Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Bank dla podróżnika? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=17378)

krzysiek_m 25.03.2013 19:39

Bank dla podróżnika?

mBank mi przysłał informację, że od maja zamierza prowadzić opłaty za wybieranie pieniędzy z bankomatów za granicą - w związku z czym przestał być tak atrakcyjny jak był kiedyś :-)

Jaki bank / karty itp. FAT poleci ludziom jadącym za granicę poza eurostrefę?

:-)

mishieck 25.03.2013 19:47

Jak masz regularne wpływy na konto w mBanku to bierzesz pakiet do konta i dalej masz bezpłatne bankomaty.
http://www.mbank.pl/konta/uslugi-dod...ekonta/#tabs=1

zombi 25.03.2013 19:48

Wiele banków ma teraz wypłaty po za granicami kraju bez prowizji.
Kiedyś patrzyłeś w jakiej walucie (euro czy dolar) prowadzone są rozliczenia, obecnie są karty, gdzie rolicza się w zależności od strefy tak lub tak.
Ja ma karty w Aliorze i Eurobanku - jestem zadowolony.

PS. Warto mieć jedna maestro druga visę

czosnek 25.03.2013 19:54

Cytat:

Napisał zombi (Post 302765)
PS. Warto mieć jedna maestro druga visę

Wg mnie Visa wystarczy. Natomiast mam nauczkę, żeby nie pchać się w świat z mastercard

zombi 25.03.2013 19:59

Cytat:

Napisał czosnek (Post 302768)
Wg mnie Visa wystarczy. Natomiast mam nauczkę, żeby nie pchać się w świat z mastercard

Byłem na wyjeździe, gdzie kart czterech osób tylko moje maestro z aliora działało, visa juz nie - dlaczego nie mam pojęcia. I tak było przez cały dzień

Ważne, że kolegów odpowiednio rozliczyłem po powrocie do domu ;).

Rolo 25.03.2013 20:30

Ja też polecam przyjrzenie się tym "pakietom do e-konta" w MBanku. Ja sobie to ustrojstwo włączyłem przed wyjazdem na Krym, dzięki czemu miałem darmowe ubezpieczenie zdrowotne w podróży i jak tam przytrafiło mi się gagu w postaci wybitego barku to bardzo zgrabnie się mną zajeli.
Napiszcie pls w jakich rejonach mieliście problemy z Mastercardem?

czosnek 25.03.2013 22:26

Cytat:

Napisał Rolo (Post 302778)

Np. Syria czy też Namibia. W Syrii gdyby nie kumpel z Visą byłbym w głębokiej dupie. Od tej pory tylko Visa classic, która chyba jest najpopularniejszą kartą na świecie. A co do prowizji to mi w Multibanku bierze 10zł za wypłatę za granicą.

Z tego co widziałem to Toyota bank ma za darmo na całym świecie.

Cytat:

Napisał gawrys (Post 302810)
A w zyciu. Poza granicami UE (waluta rozliczeniowa inna niz Euro) dowalaja Ci 2% od wartosci tranzakcji bezgotowkowej plus od wyplat z bankomatow. Bez znaczenia czy Visa czy Master. Banda chu...a reszta dziada...!!! mBank przerabiam od paru ladnych lat.....

Mbank był ostatnio przetestowany poza UE i prowizji nie brało.

Gawrys 25.03.2013 22:51

Cytat:

Napisał czosnek (Post 302811)
Np. Syria czy też Namibia. W Syrii gdyby nie kumpel z Visą byłbym w głębokiej dupie. Od tej pory tylko Visa classic, która chyba jest najpopularniejszą kartą na świecie. A co do prowizji to mi w Multibanku bierze 10zł za wypłatę za granicą.

Z tego co widziałem to Toyota bank ma za darmo na całym świecie.

Mbank był ostatnio przetestowany poza UE i prowizji nie brało.

Dlugo szukalem odpowiedniej karty do Azji Cent. A wiekszosc czasu przesiaduje w Norwegii. Po wielu godz szukania inf. zdecydowalem sie pozostac przy mBanku. Wziolem mastera plus pakiet. po miesiacu uzytkowania karty dostalem inf. o zmianie taryw i oplat uzytkowania kart mBanku. Tam znalazlem informacje dotyczaca uzytkowania karty poza granicami UE, oraz prowizje za tranzakcje bezgotowkowe. Myslalem, ze mnie szlak jasny trafi!! No i trafil jak chwycilem za tel i sobie do nich przedzwonilem. Od tamtej pory bazuje w wiekszosci na bankach skandynawskich. Swego czasu HSBC byl najlepsza opcja dla podroznikow, w szczegolnosci jesli chodzi o Azje. Ale wyniusl sie z Pl.

czosnek 25.03.2013 22:54

No i bądź Pan tu mądry w tym wszystkim :dizzy:
Czyli najlepiej klasycznie, kasę przy orderach nosić ;)

consigliero 25.03.2013 23:16

Ja używam zwykłej maestro z Pekao i jestem zadowolony, nawet jeżeli jest prowizja przy wypłacie to i tak mniejsza niż korzystanie do takiej operacji z karty kredytowej , a po osobistych doświadczeniach gotówka jak najbardziej powinna być .

