![]() |
światła przód
ello, Dziewczęta i Chłopaki! Tytułem przedstawienia: Bartek, 28 lat, od kilkunastu godzin właściciel afry rd03, wykształcony ponadwyżej, taktowny, z dużym... dystansem do otoczenia, urzędnik (robię wiele by to zmienić;)). Znalazłem Was już jakiś czas temu, czytuję posty i cieszę się, że mogę już jakiś zamieścić, a jest po temu okazja. Mianowicie: mój świeży sprzęt cosik nie pali mijania i drogowych. Co może być przyczyną? Postojwa żarzy, kierunki są. Włącznik trybi bo słyszę stuk przekaźnika (czy cuś). Faktem jest, że sprawdzałem bez włączania silnika bo godzina była późna i miałem na względzie spokojny sen sąsiadów. Bez obaw- wiem, jak moto chodzi, znamy się od trzech lat. Bezpieczniki wymieniłem. Żarówy wyglądają ok, ale również zmienię. A propos, gdzie mogę się zaopatrzyć pokrywkę bezpieczników? Będę wdzięczny za czyjś szybki acz treściwy odpis:)
|
Witam
jezeli slychac przekaznik to znaczy ze wlacznik dziala. musisz sprawdzic czy do przekaznika dochodzi +12V bedzie to grubszy przewod , trzeba tez sprawdzic przewody masy. Mozliwe ze uszkodzony jest sam przekaznik. |
dzięx, ale weź nie strasz z tym przekaźnikiem:( Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że przyczyna tkwi w braku uruchomienia silnika i boleję nad koniecznością orki w robocie do 3.30pm, co uniemożliwia empiryczne przekonanie się o trafności teoretycznej diagnozy. W poprzednim sprzęcie mogłem świecić czym dusza zapragnie w każdym czasie, ale afra, jak powszechnie wiadomo, jest konstrukcją wysoce przemyślaną, niemal idealną;) Przekaźnik... cholera
|
Cytat:
Przekaźnik świateł niema nic wspólnego z uruchamianiem silnika, po prostu żeby duży prąd nie płynął przez włącznik na kierownicy jest zastosowany przekaźnik którym sterujesz za pomocą małego prądu (w maluchu własnie w celu przedłużenia żywotności "włącznika zespolonego świateł.." stosuje się zestaw który zanabyłem drogą kupna.). Pozdr newrom |
Jak oba ślepia nie świecą to obstawiam brak masy. Podaj mu sztucznie mase na oprawke lub styk z jakiejś pewnej śruby z mocowania koła lub przy ramie.
|
Ja bym na poczatek sprawdzil woltomierzem jakie jest napiecie na wyjsciu na zarowke. Skoro mowisz, ze ostatnio nie masz czasu zejsc do motocykla (i nie odpalales go dawno), to moze padl akumulator i stad zarowki tylko zarza. Jesli nie, to przelec jakims kontaktorem wszystkie styki od instalacji swiatel.
|
podziękować wszystkim piszącym! Sprawdzam wszystkie sugestie diagnostyczne. Wezwany na odsiecz wykształcony elektrycznie stwierdził, że ;) po primo: aku jak ta lala, po secundo: prąd wychodzi z włącznika, bieży ku przekaźnikowi, z przekaźnika niby wychodzi, a do oprawek żarówek nie dochodzi i po tertio: trzeba by obnażyć całą instalację od aku począwszy na tej plątaninie pod zegarami skończywszy by mieć ogląd całości. Wykształcony elektrycznie wysunął postulat, że z pewnością jest to jakaś pierdoła, która z racji swej nieistotności potrafi wydatnie zepsuć samopoczucie użytkownika pojazdu. Chciałbym bardzo by wykształcony elektrycznie miał rację...
|
A jak juz wszystko ladnie porozpinasz popsikaj sobie sprajem do styków elektycznych wszystkie złączki.
|
Elo,elo. Wszystko zrobione - troszku to trwało, ale efekt wyśmienity. Nie obyło się bez wizyty u maga elektryki spod Wrześni - Jasiu, jeśli czytasz (ew. kiedyś przeczytasz) wielki dzięx. Czarodziej, jak to czarodziej - mruczał cosik w niezrozumiałym języku (ino kurwy żem zrozumiał), używając czarnoksięskich utensyliów w postaci ucinaczek, mierników, kabli z żarówką i bez oraz głowy kombinował i wykombinował.Dzięx, dzięx, dzięks.
