Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Mikuni - jaka wydajnosć paliwa przy AT? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20774)

Zet Johny 15.04.2014 09:13

Mikuni - jaka wydajnosć paliwa przy AT?

Koledzy i koleżanki macie może informacje jakie wydajność powinna mieć taka pompa mikuni?
Tutaj jest kilka i mają wydajność od 14 l/h do 35 l/h.

http://mikuni.istore.pl/pl/podcisnie...-df52-176.html

Prawdopodobnie do Afryk pasuje model Mikuni DF-52-82 i ta pompa ma wydajność 35l/h
http://www.prespo.de/shop/benzinvers...uckventil.html

Nie wiem czy jakieś inne cechy powinna mieć taka pompa?

Kazmir 15.04.2014 14:43

1 Załącznik(ów)
Manual podaje dla fabrycznej:

Zet Johny 15.04.2014 15:01

No to wychodzi 54 l/h.
Być może ta różnica sprawia że Mikuni ma gorszą opinię.

ural2 15.04.2014 21:05

Kolego. Zapakuj takie cos:
http://adventuresklep.pl/product_inf...roducts_id=295
i zapomnij o problemach z pompkami!!!

Zet Johny 15.04.2014 21:11

45,4 l/h trochę mało;)

Lepi 15.04.2014 21:15

Podana wydajność przez Kazmira jest orientacyjną wydajnością pozwalającą stwierdzić stan techniczny tego konkretnego modelu pompy. Nie myślicie chyba, że afryczka potrafi przepalić takie ilości paliwa :)

kudlacz 15.04.2014 21:50

Cytat:

Napisał ural2 (Post 374389)
Kolego. Zapakuj takie cos:
http://adventuresklep.pl/product_inf...roducts_id=295
i zapomnij o problemach z pompkami!!!

niestety nie całkiem mój Facet sie właśnie rozleciał i nie dyma paliwa. Już w drodze mikuni na podciśnienie.

Co do tematu to jeszcze ciśnienie jest ważniejsze od wydajności bo faktycznie na godzinę nie przepali tyle wachy.

szynszyll 15.04.2014 21:58

jasne - powietrzne mikuni jest do dupy aby robic w tak ekskluzywnym motocyklu jak afryka i dlatego od lat robi w dziesiatkach innych mniej ekskluzywnych motocykli, w ktorych oczywiscie sprawia same problemy :) pompa jak pompa - masa afryk na nich jezdzi

Dzieju 16.04.2014 00:17

Cytat:

Napisał Lepi (Post 374394)
Nie myślicie chyba, że afryczka potrafi przepalić takie ilości paliwa :)

Czy ktoś ma konkretną wiedzę o faktycznym chwilowym spalaniu przy max odkreconym gazie na starcie oczywiście z jedynki?

W ciężarowce/autobusie który spala średnio przy normalnej jeździe pod 30 l /100km chwilówka podskakuje do ok 400-500l/100km a może i więcej przy np 12litrowym silniku..
Jadąc ok 4 tonowym z silnikiem 3.5l chwilówka na starcie wychodziła 250l/100km.
Dawało by to spalanie chwilowe ok 15xwieksze niż przy stałej równej jeździe w samochodach ciężarowych.

W benzyniakach osobowych ta zwyżka powinna się zawierać ok 5-8x.
Dedukując dalej i przyjmując średnie spalanie np AT 6l/100km x 7 = jakieś 42l/100km chwilówki.
Daje to podstawy twierdzić że wydajnośc ok 50 ltr na godzinę nie jest absolutnie przesadzona a wręcz uzasadniona.
Oczywiscie dotyczy to maksymalnego katowania jedynki , przy normalniejszej eksploatacji i 40ltr/h wystarczy.

szynszyll 16.04.2014 11:31

w silnikach w ktorych za preparacje mieszanki paliwowo powietrznej odpowiedzialny jest gaznik o ilosci spalanego paliwa decyduja dwie rzeczy: wartosc podcisnienia w kanale dolotowym i przepustowosc ukladu zasilania czyli mowiac po ludzku dysz paliwowych.

to co opisujesz to komputerowe symulacje spalania elektronicznych ukadow wtryskowych, ktore wzbogacaja mieszanke i modyfikuja mape wtryskow w zalezonosci od potrzeb.

w silniku tak prostym jak ten w afryce o zuzyciu paliwa decyduja parametry ktore wymienilem powyzej - maksymalne spalanie wystapi przy maksymalnych obrotach - z pewnoscia nie bedzie to jednak 40 litrow.