Zenon 26.03.2013 09:09

Witam,

Polecam szczególna uwagę zwrócić w tabeli opłat na prowizje od transakcji walutowych. Ta przeważnie jest wyrażona jako procent od transakcji, więc na wyciągu nie bedzie widoczna (bo bank używa po prostu innego kursy wym)... Nie ma czegoś takiego jak bezpłatne korzystanie z karty za granica :mad:
Karty kredytowej nie należy używać do wypłaty gotówki z bankomatów!!!

Pozdrawiam

Zenon

dopra 26.03.2013 09:34

Cytat:

Napisał Rolo (Post 302778)

W USA, prawie nigdzie nie mogłem zapłacić Mastercardem, na 100% zawsze działała kredytowa VISA

Puzatek 26.03.2013 10:38

Na forum travelbitu temat jest wałkowany na bieżąco.
Polecam tam zajrzeć.

CeloFan 26.03.2013 11:37

:Thumbs_Up:

Uwaga, uwaga!
Zanim użyjesz swojej karty w bankomacie, oddasz sprzedawcy żeby przeciągnął po czytniku albo podasz dane przez Net, sprawdź, obwąchaj i wymacaj co i jak.
Kilka dni temu dowiedziałem się że jakiś bystry człowiek ogołocił w trzy dni moje konto. Zakupy robił ...w USA
Podejrzewam że karta została skopiowana na wakacjach 2012, kiedy płaciłem w sklepie, wyżymałem z kasy jakiś podły bankomat albo zniknęła mi z oczu karta kiedy ją oddałem sprzedawcy żeby wsunął ją do szpary płatniczej...
W naszej krainie karty nigdy nie używałem.

Piszę ten post ku przestrodze.
Pilnujcie swoich nowoczesnych, elektronicznych portfeli a złodzieja-informatyka niech pokręci lunbago... Bodaj by go chudy byk przez okno weneckie drewnianym ch...m wypier....ł!!!

P.S
Zbieram suchy chleb, przyjmę zwierzątko na przechowanie ( może być hodowlane), posprzątam w lodówce w godzinach pracy właścicieli, nadam cenne przesyłki-szybko, solidnie, na pewno :D

Dla ścisłości, choć nie ma to znaczenia w tym przypadku, konto mam w mBanku a podrobiona karta to MasterCard.

majki 28.03.2013 11:50

Wogóle mBank ostatnio się zeszmacił. :( Mam w nim konta od wieeelu lat i fajne było to, że miał wypłaty na całym świecie bez prowizji (sprawdzane wielokrotnie). Od jakiegoś czasu mam też 2 karty debetowe w portfelu: Visa i Master (parę razy się przydało, jak terminal odrzucał którąś kartę).
Niestety bajka w mBanku się skończyła. Mam w planie zmienić bank, bo m już przegina ze zmianami co 5minut i obniżaniem oprocentowania i dorzucaniem kolejnych ograniczeń. :Thumbs_Down: Ze wstępnych obserwacji interesujący wydaję się Eurobank. W koncie Prestige (3kpln wpływu miesięcznie i bez opłat za konto) wypłaty na całym świecie są bez prowizyjne http://www.eurobank.pl/produkty,kont...tige,95,9.html. Będę musiał wybadać temat bliżej i podjąć jakieś kroki.

jorge 28.03.2013 12:41

Jak Cie ogolocili powinieneś miec zwrot z banku, oszustwa są na ryzyku banku. Mbank łączy sie z multi stad te zmiany. Polecam skonsolidowac wpływy pary (jak kto ma partnera) i zawarcie umowy na jedno konto VIP potem automatem rozdzielenie kasy do ulubionego banku.

Tofel 28.03.2013 16:10

Też bym sobie mBank darował. Nie dość, że zlikwidowali bezpłatne wypłaty za granicą, to ich kurs sprzedaży obcej waluty jest niekorzystny (kupowałem ostatnio coś z Niemiec i USA, więc niestety wiem z pierwszej ręki).

Bezpłatne wypłaty z bankomatów za granicą oferuje teraz na pewno Deutsche Bank na koncie dbNet, ale jeszcze nie wiem czy kursy używane do przeliczania waluty są korzystne czy też robią człowieka w bambuko.

