![]() |
Sklad mieszanki- piloty
Wkrecajac piloty wzbogacamy mieszanke czy odwrotnie?
|
Wkręcając zubażamy paliwo
|
Czyli wkrecajac silnik dostaje mniej paliwa wiecej powietrza?
|
Cytat:
|
Bez analizatora spalin to taka loteria te całe ustawianie dawki paliwa, ale ostatnio z powodzeniem ustawiam dawkę paliwa pod ilość obrotów na pełnym ssaniu na zimnym silniku.
Daje normalnie 2,5 obrotu dla rd07 i 2 i 1/4 dla rd04. Po odpaleniu, jak nie przekracza 1500 RPM to deko za dużo paliwa. Jak kręci powyżej 2000 RPM to deko za mało paliwa. Na końcu korekta na 3 i 4 biegu podczas jazdy. Ma być dobry dół jak damy gaz opór przy 70kmh na 4ce i ma się bez oporów wkręcać jak kręcona R4 do odcięcia na 3 biegu. Jeśli ssanie dobrze się domyka i gumki od aircut nie są zdezelowane to idzie to ustawić. Jak jest OK to po kolejnym odpaleniu na zimno na ssaniu i po kilkunastu sekundach, można ssanie wyłączyć i moto nie powinno gasnąć i trzymać te 1000 RPM |
Cytat:
Śruba mieszanki podstawowej [wykręcić-ile obrotów] |
Hi hi a ja żem oglądał wczeraj tłoczek motorowera (Silnik am6)który miał tego pilota wykręconego ok 0.5 obrotu i miał ładną dziurkę wypaloną na środku....
Miał zdecydowanie za mało witamin na biegu jałowym... |
U mnie jakas dziwna sprawa z tymi pilotami;(
Po wymianie swiec zrobilem synchro i wykrecilem piloty o 2,5 obrotu w RD07A. Wszystko piknie z wydechu nie strzela, wkreca cie na obroty i jest cacy. Niestety w trasie jakies 60-70 km od domu widze ze temperatura oleju na termometrze dochodzi do 120C. Normalnie przy takiej temperaturze otoczenia 15-17C temp oleju wachala sie pomiedzy 90-100. Przy ostrzejszej jezdzie potrafila podejsc do max 110C. A tutaj jade sobie spokojnie raptem 120 i to pod wiatr i taka roznica. Wskaznik temp wody lezy na dole, dopiero po zatrzymaniu troche sie podnosi. Dodam ze mam przelotowego Motada i orginalny filtr powietrza. |
To daj na 2,75 i obserwuj
Cytat:
|
Dalem 3 i temperatura oleju oscyluje miedzy 110-115C
Swiece suche biale. Dam jeszcze z 0,5 obrotu i powinno wszystko byc ok. |
Ja teraz latam na 4 obroty mam wykręcone.
Co Afryczka to zjawisko. W jednych jest dobrze na 2,25 obrotu, w innej na 3 obroty. W innej na 4 obroty itd. Nie bawiłem się kolortune, to może się okazać pomocne. Możesz też dać fabrycznie na 2,5 obrotu i dać obroty na 2000. Na odpalonym ciepłym silniku wykręcać po kolei piloty i powinny wraz z tym zacząć rosnąć obroty. Po kolei najpierw jeden, potem skręcić znowu do 2000 rpm i wykręcić drugi pilot analogicznie powinny do pewnego momentu rosnąć obroty. Potem na końcu zdjąć na regulacji przepustnicy znowu do 1250 RPM i powinno być dobrze. Kurde chyba następny moto będzie na wtrysku ;) |
Cytat:
|
Jo Podos
Powinno być tam 2 i 1/4 obrotu :Thumbs_Up: :) A w końcu jak to było z tymi łańcuchami rozrządu, bo boje się że się nigdy nie dowiem :) O bmw mikuni kn gore zębatkach coś tam wiem, a o rozrządzie też coś tam mierze ale.. Rozrząd przy 180 00 km w AT ma czasy na wałku rozrządu opóźnione o prawie jeden ząbek. Teraz użytkuje silnik który ma albo ok 35 000km albo miał zmienione na nowe te łańcuchy rozrządu i ma ponad 200 000 km ale odczuwalnie lepiej chodzi silnik co ma napinacz na 3,5mm niż taki co ma napinacz na serwis limicie :) |
Proszę, zrobione.
|
Pytanie trochę z innej beczki. Czy jest możliwość zrobienia w Afrii synchronizacji gaźników bez tych "manometrów"? Jeśli to jak?
|
Cytat:
|
Banditos sprawdź nie tylko polit screw. Może masz za uboga mieszankę z innego powodu, jakies dziury w filtrze, dolocie, coś powalonego z iglicami... Pilot screw ma jakieś tam znaczenie ale to nie wszystko... :)
|
|
Cytat:
Rambo dzieki :bow: Ps. Moge zabrac colortune do Grodźca jak ktoś chciałby sie tym chwile pobawić. Dzieki za podpowiedzi, bo juz sie martwilem o Olge :at: |
OK no to jasne
|
Cytat:
|
a czy strzały w wydech (przelotowy) przy hamowaniu silnikiem to zawsze objaw źle ustawionych gaźników, czy tak czasem jest?
