![]() |
Jasna Góra 2013
Witam.
W imieniu organizatora- Wiktora Węgrzyna i Stowarzyszenia Międzynarodowy Motocyklowy Rajd Katyński chcę zaprosić Forumowych Motocyklistów na kolejny -już X MOTOCYKLOWY ZLOT GWIAŻDZISTY im.KSIĘDZA UŁANA ZDZISŁAWA JASTRZĘBIEC PESZKOWSKIEGO czyli radosne rozpoczęcie sezonu motocyklowego na Jasnej Górze. Termin to 13-14 kwietnia. Oficjalne SOBOTNIE spotkanie będzie w Klasztorze, w sali O.Kordeckiego o 18.00. Ponieważ to okrągły, dziesiąty zlot, wspomnimy patrona i pomysłodawcę księdza ułana Peszkowskiego i wspomnimy- "jak to było po raz pierwszy w 2004". O 21.00 Przeor J.G.zaprasza na Apel Jasnogórski Większość motocyklistów przyjeżdża w niedzielę rano, ale ja polecam spokojny dojazd już w sobotę. Na Przeprośnej Górce można rozstawić namiot i spotkać się przy ognisku :) NIEDZIELA rano to czas na zbiórkę na Przeprośnej Górce i o 10.00 paradny przejazd kolumny za sztandarem MMRK złożenie wieńców w hołdzie Piłsudskiemu i o godz.12.00 uroczysta msza św. na Jasnogórskich Błoniach. Tradycyjnie łącząc się z ideą Rajdu Katyńskiego pomocy dzieciom na dawnych Polskich Kresach, w miarę możliwości zabierzmy ze sobą zabawki- maskotki, które będziemy mogli złożyć do wystawionego pojemnika. Jako dar polskich motocyklistów zostaną rozdane w czasie trwania RK wśród polskich, rosyjskich, ukraińskich i białoruskich dzieci w szkołach, sierocińcach i domach dziecka. Program X Motocyklowego Zlotu Gwiaździstego jak zwykle jest pozbawiony komercji, wolny od handlu. Jedynym namiotem na placu będzie czarny namiot Organizatora, gdzie można będzie wziąć plakaty i inne ulotki dot. tegorocznego XIII Rajdu Katyńskiego. Udział w zlocie jak zwykle bezpłatny. Dla tych z nas, którzy będą chcieli wspomóc finansowo ideę Stowarzyszenia MMRK będzie zorganizowana zbiórka do oznaczonych puszek, potwierdzona zlotowym znaczkiem. Wzorem minionych lat Organizator nie rozróżnia motocyklistów na wierzących i niewierzących; prosi wszystkich o godne zachowanie w miejscach kultu i w czasie mszy św. i dostosowanie się do poleceń oznaczonych porządkowych z innych klubów. Info żródłowe: http://rajdkatynski.com/108-komunikat-1-13.html Wszystkich zainteresowanych, którzy potrzebują więcej informacji proszę na PRIVa lub tel. (w afrimapie) Doświadczeniem poprzednich lat bardzo proszę tych, którzy nie wybierają się na X Motocyklowy Zlot Gwiaździsty im.Księdza Ułana Zdzisława Jastrzębiec Peszkowskiego, czyli radosne rozpoczęcie sezonu motocyklowego na Jasnej Górze w dniach 13-14. 04. 2013r o nie zaśmiecanie wątku i nie informowanie nas wszystkich gdzie w tym czasie lepiej pojechać i dlaczego :) Wybierającym się mówię do zobaczenia :at: przy ognisku lub na błoniach! |
będę na 100%. do Zobaczenia i pozdrawiam
|
czemużby nie.... nawet na dwa dni :)
|
I ja ATomku!
Mam nadzieję, ze NieWąski się spisze i już na ElZmorze :) Naturalnie na ognisku wcześniej. Jak nie ElZmora, to i tak dwa koła będą ;) PZDDR! |
Również postaram się być, może się uda od soboty :)
|
Do zobaczenia !
|
gorzej gdy przepowiednie meteorologów się spełnią i będzie zima na całego :)
|
"RK" JEDZIEMY!! Do zobaczenia ATomek!
|
Będę !!!
|
Cytat:
|
Cytat:
|
i ja będę !!!!!!!!!
|
Jeżeli pogoda nie zamrozi kolan podczas drogi to będe na 100%
|
śniegi mają topnieć,
więc na mszy na Jasnej Górze trzeba się zameldować. |
Cytat:
Wiadomo, kogo organizator poprosił o niedzielne kazanie. W tym roku będzie to ksiądz dr Pęski- Kapelan Rozstrzelanej Armii z Bykowni pod Kijowem. Niestety nie mam układów na górze w sprawie pogody. Będzie jak będzie. Dla bezpieczności wietrzę zimowy śpiworek. Może nawet wezmę kalesony... :) |
Wierzę , wiosna przyjdzie na czas :)
|
Od srody wiosna ;)
:thumbup: |
maciek_grabiec. :)
|
|
Obowiązkowo będę!
