Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   Obliczanie pojemności skokowej ktoś umie :) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=17437)

motomax 30.03.2013 00:36

Obliczanie pojemności skokowej ktoś umie :)

Chcę zwiększyć pojemność mojej R-ki potrzebuję by mi ktoś wyliczył pojemność skokową po zastosowaniu większego tłoka

w oryginale jest 73 mm(średnica tłoka) i skok 59.5 mm co daje 248cm3

co bedzie jak zastosuję tłoka 78.5 mm tzn o ile zwiększę pojemność.

Potrzeba by mi ktoś obliczył,za cienki z matmy jestem.

Cos koło 300cm3 powinno wyjśc ale potrzebuję dokładne info

Tłoka mam identycznego jak oryginał,jedynie trzeba go w 2 miejscach podebrac pod grzybki zaworów (minimalnie)

pomocy :dizzy:

pałeł 30.03.2013 00:44

http://pl.wikipedia.org/wiki/Walec_(bry%C5%82a)
pomijam różnice wysokosci denka ale jak sie uprzesz to i na to sa wzory :)
liczysz dla jednej srednicy i dla drugiej :) miłego liczenia

Scorpi 30.03.2013 00:45

połowa średnicy tłoka razy tzw Pi (czyli pole koła) razy skok i ot cała filozofija...

73mm srednica 36,5 promień r do kwadratu x PI (ok 3.14) x skok 59.5 = 248,904
78.5 srednica 39,25 promień r do kwadratu x PI (ok 3.14) x skok 59.5 = 287,823

lortprodisz 30.03.2013 13:00

250 cmm a 300 hmm- przyrost mocy prawie niezauwazalny bedzie ,później dochodzi sprawa stopnia sprezania ,wytrzymałosci łozysk na wale i korbowodzie ,roztaczanie głowicy bo tłok wieksza srednice ma ... kazdy robi to co lubi :D ( ja jestem na etapie tuningu silnika 059 z m21 :) )

Scorpi 30.03.2013 14:14

najgorszym bedzie wywazenie wału z tłokiem. To jest czarna magia. JA jestem na etapie tuningu simsona s51 na 100 ccm i ok 30 KM - masa pojazdu do wyscigów ok 45 kg. No i moja SHL M11 - odrestaurowuje ją powoli z zewnatrz orginał a w silniku korbowod od ktm exc250 juz zamówiony i tłok od yamahy rd 350 . szacowana pojemnosc prawie 200 ccm no i moc nieco ponad 20 KM . Silnik na membranach na ssaniu. Prace trwają.

motomax 30.03.2013 17:34

no nie wiem czy tak bedzie niezauważalny,zależy dla kogo,mi potrzeba kilku koni raptem,gaznik jest wiekszy,układ wydechowy jest z większym przelotem została kwestia tłoka głowicy i wałka.

całość bedzie zatargana na hamownie i tam dostrajana

nie szukam 10 km,wystarczy mi 5 wiecej czyli ponad 25 koni na kole bo tylko takie sie da zmierzyć :)

lortprodisz 30.03.2013 18:53

gaznik to jedno , czasem warto jak technicznie da rade powiekszyc zawory ssace , gaznik tez da sie delikatnie przerobic jak jest podcisnieniowy , tłumik mozna odetkac ,zmiejszyc labirynt w puszcze filtra powietrza ,czasami zwiekszyc stopien sprezania

motomax 30.03.2013 19:23

Gaznik w oryginale jest mechaniczny,ale bedzie zastapiony Keihinem FCR 35 lub mikuni tm 33,wydech jest Firmy Delta Barell 4 kolektory są przerobione,głowica zastosowana ze starszego modelu(większe zawory) do tego mocniejsze sprężyny zaworowe,powiększenie kanałów ssących i wydechowych.
Ostry wałek HRC

da sie z tego silnika wycisnać 35 kobyłek spokojnie.

wszystko oczywiście że odbije sie to na zywotności korbowodu i łozyska korbowodu,dlatego korbowód zostanie wymieniony na kuty.

