![]() |
Dolna półka???
Mam 2 sezon Africzę 89r. i tak pomału sobie ją remontuję,przyszedł czas na luz w półce i olej w lagach. Rozbierając półki okazało się, że pierwsza nakretka ma zerwany wint druga jest w porządku co robić? Zakup drugiej ? Gwintować ?:bow:
|
Co to jest luz w półce?
O którą nakrętkę chodzi? Tą dużą co zaślepia rurę od góry i trzyma sprężynę? |
Chodzi o tą co zaślepia i mocuje górną półkę. Luz był z wyrobionego łożyska mam nowe wszystko rozebrane tylko złożyć. Pojawia się pytanie? Ta nakrętka tylko zaślepia ,czy trzyma półkę z lagami i kontruje nakrętkę łożyska? Składać bez? Wydaje mi się że osłabi zawiechę jak oleję a ja śmigam 90 % teren.
|
cyt. Składać bez?
Ty tak na serio czy zartujesz? |
Nadal nie bardzo rozumiem o co chodzi ale domyślam się, że chodzi o nakrętkę kołpakową, chromowaną, która zaślepia od góry sztycę. Jeżeli dobrze myślę, to szukałbym drugiej dolnej półki ze sztycą albo wyciął sztycę, dorobił nową i wspawał.
|
ale to nakrętka ma zerwany gwint, nie sztyca. Ja tak to kup w hondzie nową.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/70921844/honda.jpg |
Ta nakrętka zrobiona jest z gównolitu więc gwint mogło zjeść. Moim zdaniem ona nic nie trzyma. górna półka i tak trzyma się zaciśnięta na lagach.
|
nie zgodze sie z Toba Wasilu w tym, ze ta sruba jest zbedna i 'nic nie trzyma'. trzyma gorna polke, ktora trzyma lagi.
jezeli sila dziala od dolu na kolo to dziala rowniez na lagi - te trzymane sa przez zacisniete obejmy w dolnej polce i w polce gornej. jezeli teraz gorna polka nie bedzie zamocowana sruba tylko bedzie 'luzna' to jest wlasciwie tak jakby nie byla dokrecona do lag. bedzie trzymala je w 'geometri' ale nie bedzie przenosila sily pionowo skierowanej do gory. w takiej sytuacji role trzymania lag w pionie przejma wylacznie zaciski w dolnej polce ktore wg mnie sa zbyt slabe i w terenie lagi moga wsunac sie w polke + ciagle dynamiczne odksztalcanie sie calej konstrukcji - to nie granit - caly czas pracuje - co skonczy sie pogieciem dolnej polki - bo tylko ona bedzie przenosila obciazenia od kola. reasumujac: sruba ma byc i ma byc dokrecona odpowiednim momentem. na rysunku Siwego nie ma tej nakretki - jest na innej rozkladowce |
Zgoda ale gdyby ta śruba przenosiła duże obciążenia to nie byłaby zrobiona jak w chińskim skuterze.
|
Jeden sezon jeździłem z taką lipą , szukam fachowca kwestia nagwintowania na mniejsza średnicę a nakrętkę też łatwo dorobić tylko z dziurą! Wszyscy odmawiają co za kraj
|
zrob temu zdjecie i wrzuc tutaj - bo ja nadal nie wiem co masz uszkodzone - gwint na sztycy czy nakretke glowna
|
W ostateczności przegwintuj sztycę na mniejszą średnicę gwintu z zachowaniem skoku oryginalnego + nakrętka pod ten nowy gwint, może być otwarta. To kwestia estetyki z tą kołpakową. Jakąś fajną plsticzną czy gumową zaślepkę na sztycę zainstalujesz i powinno być git.
|
3 Załącznik(ów)
Oto półeczka:) Kurde nowe uszczelniacze i olej sobota już blisko, byłem u 4 tokarzy:dwóch się poddało reszta chce wyjąć rurkę.
|
Dorobić dwie cienkie przelotowe ?
|
Ja bym się nie pierd**** tylko wspawał gwint w środek sztycy a dokręcił śrubą przez tuleję albo dał długą szpilkę na wylot i skręcił przez tuleję.
|
Dziad Barowy zaj... pomysł tak zrobię kupię gwint w środek nie będę spawał skręcę od dołu (jak dobrze pamietam to jest miejsce)
i z góry (oczywiście po wyregulowaniu na łożyskach) z delikatnie mniejszym momentem. Wstawię foty jak zrobię , zwiększy się waga i nierdzewny by się przydał:) Motul 10w w tej babci w lagach w teren dobry bedzie??? Jak wleję po 500ml starczy? |
Nie dawaj nierdzewki.Ona jest twarda ale krucha. od dołu masz miejsca ile chcesz na skręcenie no i nie dawaj badziewnego chińskiego pręta gwintowanego tylko konkret walec i gwinty albo na tokarce wytoczyć od góry czapkę a nakrętkę daj od dołu. Myślę,że w dobrym metalowym sklepie dobierzesz śrubę o odpowiedniej średnicy i długości. Dasz ją łbem do góry a nakrętka od dołu. Można też uciąć ten kawałek zepsutego gwintu i docisnąć bez tulejki.
|
Z tego co pamiętam, to wewnętrzna średnica sztycy to coś około 18 mm. Dobrej jakości śruba o takiej średnicy ma taką moc, że będziesz mógł jeździć ze spokojem. Kilka razy spotkałem się z przypadkami, że ta oryginalna nakrętka była dokręcona palcami.
|
To po robicie, zastosowałem gwint 16 (podobno twardszy co najmniej 8.8) aby zostało trochę luzu na odkształcenia (bo chyba po to jest w półce rurka a nie czop) dwie duże nierdzewne podkładki i nakrętki samo kontrujące. Dokręciłem jak koło w autosanie. Przy okazji wymieniam błotnik xl600, oryginalny mogę sprzedać.
|
7 Załącznik(ów)
Zdjęcia
|
Ten pręt to szmelc i nie słuchaj sprzedawców ani nie czytaj napisów na opakowaniach. W dolnej nakrętce kołnierz kontrujący nie wkręcił się na gwint więc nie spełnia swojego zadania. Tak czy siak to będzie działać.
|
Szmelc to ta nakretka oryginalna,dorypane jest bardzo mocno ,dzisiaj zrobiłem 130 km po lasach jest wszystko ok. Z nakretka smokontrujaca poprawie bo jest zapas z góry. Dzięki jeszcze raz za pomysł ciężko kupić taką śrubę bo wszystkie kończą się na 24 cm a byłem w porządnym sklepie mają tam masę śrub i nic nie dobrali
|
Wasilczuk dobrze pisze.
Te pręty gwintowane są z gównolitu. Są masowo wykorzystywane w budowlance, do szalunków itp. Przy mocniejszym skręceniu pstrykają gwinty. Jak nie możesz nic lepszego kupić, zagadaj z jakim tokarzem. Wytoczy za parę złotych i z o wiele lepszego materiału. |
a czy sztyca od rd 04 pasuje do rd 07 ??????dolna polka rd 04 do rd 07 moze byc?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:40. |