![]() |
Opony MITAS to złom, tylko dobre do taczek.
Wypożyczyłem KLR 650 w Kamerunie na Mitasach z połową bieżnika. Przejechałem już moim Choperem całą Afrykę, łącznie 33 tys km na Goodyearach i wróciłem już na łysych, bez żadnego kapcia. Myślałem, że skoro te Mitasy mają jeszcze połowę bieżnika, to przejadę te 2 tysiące km. Nic bardziej błędnego, bieżnik jeszcze był, ale boki opony były już spruchniałe (chociaż produkcja była z roku 2006) i przejechałem tylko 250 km, po kilkugodzinnej naprawie, kląc jak szewc pojechałem dalej, ale niezbyt daleko, następne 200 km do następnego kapcia i to po asfalcie. Nie kupujcie tego chłamu, gdyż koszty napraw wielokrotnie przekraczają ewentualne oszczędności w zakupie w stosunku do prawdziwych opon.
|
A ja wczoraj kupiłem kiełbasę, zbójnicka nawet podpowiem żeby dokładnie było wiadomo. Paskudna była nie polecam.
A znasz historie tej opony, gdzie i ile ona na słoneczku się prażyła? |
Hm, musze przyznać, ze dość mocno (moim zdaniem) argumentujesz schneider.
Sam sie zastanawiam co wybrać jak mi sie drogowe moje opony skończą, a tego typu opinie przekonują mnie w kierunku markowych opon (marek mi znanych znaczy!) Dzięki Pozdrawiam Zenon |
shnejder wybierz sobie dowolne wypasione opony super markowe jakie tylko zapragniesz, a ja znajde je na allegro w uzywce w takim stanie ze przejdziesz 100 km jesli wogole:)
opony i lancuch w nieznanym sprzecie wypada sprawdzic przed ruszaniem z miejsca. zdarzylo ci sie, wyzyles sie zakladajac temat i to chyba na tyle. |
Cytat:
Opona z 2006 ma już 7 lat, mogła nie jedno widzieć zwłaszcza w Kamerunie :D |
Pierniczysz bzdury jak mało który schneider :)
Może i mitasy nie są najwspanialsze, ale na pewno warte swojej ceny. |
Cytat:
|
O mitasach jest tu caly watek wielu z nas zjezdzilo po pare kompletow i właściwe to opony mitasa zbierają przychylne opinię
|
Ja na tych "badziewnych " Mitasach w tamtym roku przejechałem ponad 10k km i nie była ani jednego kapcia...tylko kupiłem je nowe...
|
Cytat:
|
A może autorowi chodziło o to : "Wypożyczyłem KLR 650 w Kamerunie ".
czyli o fakt bycia tam a opony były tylko pretekstem? ;) |
Poprzednia ekipa kupowała ode mnie Mitasy do KLRów do Kamerunu, ale miały rocznik 2012, więc to nie "te" opony ;)
O tych usłyszymy w 2018 ;) |
Nie te opony,ale ten sam motocykl.
Opony z twojego sklepu jeszcze niezalozone? |
Możliwe że czekają, do zużycia aktualnych :Thumbs_Up:
|
Cytat:
|
A czego innego spodziewał się po 7 letnich Mitasach. To są opony dobre na 2, max 3 sezony :) Najlepiej zjechać je w 2 sezony i brać kolejne.
|
Ano tyż prawda, 5 letni Mitas już robi się niebezpieczny, potrafi się rozłazić, jest śliski nawet na suchym asfalcie itd
|
Mitasy kosztują tyle że można je zmieniać co 1-2 lata. W tej cenie guma ok, za lepsze trzeba więcej płacić po prostu.
|
Ale wystawianie opinii 7letnim oponom, z którymi nie wiadomo co się działo i na tej podstawie budowanie niechęci do danej marki to tak jak by powiedzieć, że durexy są najgorsze, bo jak sie taki zużyje to ciężko go założyć ponownie ;)
Mitasy to dobre opony, ale trzeba mieć świadomość tego jakie są ich ograniczenia. Stosunek cena/jakość mają bardzo przyzwoity. |
Dla mnie wniosek jest jeden, nie należy ruszać w drogę z oponami które maja więcej niż 6 lat i spory przebieg, a szczególnie na Mitasach. Absolutnym brakiem wyobraźni jest zaś śmiganie nimi po Kamerunie!!!
