![]() |
Woda w airboxie gaźnikach cylindrach, wydechu
Powiedzmy, że w związku z pewnymi niekonwencjonalnymi trasami doszło do zalania silnika na całego. W cylindrach mam wodę, pewnie przez airbox (już wysuszyłem:). Wypsikałem nadmiar wody z cylindrów sprężonym powietrzem otworami na świece. Po wykręceniu świec i pokręceniu rozrusznikiem przez otwory leci mgiełka z wody . Domyślam się, że woda w gaźnikach zastąpiła benzynę. Czy jeżeli wysuszę gaźniki, postaram się o usunięcie nadmiaru wody z z cylindrów, osuszę świece, mam szanse na to, ze silnik odpali? :D
Pozdr P.S. Dobra, przyznam się, że miałem kąpiel w kwietniowej rzeczce. ;) |
pokrec troche rozrusznikiem z wykreconymi swiecami , wydmucha wode z układu , i bedzie banglac dalej
|
Nie jesteś pierwszy i nie ostatni , znany mi jest przypadek takiego zalania i z tego co wiem po usunięciu wody w warunkach polowych (bez kompresorów itp) Afryka pojechała dalej.
|
Ja bym jeszcze dla pewności olej zmienił a dla super pewności to przepłukał raz jakimś tanim olejem i zmienił na odpowiedni.
|
Moja kochana wpadła do bałtyku na jakieś 3h - zassała czym mogła wodę. Słoną :D
Jak wpadłeś porządnie jak ja to w baku może być woda ale nie musi jak szybko wyciągnąłeś ją. Ja miałem bo stała długo w wodzie czekając na pomoc. Popieram kolegę Fizolofa, jak ją kochasz to ją płukaj olejem jakimś a potem zalej ten właściwy:p I nie bój się, jak dobrze podsuszysz to odpali. Moja zaliczyła bałtyk gdzie zalana była cała i odpaliła. Kumpla ferolo afrykę utopiliśmy w rzece a drugi raz wraz ze mna w bałtyku tyle, że na krótko i działa. Daj znać nam jak poszło :) |
Póki co klecę klucz do świec ;) A czym proponujecie zalać w celu płukania - wszystko jedno samochodowy, motocyklowy? Docelowo chcę zalać syntetykiem. Płukać to pewnie jeszcze powinienem na starym filtrze?
Tak w ogóle to bałem się o elektrykę, a tu nawet żaden bezpiecznik nie poleciał, a reflektory świeciły pomimo tego, że były pełne wody :D Jak podsuszę i odpali, to będę miał namacalny dowód, że to sprzęt idealny :bow: |
Generalnie nie ma to żadnego znaczenia jakim olejem zrobisz płukanie.
Jak masz pod ręką nadmiar motocyklowego to nim przepłucz będziesz miał spokojniejsze sumienie ;) Jeśli w oleju masz mleko to stary filtr jast już zapchany i ciśnienie puści bokiem , wskazane jest poświęcenie nowego filtra na płukanie. Sprawdź kolor oleju może nie jest tak źle i wystarczy zlać to co masz i zalać nowym. Jak nadal olej będzie "mokry" to wtedy zrobisz powtórkę. |
Nalewa. Afryka to pancerniak:D moja przynajmniej taka jest.
rob wszystko co Ci koledzy z forum pisza a bedzie dobrze bo tu bardzo duzo doswiadczonych jest;) I jesli chodzi elektryke to sie zgodze, ze slodka woda nic nie robi. Ale ja po wizycie w slonej musialem wszyyystie kostki itp rozbierac i czyscic co zajelo mi nie malo czasu. Lataj po wodzie byleby slodkiej...:p Wysyłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 2 |
niestety poziom oleju podskoczył dość mocno, a jak pokręciłem to z odmy poszło wody że hej :( mam juz olej , jutro skołuję jeszcze filtr i płukanko :/
Plan mam taki - jak tylko wysuszę świece i upewnię się że silnik odpala, zamontuję nowy filtr powietrza i paliwa zleję zimny rozwodniony olej i odkręcę stary filtr. Wkręcę nowy, wleję olej do płukania, odpalę i rozgrzeję, po czym również go zleję i jeszcze raz wymienię filtr. Wkręcę docelowy filtr i zaleję docelowym olejem. Jeżeli widzicie jakąś lukę w moim genialnym planie :P Proszę o sugestie. Może od razu zlać stary olej i próby rozruchowe wykonywać już na tym pośrednim? pozdr |
Na pewno nie możesz mieć za dużego poziomu oleju bo ci wał będzie o lustro oleju/wody uderzał a to szkodzi.
