![]() |
Sprzêg³o i wrzucanie luzu
Witam,
W poprzednim sezonie nabylem Africe :) i generalnie wszystko jest ok z motocyklem poza sprzêg³em. Otó¿ sprzeg³o dzia³a poprawnie gdy jest zimne (lub gdy silnik nie nabra³ jeszcze temeratury). Biegi wskakuj± ³adnie. Natomiast gdy silnik siê nagrzeje sprzêg³o nie wysprzêgla do koñca, czujê ¿e lekko ci±gnie gdy siê zatrzymam na sprzêgle i wrzuconym biegu. To co utrudnia mi ¿ycie to jest to ¿e w takiej sytuacji trudno wrzuca siê luz, czasem jest to wrêcz nie mo¿liwe. Zastanawia³em siê co mo¿e byc przyczyn±: - my¶le ¿e to nie olej gdy¿ ten ma tendencje do zmniejszania oporu wraz ze wzrostem temperatury - s±dze ¿e te¿ nie s± to powierzchnie cierne albowiem czêste u¿ywanie sprzêg³a nie zmienia sytuacji, wp³yw ma ogólna temereatura silnika - regulacja linki nie pomaga - podejrzewam natomiast metalowe pierscienie tarczy sprzêg³a które pod wp³ywem temperatury mog± sie odkszta³ciæ Generalnie szukam podpowiedzi zanim zacznê grzebaæ i wchodziæ w niepotrzebne koszty. Ma kto¶ moze do¶wiadczenie z problemem? - Adalbert |
sprubuj nie wciskac sprzegla do konca a tylko delikatnie zaznaczac zmiane , czyli leciutko wciskasz i zmieniasz bieg z zsynchronizowanym ujeciem gazu .calkowicie wcisniete sprzeglo generalnie uzywamy do wlaczania 1go biegu .
skrzynia w motocvyklach jest klowa wiec sprzeglo nie jest konieczne przy sprawnym przelaczaniu biegu, szczegolnie podczas dynamicznej jazdy . podobnie jest zz redukowaniem . wystarczy delikatne "zaznaczenie " i bieg wchodzi jak w maslo :) |
Cytat:
|
wymien sprzeglo , linke i zalej wlasciwym olejem . powinno dzialac. problem mechaniczny wiec cos z tarczami , dosciskiem , sprezynami, przekladkami linka etc. CZA prubowac :D
|
Cytat:
Dam znaæ jak znajde rozwi±zanie. |
Kiedy olej wymienia³e¶ i jaki by³ zalany? Ja siê podjara³em jakim¶ hajtech Castrolem GPX i po kilkuset km zaczê³o mi siê sprzêg³o ¶lizgaæ na ciep³ym silniku. Po zmianie na Motula wszystko w normie od d³ugiego czasu.
|
ja czesto wrzucam luz zeskakujac z dwojki kiedy toczy sie jeszcze kolo
|
Cytat:
Najlepiej zobaczyc jak najszybciej co tam sie dzieje. Zaoszczedzisz sobie nerwów i kosztów. Mozesz gibnac Afre na bok, podkladajac stara opone. Odkrecic dekiel sprzegla i sprawdzic, pomierzyc na otwartym sercu. |
Cytat:
Ale ten problem istnia³ od samego poczatku od kiedy go kupilem. |
i jak wyja¶ni³o siê co¶? bo mam podobny problem...
|
Proponuje na pocz±tek obsun±æ gumkê ochronn± przy regulacji naci±gu linki ponad pokryw± sprzêg³a i zobaczyæ czy nie ma tam rdzy i mazi, je¿eli jest tam syf to na 90% to jest problem, wyj±æ wyczy¶ciæ przesmarowaæ, je¿eli jest za³amana w pancerzu wymieniæ na now±:)
|
-Majo ma racje
Ponadto -Zmieñ olej na co¶ dobrego i nie wierz w cuda ze ktos ci dal w prezencie extra olej przygotowuj±c go do sprzeda¿y. -przygazówka podczas "szukania" luzu pomaga zawsze. |
Ja bym obstawial puchnace tarcze sprzeglowe. Chinszczyzna jakas mo¿e byæ za³o¿ona.
|
Wymiana linki trochê pomog³a, do tego przy wkrêceniu na obroty luz wskakuje bez problemu ale i tak to jeszcze nie jest to co powinno byæ... trudno przed wyjazdem nic ju¿ wiêcej nie zrobiê. Dziêki za rady.
|
Dla zainteresowanych:
Problem rozwiazal sie sam po przejechaniu kilku tys. kilometrow. Mysle ze moglo to miec zwiazek z faktem iz po pewnym czasie konsystencja oleju ulegla zmianie. |
Konsystencja oleju ulega zmianie jak siê go wymieni na nowy ;)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:48. |