|
|
Cytat:
No to już było wiadomo w lutym. |
Nie wszyscy wiedzą, ale teraz mam obawy, że jeśli patronat mają media Tadeusza Rydzyka, to będzie bardziej politycznie, niż duchowo :(
|
Cytat:
|
Mam zamiar jechać, ale jak usłyszę cokolwiek o polityce, to będzie to moje ostatnie otwarcie sezonu na Jasnej Górze.
|
Na plakacie jest taki apel do uczestników mówiący o tym, dla kogo nic nie znaczą pewne trzy słowa, ten nie powinien przyjeżdżać. Jest tam słowo "Ojczyzna", a dbałość o Ojczyznę łączy się z polityką. Nie piszę tu o agitacji politycznej, ale o słusznych wyborach.
|
Uszanujcie prośbę gospodarza wątku.
Cytat:
|
-A czy tu ktoś przedstawia propozycję jakiegoś innego śmigania po krzakach ?! -Nie zauważyłem !..
Powyższe posty dotyczą właśnie tegorocznego Zlotu-Otwarcia w Częstochowie... -Zaś zasadą publicznego i otwartego forum, powinna być możliwość swobodnego wypowiadania się oraz dodawania informacji, wg. tematu podanego w tytule wątku. -I raczej bez ideologicznego kagańca, -chyba że... ?? :eek: Np. na forum "BMW KLUB POLSKA MOTOCYKLE" w temacie "Częstochowa 2013" żaden nakaz jakiejś dziwnej omerty nie występuje... To że nowa formuła tegorocznego Otwarcia wzbudza kontrowersje i wątpliwości zainteresowanych, to tylko zasługa "JAKOŚCI" dwóch poprzednich zlotów, oraz obecnej deklaracji organizatora "Zlotu Gwiaździstego..." -reklamowanego jako (!) PIELGRZYMKI KATOLIKÓW, o raczej "ugruntowanych", radykalnych poglądach (w domyśle). Widać to zresztą po patronach medialnych... Nie dziwi więc że powstała pewna dezorientacja (również u mnie) na skutek nagłych podziałów i zamieszania, bez precedensu w historii tych zlotów ! Eeech, jedyne co chyba nie dzieliło Polaków, to dawne batalie ze wspólnym wrogiem.. Zaś przy jego braku - ciągle jakieś nurty wręcz prowokują konflikty, dążąc do podziałów w każdej dziedzinie życia, od polityki po... :at::dizzy::convulsion: Cóż, jeśli się i tu nie da inaczej, to może choć ten podział -Otwarcia Sezonu na dwa odrębne ZLOTY -wyjdzie Nam na dobre, dając WOLNY WYBÓR (zagwarantowany przez Stwórcę :rolleyes:) -świadomego uczestnictwa (bądź nie) w którymś z nich. Unikniemy wówczas ryzyka "NIEOBLICZALNYCH KONFLIKTÓW" wśród motocyklistów -przed którymi to w piśmie do Prezydenta Częstochowy przestrzegał (!?!) pan W. Węgrzyn. ( Nie wiem co on chciał przez to powiedzieć, przecież nigdy DOTĄD takowych nie było! :eek: :dizzy: :confused:) -I któż to niby miałby je tam wywołać ..?!?.. :Sarcastic: Wszystkim wybierającym się na dowolny "Gwiaździsty" życzę udanej pogody, relaksującego spełnienia i obfitej "uczty" duchowej... (oby bez niestrawności) ;) Być może również zajrzę na któryś z nich... -Co do rzekomego "zaśmiecania wątku" o Zlocie na Jasnej Górze 2013, -to uważam że UCZCIWE jest podanie informacji o obu wersjach "Otwarcia" wraz z jakimś objaśnieniem. Docelowo i tak przecież chodzi o to samo miejsce kultu, tego samego Boga, identyczne "Ojcze Nasz" i "Zdrowaś Mario" -oraz zanoszone intencje...:bow: (No chyba że główne skrzypce gra tu jednak "brudna polityka" -od której tak pokrętnie co niektórzy się "odcinają"... :o ;) ?? ) |
Cytat:
Cytat:
|
Pierwszy raz, w 2004r pojechałem na ten zlot z dwóch powodów:
po pierwsze- był i jest inicjatywą wspierającą i propagującą Polskę Kresową po drugie- był pierwszą imprezą niekomercyjną, w czasach wielu motocyklowych spędów pozbawionych jakiejkolwiek idei; wracałem z niego podbudowany i wyciszony. Dziś widać, jak mocno nie wpisuje się tym w główny nurt krytykujący wszelkimi sposobami te dwie wartości. A wystarczyło z nich rezygnować i utrzymać popularność. W niektórych środowiskach nie ma ceny dla pewnych wartości w tym tradycji. To jedyny powód, dla którego Węgrzyn przesunął Radosne Rozpoczęcie Sezonu Motocyklowego im Księdza Jastrzębiec Peszkowskiego o tydzień. A konsekwencje? Są i będą dla każdego jego