![]() |
opona metzeler 150x70/17
Czy to sie zmiesci do rd04? Dziekuje za odpowiedzi :)
|
bez problemu
|
dziekuje
|
Tak tak zmieści się, pewnie nawet 160-tka by się zmieściła tylko będzie Ci się kiepsko na tym jeździło. Jorge jeździł na Anakee 150/70 R 17 na RD07 i nie był zachwycony a RD04 ma węższą felgę niż RD07. Do RD04 przewidziany jest rozmiar 130/90-17 (130/80-17) ewentualnie 140/80-17. 150-tkę wybij sobie z głowy chyba że chcesz odebrać sobie przyjemność z jazdy.
To czy opona się zmieści czy nie to nie wszystko. Zastanów się co się dzieje z oponą gdy ją założysz na węższą felgę niż jest przewidziana ... |
nie wiem co w tym zlego, ja tak jezdze afryka .
zauwazylem, ze 150 daje mi lepsza przyczepnosc na zakretach. ...no mowie o zakretach, ze i buta przytre na czarnym. Kwestia odpowiedniego cisnienia (2.8) i nie widze problemow z trakcja.Dodatkowo szersza guma zyje dluzej. Nastepny plus to 150/70/17 jest opona nizsza niz zalecane i obwod kola ulagajac zmniejszeniu daje lepsza odpowiedz na manetke w nizszych zakresach. Dlugodystansowo taka gume latwiej utrzymac w rownomiernym zuzyciu,bo wolniej robi sie kwadratowa na biezniku. Ja wole taka gume. pozdrawiam |
to mi namieszaliscie ... :)
|
:dizzy: Dobra ja mam dosyć tych "mądrości" forumowych.... Oczywiście rozumiem Zipo że jesteś mądrzejszy od Panów inżynierów z Hondy. Jeśli chcesz to sobie wkładaj te 150-tki ale nie mieszaj ludziom w głowach.
A propos mądrości forumowych to ostatnio słyszałem od klienta że przeczytał że nowych opon nie ma sensu wyważać bo i tak najpierw muszą się ułożyć. |
spokonie Hubert.
Pisze swoja opinie a Ty rekomendujesz co kazal pruducent i jest ok. Racje masz Ty, wybor mam ja.Wybralem akurat tak i napisalem dlaczego.Ty napisz dlaczego nie i bedzie ok. Jeszcze o "madrosciach", to co powiesz jak ludzie lapia w trasie po kilka razy kapcia i jada bez ponownego wywazenia? Niektorzy pewnie zrobia znak na feldze z oponka ale inni nie zrobia i tez dojada :).Albo jak wiedziesz w bloto,czy jedziesz wazyc kola?...bo wazy sie kola a nie opony . pozdrawiam |
Według Metzelera, Tourance 150/70 ZR 17 jest przeznaczony na rozmiar felgi od 4 do 4.5 cala. Afryka RD04 ma szerokość felgi 2.75. Sam sobie Mirku odpowiedz na swoje pytanie ...
|
wywazacie kola? :Smoking:
:D |
Mirek, nie zakladaj 150 do czworki. To nie jest dobry pomysl. Hubert ma racje.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sam osobiście nie jeździłem na szerszej oponie ale od bardzo wielu osób słyszałem że bardzo kiepsko się moto prowadzi. Byli to moi klienci oraz osoby z tego forum. Poza tym ponieważ opona układa się nienaturalnie mogą się pojawiać jakieś pęknięcia itd |
Cytat:
Nawet jeśli ktoś nie zrobi sobie znaczków to: a) może mieć szczęście - opona, dętka i felga tak się zgrają że niewyważenie będzie rzędu np 20 gram. W motocyklu typu Afryka z pewnością tego nie odczujesz (w miarę dobre zawieszenie i niewielkie prędkości). b) nie będzie miał szczęścia - niewyważenie będzie większe i będzie odczuwalne ale to nie oznacza że do domu tak nie dojedzie. Ważne żeby po dojechaniu do domu mimo wszystko wyważyć koło bo oprócz nieprzyjemnych drgań obrywają również łożyska. Cytat:
|
BTW proponuję przeniesienie tematu do Hamulce, kola, opony w dziale Warsztat.
|
ciekawosc ciagnie mnie do 150 i zdam wam relacje jak bylo...
|
Hubert dziekuje za zestawienie
Postanowilem poszperac i jest jak mowiles w przypadku rd04-nie warto montowac 150-ki Natomiast co do rd07a(jak moj) to juz zacytuje uzywajacych. Mirmil napisal: na rd07a mialem zalozone -130/80 tourance(ok) -150/70 tourance(tez ok) -130/80 C02( tez ok,jezeli chodzi za szerokosc, w teren bieznik super,ale opona wydawala sie niskoprofilowa,ochrona felgi ok) -130/80 TKC 80 ok -150/70 tkc( za szeroka , w blocie plywala,ale na piasek przy obnizony cisnieniu robila dobrze) e09 mitasa 130 /80-17 nie mailem,ale znajomi maja pozakaldane do swoich moto i chba kazdy jest zadowolony(oprocz jazdu po pasfalcie podzas deszczu oczywiscie) |
Cytat:
|
,,,,,
|
Cytat:
|
A ja absolutnie bym sobie nie życzył, Hubert przedstawił sprawę tak jak jest, a reszta jest na zasadzie ja jeżdżę i mi się podoba, to polecam innym. Bierzcie pod uwagę to, że polecając coś innym bierzecie za to odpowiedzialność.
