![]() |
Bajkal picnic 2013
Kiedy by³em ma³ym ch³opcem, zobaczy³em w telewizji program, w którym Krystyna Czubówna aksamitnym g³osem opowiada³a o Bajkale. I nie wiem, czy to g³os lektorki czy przepiêkne krajobrazy urzek³y mnie tak bardzo, ¿e w dzieciêcej g³owie zrodzi³o siê postanowienie, ¿e tam pojadê. Oczywi¶cie na motocyklu. Czas ucieka³, dorasta³em, dojrzewa³em, zacz±³em siê nawet starzeæ a ziarno pragnienia przygody nie przestawa³o kie³kowaæ. Kiedy wszystkie inne ¿yciowe sprawy by³y z grubsza ogarniête, ten zal±¿ek zacz±³ uwieraæ tak bardzo, ¿e nie mia³em innego wyj¶cia jak tylko zacz±æ przygotowania. Motocykl, ekwipunek, mapy, kondycja fizyczna, szczepienia. Wszystko po wielokroæ sprawdzane i poprawiane. Wreszcie przyszed³ czas. To tak jak w tym kawale:
- Jak czêsto kochasz siê z ¿on±? - Ja 2-3 razy w tygodniu, a ty? - Ja raz w roku. - No to czemu siê tak cieszysz? - Bo to jutro! Ja te¿ bardzo siê cieszê, ¿e to ju¿ w tym roku. Plan jest prosty: dojechaæ nad Bajka³ i wróciæ. Oczywi¶cie jak los bêdzie sprzyja³, to po drodze obowi±zkowo bania, omul, zimna wódka i wyspa Olchon ze ska³± Szamank±. Jedziemy dwoma GS i jedn± Afryk±. Piknik jest planowany na 4 tygodnie. Wjazd do Rosji przez Litwê i £otwê, po drodze odwiedzenie Katynia. Nastêpnie sesja zdjêciowa w muzeum czo³gów w Kubince i dalej ju¿ prosto do celu, oczywi¶cie z przerwami na spanie, jedzenie i picie. Umyjemy siê ju¿ nad Bajka³em. Powrót przez Ukrainê. Jak piknik, to piknik - bez ¿adnej napinki. Jeszcze nie wiem, jak mój organizm zareaguje na 4 tygodnie urlopu. Ostatni raz na urlopie dwutygodniowym by³em 9 lat temu. Na d³u¿szym – nigdy. Aby zwalczyæ stres zwi±zany z d³ugotrwa³ym brakiem obowi±zków s³u¿bowych, bêdê musia³ siê chyba poddaæ psychoterapii. Albo przynajmniej wyluzowaæ. I to od razu w momencie wyjazdu za bramê zagrody. Zapraszam na nasz profil na FB:https://www.facebook.com/baikalpicnic , na którym mo¿na ¶ledziæ nasze przygotowania. Wkrótce umieszczê link do SPOTA, gdzie bêdzie mo¿na ¶ledziæ nasz± trasê. Mam nadziejê, ¿e uda siê nam na bie¿±co przesy³aæ wiadomo¶ci z przebiegu naszej wyprawy. A Was, szanowne grono forumowiczów, zapraszam do dopingowania. Porady i sugestie do¶wiadczonych podró¿ników mile widziane :bow: |
Powodzenia.Trzymam kciuki
|
Powodzenia ch³opaki!
|
Powodzenia !!
|
Korzystaj±c z okazji zadam pytanie - czy kto¶ orientuje siê w cenach jedzenia w Rosji? To znaczy chodzi o puszki i zupy "chiñskie" czyli podstawowe po¿ywienie prawdziwych podró¿ników :)
|
borszcz ukrainski(bardzo popularny w rosji) lub solanka ok 70 rubli
kilo sledzi solonych razem z bebechami ok 110 rubli Zup chinskich tam nie kupuje, ale ceny porownywalne Puszki- rybki w puszce, KILKI, ok 15 rubli |
Cztery tygodnie na pajezdkê w obie strony bez napinania to chyba troszku za ma³o. Chyba, ¿eby tylko " zaliczyæ" Bajka³.