|
Nie odkryję tu Ameryki mówiąc, że najbardziej ekonomiczny zestaw to TKC na przodzie i E09 na tyle :) i tyle:D
|
Cytat:
|
Ja z ta ameryka podobnie... Chcial sie chlopak wyzalic i tyle. Jezyk autora watku utwierdza mnie w przekonaniu ze wiedze ma znikoma na temat opon. Zdrowka Panu.
|
Cytat:
|
chyba najbardziej trwałe z mitasów i z 50/50 to E07 - komplet - na asfalt suchy- miód malina a na mokrym trza uważać jak zawsze :D
|
|
Mnie z kolei najbardziej ujął wątek czoperowy!:D Stara guma jest po prostu stara i nadaje się do palenia gumy a nie jazdy.
W odróżnieniu od opony to stara skóra motocyklowa jak najbardziej nadaje się na czopka bo dodaje +2 do lansu. |
i ja zjezdziłem komplet e09 i były bardzo dobre nie liczac przyczepnosci przedniej opony na mokrym...
|
Co do zatrzeżeń w kierunku Mitasa to można mieć co do żywotności opon i ceny która jest za duża jak na takie opony
Na nowym Mitasie 110/100/18 220zł obleciałem Ukraine i po oponie Na Nowej Pirelli 110/100/18 za 300zł obleciałem Ukrainę ,kilkanaście wyjazdów teren i mam ją do tej pory ze sporo ilością kostki. Niby różnica 80 zł ale Pirelli 2-krotnie przebija Mitasa żywotnością i pracą w terenie. Jeśli chodzi o opony do lekkich enduro wyleczyłem się z kupowania tanich opon i Mitasów. Dziś Dunlop,Michelin czy Pirelli są tańsze od Mitasów i lepsze. Mowa o oponach do lekkich enduro,na temat kloców do afryki sie nie wypowiadam bo nie testowałem |
sie zastanawiam , dlaczego ja w bigu zuzylem mitasa w 3 miesiace (e09) z tylu? przyznam ze takiej zywotnosci sie nie spodziewalem, wcale duzo nie jezdzilem i glownie szutry i polne drogi , asfaltu jak na lekarstwo.
nastepnie zalozylem metzelera karoo i po sezonie upalania w podobnym stylu opona nieznacznie tylko sie zuzyla ...hmmm trafilem na jakis wybrak? lubie te opony ale juz drugi raz chyba nie kupie |
Ja przeczytałem dużo opinii na temat nie znanego mi jako marki mitasa i jednej opinii znanej mi pirelli i wdzięczny jestem za lekcje.
Jak zajeżdżę już to co mam teraz to sie tez rzeczowo na ich temat wypowiem, a póki co stulę pysk i poczytam. Zenon |
Własnie dzis zamontowałem do swojego domino C 02 Ciekawe ile tys wytrzyma
|
Cytat:
dla mnie super guma :bow: |
MITAS to złom, tylko dobre do taczek.
TO czyli ile tys da rade:dizzy:
|
Gargamelu, nie wiem czym się kierowałeś wybierając tą opone. Jeśli luźne podłoża to śmiało da rade, będzie sie wgryzać i prowadzić też nieźle, tym bardziej że masz "lekki" sprzęt. Na czarnym to asfalt ją pogryzie szybko. Jeśli w sezonie robisz 10 TK to ta opona nie wytrzyma sezonu. Oby 5 wytrzymała na czarnym.