Do zobaczenia na szlaku! |
cosik podobnego
Ruszyłech ja dzisiaj z kopyta kole 21 spod bloków w we wsi mojej i po 100 metrach światła w mojej królowej kaput jadę jaszcze 20metrów i myślę mam grzebanie przy bezpiecznikach a tu hokus pokus i som światła..Dobra moja myślę jakoś do dom wrócę po kilometrze znów myk i nie ma .Stałem opukałem włącznik świateł ale myślę ,że w jakbym się w czereb palnął to efekt byłby taki sam >Jadę znów 100 metrów i znów są Następne parę kilometrów nie było już problem ów (uff) .:confused: ciżby jak u kolegi cosik z masą albo innym ustristwem:dizzy:
|
powtórka z rozrywki
No i nic nie dało czyszczenie kostek i złączek:mur: Dziś gnałem wieczór 80 kilosów i sytuacja się powtórzyła 3 (słownie trzy) razy na kilka sekund zgasły mi światła Działo się to wtedy gdy zmniejszałem obroty. Po kilku sekundach światła ponownie świeciły normalnie:confused:.Czyżby przekaźnik o którym piszecie czy jakeś inne problemy:eek::mad:
|
Sprawdź włącznik długich. Coś u mnie ostatnio szwankuje i wystarczy delikatnie go trącić i się zapalają. Boję się, że za chwilę to samo może się dziać od wibracji. Może u ciebie rozłącza światła w ogóle :confused:
|
te same fale
Dzięki Mat też tak pomyślałem tym bardziej że kości przekażników "psztykają "
rozebrałem włącznik popryskałem kontaktem i zobaczymy.:Sarcastic: P.S. W czasie jazdy gasły tylko światłą na kilka sekund tripmaster świecił normalnie kierunki też posprawdzałem też masę jak nie pomoże to zrobię reset ale siebie :chleje: a póżniej elektryk ba ja za:fool2: jestem coby to naprawić .ale nasampierw poczekam aż zepsuje się na amen . |
Czekanie to nie jest dobry pomysł, jak nie zapomnę jutro wziąć kostki z garażu to zrobię fotkę i tu wrzucę. W skrócie - wtyczka zakładana na żarówkę częściowo się zwęgliła, zasada jak z wypalaniem styków pompy.
Pozdr newrom |
:mad:Newrom bo ja dokładnie nie wiem czy dobrze sprawdzałem jeśli kości przekaźników to takie kostki pod czachą w gumowych kapturkach po obu stronach to je to ale dziwi mnie , że "padały" oba światła na raz czyżby oba przekaźniki równocześnie:confused:.Myślę że gdzieś nie styka :(.Ale właśnie takie pierdoły są najgorsze:mur:
|
Mam to samo zdanie co Mat. Sprawdź wyłącznik długich. Mi sie to ustrojstwo wypaliło wpieriot i musiałem kupić nowy przełącznik, a pierwsze objawy były właśnie, że się światła traciły a wszystko pozatym działo. Głupie uczucie jak Ci na łuku w nocy przy zmianie z długich na mijania wszystko gaśnie :dizzy:. Może u Ciebie wystarczy trysnąć tam czymś żeby styki przeczyściło.