na razie zbieram materiały i kase no i pomysły.

mam zajawke na XR i tyle moc na kole 28KM by mnie satysfakcjonowała :)

matjas 30.03.2013 21:14

BRAWO!!!! chłopaki! - chętnie przeczytam o historii tych przeróbek. to jest konkret takie grzebanie. macie u mnie browara przy okazji! :D

matjas

szparag 30.03.2013 21:21

Cytat:

Napisał Scorpi (Post 304028)
najgorszym bedzie wywazenie wału z tłokiem. To jest czarna magia. JA jestem na etapie tuningu simsona s51 na 100 ccm i ok 30 KM - masa pojazdu do wyscigów ok 45 kg. No i moja SHL M11 - odrestaurowuje ją powoli z zewnatrz orginał a w silniku korbowod od ktm exc250 juz zamówiony i tłok od yamahy rd 350 . szacowana pojemnosc prawie 200 ccm no i moc nieco ponad 20 KM . Silnik na membranach na ssaniu. Prace trwają.

Jestem ciekaw tej membrany, jak to zrobiłeś,pytam o SHL ?? tzn, gdzie jest membrana i gdzie kanały.
Brzmi ciekawie. a co z wydechem ??

lortprodisz 30.03.2013 21:37

Cytat:

Napisał szparag (Post 304120)
Jestem ciekaw tej membrany, jak to zrobiłeś,pytam o SHL ?? tzn, gdzie jest membrana i gdzie kanały.

na przykładzie silnika 059 wyglada to tak
https://www.youtube.com/watch?v=Ce7zNi0Q9R0

szparag 30.03.2013 21:48

Pytałem o konkretną sztukę jej właściciela, jak to zrobić to wiem, jestem ciekaw, jego wykonania.

Scorpi 30.03.2013 21:59

Cytat:

Napisał szparag (Post 304120)

Narazie jest silnik od simsona na ukonczeniu prawie a shl bedzie dopiero robiona. Membrana do cylindra w miejscu gaznika. dziury w tłoku i kanał prosto do cylindra oraz do komory korbowej tzw stale otwarte ssanie sterowane membrana a nie tłokiem. do tego powiekkszone kanały ssace wydechowe i przelotowe. dodatkowe kanały wydechowe tzw boosty.
Do silnika od simsona poszła tuleja cylindrowa od silnika kartingowego 100ccm wraz z tłokiem i wałem :D troche mocno przerobione kartery silnika zeby to wszystko spasować. Wydech wyliczony przez prawdziwego inzyniera narazie rozrysowany bedzie wyciety laserem z blachy stalowej w stozki i spawany. wytłumienie zrobione z rury perforowanej aluminiowej i alu poszycie wypełniony watolina do wydechów. Do tego rama na pojedynczym amortyzatorze od intrudera.

W sumie mogłbym zorbić wątek o takiej przeróbce ale czy forum xrv jest odpowiednim miejscem na taki temat to niewiem...

lortprodisz 30.03.2013 22:04

podejrzewam ze dłubaczy na forum jest całkiem sporo ,wiec gdzies na skraju serwera nikt chyba sie nie obrazi jak pojawiłby sie watek dla technicznych dewiantów :D
kto jest za ? dziekuje
kto przeciw ? dziekuje
kto sie wstrzymał ? dziekuje

to co zakładamy osobny temat ???

Scorpi 30.03.2013 22:05

Cytat:

Napisał lortprodisz (Post 304125)
na przykładzie silnika 059 wyglada to tak
https://www.youtube.com/watch?v=Ce7zNi0Q9R0

ten silnik to amatorka. Pomysł dobry z membrana do karterów ale co to daje skoro niema któredy zasysac mieszanki? tylko przez szpare miedzy połówkami wału??? to za mało... nic to nieda praktycznie . zwróćcie uwage na zdjecie z tego filmikiu w minucie 2:56.