Mo¿e co¶ siê przyda z dawnych opowie¶ci?: http://www.konrad-mw.home.pl/samotna...-przesady.html Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia z psychoterapi± w³±cznie:D |
1 Za³±cznik(ów)
ceny jad³a takie jak u nas prawie , markety w du¿ych miastach te¿ s± a w nich maszyny co wypluwaja kasê ,ale za to benzyna tania a to chyba najwa¿niejsze , a i na prowincji bardzo dobry chleb i nabia³ Powodzenia za uralem proponuje nad³o¿yæ trochê drogi do Irbitu warto a i tak musicie objechaæ Kazachstan
a po powrocie proszê o formacje o KUBINCE bo kiedy¶ nie by³o tak kolorowo dla innostrañców z góry dziêkuje |
Baw siê dobrze kolego! Je¶li mo¿na to mam pro¶bê: gdy bêdziesz w Kubince zrób proszê fotki naszego TKSa i szkopskich Mausa, Koenigstigera, Tigera, Pantery i Jagdpanzer IV. Dosyæ drêtwo je pomalowali, ale wszystko maj± w pe³ni oryginalne:Thumbs_Up:
|
Mam fotki wszystkich.
|
Bardzo dziêkuje za zainteresowanie tematem, powoli dostaje motyle w brzuchu im bardziej zbli¿a siê termin wyjazdu ;). Mam nadzieje ¿e odwiedzimy muzeum, i jeszcze kilka fajnych miejsc zrobimy fajne zdjêcia. Ale jak sami wiecie, ¿ycie potrafi pisaæ ró¿ne scenariusze, nie zawsze pytaj±c siê o zgodê:vis:. Puzatek by³e¶ tam?
|
¦wira kiedy jedziecie i kiedy chcecie siêgn±æ Bajka³u?
|
A tutaj filmik który nakrêci³a ekipa z Bajkal Picnik w Pstr±¿u mi³ego ogl±dania:D
http://www.youtube.com/watch?v=pxHG0...ature=youtu.be |
Widzê, ¿e bêdzie dobre kino po powrocie do obejrzenia.
Powodzenia ¿yczê, a na omula siê tak nie napalajcie...jest przereklamowany;) Reszta nie:) |
Powodzenia Panowie, czasu zawsze brakuje ale to nie wa¿ne, 4tyg... to ju¿ co¶!
|
Jak poprzednicy pisali jedzenie ceny takie jak u nas ( nie bierzcie z polski zapasów jakby¶cie jechali na Wojne ) Rosja i syberia to pe³na cywilizacja wszystko tam kupicie. Przy drodze pe³no parkingów z barami i na ogó³ bardzo dobre jedzenie ( zasada jak u nas stoja ciê¿arówki po rozyjsku "GRUZAWIKI" tzn ¿e jest dobre jedzenie ) Ja w zeszly roku jadlem tylko w barach i nawet jednej sracz...i nie mia³em.
Zajrzyjcie do I¿ewska muzeum ka³asznikowa i tam sa ch³opaki z zajebistego klubu motocyklowego spokojnie mozna sie u nich w clubie zatrzymaæ, przespaæ zrobic zajebist± impreze i w razie potrzeby awarii itp ze wszystkim pomog±. Jakby¶cie tam trafili to pozdrówcie od Damiana ( ten który jecha³ z Dim± ) Jak by cos jeszcze.... to pytajcie to pomoge. Hejka , Powodzenia |
Deny ten I¿ewsk to by³ w planie czy spontan ?? fakt muzeum godne uwagi zreszt± tam jest wiele miejsc godnych uwagi
|
Totalny sponton, jak zreszt± ca³y mój zesz³oroczny powrot z Jakucka praktycznie nic nie planowalem a ka¿dy kolejny dzien by³ jeszcze bardziej zajebisty od poprzedniego i wiele nowych przypadkowych znajomo¶ci, ani razu nie spa³em w namiocie ( bardzo czêsto u przypadkowo poznanych ludzi lub w duzych miastach u motocyklistów np. w U³an Ude, Nowosybirsku, w³asnie Izewsku tam by³o zajebi¶cie ( jaki tam maj± klub motocyklowych to odjazd ( motocyklami wje¿dza siê do klubu wind± na I pietro ).W moskwie spa³em u jakiego¶ motocyklisty ktorego pozna³em o drugiej w nocy na placu czerwonym a o czwartej rano jego dziewczyna robi³a nam jajka sadzone na ¶niadanie ) Uwielbiam Rosje juz siê ciesze ¿e za dwa tygodnie znowu tam ruszam.
