Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Chile out! (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=22266)

Janusz 18.10.2014 01:40

Chile out!

Zamykamy temat Dej'africa!
Ebola trochę wystraszyla... i zmobilizowala do poszukiwania innych horyzontow.

Chile out otwarty ;-)

Gdzie, kiedy?
Start Florida koniec Chile,
Termin Grudzień-Styczeń.

Zaawansowanie przygotowan:
1. Wiza do USA jest!
2. Motory zdalnie kupione, wzielismy DR-ki
3. Bilety kupione
4. Lekcje hiszpańskiego rozpoczęte ;-)

Wiec chyba już nie ma odwrotu,
Odbieramy moto na Florydzie, dymamy przez USA galopem i rozpoczynamy pielgrzymke przez: Meksyk, Belize, Gwatemale, Honduras, Nicarague, Costa Rica, Panama, Kolumbia, Ekwador, Peru, Boliwie, Chile.

Tam wrzucamy moto na kontener i samolotem do Europy.
Plan zmiescic się w 7 tyg... czy możliwe? Wyjdzie w praniu.

Jak macie jakies ciekawe wiadomości odnośnie tych krajów, miejsc wartych odwiedzenia, piszcie Amigos!

rambo 18.10.2014 11:27

Tylko pozazdrościć :at::at::at:

Mogę wam ogarnąć temat gps i map na tą wycięczkę

Janusz 18.10.2014 11:43

Dzięki, na pewno dobre mapy się przydadzą.

Wiem że już jesteście w kontakcie z Maćkiem.

rambo 18.10.2014 12:51

A tak, Maciek ma być we wtorek u mnie :Thumbs_Up:

PARYS 18.10.2014 13:32

No i zajebiście. Kolejny pozytywny temat do śledzenia (jakich się zaczyna robić w sumie mało).
Powodzenia chłopaki

myku 18.10.2014 18:20

Tez bede za was trzymac kciuki.Napiszcie jak kupiliscie i legalnie wprowadziliscie w ruch drogowy Motocykle w Usa?Powodzeia :Thumbs_Up:

Komak 18.10.2014 23:45

myku po prostu kupili w USA.

myku 19.10.2014 00:09

I to wszystko?Zadnych podatkow,ubezpieczen?Jak obcokrajowiec moze sie takim pojazdem poruszac,po Usa i poza nimi?

Janusz 19.10.2014 16:07

Na dzien dzisiejszy wyglada to tak ;-).
Zaplacilismy kase za dwie sztuki. Wzielismy nowki bo bedziemy je wysylac kontenerem z Chile do pl. Przeslalismy skany paszportow oraz adres gdzie maja byc zarejestrowane na Florydzie. Jako adres podalismy adres mojego znajomego, ktory oczywiscie sie na to zgodzil. Moto sie teraz rejestruja i za pare tygodni powinnismy miec Amerykanckie twarde dowody rejestracyjne, oczywiscie na nasze nazwiska.
Jak przylecimy za 6 tyg moto powinny byc formalnie gotowe do drogi.
W tym tygodniu kupujemy rowniez dodatki: centralne stopki, baki 5,3 gal, bagazniki, szybki itp ktore zamontujemy juz sami na miejscu.

Janusz 19.10.2014 16:11

Obowiazkowe Ubezpieczenie wykupimy tez pewnie zaocznie. Dealer jest zlokalizowany 3.5 km od lotniska wiec nie mamy daleko.

Janusz 19.10.2014 16:12

Taka jest teoria... Jak wyjdzie w praktyce? Czas pokaze ;-)

wilq.bb 19.10.2014 17:54

Trzymam kciuki :Thumbs_Up:
Ale proszę jak wrócicie podziel się informacjami jak to w praktyce wyglada, bo Patagonia taka piękna....i z reszta nie tylko Patagonia :drif:

Kerim 19.10.2014 18:01

A mi brak słów :drif: Powodzenia :bow:

Janusz 19.10.2014 18:28

Po powrocie sprobujemy cos sklecic, na ile bedzie czas pozwalal. Bierzemy tez dwie kamerki wiec moze i beda jakies filmiki.

Komak 19.10.2014 22:20

Udanej przygody.Zazdraszczam choć zazdrośnikiem nie jestem.

Forrest 20.10.2014 00:39

Janusz,rozumiem ze w zadne CPD bawic sie nie bedziecie?Sprawdzaliscie gdzies jak to wyglada w Ameryce centralnei i pld.?
7 tyg.mysle,ze jest to do zrobienia,ale tempo bedzie :dizzy:
Ja bede robil trase w druga strone ,od Chile do...no wlasnie.Mam zamiar potulac sie troche po Ameryce Pld. no ale jezei dotre do Kolumbii i zdrowie oraz moto dopisza,to biore pod uwage przeprawic sie na kontynent polnocnoamerykanski.
Bede lecial crf 250 na polskich numerach i bede wypatrywal dwoch yankeskich deerek :)
Niech moc bedzie z Wami

snake 20.10.2014 08:39

no pozazdrościć chłopaki takiej wyprawy :)

zbyszek 20.10.2014 09:23

Jak już Drki wylądują na kontynencie to mogę jedną odkupić:)
ps. czekamy na obszerną relację, na kartach pamięci i aparatach nie oszczędzajcie...:D

myku 20.10.2014 09:51

Nooo fajnie Janusz.Bawcie sie dobrze i odzywajcie sie regularnie.Chocby ze wzgledu na DRki :).Powodzenia:Thumbs_Up:

Janusz 20.10.2014 10:59

I to jest wlasnie piękne w całej tej podrozy ze oprócz USA zadnej wizy nie potrzebujemy, zadnego CPD! ...o ile mi wiadomo.
Po prostu paszport, moto pod tylkiem i adelante!
Forrest, wysle ci na priv moja komorke, liczyc ze się spotkamy na trasie pewnie raczej wątpliwe.... ale jak będziemy w pobliżu to fajnie by było się spotkać.
Nie wiem jak będziemy mieli z komunikacja ale spróbujemy cos od czasu do czasu wrzucić na forum.