Silnik do simsona pomagam robić goścowi z 45 letnim stazem w tym fachu któego syn był kilkukrotnym mistrzem polski w gokardach.... Ma chop pojecie a to jego oczko w głowie :

http://pokazywarka.pl/wlthvv/

szparag 30.03.2013 22:06

Ja też nie wiem, ale chętnie zobaczę efekty, choć nie ukrywam, że SHL, bliższa memu sercu jest, to i simsona chętnie zobaczę.

madart 30.03.2013 22:18

wracajac do tematu :)
oryginalny big bore to chyba 77mm, zobacz szukajac "xr250 big bore"
jeśli to 78,5 zmieści ci się bez rozwiercania połówek to wierć cylinder, podbierz na zawory, poskładaj, sprawdź plasteliną czy masz zapas i ogień na tłok :)

Scorpi 30.03.2013 22:19

shl narazie kompletuje czesci. jest juz w drodze korbowód od pomarańczy exc 250 i tłok od yamahy rd 350 . klatka z zaworem membranowym od silnika kartingowego. cylinder shl aluminowy i gaznik od cz cross lub jakis inny to jeszcze sie zobaczy.... narazie w akcji temat simsona bo mam sie nim scigac na zawodach weteran cup w kategorii do 100ccm a moze i nawet w open. 30 KM i 45 kg zrobi swoje :D

Pomysł budowy powstał po zawodach veteran cup w koszalinie w tamtym roku. motorynką lekko popiłowana objechałem wszystkie wski i junaka 350 miedzy innymi . Motorynka z silnikiem simsona s51 70ccm na pojedynczym amortyzatorze. osiagi to jakies 12500 obrotów na minute predkosc max ze mna na pokładzie czyli 90kg jakies 120 km/h

Filmik z zawodów :

pałeł 30.03.2013 22:28

Cytat:

Napisał lortprodisz (Post 304137)
podejrzewam ze dłubaczy na forum jest całkiem sporo ,wiec gdzies na skraju serwera nikt chyba sie nie obrazi jak pojawiłby sie watek dla technicznych dewiantów :D
kto jest za ? dziekuje
kto przeciw ? dziekuje
kto sie wstrzymał ? dziekuje

to co zakładamy osobny temat ???

będzie mile widziane

szparag 30.03.2013 22:43

Cytat:

Napisał Scorpi (Post 304142)
shl narazie kompletuje czesci. jest juz w drodze korbowód od pomarańczy exc 250 i tłok od yamahy rd 350 . klatka z zaworem membranowym od silnika kartingowego. cylinder shl aluminowy i gaznik od cz cross lub jakis inny to jeszcze sie zobaczy.... narazie w akcji temat simsona bo mam sie nim scigac na zawodach weteran cup w kategorii do 100ccm a moze i nawet w open. 30 KM i 45 kg zrobi swoje :D

Pomysł budowy powstał po zawodach veteran cup w koszalinie w tamtym roku. motorynką lekko popiłowana objechałem wszystkie wski i junaka 350 miedzy innymi . Motorynka z silnikiem simsona s51 70ccm na pojedynczym amortyzatorze. osiagi to jakies 12500 obrotów na minute predkosc max ze mna na pokładzie czyli 90kg jakies 120 km/h

Filmik z zawodów :

Fajna impreza, może wreszcie w tym kraju zacznie się coś dziać w tym temacie. A jak mają się przeróbki których chcesz dokonać do regulaminu ??, patrząc na zakres twoich przeróbek, to regulamin musi być dość luźny.

Scorpi 30.03.2013 23:15

to luzna impreza i w tamtym roku nie było jakiegoś bardzop scisłego regulaminu. To nie jest wyscig o pirtruszke.

To jest włąsnie w tym najlepsze , super atmosfera bo ludzie przyjezdzaja dzielic sie swoimi doswiadczeniami i promować motocykle zabytkowe. To nie sa zawody na których startuja wrogo do siebie nastawieni rywale któzy cały rok trenuja chodza na siłownie i startuja z całym zapleczem przygotowań i obsługi w najnowszych kombinezonach patrzac na innych z pod byka...