Hejka |
A jak wszyscy jeste¶cie tacy mili i udzielacie odpowiedzi:bow: , to mam jeszcze jedno pytanie. Jak rozwi±zujecie problem dzwonienia do domu? Czy kupujecie kartê na miejscu ( to jakiej sieci) czy bierzecie z Polski. Bêdê wdziêczny za odpowied¼.:)
|
Ja generalnie pisze tylko smsy i to raczej rzadko ( biore ze sob± normalnie polsk± karte sim ) dzwonienie wychodzi raczej drogo. Jesli chcesz dzwoniæ do polski to kup sobie u nich jako¶ karte sim, ale nie licz na to ¿e do Polski z Syberii bedziesz dzwoni³ za grosze!!!
|
Cytat:
Polecam szczepienia ale teraz to ju¿ chyba za pó¼no , a antykomarowe specyfiki kupowaæ na miejscu s± bardziej skuteczne i POWODZENIA |
Szczepienia mamy wszystkie ju¿ zrobione , dzwoniæ raczej nie bêdê ale pisa³ sms, kontakt z baz± musi byæ ( czyt. ¿ona) :)A jak rozmawiamy o komarach jakie¶ pewne specyfiki ?
|
repel55 jest bardzo dobry na komary.
|
obowi±zkowa moskitiera, najlepiej kupiæ w zwyk³ym sklepie wêdkarskim za pare groszy. skuteczniejsza od wszystkich chemiczno-kosmetycznych ¶rodków.
A tak na marginesie tych komarów to trochê jest, ale znowu bez przesady... da siê z nimi ¿yæ. |
Temat trochê ucich³ a my startujemy 11 sierpnia zapraszam na naszego FB https://www.facebook.com/baikalpicnic aby¶cie dopingowali nasz wyjazd, dodawali otuchy i trzymali kciuki za powodzenie :)
|
Cytat:
Powinni¶cie mieæ tyle tego pozytywnego zajoba, ¿eby nasza otucha potrzebna nie by³a:D Co¶ w stylu: "Problemy? Jakie k..a problemy! Pieprzyæ problemy!":D :Thumbs_Up: |
Ekipa Baikal Picnik wjecha³a ju¿ na terytorium Federacji R.
¦lad mo¿na obserwowaæ pod linkiem: http://share.findmespot.com/shared/f...bgDO2EGEuvkWBG £atwo nie by³o... kilka dni przed startem jeden z uczestników mia³ wypadek co skonczy³o siê kilkudniowym pobytem w szpitalu (obserwacja) i wymian± kilku wa¿nych elementów w motocyklu. Prace trwa³y do soboty. W niedzielê ruszyli i... 100km za Toruniem awaria zatrzyma³a ich na 3-4h (pompa paliwa - pechowiec ten sam :( ). Na nocleg dojechali po 1 w nocy by ju¿ wczesnym rankiem ruszyæ w trasê. Tak¿e jad± ju¿ bez zapasowej pompy chyba, ¿e uda³o im siê j± kupiæ w Sejnach (spot pokazywa³, ¿e kr±¿yli tam kilka chwil. |
Spotka³em ich w Sejnach jak siê krêcili w poszukiwaniu pompy do BMW.
|
Heh , jaki ten ¶wiat jest ma³y !
|
A ja jeszcze dodam ¿e widzia³em autobus z str. www.syberia2013.pl wiêc sami nie bêdziecie
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:36. |