Lepi 16.04.2014 12:02

No i chwilowo to jednak ciągnie paliwo z komór gaźnika.

szynszyll 16.04.2014 12:17

oczywiscie - zawsze z komor - a zeby sie dowiedziec jakie jest to maksymalne zapotrzebowanie wystarczy podac do gaznikow pewna mierzalna ilosc paliwa np za pomoca strzykawki z podzialka i na kilkadziesiat sekund otworzyc przepustnice na max obserwujac w jakim czasie dana ilosc ( powiedzmy 100 ml) zostanie pobrana. inny sposob to przejazdzka po autostradzie z maksymalna predkoscia na okreslonym dystansie - ja nie mialem takiej okazji - ale obstawiam okolice 10-12 litrow na 100km. zakladajac ze maksymalna to 180 km/h wychodzi nam godzinowe zapotrzebowanie w okolicach 20 litrow paliwa.

takie mikuni robi w xtz i tdm, ktore wedlug obiegowej opini sa paliwozerne i swietnie daja sobie tam rade wiec w afryce tez sobie radza bo niby czemu nie?

pewne znaczenie ma wg mnie rowniez predkosc obrotowa zasilanych silnikow - dla silnikow paliwozernych a niskoobrotowych wydatek pompy moze byc zbyt maly - bo czynnikiem 'pompujacym' jest pulsujace w takt suwow jednego z cylindrow podcisnienie. jednak w przypadku o ktorym mowa jest to wg mnie pomijalny parametr.

Dzieju 16.04.2014 19:33

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 374497)
to co opisujesz to komputerowe symulacje spalania elektronicznych ukadow wtryskowych, ktore wzbogacaja mieszanke i modyfikuja mape wtryskow w zalezonosci od potrzeb.

To nie są żadne symulacje tylko faktyczne spalanie.
Jak zauważyłeś zapewne wspomniałem o zależnościach w silnikach ciężarowych i samochodowych, możliwe że współczynnik dla motocykla może być ciut niższy choć niekoniecznie niski.

ex1 16.04.2014 19:40

ja też mam MIKUNI u siebie.. a silnik 100KM i poj. 950. mikuni ma niby wydajność 35l/h
i to mi wystarcza w zupełności, moc jest taka jak była na pompie elektrycznej, oststnio poleciałem 185 km/h a i zapas mocy jeszcze był.. więc stwierdzam że pompa daje radę...

a i spalanie ostatnio wykręciłem 9l/100 :D
więc stwierdzam że pompa daje radę!

Dzieju 16.04.2014 19:44

Cytat:

Napisał Lepi (Post 374509)
No i chwilowo to jednak ciągnie paliwo z komór gaźnika.

Tylko teoretycznie z komór.
Są one tak małe że tak naprawdę paliwo leje się do nich w trybie ciągłym zależnym od zapotrzebowania silnika.
Komory i zaworek są stabilizatorem przepływu.

Dodam jeszcze aby nie mylić spalania średniego przy np max prędkości ze spalaniem na starcie z jedynki bo tu są spore różnice.
Dla przykładu przy 210/h Vectra pobiera ok 18ltr, przy ruszaniu normalnym na jedynce bierze pod 40ltr (w/g komputera) a wydajność pompy paliwa nominalna/fabryczna to 85ltr.

Sławekk 17.04.2014 12:24

Wracając do pompy FACET - co się z nią stało ?
Ta pompa lubi się wieszać i trzeba ją wstrząsnąć solidnie ( pierdzielnąć znaczy )

ural2 17.04.2014 13:08

Też jestem ciekawy co się stało w facet?

Szpilon 17.04.2014 23:41

Od 50tkm jeżdżę na Mikuni. Przy prędkości maksymalnej (gaz odkręcony do oporu) utrzymywanej przez ok.2-3 minuty silnik zaczyna przerywać. Ewidentnie brakuje paliwa. Coś musi być z tą wydajnością pompek...
Na oryginalnej tego nie maiłem.

cheniek 17.04.2014 23:53

Dokładnie miałem takie objawy przy dłuższych przelotach ...

kudlacz 18.04.2014 00:21

Takie objawy miałem przy pompie Facet, dziś zamontowałem mikuni i to samo, po obejściu bez pompy też........:( z tym ze u mnie takie objawy przy ok 5,5-6 rpm. i to dość szybko ok.30 sek. Jutro wyp... filtr paliwa.
Co do faceta to nie wiem po prostu nie dyma na sztywno do aku też .. na reszcie sie nie znam. Bardziej mnie wuk... że moto nie ma pary...:(

Rector 18.04.2014 00:51

Cytat:

Napisał Szpilon (Post 374847)
Od 50tkm jeżdżę na Mikuni. Przy prędkości maksymalnej (gaz odkręcony do oporu) utrzymywanej przez ok.2-3 minuty silnik zaczyna przerywać. Ewidentnie brakuje paliwa. Coś musi być z tą wydajnością pompek...
Na oryginalnej tego nie maiłem.

hmm... u mnie na mikuni, też miałam jakieś dziwne objawy przy długich przelotach na dużych prędkościach....

ex1 18.04.2014 02:45

ja mam taką...

http://photos02.istore.pl/22932/photos/big/10211633.jpg

objawów o których piszecie nie zaobserwowałem, ostatnio 100 km zrobiłem ze średnią ok 140-150km/h z maks 185 km/h, pompa dawała paliwo równiutko

Kazmir 18.04.2014 18:49

Jeśli można tak delikatnie zwrócić uwagę, żeby nikogo nie obrazić to w AT paliwo ze zbiornika jest zasysane do pompy na dole, a potem ta pompa musi to przepchnąć do góry i napełnić dwie komory pływakowe. Niby niewielka różnica, ale ta różnica wysokości to pewne konkretne wartości. Kto pomierzy i policzy?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:50.