Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Gmole (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=181)

R2D2 31.03.2008 11:59

Gmole

Witam

Po przeczytaniu "miliona" postow na starym forum
mam metlik w glowie co do gmoli .
Jako ze zanabylem alu pod silnik , czeka mnie zakup gmoli i mam pytanie :
Czy szanowne grono uzytkownikow AT doszlo do konsensusu w sprawie gmoli ?
Ktore sa dobre ?
Przedewszystkim chcialbym chronic alu pod silnikiem , zbiornik i owiewke .
Z tego co czytalem da sie tez chronic kiere jak gmole sa dobre.
Moze ktos zrobi jakis ranking gmoli tak jak jest zrobiony ranking siedzen.

Pozdrawiam
Mariusz

pałeł 31.03.2008 12:06

a co ze stara osłona silnika ja bym chętnie reflektował :) jak w dobrej cenie :)

Pastor 31.03.2008 12:26

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 1254)
Przedewszystkim chcialbym chronic alu pod silnikiem

Tego aqrat troche nie kumam - możesz rozjasnić?

Zdrowia!

R2D2 31.03.2008 14:51

Cytat:

Napisał pałeł (Post 1257)
a co ze stara osłona silnika ja bym chętnie reflektował :) jak w dobrej cenie :)

niestety kupilem AT bez oslony , poprzedni wlascicciel mowil ze komus dal do prostowania i znikla .
Te oslony to deficytowy towar , a nowa kosztuje ponad 500 Euro.

Pastor :
chodzi mi o to zeby przy jakiejs rozsadnej glebie nie pogielo mi alu .
Piszac pod silnikiem nie mialem na mysli pod spodem tylko po bokach silnika.

Pastor 31.03.2008 15:02

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 1289)
Piszac pod silnikiem nie mialem na mysli pod spodem tylko po bokach silnika.

Si sinior. Teraz jest światło w temacie :) :cool:

podos 31.03.2008 17:30

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 1254)
Moze ktos zrobi jakis ranking gmoli tak jak jest zrobiony ranking siedzen.

Mariusz

znaczy że ja?

PS: jezdze bez gmoli bo moich HB nienawidzę a takie ktore bym chcial jeszcze nie zostaly wyprodukowane.

Ropuch 31.03.2008 20:22

A cowyscie sie tak uparli na produkty HB...ja tam mialem te gmole i nienarzekalem....lepsze takie niz zadne :)
Tak samo jestem zadowolony z kuferkow i stelarzy pod te wlasnie...nie mowie, ze to gorna polka ale na nasze turlania sie naprawde sa ok.
Nadmienie jednak, ze moja opinia dotyczy kufrow i stelarzy z drugiej reki, tzn. nie kupowalem ich nowych, bo w tym przypadku lekko ich pogielo z cena !!!!
YO

RD202 - nie ma zlotego srodka na ten i wiele innych gadzetow do naszych pszczolek...to kwestia zasobnosci portfela, panujacego trednu, promocji, wlasnych doswiadczen itd.
Kup po prostu gmole dostepne na rynku lub wyprodukuj cos w/g wlasnej koncepcji pod samego siebie !!!
Moje zdanie podobne jak w temacie halogenow i innych bajerow w moto.
Hej

tom64 01.04.2008 00:15

No to kij w mrowisko...:D
Proponuje Givi. Co prawda nie są za sztywne, ale są zamocowane do ramy (na cybantach i pod podnóżki kierownika. Czyli do sztywnej bazy.Glebe parkingowa przetrzymuja bez szwanku.
Po mocniejszej przewrotce się odkształcają, ale chronią plastiki i mozna je potem wyprostować. Co na to inni? ??

DrSpławik 01.04.2008 00:42

1 Załącznik(ów)
Givi daje radę...

7Greg 01.04.2008 00:45

Już kiedyś pokazywałem :) ale może przypomnę. Moje są takie i nie mam pojęcia (jeszcze) kto je zrobił i jak się sprawują

http://tarcu.com/Inne/At/AT00001.jpg

http://tarcu.com/Inne/At/AT00006.jpg

Ronin 01.04.2008 01:08

Cytat:

Napisał tom64 (Post 1428)
Po mocniejszej przewrotce się odkształcają, ale chronią plastiki i mozna je potem wyprostować. Co na to inni? ??

ja miałem Givi w Trampku, do Afryki ich nie kupię...nie przekonały mnie, przy lekkiej glebie na bok miażdżyły plastiki, a z wyprostowaniem miałem problemy.ale może do Afryki są lepsze?:confused:

Dzieju 01.04.2008 01:54

DrSpławik , dają radę tylko częściowo.
Zrób test, ustaw kierownicę na wprost i popchnij moto na asfalt, przy tak wąskich gmolach kierownica walnie w nawierzchnię....... i zapewne mocno ucierpi.
A jeżdżąc raczej motocykl nie kładzie się delikatnie z kierownica tak ustawioną żeby się nie otarła.
No cóż to tylko takie moje skromne praktyczne zdanie.

wieczny 01.04.2008 02:07

Ja mam FiveStars i mi ostatni dwa spawy zaczęły pękać. Od wibracji pewnie, choć prostowałem je kilka razy. Niski jestem, więc kilka razy się przydały, ale głównie parkigowo i leśnie, więc dużo o nich powiedzieć nie mogę. Tyle tylko, że na pewno się zwróciły :).