uczestnika. Odpowiadając tym, co pisali: -przeglądałem stare plakaty, zaproszenia na Zlot Gwiaździsty im Peszkowskiego i patronat Trwam i RM jest jest od zawsze. Swoją drogą, te plakaty to ciekawa lektura.. - nie spotkałem się nigdy z określeniem tego zlotu "Pielgrzymka Katolików" Pielgrzymka Motocyklistów- tak; znam nie wierzących motocyklistów, uczestników tego zlotu a wspierających od dawna jego idee -apel organizatora " jeśli słowa Bóg, Honor i Ojczyzna dla Ciebie nic nie znaczą - ten zlot nie jest dla Ciebie" pojawił się po pierwszych warcholskich zachowaniach na błoniach (picie piwa, strzelanie w wydechy...) a nie podkreślania swojej wyłączności dla tych haseł. -ze święcenia motocykli na błoniach zrezygnowano po tym, jak wielu motocyklistów chcąc uniknąć dla wygody wyjazdowego korka ruszało tuż przed zakończeniem mszy skutecznie blokując alejki i przejazd ruska z koszem z księdzem -moja prośba o ograniczenie zbędnych śmieci w wątku nie jest żadnym zamordyzmem. Wspomniane forum motocykli z biało niebieską szachownicą i wolność wypowiedzi w podobnym wątku w większości ograniczała się do linków z księdzem pedofilem, zbieranej tacy, pieniactwu Węgrzyna i informacji gdzie kto wtedy pojedzie. Sama esencja Czas napisać o realiach; Ja będę na Przeprośnej Górce od 16.30. Przygotuję drewno na ognisko itp. Jeśli nie będzie innej propozycji wspólnego spędzenia czasu, od 18.00będę w sali o.Kordeckiego na wspominkowym spotkaniu. To już dziesiąty Zlot Częstochowski. O 21.00 Apel Jasnogórski i po nim wrócę na Przeprośną Górkę, rozstawię namiot i posiedzę przy ognisku. Miło będzie spotkać kogoś z Was. Myślę też, żeby spotkać się w niedzielę, przed ruszeniem na błonia, u wylotu drugiej drogi prowadzącej na PG. http://www.sanktuarium.opw.pl/nowa/pl,mapa-dojazdu.html Pogoda zachęca :). Życzę przyjemnej drogi i do zobaczenia. |
Cytat:
Na jednoznaczne określenie zlotu jako "pielgrzymka katolików" natrafiłem w linku podanym przez kolegę A.Twin (-pozdrawiam :)), -który to rzeczywiście dużo wyjaśnia, choć nie tak do końca wszystko.:o Niżej cytuję słowa W.Węgrzyna -prezesa i komandora "Międzynarodowego Motocyklowego Rajdu Katyńskiego" (organizatora "Zlotu Gwiaździstego.."), zawarte w Komunikacie, str. 6, z dnia 7.03.13. na w/w linku. "Ja się cieszę kiedy motocykliści się organizują, ja tylko nie rozumiem dlaczego uparli się robić SWOJE "zjazdy gwiaździste i imprezy towarzyszące" w dniach NASZEJ pielgrzymki.." "NASZ Jasnogórski Zlot Gwiaździsty JEST PIELGRZYMKĄ KATOLIKÓW, dla których słowa: Bóg, Honor, Ojczyzna mają wartość.." i ciut niżej: "Zwracam uwagę Pana Prezydenta Matyjaszczyka, że organizowanie w tym samym miejscu i czasie INNEJ IMPREZY motocyklowej, o DIAMETRALNIE innym charakterze, może doprowadzić do NIEOBLICZALNYCH KONFLIKTÓW. Zachęcam do zapoznania się poniższą ustawą.." -Ja też zachęcam do zapoznania się, -szok :eek: !! (zaakcentowanie niektórych wyrazów dużymi literami pochodzi ode mnie) Pozostawiam to bez komentarza, -bo jakiś tam miał miejsce w moim poprzednim poście. -Bywałem w Częstochowie już wcześniej -zachęcany przez kolegów miłą, przyjazną atmosferą,(również na "SALVE" itp.spotkaniach :Thumbs_Up:) Wrzucałem miśki do kontenera, nabijałem licznik w czarnym namiocie, i słuchałem w skupieniu dość ciekawych "motocyklowych" kazań -będąc jednocześnie tym "niewierzącym" w katolickie dogmaty.. Ot, uważałem ideę za słuszną i pożyteczną ! Ale byłem też i w 2011r, gdy wraz z moimi kolegami (praktykującymi katolikami) i innymi zebranymi, protestowałem -zdegustowany tą polityczną hucpą...:Thumbs_Down: Widzę że obecny wymóg, definitywnie wyrzuca mnie oraz innych neutralnych uczestników -wraz z "warchołami", poza nawias prawdziwych (patriotów) Polaków -z Bogiem, Honorem, Ojczyzną na ustach (czy też sztandarach) -choć nie zawsze w sercu ...:( Czyżby realnie (?) mogła narazić na "nieobliczalne" straty w mieniu czy zdrowiu jakaś próba uczestnictwa... Czy właśnie tak należy interpretować przesłanie tego komandorskiego "Komunikatu" ?? I takie sobie pytanie/refleksja na koniec - czy te wszystkie górnolotne hasła (jednak dość często wyrywające się z ust m.in organizatorów "Z.G"), zawsze i koniecznie muszą występować łącznie, i nie do przyjęcia jest żadna inna opcja?!? Czy bez odnoszenia się do religii tracą swą wartość i nie mają prawa istnieć oddzielnie...?? |