Pozdrawiam |
znaczy ...teraz Hubert jest odpowiedzialny, czy obaj jestesmy?
|
Chciałbym wtrącić kilka slow... wielokrotnie sie zdarzyło ze fabryka wiele rzeczy spie...ła i sami użytkownicy poprawiali motocykle wiec ja bym sie tak mocno nie podpierał tym co oni zalecają.... :)
|
Cytat:
"Według Metzelera, Tourance 150/70 ZR 17 jest przeznaczony na rozmiar felgi od 4 do 4.5 cala. Afryka RD04 ma szerokość felgi 2.75. " Myślisz że Metzeler się pomylił i się walnął o 1.25 cala ? Nie bo nawet są dokładne normy, które to regulują. Mirek, zadałeś pytanie i z góry wiedziałeś jakiej oczekujesz odpowiedzi. Po co więc w ogóle zadałeś to pytanie na forum ? Jeśli o mnie chodzi to przedstawiłem wszystkie argumenty, decyzja oczywiście należy do Ciebie. BTW my tu na Mińskiej ze Szparagiem często widujemy takie "poprawione" motocykle he he he :haha2: |
nie neguje normy tylko pisze o odczuciach użytkowników....
HUBERT mam pytanie ....jezdziles kiedys na takiej oponie??? Mowie o AT RD-04? |
150kę szybciej zdejmiesz niż ją będziesz zakładał :Thumbs_Up:
Poczytaj afri-archiwum. Dzieju, Ja, Jorge... Motocykl czy auto ma całe zawieszenie strojone do konkretnych rozmiarów opon i kół a różnica między 150/70 a 140/80 jest dość spora w jeździe |
Cytat:
Mirek napisałem wszystko co wiem, Ty oczywiście zrobisz jak chcesz i wiem jaka będzie Twoja decyzja więc załóż już tą oponę i przestań męczyć na forum ;) |
Cytat:
|
nie , no moment nie mówcie mi ze węższa opona lepiej trzyma na zakrętach niz szeroka??? im szybszy motocykl czy samochód im większe prędkości w zakrętach tym bardziej potrzebuje szerszej opony!
Tu oczywiscie jest troche inna guma... |
Cytat:
Wszystko już tu koledzy napisali jak krowie na rowie więc poświęć trochę czasu i przeczytaj całość jeszcze raz - jeśli nie pomoże to jeszczę i jeszczę ... A jak wiesz mimo to i tak lepiej to następnym razem nie pytaj tu bo szkoda naszego i Twojego prądu. Pozdro |
Tak jestem zapatrzony w lans.Nie lansuje natomiast kretynskiego pomyslu by jechac na przebitej gumie 110km/h
Za to ,nawet teraz powinno sie ukarac cie 500zeta i 4 punkty.;) Jesli Twoj wpis to prowokacja , to ok.-rozumiem. Jesli jednak "piszesz co czujesz" , to sugeruje dobierac slowa by nie wcisnac ludziom kompletnych niedorzeczności. To musiala byc przygoda :dizzy: pozdrawiam |
na 130tce kapciu lecialem 80 spokojnie do chALUPY OFFEM I ASFALTEM , ZBYTNIO NAWET NIE BYLO CZUC ZE KAPEC :p
|
Cytat:
|
dokladnie , mialem 200 w hayabusie , normalnie skrecac franca nie chciala , zmienilem na 190 i nagle moto nie te :D
|
195 w Golfie II pozamykałem na winklach ;) :D
|
zipo :D ty powaznie piszesz ? czy zartujesz sobie :D
znaczy tu kupa kretynow wg. ciebie siedzi? |
Myślę że wątek zbacza z torów. Kto chce wyciągnie z niego właściwe wnioski i na tym należałoby zakończyć.
|
Cytat:
Bo widzisz, wszyscy (wszyscy z milionem postow...) moga wyjechac z dowolna koncepcja i nie wolno tego krytykowac :). Nie wolno 150-tki zakladac a bo producent, wywazenie,felga, zasady,geometria itp ale wolno popier...c na takim flaku 150-tki 110 na godzinke i nikt z przedmowcow nie mlasnal nawet "ze to nie teges, ee nie powinno sie..." Wylamalem sie i mowie kretynski pomysl, co nie znaczy -ludzie. :) Za to ssie poczul urazon praaszam ;) ok? Pozdrowienia ps wciagnalem anakee 2 150/7017..lubie lans ;) |
To już kumam dlaczego dragstarem przytarłem frędzle na Poznaniu.:at:
|
Zipo to nie jest miejsce dla prowokatorów i hobbistów zamętu , już Ci o tym pisałem , ale jak widać masz to w zadzie .
|
Jezdze na 150-ce i mi sie fajnie jezdzi po twardym i srednio miekkim.
Kto jeszcze jezdzi niech sie tu wpisze.Nie wierze , ze jest tylko dwoch takich :) Moim zdaniem bezpieczna szeroka guma.Nastepnym razem kupie taka sama. Ale na przebitej bez powietrza bym nie jechal.Zatrzymalbym sie i naprawil detke napompowal i pojechal dalej.No wiecie taki lans, szeroko ale bezpiecznie. Do Moderatora - Czy doczekam sie odpowiedzi na prywatne pytania? |
Założe się o flaszkę że masz SAGi w afryce źle ustawione, jakbyś miał prawidłowo, na 150 jechało by się po każdej nawierzchni gorzej, gdyż 150 ma mniejszy kontakt z nawierzchnią. Pewnie ciśnienie w kole też masz źle ustawione bo jest inne dla 150/70 jak dla 140/80 ale TOBIE jest i tak LEPIEJ :)
|
...cos jak temu prosiakowi-wlasne blotko i zasypia slodko
A kopytka wygladaja na 150-tki :D Rambo zacytowalbym, ale mi wycinaja cudze cycaty ;) Co to jest SAGi ? |
1 Załącznik(ów)
Pacz jak idzie po błocie, jak po sznurku !! :)
Załącznik 40739 |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46. |