DrSpławik 01.04.2008 10:30

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 1462)
DrSpławik , dają radę tylko częściowo.
Zrób test, ustaw kierownicę na wprost i popchnij moto na asfalt, przy tak wąskich gmolach kierownica walnie w nawierzchnię....... i zapewne mocno ucierpi.
A jeżdżąc raczej motocykl nie kładzie się delikatnie z kierownica tak ustawioną żeby się nie otarła.
No cóż to tylko takie moje skromne praktyczne zdanie.

Zgadzam się oczywiście bo nie są odstawione tak daleko by chronić równiez końcówkę kierownicy. Nie są idealne, ale moje gleby to raczej powolne parkingówki. Czarnula jest na tyle ciężka, że jak już zacznie się kłaść i przekroczy pewne pochylenie to nie mam siły żeby ją podnieść. Wtedy jak sie położy to jednak mam pewność, że plastiki, zbiornik i reszta nie ucierpi. Jedyny skutek tych pacaków to porysowane handbary. Przy okazji, stelaże pod kufry też stanowia element ochronny.

chomik 01.04.2008 11:53

zastrzeżenia go gmoli

Do givi :
http://www.sklep.motoracer.pl/images...ine_guards.jpg

mam 2 zastrzeżenia:
- są na tyle blisko plastików, że uzbieranie się dużej ilości trawy powoduje pękanie owiewki
- są tak profilowane, że nie chronią ani hamulca ani dźwigni biegów i tym samym ulegają one uszkodzeniom.

Do fivestarsów:
- gną się przy mocnym uderzeniu
- nie wiem jak z pękaniem jeszcze nie pękły

JOJNA 01.04.2008 12:57

masakra :chleje:

Franz 04.04.2008 00:05

Gmole

1 Załącznik(ów)
Takie też znalazłem gmole za jedyne 140 euro z dostawą do domu :dizzy:http://cgi.ebay.de/Sturzbuegel-Honda...QQcmdZViewItem

chomik 04.04.2008 00:16

Cytat:

Napisał Franz (Post 2076)
Takie też znalazłem gmole za jedyne 140 euro z dostawą do domu :dizzy:http://cgi.ebay.de/Sturzbuegel-Honda...QQcmdZViewItem

To te same co w Larssonie tyle, że cena nie ta sama nr art, 5810129 - cena 655,99 zł :dizzy: bez dostawy :D

ATomek 04.04.2008 12:13

Witam. Greg 7: te gmole są najczęściej montowane w Niemcowni. Mimo uwag na starym forum, że słabe, że górne mocowania na wprost chłodnicy.. to dają radę. Moje nie zbliżyły się do chłodnicy nawet trochę, kiedy przejęły całą siłę uderzenia w tylny róg samochodu : zbiły światła i przerysowały pół samochodu. Zero śladów na plastikach jak i niewielkie otarcie samych gmoli. Fakt, że zimą podczas szlifu z paroma piruetami na oblodzonym asfalcie nie uchroniły lusterka, ale nie mam im tego za złe. Oceniam je dobrze, choć ciekawi mnie ocena innych rurek (mniej teorii - więcej praktyki). pozdrawiam

hubert 07.04.2008 10:11

A czy to nie są przypadkiem gmole od Holana ???

Cytat:

Napisał 7greg (Post 1449)

7Greg 07.04.2008 10:18

Cytat:

Napisał hubert (Post 2459)
A czy to nie są przypadkiem gmole od Holana ???

Wiesz Hubert, kupiłem takie moto od niemca. Wątpię aby zaopatrywał się u holana. Hyba, że to jakiś turatech ??

hubert 07.04.2008 12:30

Z tego co wiem Holan robi podobno gmole dla Touratecha. Wyglądają identycznie. Ja jestem z gmoli Holanowskich bardzo zadwolony jak do tej pory ....

jaro 08.04.2008 11:33

Ja mam gmole od Bartkowiaka(duha) byl maly problem z zalozeniem, ale sa solidne i jestem z nich zadowolony:hello:

myku 09.04.2008 22:20

wygladaja na robote Touratecha,podobaja mi sie

ATomek 10.04.2008 08:49

Witam 7 greg i wszystkich, których interesi jeszcze sprawa gmoli.
Te przy Twojej Czarnulce na zdjęciu to gmole SW-MOTECH. a chętnie montowane w Niemczech, bo posiadają homologację TUV Kraftfahrt Gmgh, ABE i wszelkie takie wymagane przez ichnie ubezpieczalnie. Rura grubościenna 22mm, przejechały 35 kkm i mają się dobrze. Koszt teraz to ok 120-140E.

