![]() |
kontrolka rezerwy 07/07a
Ktoś w przypływie jesiennej depresji nie zastanawiał sie na wspawaniem w bak tego śmiesznego termisorka (czy jak to sie tam nazywa) bo chyba tylko w tym problem ze nie jest wlutowany w bak. Mozna by to wtedy podpiąc pod kontrolke bocznej stopki i heja. Prosze mnie wyprowadzic z błędu jezeli sie myle.
|
Można tylko po co sobie komplikować życie ? Tripmaster w połączeniu z rezerwą w kraniku w zupełności wystarcza :)
|
Cytat:
|
Cytat:
Chociaż młody jestem i jeszcze wielu rzeczy nie słyszałem. |
Cytat:
zobacz na ile kaemow styka Ci do rezerwy, tyle sobie wpisz w -TRIP i juz wiesz za ile km masz szukac stacji benzynowej. a co do szczegolow to w Wawie tanio jest na Lukoi :) |
Genialne, wprost genialne.
|
albo jeszcze prosciej: po przekreceniu na rezerwę wbij minus Trip, zresetuj do zera i i jak bedziesz mail -70km to tankuj.
|
taaaa...tylko co wtedy gdy np spali więcej i do planowanej stacji będzie trzeba pchać....
ja tam wolę kontrolkę Dzieju //jako że od 3 tyg nie mam komputera korzystam z Jarkowego// |
A myślisz, że kontrolka jest na 100% miarodajna?
|
wiesz co , ponad 30000km mi działa i to bezbłędnie i do tego nigdy mi nie zabrakło paliwa ktorego brak powoduje rozwalanie pomp paliwowych.
Zanim przekręcisz kranik na rezerwę parę km jedziesz na suchej pompie i to jest najwazniejsza sprawa jesli chodzi o kontrolki paliwa, kranik to porazka i morderstwo pompy !!! ale jak kto chce zbijać pompę niech stosuje kranik powodzonka gdybym zaczoł jeździć 07 to montaż kontrolki ,przynajmniej jednej,byłby obowiązkowy. no ale co kto lubi.... Dzieju |
troche nie na temat. ale właśnie dowiedziałem się ze jest cos takiego jak -trip. hmm. ok. jest trip1, trip2 i trip. a jak se wklepać np. trip 200? i co? on mi odlicza w tył? nie gadajcie?! jak taki tajmer do gotowania jajek:D:D
|
Dzieju ja wiem że lubisz jeździć do ostatniej kropelki w baku :) ale do tankowania wg wskazań tripmastera można na prawdę się przyzwyczaić i przez długi czas wogóle nie przełączać na rezerwę ... Jeśli miałbym kontrolkę rezerwy to bym się na pewno nie obraził ale skoro jej nie ma to da można bez problemu z tym żyć i nie ma co kombinować :)
|
ja tam tylko raz wyjezdzilem do rezerwy, zeby sprawdzic ile sie da. a ze licznik mam w milach to ustawilem sobie na -TRIP 200 mil i co tyle szukam stacji. czasem zatankuje jak mam 180, czasem 220.
jasne, jak bym mial kontrolke od poczatku to bylo by lepiej. ale po co kombinowac, jak i tak dziala? to nie lepiej na piwko skoczyc? ;) |
kontrolka dobra rzecz, bo jak się przekręci na rezerwę to trzeba później pamiętać żeby odkręcić :eek:
|
He he no właśnie ostatnio mi się zdarzyło. Jadę jadę i dziwię się że jeszcze rezerwa się nie włączyła więc stanąłem żeby to sprawdzić i okazało się że ja już jadę na rezerwie :)
|
Cytat:
Co nie znaczy oczywiscie ze nie szanuję twojej wypowiedzi.:vis: |
Hmm mi kiedyś pompa pracująca długo na sucho (jałowe obroty) spaliła główny bezpiecznik i rozgrzała się straszliwie. Do tej pory się zastanawiam jak to się stało że ten bezpiecznik się spalił ??
|
nie chcę wałkować znowu tematu pompy ale skończenie paliwa i praca na sucho powoduje wypalenie styków. podłącz na krótko pompę bez paliwa a zobaczysz jak szybko pracuje. z resztą mam foty przepalonego styku i plastokowych podkładek spowodowanego właśnie jazdą na suchym.
|
A faktycznie, przecież gdy pompa pracuje na sucho próbując utrzymać ciśnienie napiernicza jak kałasznikow ...
|
Dołozenie kontrolki rezerwy moim zdaniem nie jest bardzo skomplikowane- kwestia wspawania w zbiornik (w tą częśc która wchodzi na ramę wzorem rd03) tuleji w która się wkręci termistor (chyba tak to sie nazywa) od Matiza i zrobienie fajnego panelu do kontrolek (jak z RD03) - tylko pozostaje kwestia kto bedzie chciał cos wspawac w zbiornik po paliwie - ale jak to mówia jest ryzyko jest zabawa :D:D:D
|
Cytat:
|
Pełnym wody :). Albo CO2 :D.
|
Cytat:
|
Tak sobie myslalem ale czy spawanie jest konieczne. Nie wiem czy przypadkiem wlutowanie tego sposobem hydraulika nie zdałoby egzaminu. Takie połączeni tak naprawde musi wytrzymac tylko siłę dokręcenia termisora i nic więcej - No ok - musi być szczelne. Wydaje mi się że gra warta świeczki i nie jest niczym nadzwyczaj trudnym.....
|
Nic nie trzeba spawać AQ ma w swojej ofercie taki kranik z kontrolką - kosztuje ok 250 zł
|
A ten kranik to pasuje do oryginalnego baku czy do AfrcaQueensowego ?
Ktoś może przetłumaczy bo ja po nimiecku to nie szprecham a googel tłumacz coś sobie nie radzi .. https://ssl.kundenserver.de/s7427041...3D28BH010%3D29 |
Widziałem fotki 07 z seryjnym bakiem i tym patentem.
|
Mam , pasuje , przydatność dyskusyjna
|
Cytat:
|
Hvala vam gospodine Lepi :D
|
E'to! Pricaj Srpski da te ceo svet rozume.
W temacie: mam tu jednego kola co ma lampkę rezerwy. Ale z tego co zrozumiałem on też cały ten moduł ze światełkami wymieniał. |
Parys, što radiš u Beogardu ? Da li ti imaš tamo posao ?
|
Cytat:
ale nie chodzi mi o przekonywanie kogokolwiek do kontrolek . Dzieju |
no wiem juz, wiem, musze sobie to przemyśleć.
A Ty Dzieju, to sie nie potrafisz przelogować na siebie na cudzym kompie? he he he |
Jarek zapomniał hasła i bał się wylogować.......
|
Cytat:
Sorry za offtop. |
Cytat: