?
|
Ja mam 186cm i śpi mi się ok.
|
Mam 2 używki. Co prawda przyszły w dwóch różnych "malowaniach", ale obie były w super stanie. Żadnych plam, brudu itp. Jak nówki, które leżały jakiś czas w magazynie. Mój dwuosobowy materac + pompka zajmuje więcej miejsca niż dwie takie maty, poza tym jest w jednym kawałku i trudniej go gdzieś sobie upchać. Poza tym komfort spania na macie jest większy niż na materacu jak dla mnie. Wystarczy że wrócisz później do namiotu po dobrej integracji, a żona będzie już spała. Nie zakradniesz się nie budząc jej :)
|
Co do wymiarów , mój pojedyńczy materac klasyczny dmuchany ok 7 cm grubości po zrolowaniu ma wymiary 10cmx40cm , nie widziałem jeszcze żadnego samopompującego o gr 7cm żeby po złożeniu jemu dorównywał.
Jeśli takie są proszę o jakiegoś linka. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:51. |