7Greg 10.04.2008 09:34

Cytat:

Napisał ATomek (Post 3052)
Te przy Twojej Czarnulce na zdjęciu to gmole SW-MOTECH.

Czyli wynika, że znowu dobrze trafiłem :friday:

Tramall 14.04.2008 13:39

Hurrrrra :) Dziś odbieram moje gmole firmy FEHLING

http://www.sklep1.larsson.pl/ImageRe...9.jpg&size=400

chomik 14.04.2008 13:51

Cytat:

Napisał szymek (Post 3729)
Hurrrrra :) Dziś odbieram moje gmole firmy FEHLING

Jak z ochroną w tych gmolach podnóżków ? I czy to mocowanie dolne to się nie upie... bo te mocowanie i tak słabo wytrzymują same uderzenia w osłonę silnika, tam jest coś dodatkowo wzmocnione ?
Chce zmienić gmole i się zastanawiam ale każde maja coś felernego... więc jak mam zmieniać to nie chce na inny rodzaj felerności....

Tramall 14.04.2008 15:45

Sambor i Jojna mają takowe w swoich "siódemkach" Ich pytajcie :)

chomik 14.04.2008 15:46

Cytat:

Napisał szymek (Post 3752)
Sambor i Jojna mają takowe w swoich "siódemkach" Ich pytajcie :)

Się pytam :)

mrdracul 17.04.2008 21:42

Witam!
Mam u siebie zamontowane gmole Motad (na glownej stronie zdjecie) maja juz kilkadziesiat tysiecy kilometrow, kilka upadkow parkingowych i jeden pozadny szlif za soba. owiewki nie zdarte, oslona silnika cala i podnozki. Sa natyle szerokie, ze nawet nogi moglyby troche chronic. Wady? Dolne mocowanie do oslony silnika. uchwyty przyspawane do ramy juz puscily i teraz oslona trzyma sie gmoli (z rozporka). mimo to sa bardzo sztywne. nie wiem czym mozna byloby je wgiac ;)

solo1972 17.04.2008 23:13

http://www.sklep1.larsson.pl/ImageRe...9.jpg&size=400 __________________

Witam posiadam takiego i odradzam ,dwa razy spaqwany i peka kolejny raz w stalych miejscach. przymierzam sie do gmoli givi slyszalem ze nie ma problemu z pekaniem. wydaje mi sie ze wina lezy po stronie mocowania .Ale ogolnie TO LIPA!!!!

Tramall 17.04.2008 23:30

... i dopiero teraz to piszesz :( :( :( Pozostaje mi nie wywracać się ;)

solo1972 18.04.2008 02:34

Nie pisalem ,poniewaz wczoraj sie zarejestrowalem.Kupilem AT wraz z nim i juz pekal pierwszy raz,pozniej przez zime zrobilem remont spawanie profesjonalne i malowanie proszkowe i po 1200 km zaowazylem peka w miejscach wczesniejszych.Do niego musisz miec dluzsza szpilke silnika i dystans po obu stronach. Ogolnie mnie nie zadowolil ,ale moze twoj bedzie innej masci??ja biore givi ,chyba ze ktos ma lepsza propozycje,ale mocowanie przednie nie na oslonie alu!!

http://www.sklep.motoracer.pl/gmole-...9303-p-43.html
tego chce.

Tramall 21.04.2008 22:24

Cytat:

Napisał solo1972 (Post 4482)
Nie pisalem ,poniewaz wczoraj sie zarejestrowalem.Kupilem AT wraz z nim i juz pekal pierwszy raz,pozniej przez zime zrobilem remont spawanie profesjonalne i malowanie proszkowe i po 1200 km zaowazylem peka w miejscach wczesniejszych.Do niego musisz miec dluzsza szpilke silnika i dystans po obu stronach. Ogolnie mnie nie zadowolil ,ale moze twoj bedzie innej masci??ja biore givi ,chyba ze ktos ma lepsza propozycje,ale mocowanie przednie nie na oslonie alu!!

http://www.sklep.motoracer.pl/gmole-...9303-p-43.html
tego chce.