Swoją drogą pokaż się czasem jak gdzieś ruszamy z bandą. Motóra dozbroiłeś w dobre opony do dróg utwardzonych to i polatamy. A co masz na tyle? |
Cytat:
ja naDRZ 400na dunlop 952 2-3 mm zuzycia, maniek na DRZ 400 , C 02, troche wiecje zuzycia 3-4mm Borys na DRZ 400, tyl pirelli scorpion 3-4 mm zuzycia Lukasz na jakims wynalazku- michelin AC10- zosalo mniej niz pol opony, a to co zostalo postrzepione i urywajace sie kostki MItasa C02 mialem zalozonego KLR650 oraz w Africe twin, do jazdy wokol komina i bylem bardzo zadowolony Co czlwiek, to opinia :) |
Cytat:
Eksperymenty są najlepsze. Zasłyszane opinie w imie powyższego Mirmile nie odzwierciedlają rzeczywistosci, ale o tym wiemy już po doświadczeniach, po fakcie. Nie zdażyło mi się jeszcze żeby czyjeś opinie choć w wiekszości trafne spełniły się w stu procentach. Niech ktoś wytnie srodek opony na czarnym, np. 09 a potem zjedzie na chwile w lekki piach... I tak rodzi się kolejna opinia o oponie ;) |
co2 z tyłu to fajna guma chyba 8 cioram :) przebiegi jakie znosi od 6000 do 2000 km :)
najlepiej robi na luznym i jak ma mało luftu w sobie ale przez to znika na asfalcie |
Cytat:
nauczyłem się jeździć na niej po czarnym,zarówno suchym jak i mokrym |
co2 w 690 zero asfaltu ok 1500km
|
dużo zależy również od wagi motocykla i kierownika,ja z motocyklem to 170 kg gdzie w innym zestawie motocykl 170kg i kierownik 100 czyli 270 kg
prawidłowe ciśnienie ma również wielki wpływ na opone,oraz czy opona jest soft czy hard pewne jest żę Mitas nie jest zbyt żywotny i jest za drogi... co niezmienia faktu żę C-02 fajnie w błotku robi pojawiła sie również nowa opona Mitasa na błotka :) Zerżneli bieżnik z trelleborg-a,to cóś jak c-02 tylko rzadziej kostka http://images.okazje.info.pl/p/motor...90-r19-62m.jpg |
Cytat:
|
no widzisz a mnie bardziej c02 spasowala wczesniej mialem c04, dlatego tak jak juz gdzies pisalem dobór opon jest sprawa indywidualna i kazdy powinien przerobic kilka samemu aby miec porównanie
|
Ja w życiu zakładałem i zdejmowałem wiele opon,ale dzisiaj mitas e09 mnie pokonał.Kupiłem nówkę i jest taka twarda,że przez jakieś 20 minut walczyłem żeby wentyl włożyć w felgę!!!Jest tak twarda że nie mogłem sam jej odgiąć żeby dętkę dobrze ułożyć!No skończyło się przedziurawieniem dętki.Wcześniej zakładałem wielokrotnie 09-kę ale 140 a ta to 120-ka dakar opona leżała w nieogrzewanym garażu może to jest powodem:Sarcastic:
Miał ktoś taki kłopot z tą oponą? |
cwancykiem trzeba . mialem takie perypetie , czesto . radze sobie :)
|
EEE około 5,6 tys km jeżdząc na c 02 po zróżnicowanej nawierzchni to i tak dobry wynik biorąc pod uwagę cene zakupu nowej opony:friday:
|
Cytat:
Gargamel, lżejszy od Afry masz sprzęt, myśle że sezon wytrzyma. |
Czy nie jest dla Was ciekawym to, że człowiek który rozpoczął ten temat nie napisał w nim nic więcej ??
|
Człowieczek chce komuś zaszkodzić...a tego typu tematy, niemające sensu istnienia mogłyby ulegać anihilacji :P, tak jak wyżej, jeden z Kolegów wspomniał, żywotność opon zależ od wielu czynników, wiec tyle będzie opinii ile sposobów użytkowania i użytkowników.
Dziękuję i przepraszam za nabijanie postów ;) |
to jest ewidentnie pisanie reklamowe w zakresie jak napiszę źle o oponie dobrej to zrobi się reklama :)
swoją drogą jakie macie ceny za c02 ? u mnie jakieś dantejskie ceny wychodzą bo na dziś mogę ją mieć do sprzedaży za jakieś 225 -220 PLN brutto .... jakoś ceny poleciały w górę |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:19. |