Kiedyś Polbank miał dorbą ofertę dla płatności bezgotówkowych za granicą, bo przeliczał wg kursu MasterCarda bezpośrednio z waluty docelowej na PLN z pominięciem euro. Nie wiem jednak czy teraz po przejęciu przez Reifeissen ta oferta jest nadal aktualna.

sebol 28.03.2013 16:11

GOTÓWKA !!! to podstawa. Karta , a nawet dwie jako zapas . Ja mam Visa CITI Banku . Nigdy i nigdzie nie miałem problemu z tą kartą . Prowizja za wypłatę jest , ale mieli przyzwoity kurs ( bywało na wyjazdach , że lepszy jak w kantorach w PL ) . Co z tego , że jakiś bank ma wypłatę bez prowizji . Ogolą ciebie przy przeliczaniu. Moim zdaniem trzeba patrzeć nie tylko na prowizję ale nawet bardziej na spred .

jorge 07.04.2013 21:35

Hej. Mbank ma ofertę za 5 zł masz darmowe wypłaty w kraju i zagranica oraz wliczona w to opłata za kartę.

mishieck 07.04.2013 22:24

Od 1 kwietnia darmowe wypłaty w PL i zagranicą zaoferował Alior Sync.

Gawrys 08.04.2013 01:57

YYYY..... Mam pytanie. Czy moderator przypadkiem nie pracuje w mBanku? Tak się zastanawiam na jakiej podstawie stwierdził, że post niczego nie wniósł i jest to pomówienie....? Co do wulgaryzmów proszę przejrzeć dokładniej forum i traktować wszystkich równo. Post wnosił ostrzeżenie przed chamskim zagraniem ze strony tego banku. Klasyczne łowienie frajera.........

ltd454 08.04.2013 10:19

Oprócz darmowych bankomatów w PL i na świecie w Alior Sync masz jeszcze 10 darmowych przelewów natychmiastowych miesięcznie, bezpłatna karta i prowadzenie konta bez limitów jak w MBanku, a jeszcze do niedawna był świetny cashback 5% za zakupy przez internet z którego co prawda coś zostało, ale niewiele.(do 50 zł miesięcznie i 200 rocznie) Jakby ktoś chciał założyć konto w Alior Sync to może podesłać mi swojego maila. Za każde polecenie dają parę groszy.

majki 08.04.2013 12:18

Cytat:

Napisał jorge (Post 305853)
bank ma ofertę za 5 zł masz darmowe wypłaty w kraju i zagranica oraz wliczona w to opłata za kartę.

Pierwsze słyszę...te 5zeta jest tylko za bankomaty w PL... http://www.mbank.pl/karty/uslugi-dod...ty-wplatomaty/

Teraz jest dostępne nowe eKonto z darmowymi bankomatami w PL, ale to chyba dla nowych klientów/nowego konta. A żeby nie było tak "różowo" :haha2: to wprowadzili następujące "upgrejdy":
Cytat:

- Podwyższenie opłaty za kartę do konta z 2 zł do 4 zł – po dokonaniu dowolnej liczby transakcji bezgotówkowych na łączną kwotę min. 100 zł miesięcznie, opłata za kartę będzie wynosiła 0 zł.
- Podwyższenie opłaty za Pakiet Bezpieczna Karta z 1,70 zł do 3 zł. Zmiany dotyczą wszystkich kart mBanku.
- Podwyższenie opłaty za Ubezpieczenie NNW Ochrona 24h dla wariantów Standard z 2,99 na 3,99 zł, Komfort z 9,99 na 11,99 zł, Premium z 24,99 na 27,99 zł.
- Podwyższenie opłaty za Ubezpieczenie Assistance dla wariantów Standard z 6 na 7 zł, Komfort z 12 na 14 zł,
Premium z 18 na 21 zł.
- Podwyżka cen ubezpieczeń związana jest z rozszerzeniem zakresu ochrony ubezpieczeniowej. Opis szczegółowych zmian zostanie zamieszczony do 03.06.2013 r. na stronie mBanku.
- Podwyższenie opłaty za przewalutowanie zagranicznych transakcji kartowych dokonanych w walucie innej niż EUR z 2% do 3%. Dla transakcji w EUR prowizja nie ulega zmianie i wynosi 0%. Zmiany dotyczą wszystkich kart mBanku.
- Podwyższenie opłaty za sprawdzenie salda w bankomatach do 3 zł – dotyczy kart do kont firmowych oraz firmowych kart kredytowych - obowiązuje od 17.04.2013 r.
Statek tonie, trza wiać... :mur:

jorge 08.04.2013 15:15

Cytat:

Napisał majki (Post 306022)
Pierwsze słyszę...te 5zeta jest tylko za bankomaty w PL... http://www.mbank.pl/karty/uslugi-dod...ty-wplatomaty/

Teraz jest dostępne nowe eKonto z darmowymi bankomatami w PL, ale to chyba dla nowych klientów/nowego konta. A żeby nie było tak "różowo" :haha2: to wprowadzili następujące "upgrejdy":

Statek tonie, trza wiać... :mur:

Nie mam pojęcia - sprawdzę to dokładnie. Ale dostałem takie właśnie info i taki aneks do umowy, a że mamy tam 2 karty - to w sumie i tak wychodzi taniej. Niemniej wprowadzają "od tyłu" tyle opłat, że również zastanawiam się gdzie przejść...Chyba Aliora przetestuję. Póki co przerobiłem Norde, ING, BZWBK, PKO Bp, BRE i Kredyt Bank oraz Euro i Lukasa, AiG, Santander i BPH :D. Testuję dalej :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:45.