![]() |
Dziwne odgłosy.
Witam wszystkich.
Dziś po raz pierwszy w tym sezonie wyjechałem swoją Królową na przejażdżkę. Przejechałem ok 100km, w drodze powrotnej na światłach usłyszałem niepokojące stukanie w silniku po prawej stronie. Po wjeździe do garażu przysłuchałem się dokładnie i miałem wrażenie jakby szybko cykał zegarek. Słychać to tylko po prawej stronie i nie ciągle, tylko od czasu do czasu. :mur: Czy ktoś z was się z tym spotkał? Marcel |
pompa POMPA POMPA ... a może jednak nie ??
|
Od kiedy pompa jest po prawej stronie?
|
jako , że jest pośrodku , to lepiej słychać z prawej strony , przecież to logiczne :D
szczególnie jak motek stoi na bocznej ! ale to i tak wróżenie z fusów ...;) |
kosz?
|
Jak naciskasz sprzeglo i cichnie to na 100% jest to kosz tak jak kolega zauwazyl wczesniej
|
Cytat:
|
Dotknij palcem pompy (w metalową część). Jeśli cykanie zgra się z trykaniem w paluch to tak mo być.
|
Pozwole sie podpiac do tematu bo dzis rowniez odpalilem swoja afre po zimowym po stoju i czasami slychac cos dziwnego w silniku. Stawiam ze to cos ze sprzeglem bo po delikatnym wcisnieciu klamki ginie ten nieciekawy dzwiek. Ktos moze podpowie co dokladnie to moze byc i jak to zlikwidowac
|
Odpaliłem dziś kata i coś jakby ktoś śrubki nawrzucał do silnika. Warto te śrubki wyciągać?
|
jesli cichnie po nacisnieciu sprzegla lub wbiciu biegu, to znac, ze kosz sprzegłowy sie tlucze. Poszukaj bo na forum było juz opisywane co z tym zrobic
|
Cytat:
NIGDY nie rób tego w Kacie :D |
Cytat:
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=19488 |
Dzięki za podpowiedzi:Thumbs_Up:
|
Wyraźnie widać że lekarstwem na bolączki jest nieodstawianie motóra na zimę;). Wszyscy wiedzą ze nieużywana maszyna ulega degradacji:D
|
W następną zimę jeżdżę w kółko po garażu :at:
|
ja ten etap w zyciu kazdego motocyklisty nazywam 'stroiciel fortepianow' :) przechodzi samo nieleczone po jakims czasie...
LEPI a co by to dopiero bylo jakbys zamiast kata odpalil ducat-a? Tam to sie dopiero dzieje w kwesti 'niepokojacych odglosow'... :) |
Po weryfikacji przez Mistrza Rambo okazało się ze kosz, przy okazji poprawił regulacje gaźników po pewnym ''fachowcu'' z Warszawy i teraz jest git
|
Cytat:
Pozdro Orzep |
odpaliłem dziś afri :D niepokojące odgłosy w normie, laser bez bebekilera alarmy w autach odpala, prawie wiosna :D słowa sąsiadki - "no tak, znowu się zaczyna" ........... :haha2:
|
Cytat:
:Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up: |
coś mi stuka, może ktoś wie co to??:D
|
E...to tylko piąta klepka Ci się troszku poluzowała :)
|
Zbyszek nie wklejaj takich filmików bo ktoś mógłby pomyśleć że te odgłosy spowodował twój wydech;)
|
ATomek to bardzo możliwe :D dziękuję za trafna diagnozę. A już się martwiłem że to coś poważnego, przecież piątą klepkę można leczyć...:D
|
Stuki po prawej stronie są spowodowane przez kosz... Ja innej opcji nie widzę...
A co do tej piątej klepki... Słuszna diagnoza ;) __________________ regeneracja turbin w Warszawie - profesjonalna naprawa w autoryzowanym Serwise |
1 Załącznik(ów)
I mnie dopadł problem dziwnych stuków. Odgłosy dochodzą "od spodu" i brzmią trochę jak tłukący się łańcuch. Łańcuch został jednak naciągnięty, umyty naftą i przesmarowany a odgłosy nie ucichły. Co ciekawe odgłosy pojawiają się tylko na odkręconym gazie (nie tylko przy przyspieszeniu ale również przy stałej prędkości). Po odpuszczeniu gazu lub jazdy na luzie nic się nie tłucze. Wydaje mi się również, że odgłosy nasilają się w zakrętach. Odgłosy raz są cichsza a raz wali tak, że słychać je stojąc z boku.
Nie wiem czy może to mieć związek ale szukając przyczyny zobaczyłem świeżo ściętą śrubę w tylnym zawieszeniu. Wprawdzie śruba została wymieniona a odgłosy nie umilkły jednak zastanawiam się czy stuki mogą pochodzić od jakiegoś elementu zawieszenia (odgłosy nie zależą od pracy góra-dół) Zdjęcie ściętej śruby: Załącznik 49031 |
Zobacz tłumik drgań w tylnym kole, te gumy które zobaczysz wyciągając zębatkę z piasty,
czy nie są czasem przetarte na wylot. Zdemontuj koło, połóż zębatką do góry, pociągnij za zębatkę i łatwo powinno się rozdzielić :) przy okazji obejrzysz łożyska. |
Tam wszystko w porządku. Pojawił się pomysł, że to od luźniej szprychy w tylnym kole.Zobaczymy.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:44. |