Cytat:
@motoMAUROxry :Thumbs_Up: Dziękuję za cytaty; człowiek uczy się całe życie. Łatwo znaleźć powód do poczucia wyrzucenia nas poza nawias. Trudniej popracować nad sobą, żeby pozostać. Tak ogólnie- chyba dziś nie usnę: jutro czeka mnie pierwsze 300km w tym roku. Jak to będzie??? :):):) Czy odpali? :):):) |
Do zobaczenia ATomku na Jasnej Górze:)
|
Szerokości i pokrzepienia. Kombinowałem ale niestety.
|
Cytat:
|
Cytat:
Bawcie sie! |
mam coś dla tych co chcieli bardzo być a nie mogli
http://www.youtube.com/watch?feature...sRx26xb7JxT6_u Proszę o wyrozumiałość ale dodanie okna mnie przerosło:( Mam nadzieję że już wszyscy dotarli do domów. Pozdrawiam |
Dzięki za trzymane kciuki! :) Daliśmy radę :)
Mam trochę przemyśleń związanych z X jubileuszowym Zlotem Gwiaździstym, ale może dopiero wieczorem się nimi podzielę. Póki co, napiszę, że warto wspierać tę inicjatywę. Wraca do nas chociażby w spotkanych osobach, bo to one tak naprawdę tworzą jej atmosferę. Była świetna pogoda, choć kilka dni wcześniej spychacze usuwały zwały śniegu.. Była świetna atmosfera, wbrew wielu wypowiedzianym wcześniej publicznie słowom.. Sezon motocyklowy rozpocząłem radośnie! Ale ja nie jestem obiektywny. :):):) |
20 Załącznik(ów)
Spróbuję napisać małą recenzję z niedzielnego otwarcia sezonu w Częstochowie.
Poprzedzało je głośne pytanie: „Zlot Gwiaździsty Na Jasną Górę” czy „Zjazd Gwiaździsty Do Częstochowy”? Wiadomo, że pamięta je jeszcze przedwojenna historia. Wypłowiałe fotografie kultowych dziś marek motocykli wraz z dawnymi młodzieńcami, a w tle wieża jasnogórskiego kościoła. W tym samym duchu kultu Najjaśniejszej Królowej Polski, jako motocyklista jechałem w 2004r. \Wielu tam jeździło, ale nigdy tak wielu na raz. Żyliśmy od wielu lat w wolnym kraju, gdzie od wielu lat przybywało motocykli ale dopiero pomysł księdza Peszkowskiego, podsunął Węgrzynowi okazję, by zorganizować zlot ogólnopolski. W powojennej Polsce rzecz niezwykła. Cykliczny, zawsze w trzecią niedzielę kwietnia, na stałe wpisał się w nasz kalendarz i stał się miejscem, gdzie można było spotkać kolegę z drugiego końca Polski. Niezmienna idea „zero komercji” podsuwała wzorzec : tylko Maryja i motocykliści. To tak skrótowo, bo Jasna Góra to również świadek wzlotów i upadków naszej Ojczyzny. To cała jej historia z podkreśleniem wkładu w walkę o tożsamość narodu. Miejsce pielgrzymek królów i zwyczajnych ludzi- kilkunastu pokoleń Polaków; zawsze w takim samym celu. To obecny tu duch polskości i jedności narodowej był przyczyną do ograniczeń pielgrzymek w czasach dla Polski trudnych. Wówczas, ufność Maryi, wielu naszym przodkom pozwalała przeżyć i zachować tożsamość. To tu, przed Jej obrazem, biało czerwona flaga jest na właściwym miejscu. To tu, na przestrzeni dziejów hasło: Bóg, Honor i Ojczyzna brzmi tak samo. Współcześnie wszystko to jest coraz bardziej niewygodne. Szukamy właściwego miejsca dla Białego Orła, zastanawiamy się, czy publiczne przyznanie do religii naszych Ojców nie przysporzy nam kłopotów, czy nie okrzykną nas faszystami i banderowcami za polską flagę. Uproszczenia tego typu mają zniechęcić nas do publicznej demonstracji, byśmy na nowo nie odkryli, że jest nas tak wielu… Nie zrozumieją tego anarchiści, laicy, czy ludzie samolubni bez wyższych potrzeb. Ich życie, ale dlaczego próbują wpłynąć na moje? Od początku