![]() |
czy warto pakować się do Maroca terenówką - suvem..?
takie może nietypowe pytanie dla tych co byli?
planuje.wraz z rodzinką skoczyć w lutym/marcu do maroka, na jakieś.10 dni na miejscu. do wyboru mam 2 auta własne. - Grand Vitara 2003 rok, 5D nie za wielkie auto 2,0HDI 109 km, automat, spalanie na poziomie 8,5L/100 - Ford S-max 2,0 TDi osobowe duże i wygodne auto, spalanie ok 6-6,5L/100 km po maroku planuje.zrobić zapewne ok 2-3 tys km razem do zrobienia zatem będzie ok 10 tys km. i tutaj pytanie, czy jest sens? koszta znacząco wzrosną a komfort podróży spadnie mocno. Rodzinka lubi przygody, dlatego dadzą radę i vitarą sie tam dokulać, to nie problem, tylko czy rzeczywiście Vitarą na szosówkach ja tam będę.miał gdzie pojeździć? zrobić dobre trasy? i od razu drugie pytanie czy da się tam spać.pod namiotem w lutym.? |
.........
|
Cytat:
tam gdzie najładniej najlepiej, chciałbym poznać ten kraj jak tylko to się da 10 dni, czyli takie marocco w pastylce... to co polecicie.. :) |
.........
|
w górach może być śnieg, deszcz to na pewno, raczej chłodno coś koło 15 stopni, niektóre dróżki są gliniaste to może być taniec :)
|
.........
|
a jak ze spaniem w namiotach..? temp. nocą? jakie?
|
.........
|
W nocy na południu ciepło.. W górach to raczej bym nie polecał bo ziomb okrutny.Nad morzem i oceanem znośnie. Ceny noclegow około 10 eur od osoby z opcja do stargowania za pokój do 20 eur dla rodzinki- z jedzeniem.
|
w takim razie gdzie jechać.. jak mam jedynie 10 dni.. powiedzmy maks 14 dni...
chciałbym być i na pustyni i nad wodą, a i góry zobaczyć bym chciał... :) |
Ja przejechalem od Agadiru po Szefszafan (nie tak sie pisze), a pozniej Fez i Marakesz. Bylem 14 dni i bez problemu dalismy rade taki tour zrobic. Ale bylismy w pazdzierniku i temperatura byla w okolicach 25 stopni. Dlatego spanie w namiotach dawalo rade. Ale od groma w kazdym miescie jest hosteli/hoteli za nie wielkie pieniadze. Jednak z cala rodzina to juz wiekszy koszt. Nie widzialem duzo gor tylko na polnocy i pustyni wiec musze wrocic :) Ale to z przyjemnoscia zrobie. Moim zdaniem 10 dni z dojazdem to troche malo. Chyba, ze liczysz 10 dni na miejscu bez dojazdu ze Szczecina.
Pozdrawiam, Kamyk |
.........
|
.........
|
W maju pierwszy raz odwiedziłem Maroko.
Byliśmy na miejscu około 10 dni. Samochód wypożyczyliśmy na miejscu. Traska wyszła nam mniej więcej taka: https://maps.google.pl/maps?saddr=Ni...7&sz=9&t=m&z=8 Pod koniec wyjazdu złożyłem filmik na telefonie (krótka zajawka): http://www.youtube.com/watch?v=mQ6p1...ature=youtu.be Wszystkiego po trochu ale w 10 dni trzeba się sporo najeździć. |
.........
|
10-14 dni na miejscu jestem w stanie wygospodarować :)
|
.........
|
Jak pojedziesz fordem to w miare oszczednie, przez europe w miare szybko,ale na miejscu bedziesz klna ,ze nie przyjechales tutaj vitara
Jak pojedziesz Vitara, to przez europe drozej i wolniej, an meijscu bedzie fajnie-ale extremalnie i tak nie bedziesz jezdzil, bo bedziesz na jeden samochod i w dodatku z rodzina. Przez europe masz do zrobienia okolo 3500 km, zajmnie Ci to 3 dni w kazda strone Jadac fordem na paliwo wydasz okolo 2700 przez europe+ prom okolo 200 Euro+ autostrady francja ok 300 Euro-razem dojazd 4700 zl + amortyzacja samochodu Vitara na paliwo ok 3600 na paliwo+500Euro=5600 Ja bym szukal chyba jakis lotow do Maroka, a na miejscu wypozyczyl osobowke(przyjedziesz wypoczety,bedziesz mial spokojnie 14-16 dni na miejscu, zobaczysz duzo w maroku) Biwakowanie na dziko- ja tak zawsze robilem w Maroku, no problem. Ale luty-marzec to zimne miesiace, czesto pada deszcz( w kwietniu zeszlego roku lalo okrutnie,a w gorach powyzej 1700mnpm bardzo mocny opad sniegu) Jak z rodzina, ja bym sie decydowal na lot + dacia logan na miejscu + prywatne kwatery na nocleg |
jaki jest koszt orientacyjny wynajmu auta..? ktoś.może wie? był korzystał..?
|
Wrzuciłem tylko informacyjnie, nie jako gotową trasę.
Może jakaś część się przyda. Za Logana zapłaciliśmy na lotnisku jakieś 1100 zł (9 lub 10 dni) http://www.skyscanner.pl/carhire/res...9-20T10:00/30/ Przy okazji, orientuje się ktoś o co chodzi z cyframi na murach w Maroko? Pionowe linie i ponumerowane pola. Widziałem to w wielu miejscach. |
jeszcze jedna opcja przyszła mi do głowy... może ktoś coś wie, lub rozkminiał temat:
czy da radę wypożyczyć auto np. w Maladze i pojechać nim do Maroka.. nigdy nei sprawdzałem ale wydaje mi się że wypożyczalnie nie przewidują raczej opcji przekraczania granic.. :( |
.........
|
Jechaliśmy w 4 osoby więc wyszło bardzo rozsądnie.
Logan co prawda golas ale spalanie 5-6 litrów. Mieliśmy praktycznie nową furę (30000). Niestety trzeba pamiętać o tym, że 10 dni w Maroko bez żadnej rysy lub wgniecenia to wyczyn. Mieliśmy ze 3 wgniotki od kamieni i wypożyczalnia nas nie obciążyła. |
Wiem,ze byla mozliwość wypozyczenia w maladze samochodu i jechania nim do maroca. W 2010 kolega z Niemiec chyba skorzystal z takiej mozliwości i wzial golfa. Nie wiem jak sie skonczylo to bo zaatakowal nim lacznik miedzy Todra a Dades i trochę przeswit mu powiekszył :-)))
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:41. |