Zdrowia |
Witam,male pytanko co do swiatel w AT.Swiatla mijania powinny swiecic w dwoch lampach czy tylko w jednej.W mojej swieci tylko jedno na mijania i dwa na dlugich a jak to powinno wygladac prawidlowo?:dizzy:
|
Z tego co mi wiadomo w rd07 powinny się świecić obydwa mijania
|
e-e, dwa mijania zrobili fabrycznie dopiero w 7a (tylko nie pamiętam dokładnie kiedy, coś mi się kolebie o roku 2000?). RD07 świeci jednym na mijania. Ale nie pamiętam jak na długich.
pozdr newrom |
:dizzy: to ja już nic nie wiem. W mojej rd 07 palą się obydwie lampy jak włączę światła mijania, co do drogowych to muszą się palić obydwie, inaczej nie byłoby sensu montowania dwóch.
|
Hehe, u mnie było tak
- włączasz mijania świeci jedno mijania i jedno długie - włączysz długie, świeci jedno mijania i dwa długie. Teraz mam tak że świecą dwa długie, albo dwa krótkie. Koszt modyfikacji poniżej 30zł (2 przekaźniki i kawałek kabla). pozdr newrom |
U mnie, rok prod. 2000, pala sie 2 mijania i 2 długie.
|
dwa światła mijania na reflektorach w rd07 (bez A) to wykroczenie ! :oldman::umowa:
;) |
ze swiatlami bylo roznie w roznych krajach. Modele i roczniki nie sa decydujace tylko wymagania homologacyjne.
|
mam rd04 ktoś z poprzednich właścicieli mieszał z włącznikiem świateł bo miałem takie cóś co załączało i odłączało jeden reflektor... to się lekko popsuło więc uciąlem kabelki i uwaliłem samoróbkowy wyłącznik - skleiłem kable i teraz mi świecą dwa - czy to na krótkich czy na długich - wydaje mi się że chyba chodzi o to ,żeby mnie było widać, żeby żaden burak w maluchu nie skręcił nagle bo mu coś w lusterku mignie i przestraszy :)
Jesli zaś chodzi o kłopot z zanikaniem świateł, to mam to samo - moim zdaniem przyczyna leży we włączniku krótkie-długie... przekaźnik pewnie załatwi sprawę - pytanie czy któś z czarnuchów już to zrobił? i gdzie najlepiej włożyć te przekaźniki? - zawsze można kupić cały przełącznik :( |
Cytat:
|
Cytat:
|
ja aż muszę zjeść na dół zobaczyć - mam dwa szkła różne na refletorach - ciekawe czy po awariii czy ktoś coś mieszał, czy HR ( jak to sprawdzić?) się spsuje jak będzie mijania świecił ? a żarówki? jakie najlepsze?
|
racja z tymi włoszkami i szwajcarkami.
na kloszu szkle lampy masz napisane. ja jeżdze na HR na mijania ale cza ją ustawic oddzielnie bo oslepia. zarówki filips +x% |
no to już wszystko jasne, moja pochodzi z Włoch, dlatego świecą się obydwie lampy naraz :)
|
ja mam niemiecką i świecą obie mijania i obie długie, ale postojową mam tylko 1 :)
|
przy zamianie baniek na H4 (wersja włoska) należy pamiętać o zastosowaniu przekaźnika i poprowadzeniu zasilenia lamp bezpośrednio np od regulatora napięcia. przewód 2,5mm wystarczy w zupełności, zalecam polutowanie połączeń. takie rozwiązanie zapobiegnie jakiemukolwiek przeciążaniu wiekowej instalacji elektrycznej.
|
Niie będe zakłądał nowego wątku...