ksiądz Peszkowski był również patronem Zlotu Gwiaździstego na Jasną Górę. Jego postać i fizycznie i mentalnie górowała ponad jego uczestnikami. Wysoki, postawny, z krzaczastymi brwiami i siwymi rozwianymi włosami przywitał mnie po raz pierwszy na częstochowskim rynku, na miejscu zbiórki, ciepłym uściskiem ręki, troskliwym pytaniem o samopoczucie i konkretnie- kubkiem gorącej kawy z wojskowego termosu. Wprowadził do Kaplicy przez zakrystię i wszystkich nas ustawił w pierwszym szeregu. Czuł się tam, jak u siebie w domu.. Peszkowski- przedwojenny podchorąży pułku ułanów, rotmistrz, więzień Kozielska ocalony od strzału w tył głowy, żołnierz Andersa na całym jego szlaku, późniejszy ksiądz otulający stułą wydobywane w Katyniu przy pierwszych ekshumacjach przestrzelone czaszki swoich kolegów, orędownik i kapelan Rodzin Zbrodni Katyńskiej, prałat domowy papieża Jana Pawła II, założyciel Golgoty Wschodu, inicjator Memoriałów cmentarzy w Katyniu, Piatichatkach, Miednoje…. Jego cień towarzyszy każdemu Jasnogórskiemu Zlotowi od 2007r, kiedy zmarł. Od tego czasu Jasnogórskie Radosne Rozpoczęcie Sezonu Motocyklowego nosi dumnie jego imię. Od kiedy zlot stał się sukcesem wielokrotnie przekraczającym liczbę uczestników słynnego warszawskiego rozpoczęcia na Bemowie, stawał się łakomym kąskiem do czerpania zysku. Bodaj w 2008 , mimo zakazu pojawił się z agitacją młody pan W. euro deputowany, słynny motocyklista. Fundacja Młodzi Młodym oferowała miejsce, zabawę, piwo i kiełbaski wraz z niedzielnym przejazdem na błonia za jedyne 20zet… przybywało chętnych do wcześniejszego parkowania motocykli na błoniach, żeby uniknąć korka. Z czasem nawet czoło parady ze sztandarem nie mogło posuwać się na miejsce… Organizator zapraszając szerokim gestem naiwnie myślał, że ci wszyscy to świadomi motocykliści. Odpowiadali przyjazdem na jego zaproszenie, na jego imprezę. Jak bardzo się mylił, przekonaliśmy się niedawno. W 2011, w liczbie 35000 motocykli i prawie 50000 uczestników został największym zlotem motocyklowym w Europie. Nie gdzie indziej, tylko na błoniach Jasnogórskiego Klasztoru. Mimo szerokiego rozgłosu, kto jest organizatorem, uczestnicy ustanawiali swoje normy zachowania, prowadzące do określeń typu spęd: wielu nie zdawało sobie sprawy gdzie i po co jedzie dając świadectwo tylko i wyłącznie swojej próżności. Katastrofa samolotowa rządowej delegacji na rocznicowe uroczystości w Katyniu w 2010r mocno uderzyła w Organizatora- Stowarzyszenie Międzynarodowy Motocyklowy Rajd Katyński. Z szeregów patronów honorowych, ściśle pomagających w organizacji zginęło aż pięciu z nich. Nic dziwnego, że wywarło to wielki wpływ na dalszą jego działalność. Krytyka poglądów głoszonych przez zapraszanych gości wpisywała się w ogólny nurt POGARDY do przekonań i dziwnie nazwana została polityką. To hasło skutecznie odstrasza wolnych motocyklistów. Spór narastał i pękł po zatwierdzeniu przez władze miasta Częstochowy w 2012r imprezy I Ogólnopolskich Dni Motocyklowych. Co ważne, w tym samym terminie co Zlot Gwiaździsty im Księdza Jastrzębiec Peszkowskiego, wbrew umowom stron. Wymuszało to akceptację komercji, albo w ostatniej chwili przeniesienie zlotu do Gietrzwałdu. Hałas o zabranie imprezy wraz z obrazem NMP zagłuszył skutecznie racje Węgrzyna, który dla pewności, już następnego dnia złożył wniosek, potwierdzony na następny rok i tradycyjny termin 21.04.2013. Motocykliści częstochowscy upomnieli się o swoje. W Częstochowie, w grudniu 2012 powstało Stowarzyszenie Zjazd Gwiaździsty do Częstochowy, które wbrew prawu dostało pozwolenie na ten sam termin, co wraz z II edycją Ogólnopolskich Dni Motocyklowych daje kolejną imprezę komercyjną, zawłaszczającą termin i sens Zlotu Gwiaździstego im Peszkowskiego. Mimo rozmów, brak było porozumienia i jego termin został przeniesiony o tydzień wcześniej, obciążając