Gmole kupiłem wraz z wszystkimi elementami o których piszesz. Dla tylnego mocowania były to długa "szpila" oraz po dwie tuleje, podkładki i nakrętki samokontrujące się. Do pozostałych podobnie. Wszystko pasowało jak ulał - niemiecka precyzja. Mam nadzieję, że pękać nie będą :p
Minusem ich jest z pewnością montowanie do płyty ALU, ale nie ma tak wysokich mocowanych inaczej.

solo1972 21.04.2008 23:13

miejmy nadzieje ,ale opisz jak cos zaowazysz? mi pekalo przy pierwszym rozwidleniu ku gorze idac od szpilki ,po obu stronach.

wasilczuk 22.04.2008 13:38

solo mógłbyś wrzucić zdjęcie tego pękania? mam zamiar giąć podobne gmole i od razu bym to jakoś rozwiązał.

ramires 26.04.2008 01:36

solo, jak dalej chcesz gmole to Wal na priwa, cos pokombinujemy z cena abym mial atrakcyjna. mam teraz dostep do GIVI juz na biezaco.

Zazigi 06.05.2008 11:17

ramires, ja też bym wziął takie gmole, czy to znaczy, że mam walić na priva jak w dym? ;)

ramires 06.05.2008 16:09

jak cos to jutro po gmole moge jechac :) sa 4 sztuki od reki dostepne od 93+ a wiec rd07

deptul 06.05.2008 16:48

Solo, spróbuj w http://www.beniomotor.pl/ Kupiłem u nich swoje givi za ~280zł

ramires 06.05.2008 16:54

nie no, pare osob sie dopytuje wiec....

cena 260 tylko dla forumowiczow, nowki od importera, to co fabryka daje jest w komplecie wiec mocowania itp tez zapewne.

sa na stanie 4 sztuki, TYLKO CZARNE (bialych Givi nie robi).

wysylka zgodnie z cennikiem poczty - pewnie max 20zl
nr kont sa w wątku o naszywkach.

Bonjour 07.05.2008 08:47

Ja tez jeżdze bez gmoli, raz mi taki jeden (lewy dokładnie) prawie nogi nie złamał jak mi moto przygniotło nogę w terenie i doszdłem do wniosku że plaskiki łatwiej posklejać niz nogę. No i sobie gmole leżą na szafie w warsztacie.

yowisch 07.05.2008 13:41

a jaki to był dokładnie gmol? pozdrawiam

Reinchardt 22.05.2008 00:29

Halo Panowie, zastanawiam sie co to za gmole siedzą u mnie. NIe wiem czy to przypadkiem nie jest jakieś givi - poprzedni właściciel z tego co widze lubił tą markę. Chodzi mi o to czy ktoś takie ma i czy przeżył (plastiki też) z nimi jakiegoś szlifa. Wydają się by dośc niskie i nie wiem czy dobrze bedą spełniac swoje zadanie
http://picasaweb.google.pl/zyla.mich...99874158426546

Macek 24.06.2008 13:18

W poprzedniej AT miałem gmole givi. Zaliczyłem dwie gleby na oblodzonej polnej drodze (to był grudzień zeszłego roku, po świętach), raz na prawo, raz na lewo. Żadnych uszkodzeń nie zanotowałem. Kupuję takie do nowej AT. :Thumbs_Up:

Do osłony klamek kupię handbary, a lusterka (mam nadzieję) w razie czego się złożą.

Pozdrawiam,
Maciek

ramires 24.06.2008 13:23

albo urwą z mocowaniem przy pompie jak u Puszka. zainwestuj w skladane lusterka

chomik 24.06.2008 19:55

Cytat:

Napisał Macek (Post 12726)
W poprzedniej AT miałem gmole givi. Zaliczyłem dwie gleby na oblodzonej polnej drodze (to był grudzień zeszłego roku, po świętach), raz na prawo, raz na lewo. Żadnych uszkodzeń nie zanotowałem.

Są mocne to fakt, ale w terenie są zdecydowanie za blisko owiewek i potrafią przy oraniu po trawie zebrać jej tyle, że ta połamie owiewkę. No i przy mocnym uderzeniu po przesunięciu o 1-2 cm już łamią owiewkę.

gusfraba 07.10.2008 21:55

Niech mnie ktos oswieci,ale czy te gmole to jakas technika rodem z NASA czy zwykla pospawana rurka bo mam pomysla...

szwedzkikucharz 07.10.2008 22:15

Cytat:

Napisał gusfraba (Post 26506)
Niech mnie ktos oswieci,ale czy te gmole to jakas technika rodem z NASA czy zwykla pospawana rurka bo mam pomysla...

To może ja: gmol nie ma nic wspólnego z Agencją Lotów Kosmicznych :p
Wystarczy porządna ślusarska robota

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:26.