![]() |
Chile out!
Zamykamy temat Dej'africa!
Ebola trochę wystraszyla... i zmobilizowala do poszukiwania innych horyzontow. Chile out otwarty ;-) Gdzie, kiedy? Start Florida koniec Chile, Termin Grudzień-Styczeń. Zaawansowanie przygotowan: 1. Wiza do USA jest! 2. Motory zdalnie kupione, wzielismy DR-ki 3. Bilety kupione 4. Lekcje hiszpańskiego rozpoczęte ;-) Wiec chyba już nie ma odwrotu, Odbieramy moto na Florydzie, dymamy przez USA galopem i rozpoczynamy pielgrzymke przez: Meksyk, Belize, Gwatemale, Honduras, Nicarague, Costa Rica, Panama, Kolumbia, Ekwador, Peru, Boliwie, Chile. Tam wrzucamy moto na kontener i samolotem do Europy. Plan zmiescic się w 7 tyg... czy możliwe? Wyjdzie w praniu. Jak macie jakies ciekawe wiadomości odnośnie tych krajów, miejsc wartych odwiedzenia, piszcie Amigos! |
Tylko pozazdrościć :at::at::at:
Mogę wam ogarnąć temat gps i map na tą wycięczkę |
Dzięki, na pewno dobre mapy się przydadzą.
Wiem że już jesteście w kontakcie z Maćkiem. |
A tak, Maciek ma być we wtorek u mnie :Thumbs_Up:
|
No i zajebiście. Kolejny pozytywny temat do śledzenia (jakich się zaczyna robić w sumie mało).
Powodzenia chłopaki |
Tez bede za was trzymac kciuki.Napiszcie jak kupiliscie i legalnie wprowadziliscie w ruch drogowy Motocykle w Usa?Powodzeia :Thumbs_Up:
|
myku po prostu kupili w USA.
|
I to wszystko?Zadnych podatkow,ubezpieczen?Jak obcokrajowiec moze sie takim pojazdem poruszac,po Usa i poza nimi?
|
Na dzien dzisiejszy wyglada to tak ;-).
Zaplacilismy kase za dwie sztuki. Wzielismy nowki bo bedziemy je wysylac kontenerem z Chile do pl. Przeslalismy skany paszportow oraz adres gdzie maja byc zarejestrowane na Florydzie. Jako adres podalismy adres mojego znajomego, ktory oczywiscie sie na to zgodzil. Moto sie teraz rejestruja i za pare tygodni powinnismy miec Amerykanckie twarde dowody rejestracyjne, oczywiscie na nasze nazwiska. Jak przylecimy za 6 tyg moto powinny byc formalnie gotowe do drogi. W tym tygodniu kupujemy rowniez dodatki: centralne stopki, baki 5,3 gal, bagazniki, szybki itp ktore zamontujemy juz sami na miejscu. |
Obowiazkowe Ubezpieczenie wykupimy tez pewnie zaocznie. Dealer jest zlokalizowany 3.5 km od lotniska wiec nie mamy daleko.
|
Taka jest teoria... Jak wyjdzie w praktyce? Czas pokaze ;-)
|
Trzymam kciuki :Thumbs_Up:
Ale proszę jak wrócicie podziel się informacjami jak to w praktyce wyglada, bo Patagonia taka piękna....i z reszta nie tylko Patagonia :drif: |
A mi brak słów :drif: Powodzenia :bow:
|
Po powrocie sprobujemy cos sklecic, na ile bedzie czas pozwalal. Bierzemy tez dwie kamerki wiec moze i beda jakies filmiki.
|
Udanej przygody.Zazdraszczam choć zazdrośnikiem nie jestem.
|
Janusz,rozumiem ze w zadne CPD bawic sie nie bedziecie?Sprawdzaliscie gdzies jak to wyglada w Ameryce centralnei i pld.?
7 tyg.mysle,ze jest to do zrobienia,ale tempo bedzie :dizzy: Ja bede robil trase w druga strone ,od Chile do...no wlasnie.Mam zamiar potulac sie troche po Ameryce Pld. no ale jezei dotre do Kolumbii i zdrowie oraz moto dopisza,to biore pod uwage przeprawic sie na kontynent polnocnoamerykanski. Bede lecial crf 250 na polskich numerach i bede wypatrywal dwoch yankeskich deerek :) Niech moc bedzie z Wami |
no pozazdrościć chłopaki takiej wyprawy :)
|
Jak już Drki wylądują na kontynencie to mogę jedną odkupić:)
ps. czekamy na obszerną relację, na kartach pamięci i aparatach nie oszczędzajcie...:D |
Nooo fajnie Janusz.Bawcie sie dobrze i odzywajcie sie regularnie.Chocby ze wzgledu na DRki :).Powodzenia:Thumbs_Up:
|
I to jest wlasnie piękne w całej tej podrozy ze oprócz USA zadnej wizy nie potrzebujemy, zadnego CPD! ...o ile mi wiadomo.
