![]() |
Jakie klocki ??
Po błedowskiej, poszły mi całkiem klocki z tyłu, zreszta mysle że 90% ludzisków też, doradzcie jakie najlepiej kupić.
Słyszałem o Nissinach złotych, że zajebioza..... Może się skrzykniemy i kupimy kilkanaście sztuków bedzie taniej. pozdro:) |
Chodzi o ST i STMX
ST - takie mają być (ale ich prawie nie ma na rynku) a Nissin czesto wkłada w opakowanie STMX (max 250ccm a nie pod Afryczke). Dlatego jesli sa to brac i otworzyc w sklepie pudelko i sprawdzic. Jesli nie ma ST to brac NS (broń Cie boże nie pchaj sie nawet za 20zl za sztuke w GS ... porażka). Klocki są już generalnie w drodze - zamówione jest 20 kompletów na całą AT. |
jednak założyłem sbs na tył i przód bo mi zeszły a miałem traske robić
tył 120zł a przód 110 na tarcze, pozdro |
Miałem sbs i bardzo dobrze je wspominam!
|
Cytat:
|
A ile kloki u Pana Chóndy kosztują - wie ktoś może?
|
PoCZebuje komplet na przód do RD07 ... mówiOM, że najlepsze bENdom Ferodo albo Lucas ... to ja juSZ sam qrde nie wiem :( Ramires ... do RD07 zamówiłes ? jakie ? Ile kasy ? Kiedy ? ... :)
|
dzisiaj sie nie doczekałem na wycene z Chądy
Honda zakłada: swoje, SBS i Nissin. SBS to jak podał Krystek, Nissiny za komplet na całą AT 275zl, a Chąda Chąj wie ile ... może jutro jak bede u nich to coś mi w końcu powiedzą, bo korespondencja mailem jest ... bueee. |
Cytat:
|
to nie są Nissiny
|
W Hondach mówią że Nissiny. Skoro nie Nissiny to co to jest??
|
Honda ma:
Coś swojego - dzisiaj bede to dokladnie sie dowiem Nissin SBS tylko takie u nich w salonie spotkasz, przynajmniej oficjalnie. |
Honda nie produkuje klocków. Nissin robi klocki dla Hondy. Tyle usłyszałem w Hondzie.
|
no i wszystko jasne juz jest
Honda firmuje jako wlasne klocki japonskiej produkcji - TOKIKO, są drogie, ale spokojnie 2 razy więcej wytrzymują. Nissin i SBS to alternatywy. Osobiscie po rozmowie z paroma ludzmi i w serwisach i na forum, moge potwierdzic to. |
Ramires a nie przypadkiem TOKICO ?
|
Już na chacie gadaliśmy - nie czytałem tej nazwy a ją usłyszałem, bardzo prawdopodobne, że tak właśnie się to pisze :)
a teraz ceny Tokico tył - 160zl (forum -3%) komplet na przód - 320 zl (forum -3%) |
W Hundzie u niemca za komplet NISSIN-ów na przód zapłaciłem 77 eurasów, czekałem JEDEN dzień, bo na miejscu nie mieli
|
na allegro są po 120zł na tarcze przód nissin. jeśli już to toxico a nie tokico
|
W Hondzie w Łodzi(Profi) klocki Nissin NS 100zł na 1 tarcze
|
Klocki tył RD 03
Jako że koncza mi sie tylne klocki a jak kupowałem silnik dostałem gratis parę gratów a min. dwa komplety nowych klocków na tył :
EBC FA 140 Ferodo FDB531F. Które z nich lepiej zalożyc (wiadomo Nissin ale jak już mam to chetnie bym nie wydawał kasy)? - Motormaniak polecał EBC jako dobrą alternatywę że dosyć miekkie i nie niszcza tarczy. |
Nie ma znaczenia, przecież i tak w końcu oba zużyjesz ;).
Miałem EBC. Jest to dobre wyjście dla motocykla na kościach. Siła hamowania tymi klockami nie jest rewelacyjna na asfalcie, ale na luźnym zupełnie wystarcza. O Ferodo nic nie wiem. |
To fakt i tak obie zuzyjesz, a ja mam sbs i nie narzekam a miałem EBC to wydają mi sie kiepskie pod wzgledem przebiegu
|
jak ferrodo to tylko platinum a jak masz sintergripy złote to lepiej nie
|
Cytat:
|
Cytat:
Ferodo P. nie sa zle, ale... jakby za twarde (?) i bardziej skrawaja oryginalne tarcze niz hamuja. Zestaw Firmowy jest the best :p samul |
Wreszcie jakiś głos rozsądku :)
|
Cytat:
|
Polecam sintarowe SBS - oryginały z Danii - kupione dzięki Ramiresowi. To wszystko. Dziękuje za uwagę.
|
Endriu coś wiecej konkretów poza wazeliną..? ;)
|
Spoko, zero wazeliny ... hamują jak trzeba, pudełko oryginalne z napisem made In Denmark (zdaje się, bo pudełko-blister wywaliłem) ... żadne tam zdziełano u kitajców, mejd in china itd. Nie wiem na jak długo starczą ale jestem zadowolony, nic nie piszczy, nie zgrzyta, tarcza w jak najlepszym porządku. Kupiłem komplet u Ramiresa na przód i tył więc 3eba go zapytać czy ma jeszcze, w jakiej cenie i co o nich sądzi (o ile sam takie sobie założył).
Tutaj jest opis, mam te STREET EXCEL ... albo STREET zapomniałem były w Ramzesowym sklepie Pro-Adveture .. : http://sklep.powerteam.pl/uklad-hamulcowy-klocki-hamulcowe-c-42_52.html |
Ja mam obecnie sintarowe Goldfreny. Jestem zadowolony. Najwazniejsze to nie kupować twardych bo są jak twarde opony. Mogą długo ale kiepsko.
Dwoma paluszkami piskam oponka na suchym asfalcie i jest OK. |
Goldfren i Galfer to bardzo podobna półka, też są do wyboru klasy twardości co jest zaletą. Zaletą ich jest to, że tarczy nie katują i można całkiem przyzwoite przebiegi nawet w terenie wykręcić na nich.
To samo jakby ktoś kiedyś miał dostępne np. klocki WRP i nie wiedział co to warte to oświadczam, że są to na zamówienie firmy WRP klocki produkowane (i brandowane dla WRP) przez SBS, także dość "tłusto już". Tarcze WRP - często to Braking i NG jest - siła marketingu robi swoje - a brandowanie pomaga czasem. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:28. |