Ja bym próbował na tym pośrednim oleju odpalać. |
Jasne ,że wylej najpierw możliwie wszystko zanim pierwszą próbę odpalenia podejmiesz
|
Pierwszy spust oleju, a tu rodem z biblii - z boku poleciała krew i woda :P Dzięki koledze Jaro-Ino, który zaoferował swoją pomoc udało się to wszystko jakoś poskładać i zakręcić.
Kolejny cud - odpaliła :bow: Z takich mniej ważnych rzeczy to olej po dwóch płukankach nadal ma w sobie trochę wody :mur:. Jutro płuczę dalej i fru na majówkę :at: o ile mi się to wszystko nie zatrze. W każdym razie temat trochę błędny bo woda zalała silnik, a w gaźnikach suchutko :) |
Cytat:
|
jako ciekawostkę podam, że po powodzi w 1997 zalało nam chyba z 5 motocykli w garażu. no wiecie... tak konkretnie i po sufit, z całym tym szlamem i syfem.
do płukania silników używaliśmy denaturatu - po prostu wiązał wodę czego nie można powiedzieć nawet o pięciokrotnym płukaniu silnika olejem. oczywiście nie było mowy o odpalaniu ale przekopanie kilkukrotne + parokrotne spuszczenie tego syfu i można było nalać normalny olej. po odpaleniu reszta alkoholu parowała. to oczywiście nie były nowoczesne motocykle, jakaś tam IFA BK, M72, K750... ech co to byli za czasy. wszystko się psuło non stop ale głowa od wódki nie bolała ;D taki mój kamyczek. matjas |
Oczywiście wraz z olejem wymieniasz filtr olejowy...
|
Cytat:
|
Nie chciałem śmiecić w wątku dotyczącym filmu, ale nurtuje mnie jedna kwestia: 19:50
O co kaman? |
przypuszczam, że to po to aby woda po nabraniu nie stała tylko odpłynęła z airboxa
|
Cytat:
|
Zastanawia mnie jak po tym silnik pracował.
Teoretycznie wszelkie nieszczelności w układzie dolotowym powodują problemy. |
Te otwory są przed filtrem, a problemY pojawiają się jak nieszczelnośc za filtrem. Prawda to czy g. prawda?
|
Sądzie że myślę że dobrze prawisz!
|
może trza Sambora zapytać...........
|
Trzeba pamiętać że Izi był mechanikiem nie pierwszym z brzegu. Znał Afrykę chyba na pamięć. Nie znałem go ale różne jego teksty czytałem i tak mi wychodzi.
|
Napisałem gdzie trzeba i czekamy :)
|
Heja,
Wywołany przez Ponckiego piszę... Afryka z oryginalnym gaźnikiem nie ma zbyt dużej regulacji. Iglicy nie ruszysz, a żeby grzebać się w dyszach to trza pruć kawał motoru. To moto słabowało z powodu wysokości i Izi postanowił dodać mu trochę więcej świeżego, górskiego luftu. Pomogło. A co do wody - aż tak bardzo głęboko nie było żeby się przelewało górą. Zresztą tamte strumienie przewracały człowieka jak było trochę powyżej kolan. Trzeba było je czesać na motorkach jadąc z prądem... |
Dzięki Sambor, nie dawało mi to spokoju :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:37. |