Węgrzyna i Stowarzyszenie MMRK wprowadzaniem zamieszania i rozłamu motocyklistów. W tym roku warto było pojechać do Częstochowy chociażby po to, żeby na żywo posłuchać obu stron sporu: Prezydenta Częstochowy Matyjaszczyka i Komandora Węgrzyna. Były wyjaśnienia i deklaracje współpracy, które mam nadzieję oglądać za rok. Co jeszcze było godne uwagi w tym roku? Wraz ze śmiercią Peszkowskiego nie umarła idea pamięci o rozstrzelanych w tył głowy w Katyniu 1940r. Mogliśmy poznać i posłuchać jego przyjaciela i kontynuatora idei, odznaczonego medalem Golgoty Wschodu księdza kapelana Dragułę z katedry Wrocławskiej. Załącznik 39589 Załącznik 39590 „Pół wieku sumienie świata i Polaków wołało o świadectwo prawdzie” Dziękuję uczestnikom sobotniego ogniska na Przeprośnej Górce. Dla takich klimatów warto było marznąć w namiocie. Sam przejazd bardzo solidnie obstawiony i sprawny. Media. Ciekawe, co sądzą teraz ci, którzy z góry zakładali temat kazania, widząc w patronacie imprezy Tv.T. i RM. Kolejna bomba nie wybuchła. Swoją drogą, kazanie oceniam słabo. Spodziewałem się więcej o Polakach na Kresach, bo zaproszony ksiądz mieszka tam już 18 lat i ma opiekę nad cmentarzem w Bykowni. W bezpośredniej rozmowie jest bardziej wylewny. Chwalony tutaj bezstronny tematyczny artykuł Motovojagera dziś już tak nie wygląda: Cyt: „Opisany w artykule ZJAZD Gwiaździsty to jedna z dwóch imprez motocyklowych, organizowanych w Częstochowie. W tej opisanej przez nas weźmie udział znacznie więcej motocyklistów, a jej organizatorem są m.in. władze miasta.” Skąd dziś wiedzą? Po tej gazecie będącej blisko źródła, spodziewałem się bardziej klarownego tekstu; całość: http://motovoyager.net/2013/04/zlot-...tochowie-2013/ Zrzeszone kluby motocyklowe zgodnie propagują pogląd, jakoby niedzielny zlot był tylko dla wyznawców zamachu. Skąd tyle pogardy dla tej inicjatywy? Częstochowa bez Węgrzyna będzie inna? Może dla nich mszę odprawią i kazanie wygłoszą już nie „jakieś rydze- katabasy”, ale „zajebiści księża motocykliści”? Takie są moje przemyślenia na temat tego jubileuszowego, X Motocyklowego Zlotu Gwiaździstego Na Jasną Górę im Księdza Ułana Jastrzębiec Peszkowskiego. Całe zamieszanie z dwoma zlotami postrzegam jako próbę przejęcia dobrze rozkręconej inicjatywy. Podziały wprowadzają sami motocykliści, zaś inni wykorzystują je dla zysku. Bardzo się cieszę z udanego wyjazdu. Wszystkim życzę podobnie radosnego rozpoczęcia sezonu; każdemu według własnych upodobań, dla wszystkich nas szczęśliwego. I trochę zdjęć na pamiątkę: Załącznik 39591 Załącznik 39592 Miejsce ogniska na Przeprośnej Górce. Było 11 osób. Załącznik 39593 Zbiórka za sztandarem MMRK Załącznik 39594 Załącznik 39610 W drodze na błonia Załącznik 39596 Załącznik 39611 Załącznik 39612 Pod szczytem. Dojechało 100 motocyklistów z Węgier Załącznik 39613 Jedno z najmilszych spotkań -afrkańskie dziecioroby :) Był i czas na zwiedzanie. Załącznik 39614 W drodze do skarbca jest Kaplica Pamięci Narodowej im. Augustyna Kordeckiego Załącznik 39601 W podcieniu, przed kaplicą, tablica patrona Sybiraków Załącznik 39615 Załącznik 39616 Załącznik 39617 i ich pomnik otoczony Madonnami Załącznik 39605 Załącznik 39606 Załącznik 39607 Załącznik 39608 Polecam uważne zwiedzenie pamiątek skarbca, ale już tam zdjęć robić nie należy, raczej wszystko zachować w sercu :) |
2 lata temu zostałem motocyklistom (tzn prawko zrobiłem i kupiłem moto i to niekoniecznie w tej kolejności). W tamtym roku wiadomo co się działo, w tym roku, niestety weekend spędzony na uczelni:mur: Może za rok uda się spotkać i chwilę razem pomilczeć, podumać, przemyśleć parę spraw... Do zobaczenia. W końcu musi się udać :Thumbs_Up:
|
Bylem , widzialem . Jezdze od 2004 roku na Jasna Gore, raz jest gorzej raz lepiej, nie komentuje , nie politykuje, modle sie aby nastepny rok byl bezpieczny.