światła były i nie ma ... ewidentny brak mijania i drogowych. Bezpiecznik - OK Przekaźniki nie ptykają :( Po zamianie ich miejscami jest jka było ... Rozbierać włącznik świateł? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Te mijania mi znikały i wracały co jakiś czas, aż pewnego dnia nie wróciły. Jestem pewien teraz że to nie kontakt bo kiedyś włączały się np. przy ostrym hamowaniu (żeby na sekundę zalać światłem przerażonego klienta na pasach np. ;-) ) |
Cytat:
poruszaj przyciskiem do przełączania na długie, ale nie pass'em. Jak mijania się będą pojawiały to masz winowajcę. U mnie nie stykało na tym przełączniku i miałem albo pozycje albo długie. Jak rozebrałem przełącznik to się okazało, że blaszka zwierająca obwód mijania nie styka - trzeba było wszystko doczyścić (szczególnie dwie blaszki na sprężynkach załączające krótkie/długie), ustawić i nasmarować. Teraz jest cacy. ;) |
Cytat:
Poruszałem przyciskiem drogowych i... i mi odpadł. Prawie się obfajdałem ze śmiechu. Którys poprzedni właściciel go urwal i przykleił na superglue. W każdym razie, zanim odpadł, nie stwierdziłem pojawienia się świateł mijania. Natomiast wysiadło mi prawe drogowe. Koniec żartów oddaje sprzęt do szpitala. |
U mnie nie ma ani mijania ani drogowych. pas też nie działa ... kurde martwica
Niech mi ktoś powie/napisze/ dlaczego są dwa przekaźniki w schemacie? |
Jeden przekaźnik jest do świateł mijania, drugi do drogowych
|
Sprawdź bezpiecznik "B" 20A
|
Cytat:
Na śrdku schematu pokaane zą jakieś kostki łączeniowe (chyba) a kabelki nikną pod bakiem ... gdzie jes szukać? co ja miszę z królowej zdjąć co by się tam dostać? |
Część kostek po zdjęciu zbiornika paliwa jest za główką ramy przy termostacie
|
Wyjaśniło się co było u mnie. Otóż poprzedni właściciel któryś postanowił udowodnić światu, że jest zajebistym elektrykiem i polutował coś w wiązce. W efekcie plus się odczepił wszystko się zwarło i światła weszły w tryb dyskotekowy.
Bez kitu, kiedyś się zbiorę, zrobię zdjęcie i zobaczymy czy znajdziemy poprzednich właścicieli. Może się wyda który był taki cwany. Pewnie ten sam co cofnął przebieg przed sprzedażą :/ |
Jadę dziś i sru nie ma świateł.... tylko postojowe.... dodałem gazu wróciły... za chwilę znów padły.... wszystko inne jest poprawne...ledvolt pokazuje idealne napięcie.... po chwili znów wróciły i tak na przemian aż do chaty co było dość irytujące.... na parkingu jak już padły to już nie wróciły... przełącznik, stukałem, pukałem, nic... psiknąłem kontaktem... nic.... coś się przekaźnik odzywa jakimś stukaniem przy nieruszaniu przełącznika... ale światła martwe....
Mam pytania: 1. gdzie i ile jest tych przekaźników obok zegarów po ciemku z prawek znalazłem dwa ale jeden to kierunkowskazy 2. jak sprawdzić przekaźnik ? 3. jak przekaźnik dobry to gdzie szukać winowajcy Poczytałem co było wcześniej ale jakoś się nie doszukałem odpowiedzi, bo wszyscy co mieli problem, jechali do elektryków.... Sprawa trochę pilna, bo w weekend udaje się na urlop i kurna jakoś nie uśmiecha mi się jechać bez świateł, albo z takimi co mogą paść w najlepszym momencie... |
Cytat:
1. po prawej jest przekaźnik od mijania po lewej od długich 2. jak się włącza jeden i wyłączą się np mijania a światła długie się włączają to znaczy, że to nie przekaźnik, skoro jak wysiądą to nie ma nic, a niemożliwe aby siadły równocześnie oba przekaźniki i zaraz się naprawiły też równocześnie... 3. a chuj wie, może włącznik ? No to szukaj dalej.... :D |
Wyjmij przekaźniki z gniazd ( sprawdź czy piny nie są zaśniedziałe ). Weź mierniczek w rączkę i pomierz czy między pinami obu gniazd są przejścia.Połączone ze sobą są pin masy i zasilania.Pomiń przy pomiarach kolory biało-czarny i chyba niebiesko-żółty oraz niebieski.
Jeżeli miernik pokaże że są , to sprawdź czy jedna z par pinów ma połączenie z masą a druga z bezpiecznikiem 20A Head light. Wszystko rób bez włączonego zapłonu i najlepiej po sprawdzeniu że światła nie działają. Po włączeniu zapłonu poprzez bezpiecznik 20A Head light zasilanie idzie bezpośrednio na przekaźniki. |
Cytat:
|
Cytat:
Jak coś to dzwoń do mnie z garażu , na bieżąco przeprowadzimy reanimacje. :) |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26. |