Czy coś sie zmieni? W koszalinie mamy najlepszy i najwiekszy tor kartingowy w Polsce wiec jest gdzie zorganizować taka impreze ale czy to sie przyjmie to zalezy tylkoi wyłacznie od frekfencji. Jak bedzie 50 osób startujacych lub wecej to impreza moze miec nawet kilka rund w roku ale jesli przyjedzie 10 czy 15 osob to raczej impreza bedzie jedna i byc moze ostatnia bo nikt nie bedzie dokładał do interesu zeby tylko coś zorganizować....

szparag 30.03.2013 23:25

I do tego zmierzam, taki wyścig zbrojeń jaki podjołeś gubi takie imprezy, gdyby był regulamin to pewnie i sam bym wpadł. Ale nie chce mi się budować potwora by przyjechać na coś co może będzie albo nie będzie. To jest właśnie to co różni nas od Czechów, gdzie sport oldtimerowy jest na naprawdę wysokim poziomie. A ich regulaminy tworzą klasy gdzie można naprawdę po ścigać się za parę złoty.
Pozdrawiam i nie zrażaj się, popieram bardzo mocno to co robisz i przyj, chętnie zobaczę wyniki, drażni mnie tylko ta polska napinka na moce, sroce i gadgety, zamiast rozwijać umiejętności ( nie piję do ciebie, tylko tak ogólnie o całym naszym sporcie ). Znam to z autopsji z kilku dyscyplin motor-sportu które dzięki właśnie temu umarły. Mnie to już na szczęście nie dotyczy :)

motomax 30.03.2013 23:41

Tak sa w US gotowe kity z tłokami średnicy 77mm tyle że jak tłok paduchnie to problem,z TRX 350 tłok jest oferowany w 2 nad wymiarach wiec lepiej sie opłaca,poza tym to oryginalny produkt Hondy.

tak sobie rozmyślając żeby motocykla nie uziemic kupię drugi silnik i na nim bede czynił doświadczenia

może ktoś ma na zbyciu silnik do ME08 :D

szparag 30.03.2013 23:42

Troszkę my Ci offa nawalili, sorkie :), ale temat wyścigów jest mi bliski i mnie poniesło.
Jeszcze raz sorkie.

Scorpi 31.03.2013 03:23

Cytat:

Napisał szparag (Post 304172)
I do tego zmierzam, taki wyścig zbrojeń jaki podjołeś gubi takie imprezy, gdyby był regulamin to pewnie i sam bym wpadł. Ale nie chce mi się budować potwora by przyjechać na coś co może będzie albo nie będzie. To jest właśnie to co różni nas od Czechów, gdzie sport oldtimerowy jest na naprawdę wysokim poziomie. A ich regulaminy tworzą klasy gdzie można naprawdę po ścigać się za parę złoty.
Pozdrawiam i nie zrażaj się, popieram bardzo mocno to co robisz i przyj, chętnie zobaczę wyniki, drażni mnie tylko ta polska napinka na moce, sroce i gadgety, zamiast rozwijać umiejętności ( nie piję do ciebie, tylko tak ogólnie o całym naszym sporcie ). Znam to z autopsji z kilku dyscyplin motor-sportu które dzięki właśnie temu umarły. Mnie to już na szczęście nie dotyczy :)

Szparag , na tych zawodach tez jest podział na kategorie itd. zaleznie od pojemnosci roczników itd. Tyle ze narazie nie było jakiegos regulaminu który by okreslał jakies szczegóły zwiazane z tuniongiem silnika itd. Zeby takie imprezy mogły istniec musi byc frekfencja. Ja traktuje to bardziej jako zabawe i promowanie sarej motoryzacji.

madart 31.03.2013 15:34

jak masz ten tłok fizycznie to pomierz jeszcze wysokość sworznia bo to też ma znaczenie

Jaro-Ino 31.03.2013 21:10

A pisząc dokładniej odległość osi sworznia tłoka od denka tłoka ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:42.