|
Ciekawe pytanie. U mnie też sobie czasem strzeli tak lekko przy odjęciu gazu. Tak więc - od razu sygnał do regulacji czy nie dramatyzować? :D
|
Stary-S3 ja mam wakuometry jak masz po drodze opole to wpadaj zsynchronizujemy cos ;)
|
igi dzięki za propozycję ale już zmontowałem zestaw "relly" w oparciu o wodę i butelki. Jeżeli nie dam rady jutro do południa tego ustawić to dam znać. Potrzebuję to zrobić przed IZI.
|
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wyglądają jak nówki; ważne, że nie są białe, jak dla mnie to mogą być, ewentualnie niewielka korekta.
|
Cytat:
Kolor w rzeczywistości jest ciut jaśniejszy niz na zdjęciu, dlatego pytam. Wykręcone wg. Haynesa dla RD04 2 i 1/4 obrotu, spróbuję więc 2.5-2.75, czytając wcześniejsze posty [i inne wątki] co motocykl to inaczej :) |
Cytat:
Pozdrawiam, Maciek. |
Pytanie do mądrych -> a prawidłowe ustawienie gaziorów (śrubki, iglice, dysze, synchro, itp) to jak powinno wyglądać na analizatorze spalin - w sensie wyników ;) ?
|
2 Załącznik(ów)
To i ja sie podepne z kolorem swiec. Widze, ze kolor jest choojowy wiec pytanie moje - mieszanka za bogata czy w druga strone?
|
Czego w kolorze kawy z mlekiem brakuje w kolorze tych świec? kawy jak rozumiem..?
|
kawy ;) hipsterze ;) to tam aż za dużo.
|
Można wykręcić bardziej piloty bo za ubogo to wygląda
|
Sprobuje jak piszesz, myslalem, ze jest za bogata mieszanka ?
|
za dużo wódki za mało powietrza.
Moim zdaniem za dużo paliwa, poniżej zapożyczony opis z jednej ze stron: http://obrazki.elektroda.pl/6715099200_1360704677.jpg LEGENDA: "1,2 - Izolator ma szarawy lub brązowawy nalot. Spalanie w normie (prawidłowe). Świeca o dobrze dobranej wartości cieplnej. 3,4 - Świece zakopcone. Mieszanka paliwowo-powietrzna wytwarzana w układzie dolotowym, jest zbyt bogata lub świeca nie oczyszcza się samoczynnie, bo jej wartość cieplna jest zbyt niska. 5,6 - Świece zaolejone. Silnik czterosuwowy wymaga remontu,gdyż olej przedostaje się przez pierścienie lub prowadnice zaworowe do komory spalania. Silnik dwusuwowy jest zasilany mieszanką zbyt bogatą w olej. 7,8,9,10 - Zeszkliwione w wyniku działania temperatury, dodatki uszlachetniające do benzyny, pokryły izolator. Głównie chodzi tu o związki ołowiu. Powstałe szkliwo dopomaga w upływaniu iskry po izolatorze. Świece do wymiany. 11,12 - Osady popiołu pochodzącego ze spalonych dodatków zawartych w oleju i paliwie. 13,14 - Stopiona elektroda centralna na skutek ciągłego przegrzewania silnika. Powodem przegrzewania może być paliwo o zbyt niskiej liczbie oktanowej lub zbyt wczesny zapłon spowodowany złą regulacją, wypaleniem zaworu wylotowego czy nagarem w komorze spalania. 15 - Zespawanie elektrod z przyczyn wymienionych w pkt 13 i 14 przy zwiększonym udziale nagaru. 16,17 - Świece zużyte, elektrody wypalone. Świeca nr. 16 pracowała zbyt długo w silniku całkowicie sprawnym, a świeca nr. 17 pracowała w silniku zużytym. 18 - Mechaniczne uszkodzenie izolatora podczas montażu lub podczas pracy świecy w cylindrze. |
Numer 3 pasuje. Evvil dzieki.
|
klikaj "pomógł". Zbieram repy :)
|
Ona jest okopcona ale tam gdzie powinna być "kawa z mlekiem" jest "mleko zabarwione cynamonem" ;)
|
Kto by dodawał jakiegoś cynamonu do kawy?
|
jak to kto, Hipsterzy w starbaksie :D
|
Udało ci się znaleźć te rurki w końcu czy nie?
|
Mam pytanie. Nie mogę odkręcić śruby składu mieszanki. Zapieczona czy cholera wie. Macie na to jakiś patent? Podczas odkręcanie obłamała się jedna czwarta czapki śruby.
|
Mam wiertełko 1mm nawiercić i nabić torksa, jak nie pomoże to całkiem rozwiercić.
|
Cytat:
http://africatwin.com.pl/showthread....3adu+mieszanki |
Widzę, że lekka masakra przy odkręcaniu. Sprawdzę najpierw patent z nawiercaniem.
A wiecie panowie czy śruba składu mieszanki podejdzie z trampka 650? Bo mam takowe. |
1 Załącznik(ów)
Jak wam się podoba ta świeczka?
|
wszystko z nia OK
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:12. |