Janusz 18.11.2014 18:28

Dzisiaj dostalismy dokumenty naszych moto.
Fotki mam nadzieje tez przysla amerykance.
Wylatujemy 28.11.14
Cholera to juz na prawde malo czasu zostalo.... :-)

QrczaQ 18.11.2014 19:12

Super inicjatywa. Zazdroszcze samozaparcia i weny! Jak cos nie tak to dawaj znac, pomozemy zdalnie.

Mirmil 19.11.2014 04:29

Cytat:

Plan zmiescic się w 7 tyg... czy możliwe? Wyjdzie w praniu.
Najkrotsza droga Miami- Panama City to 6500 km
Ale tyle to ja zrobilem na moim pierwszym wyjezdzie po Mexico- i dosyc dokladnie zwiedzilem wtedy 2/3 tego kraju.Bylem 5 tygodni.
Ja to widzialbym tak

Usa 7 dni.
Meksyk 21 dni
Belize 4 dni,
Gwatemal 4 dnia ,
Honduras 4 dni,
Nicarague 4 dni
Costa Rica 4 dni,
Panama 4 dni
razem 52 dni(czyli 8 tygodni razem ze zwiedzeniem Florydy) oraz 8-10 tys km

I co robisz po Panamie? Jak sie przedostajesz do Kolumbi?
Jak juz wyladujesz w Kartagenie, to masz kolejne 6500 km do Santiago

Ja z Bogoty do Limy jechalem miesiac i to bylo takie minimum. Zobaczylem tylko pol Kolumbi i pol Peru

Kolumbia, Ekwador, Peru, Boliwie, Chile- na te kraje trzeba liczyc po 2 tygodnie, zeby cos zobaczycl(Equador tydzien)
Wiec tutaj byl liczyl 7 tygodni. i oklolo 8-10 tys km do zrobienia.
A co z Boliwia?
Kolejne 10 dni minimum....

Zeby tylko przejechac trase Floryda- Chie(santiago)
to masz 13 000 km
tydzien licz na promowanie Panama-Kolumbia
Wiec zostaje Ci 6 tyg, 42 dni
Srednio 310 km dziennie.
Wydaje sie niewiele. Ale masz do przekroczenia 11 granic.

Ja bym podzielil wyprawe na 2 etapy.
Floryda-Panama w 7 tygodnii
Kolumbia- Chile tez 7 tygodni.

To takie moje prywatne sugestie
Jakbys chcial jakies info dotyczace ciekawych tras, miejsc, przekraczania granic, to sluze pomoca

voxan69 19.11.2014 09:51

Mirmil jak zawsze służysz fachową poradą podpartą własnym doświadczeniem

Janusz 20.11.2014 22:28

Wyprawe traktujemy chill out -owo, przelotowo, oznaczamy wlasciwie pięć miejsc które chcemy odwiedzić a reszta to po prostu podróż "koleją transyberyjska" wzdłuż określonego toru.
Nie musimy wszedzie być, wszystkiego zobaczyc, pewnie i dwa razy czy trzy razy dluzszy termin by tego nie zalatwil. Lubimy jezdzic i to tez bedziemy robic przez 7 tygodni ;-) .

Nie zwiedzamy USA oraz dużych miast bo tutaj zdążymy jeszcze przyjechać, to jest po prostu podroz od punktu A do B, od Miami gdzie mamy moto do Santiago de Chile gdzie motory oddajemy...
Przeprawa Panama - Kolumbia jacht? samolot? czy lodki? zycie pewnie zapoda rozwiazanie.
Znajac nas pewnie sprobujemy najtanszych rozwiazan ktore moga dostarczyc nam ciekawych wrazen.

Dla nas to brzmi jak doskonaly plan... z dodatkowym pieprzykiem... czy damy rade ;-)

Johnny_KTM 09.12.2014 11:46

Hallo Chłopaki! Żyjecie?

voxan69 09.12.2014 13:06

Daj im trochę odpocząć od cywilizacji - neta - są dopiero 10 dni w drodze

calgon 19.12.2014 12:47

Czekamy na wieści:Thumbs_Up:

sluza 19.12.2014 19:22

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Janusz (Post 405386)
Przeprawa Panama - Kolumbia jacht? samolot? czy lodki? zycie pewnie zapoda rozwiazanie.
Znajac nas pewnie sprobujemy najtanszych rozwiazan ktore moga dostarczyc nam ciekawych wrazen.

Dla nas to brzmi jak doskonaly plan... z dodatkowym pieprzykiem... czy damy rade ;-)

Podpowiadam najtańsze rozwiązanie :bow: Szkoda być tak blisko i nie zobaczyć Darien ;)

Załącznik 51906

sluza 19.12.2014 19:24

a jeszcze znalazłem taką podpowiedź

http://backpackista.com/pl/darien-gap-4/

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:47.