![]() |
Bułgaria, Grecja, Turcja
Jestem tu nowy więc wypada się przedstawić.
Witam wszystkich nazywam się Maciek pseudo Zograf :) i mieszkam w miejscowości Sofia :) Że jestem pasjonatem motocykli i nie tylko nie muszę mówić wszyscy tu są moto-chorzy. Jestem polakiem w 80% nawet więcej :) ale więzy krwi mówią że trochę we mnie Bułgara :) Posiadam mały warsztat motocyklowo - samochodowy i zajmuję się przygotowaniem sprzętów do wypraw. To tak pokrótce. Znaczy że już się przedstawiłem :) Zarejestrowałem się specjalnie ponieważ wpadł mi pewien pomysł i chciałbym dowiedzieć się co myślicie. Chciałbym poznać waszą opinie. Otóż chciałbym stworzć bazę wyprawową w centrum Bałkanów, przepięknych Bałkanów i nie tylko, gdzie można pohulać na moto po szczytach pięknych gór na wysokości ponad 2200 :) a i wykąpać się w pięciu morzach :) Zawsze na stanie posiadam parę sztuk moto a i terenówek mam do dyspozycji kilka sztuk. Pomyślałem że trochę udręką jest dojazd na endurakach na terenowych gumach przez całą południową europę. I koszta nie są niskie i czasu się spala na dojazd. A gdyby tak samolotem do Skopie czy Sofii lub Salonik. Koszt samolotu około 100 Euro w dwie strony. Parę godzin i na miejscu. A tutaj ja wszystko przygotuje, moto na jazdę po górach, do tego jakąś puszkę serwisowo - bagażową ( ma fajnego busa VW T3 syncro ) i można zaplanować trasę. Namioty sprzęt biwakowy też mogę przygotować. Co o tym myślicie ? Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że nie naruszyłem zasad na forum |
...dobra alternatywa! Komercyjna, ale fajnie jest, gdy jest alternatywa!
Ja jestem na TAK, ale Ja to torchę INNY jestem od pozostałych Kolegów ;) Pozdro Orzep p.s. Świadomie napisałem Kolegów, bo forumowe Koleżanki piszą zazwyczaj po mojej myśli :D |
Cześć!
Fajnie, że dołączyłeś do FAT! Coraz więcej osób ma dosyć dojazdówek po autostradach, więc może się okazać, że pomysł jest trafiony w 10. Przygotuj jakąś dobrą ofertę, a chętni się znajdą. Poza tym dobrze mieć swojaka w tamtej części kontynentu :) Pozdrawiam! Orzeppe - jeżdżę katem, a mimo to mamy podobne zdanie. Chyba trzeba będzie to uczcić przy pierwszej okazji, hehe :zdrufko: |
Zograf. jak mówią CCC - CENA CZYNI CUDA :D tak więc na pewno jeżeli gotów jesteś zaproponować cenę porównywalną z kosztami przygotowania własnego motocykla i dojazdu na miejsce, to zyskasz klientów... jeżeli będziesz ceny górował to będziesz musiał szukać.klienteli w dojczlandzie ;) Byłem osobiście 2 razy na wyprawie enduro przeczesując za każdym razem rodopy bułgarskie a następnie bułgarskie i greckie. Koszta obu wypraw zmieściły mi się w 2 tys. zł, spaliśmy w namiotach, ok 7 dni na miejscu, dojazd był lawetą na 4 motocykle.... piszę to abyś orientacyjnie wiedział za ile najtaniej można taki wyjazd zrobić. przy dojeździe na kołach ta cena zapewne nie przekroczyła by 3, 3,5 tys. zł.
POMYSŁ Fajny :) |
Widzę że jest odzew, miło mi. Robiłem kalkulację, myślę o cenie około 30 euro za dzień, nie chcę zdzierać. Samolot w dwie strony załatwię za góra 100 euro. Myślę że ważny jest też czas który masz w plecy na dojazd.
|
Cytat:
|
To świetny pomysł. Planowałem Bułgarię w przyszłym roku. Jesli wtrwasz na forum to za rok masz klienta...
|
Rzeczywiście na pd. Bułgarii pięknie. Mam pytanie. Jakie moto masz na stanie i jakie trasy ewentualnie np na ok. tydzień? Opcja bardziej na ambitne szlaki i lekkie maszyny czy po szutrach i duktach bardzie turystycznie? Chyba że wash and go czyli dwa w jednym.:Thumbs_Up:
|
no,no brzmi obiecująco
|
zamiast powitalni
Tak w ogóle to miło powitać na FAT. Zdrasti Batko, dobre do6li :)
|
Zabrałem już sie za budowanie stronki :) żeby wszystko wyjaśnić. Moim zdaniem ważne jest też że nie musisz poświęcać dwa tygodnie żeby trochę pośmigać po górach. Tyle w Polsce jest długich weekendów :) Wpadasz do mnie na 4-5 dni i z tego 4-5 dni jesteś na szutrach i polnych drogach lub nad morzem. Po za tym możesz zabrać dziewczynę, nie płacisz dodatkowo że śmigasz z plecaczkiem. Bagaże mogą jechać busem, a i jęczącą żonę też możesz przenieść do busa.