|
Rowniez bylem i pozdrawiam zalogi Afryk :)
Przygladalismy sie sobie kiedy zjezdzaliscie z bloń na dół :) Czarno-srebrna TDM 850 i czarna Honda CB500... |
Kazanie ksiedza spoko,dobrze ze wytlumaczono dlaczego zlot o tydzien wczesniej.Atmosfera fajna.
Dzieki ATomek za rys historyczny zlotu. Pozdrowienia dla wszystkich i bezpiecznego sezonu. |
na Jasną Górę jeżdżę od lat,co najmniej raz do roku,
odkąd dosiadam motóra uważam to za idealne połączenie, ukłonu przed obrazem MB Częstochowskiej,inauguracji sezonu moto,spotkania i spędzenia paru chwil wśród swoich. dodatkowo pogoda nam w niedzielę sprzyjała, dla mnie pielgrzymka na Jasną Górę miała,ma i będzie mieć tą samą wartość i znaczenie, choćby zlotów alternatywnych była w tym czasie dowolna ilość, pozdro i do zoba w następnych latach |
Cytat:
Cyt. wikipedia: Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej – polskie święto obchodzone co roku 13 kwietnia, uchwalone 14 listopada 2007 roku poprzez aklamację Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej w celu oddania hołdu ofiarom zbrodni katyńskiej. W dokumencie czytamy: W hołdzie Ofiarom Zbrodni Katyńskiej oraz dla uczczenia pamięci wszystkich wymordowanych przez NKWD na mocy decyzji naczelnych władz ZSRR z 5 marca 1940 roku, Sejm Rzeczypospolitej Polskiej ustanawia 13 kwietnia Dniem Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej. |
Byłem i również mi się podobało. Na paradę nie zdążyłem, bo no.... wiecie jak to jest jak się z dziewczynami jedzie ;) Szczególnie, że kilka par było, to zanim się wszystkie wyszykowały ... Kazanie bardzo ok! Nagrałem cały wjazd parady na Jasną Górę, tylko nie wiem kiedy będę miał czas filmik zmontować. Postaram się jak najszybciej i wrzucę do tego wątku.
Pozdrawiam :at: |
4 Załącznik(ów)
Witam.
Nie zakładam nowego wątku, bo w nim niewiele nowego można dopisać. Niemniej jednak, w imieniu swoim i organizatora- Wiktora Węgrzyna i Rajdu Katyńskiego- chciałbym zaprosić na Jasną Górę, na już XI MOTOCYKLOWY ZLOT GWIAŻDZISTY Radosne Rozpoczęcie Sezonu Motocyklowego. Patronem zlotu jest kresowy ułan- ksiądz Jastrzębiec Peszkowski. Załącznik 47102 http://youtu.be/aVY0sZFo9SQ Jak pisałem dwa posty wyżej, dokładnie rok temu, zlot odbędzie się w Niedzielę Palmową. Wyjątkowo pokryje się z 13 kwietnia i Dniem Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej. Miałem szczęście poznać księdza Peszkowskiego, który sam, jako ofiara i więzień Kozielska całe swoje życie poświęcił przywracaniu prawdy Katynia i świadczył w jej sprawie. Stowarzyszenie Międzynarodowy Motocyklowy Rajd Katyński (http://rajdkatynski.com/) oprócz corocznego zlotu w Częstochowie, jest od 2000r kontynuatorem Rajdów Motocyklowych do Katynia, Bykowni, Charkowa, Tweru... rajdów Ojców Naszych Starym Szlakiem... Jak Czarnecki Do Poznania, śladami hymnu... Śladami I Polskiej Bryg. Panc.Gen.S.Maczka... Rajd Motocyklowy Żołnierze Wyklęci- Pamiętamy... Zloty w Hucie Pieniackiej, Ponarach...Rajd Najjaśniejsza i Niepodległa do Wilna i miejsc związanych z Piłsudskim... wyjazdy na zwykłe odpusty na Białoruś, Ukrainę i wielu innych miejsc związanych z naszą historią. W tym roku gościem zlotu będzie ksiądz Stańczyk z Wilna. Harcerz, od 20 lat organizator maratonu z miejsca urodzenia Piłsudskiego na cmentarz na Rossie w rocznicę 11 Listopada. Człowiek, dzięki któremu ZHP na Litwie aktywnie doczekało obchodów 100 lecia. Załącznik 47103 Innym gościem, artystą, którego będzie można posłuchać będzie Maciej Wróblewski: Załącznik 47101 http://youtu.be/YrgwSEFUzFk Ale to poprzedniego dnia, w sobotę o 18.00 w sali Ojca Kordeckiego. Ja tradycyjnie będę na Przeprośnej Górce w sobotę przy ognisku po 21.30. Postawimy namioty, posiedzimy, pogadamy przy omszałej butelce, tzn. przy butelce mszalnego... tel. 5o7135o85 A rano, o 10.00 paradna parada :) i o 12.00 msza pod Szczytem w intencji dobrego sezonu dla wszystkich motocyklistów. Tradycyjnie będą zbierane maskotki, które jako dar polskich motocyklistów pojadą w czasie RK do dzieciaków z kresowych sierocińców. Zlot Gwiaździsty, jak zawsze niekomercyjny. Zapraszam Górka Przeprośna Siedlec, ul. Ośmiu Błogosławieństw N 50°49.220'; E 19°14.110' Załącznik 47113 |
Do zaobaczenia (w nd) na Górce Przeprośnej !