Po prostu paszport, moto pod tylkiem i adelante! Forrest, wysle ci na priv moja komorke, liczyc ze się spotkamy na trasie pewnie raczej wątpliwe.... ale jak będziemy w pobliżu to fajnie by było się spotkać. Nie wiem jak będziemy mieli z komunikacja ale spróbujemy cos od czasu do czasu wrzucić na forum. |
Dzisiaj dostalismy dokumenty naszych moto.
Fotki mam nadzieje tez przysla amerykance. Wylatujemy 28.11.14 Cholera to juz na prawde malo czasu zostalo.... :-) |
Super inicjatywa. Zazdroszcze samozaparcia i weny! Jak cos nie tak to dawaj znac, pomozemy zdalnie.
|
Cytat:
Ale tyle to ja zrobilem na moim pierwszym wyjezdzie po Mexico- i dosyc dokladnie zwiedzilem wtedy 2/3 tego kraju.Bylem 5 tygodni. Ja to widzialbym tak Usa 7 dni. Meksyk 21 dni Belize 4 dni, Gwatemal 4 dnia , Honduras 4 dni, Nicarague 4 dni Costa Rica 4 dni, Panama 4 dni razem 52 dni(czyli 8 tygodni razem ze zwiedzeniem Florydy) oraz 8-10 tys km I co robisz po Panamie? Jak sie przedostajesz do Kolumbi? Jak juz wyladujesz w Kartagenie, to masz kolejne 6500 km do Santiago Ja z Bogoty do Limy jechalem miesiac i to bylo takie minimum. Zobaczylem tylko pol Kolumbi i pol Peru Kolumbia, Ekwador, Peru, Boliwie, Chile- na te kraje trzeba liczyc po 2 tygodnie, zeby cos zobaczycl(Equador tydzien) Wiec tutaj byl liczyl 7 tygodni. i oklolo 8-10 tys km do zrobienia. A co z Boliwia? Kolejne 10 dni minimum.... Zeby tylko przejechac trase Floryda- Chie(santiago) to masz 13 000 km tydzien licz na promowanie Panama-Kolumbia Wiec zostaje Ci 6 tyg, 42 dni Srednio 310 km dziennie. Wydaje sie niewiele. Ale masz do przekroczenia 11 granic. Ja bym podzielil wyprawe na 2 etapy. Floryda-Panama w 7 tygodnii Kolumbia- Chile tez 7 tygodni. To takie moje prywatne sugestie Jakbys chcial jakies info dotyczace ciekawych tras, miejsc, przekraczania granic, to sluze pomoca |
Mirmil jak zawsze służysz fachową poradą podpartą własnym doświadczeniem
|
Wyprawe traktujemy chill out -owo, przelotowo, oznaczamy wlasciwie pięć miejsc które chcemy odwiedzić a reszta to po prostu podróż "koleją transyberyjska" wzdłuż określonego toru.
Nie musimy wszedzie być, wszystkiego zobaczyc, pewnie i dwa razy czy trzy razy dluzszy termin by tego nie zalatwil. Lubimy jezdzic i to tez bedziemy robic przez 7 tygodni ;-) . Nie zwiedzamy USA oraz dużych miast bo tutaj zdążymy jeszcze przyjechać, to jest po prostu podroz od punktu A do B, od Miami gdzie mamy moto do Santiago de Chile gdzie motory oddajemy... Przeprawa Panama - Kolumbia jacht? samolot? czy lodki? zycie pewnie zapoda rozwiazanie. Znajac nas pewnie sprobujemy najtanszych rozwiazan ktore moga dostarczyc nam ciekawych wrazen. Dla nas to brzmi jak doskonaly plan... z dodatkowym pieprzykiem... czy damy rade ;-) |
Hallo Chłopaki! Żyjecie?
|
Daj im trochę odpocząć od cywilizacji - neta - są dopiero 10 dni w drodze
|
Czekamy na wieści:Thumbs_Up:
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 51906 |
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:47. |