Danek-dr preferuje turystykę szutry i dukty i takie też mam w większości moto, choć i na tym da się powalczyć: Aprilia Pegaso 650cm3 - 1997 Aprilia Pegaso 650cm3 - 1998 Honda Dominator 650cm3 - 1998 Honda Transalp 600cm3 - 1998 Honda Transalp 600cm3 - 1994 Honda Africa Twin 750cm3 - 1998 Honda Xr 400R - 2004 Kawasaki Kle 500 cm3 - 1993 KTM LC4 620 - 1995 szt 2 Yamaha Ttr 600 - 2001 Yamaha XT 600 - 1992 |
Здрасти Михайло :) От каде си ? :)
|
Spozniles sie kolego o miesiac bo juz bys mial pierwszego klienta z Krainy Zmywakow - glupialem tydzien czasu po bulgarskich gorkach a nawet szukalem mechanika w Warnie (znalazlem !!!) by mi wyprostowal tarcze hamulcowa po tym jak usilowano pozyczyc motocykl w nocy spod hotelu :)
Przelot samolotem z Londynu do BG a dojazd na kolach - nastepnym razem lece samolotem. |
Аз съм от Полша, ама малко разбирам :)
|
wow - fajjjneeeee....
narazie jestem jeszcze na etapie - wszystko sama.... ale kiedys pewnie przejde na kolejny level: mam dosc dojazdowek ... i wtedy na pewno sie zglosze HURRAAA!!! hahahah |
Dobrze więc część większa jest za, trzeba więc przystąpić do realizacji. Skonfiguruję trasę zrobię kalkulację i wrzucę tam gdzie komercyjne ogłoszenia "PiD". Mam nadzieję że nie przestraszyły was moto jakie posiadam, to są sprawne w pełni sztuki. U mnie nie ma lepienia i spawania na ślinę, co ma być wymienione to musi być wymienione. Bezpieczeństwo jest ponad wszystko. Myślę że na swoim moto mając 7 dni urlopu nikt nie wybierze się na Bałkany bo tylko trzy dni by tu był, a do tego nie wyrobi się z motocyklem paliwem opłatami w kwocie 400 euro zwiedzając kawałek świata kapiąc się nad morzem. Wnet puszczę i stronę na net.
Pozdrawiam jestem tu cały czas, i pije bułgarskie czerwone wino "Pinot Noir" Wierzcie mi że w czasach komunizmu wino marki "Sofia" zepsuło w Polsce wiedzę o bułgarskich winach, a są wspaniałe :) Mój kolega ma uprawę winorośli szczepu "pinot noir" wino jest jest niesamowite, a kosztuje 5 lewa butelka około 2,2 euro :) We francji taki burgund to 30 eur jak nie więcej, :) |
Cytat:
Wizyta połączona z degustacją... :drif: Rozmarzyłem się, a co! |
:Thumbs_
Cytat:
|
Sporo koni w zagrodzie u Ciebie... Mam tydzień we wrześniu tylko Wizzer nie chce latac po 15-tym...
|
Bardzo mi się Twój pomysł podoba. Fajnie byłoby gdybyś znalazł wielu naśladowców. Podobnie jak wcześniej piszący w tym temacie Ex i Danek, byłem w ubiegłym roku 2 razy w Bułgarii.
https://plus.google.com/u/0/photos/1...20789967071409 Raz zresztą busa z lawetą zostawiliśmy własnie w Sofii. Dobre miejsce na bazę wypadową na całe Bałkany. Myśl, kombinuj i przedstaw szczegóły, z pewnością znajdziesz chętnych. Potencjał masz ogromny. Nie tylko wynajem motocykli ale również serwis naszych maszyn w drodze, wymiana opon, parkowanie samochodów, przechowywanie motocykli itd. |
Cześć
Aby zamieszczać na naszym forum ogłoszenia komercyjne należy opłacić składkę na utrzymanie forum + 20 zł PID dział ten służy do takich ogłoszeń . Tu masz informacje o składce : http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=14534 Do tego czasu temat zamykam . Jeśli masz dodatkowe pytania to proszę o priv . |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:45. |