|
17 Załącznik(ów)
Bardzo dziękuję za odpowiedź na zaproszenie. W krótkim opisie przedstawię, jak to wszystko wyglądało.
Coraz więcej osób przyjeżdża już w sobotę, by do syta pogadać przy ognisku. Przyjazd w niedzielny ranek, kiedy wszystko nabiera tempa, to dobry czas dla tych, którzy wolą więcej czasu dla siebie i chcą na swój własny sposób przeżyć przyjazd do Częstochowy. Ranek przywitał nas pogodny; zachęcał do Radosnego Rozpoczęcia Sezonu. Załącznik 47468 Załącznik 47469 Miejsce spotkania na Przeprośnej Górce jeszcze puste i ciekawiło mnie, kto pojawi się pierwszy? Załącznik 47470 Jak przystało na gospodarza, Węgrzyn przyjechał pierwszy. Stał sam na placu i pewnie myślał- i ilu tym razem odpowie na jego zaproszenie Załącznik 47471 najpierw kilku Załącznik 47472 I z kwadransa na kwadrans coraz więcej. Cały przekrój motocyklowego światka, z bliska i z bardzo daleka. Cień drzewa, jak wielka wskazówka :) pokazuje jedyny właściwy kierunek, skąd powinny pojawić się najpiękniejsze motocykle: Załącznik 47473 Załącznik 47474 Czarny Zagon :) Załącznik 47475 Załącznik 47484 Parada kojarzy mi się z poważną miną na poważnym motocyklu Załącznik 47477 Ale wyszło jak zwykle Załącznik 47478 Sam wjazd był dla wielu sporym zaskoczeniem, bo było nas ok.30 tyś. Woda w chłodnicach wesoło bulgotała, dym z paru przegrzanych sprzęgieł niczym z kadzielnicy snuł się po wzgórzu... wszystko radośnie parło pod Szczyt. Nie dla wszystkich starczyło tu miejsca i motocykle szczelnie wypełniły Aleje, boczne uliczki i okolicę klasztoru. Załącznik 47479 Załącznik 47480 Nasi sąsiedzi Kazanie księdza Stańczyka z Wilna dla niektórych było może trochę przydługie, ale tak to jest zaprosić kresowego gadułę, który ma okazję niejedno opowiedzieć.... Załącznik 47481 U tego miłego kolegi zakupiliśmy zlotowe znaczki. Kwesta przeznaczona była dla Polaków za naszymi granicami. W zamian Szymek opowiedział nam trochę szczegółów ze swojego wyjazdu na Magadan, wyspy Sołowieckie i do Kazachstanu w kontekscie losu Polaków tam żyjących. Były oczywiście niespodziewane spotkania... Załącznik 47482 Załącznik 47483 Załącznik 47485 A na rozchodne Maciej Wróblewski śpiewał, ksiądz z kosza w rusku święcił wszystkich na prawo i lewo, oczywiście radośnie... :) |
Zapraszałem po inne lata, to i teraz konsekwentnie przypomnę. W skrócie: 18-19 kwietnia 2015
O 16.00 w sobotę spotkanie i wyjazd do pomnika Stanisława Sojczyńskiego -Warszyca- organizatora i dowódcy Konspiracyjnego Wojska Polskiego. O 18.00 spotkanie w sali O. Kordeckiego O 21.00 Apel Jasnogórski W niedzielę o 10.00 przejazd za sztandarem Rajdu Katyńskiego, gdzie o 12.00 msza z kazaniem księdza z Białorusi. Ja wyjeżdżam w sobotę rano, bo najkrótsza droga wcale nie jest najszybsza :) Planuję pojechać oddać hołd Warszycowi a później będę szykował drewno na ognisko na Przeprośnej Górce. Wrócę tam na nocleg po Apelu. Mój telefon 507 135 085. Choć w tym roku z ciężkim sercem, to jednak ZAPRASZAM. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:36. |