![]() |
MotoVorkuta 2015_Poszukiwany uczestnik wyprawy.
Wyprawa motocyklowa do Workuty (Rosja)
Kiedy: 01.08 - 31.08.2015 Trasa: Polska - Uchta - samochodem - 3500 km w jedną stronę Uchta -Uscinsk - fragmentami drogi - ok 500 km - motocyklem Uscinsk - Vorkuta - 400km - bez drogi, bardzo wymagający teren - motocyklem powrot z Vorkuty do Uchty statkiem Preferowany motocykl: lekkie enduro. ktm excf 250 Problemy: brak drogi, rzeki, bagna, brak paliwa na trasie, brak informacji. Nikt jeszcze nie pokonał tej trasy motocyklem. Zdjęcia z wyprawy do workuty kiedy udało się dojechać tylko do pechory: https://plus.google.com/u/0/photos/1...82969305194705 Więcej o motovorkucie: www.motovorkuta.com Fejs: https://www.facebook.com/pages/MotoV...50?sk=timeline Proszę pisać na mateusz.widuch@gmail.com |
Super pomysl , trasa i miejsce
Skoro tam juz byles ,to wiesz o co kaman, Ale na motocyklu tam we wrzesniu-hmmm Jak ja tam bylem, to pod koniec sierpnia padal snieg z deszczem... Paliwo na tasie-bedzie - wzdluz koleji jest kilka wsi.miasteczek, gdzie jezdza male i duze sprzety. A z tymi wycinkami z prasy, biciem rekordy Guinnesa to przegiecie i przeklamanie - nie wiem,czy to wymysl pismakow, czy moze Twoj - ale do Workuty juz dawno temu ludzie dojechali na wlasnych kolach. Nawet ziomek z Twojego wojewodztwa byl tam swoim samochodem. Do Workuty sa organizowane komeryjne wyjazd( z Polski, na kolach) |
Cytat:
|
Cytat:
|
no właśnie jak tam wycieczka do Workuty? Udała się ?
|
Autor wątku ostatnio był aktywny na forum w lutym 2015.
|
BTW gadałem z ruskimi i skazali ze do Workuty dojechać się nie da. Tam woda i błota a ponadto wiezienie o zaostrzonym rygorze i aby znaleźć się w pobliżu potrzebny permit. Amfibia lub pociąg jedynie tam dociera.
|
|
Dostałem informację od Mateusza, że ekipa się posypała i nie doszło do realizacji celu.
Wyprawa przełożona na później... |
Cytat:
|
I pewnie brama więzienia otwiera się
tylko w jedną stronę. CIAŁ |
To jest jakby mój cel podroży w pewnym momencie życia. Mój dziadek był.tam w czasie wojny wieziony i chciałbym tam pojechać w ramach tej samej drogi, którą on przebył. Obserwowałem ich poczynania, ale niestety od jakiegoś czasu była mega cisza :(
Kamyk |
Znam jednego co do Archangielska dojechał. Łatwo nie było a to dopiero początek zabawy.
|
Jak dobrze pamiętam Mateusz najdalej na ktm 640 adventure do Usinska dojechał.
|
chylę czoła dla takich co sie wybierają w taka wyprawę..
raczej najpierw bym rekonesans zrobił... zanim bym sie wpakował na diabelska drogę... jakimiś bezawaryjnymi liściami pewnie trasa jest do zrobienia ale to dzicz... niedzwiedzie,wilki i hu...co jeszcze 1000 km w ciężkim terenie... 50 km dziennie .. chyle czoła i dam komplet nowych opon temu co sie odważy jechać |
Henry może złapać cie za słowo
http://forum.transalpclub.pl/viewtopic.php?t=23129 |
słowa dane więc wiążące,komplet nowych gum czeka
|
Do Peczory są drogi ....potem 600 km offu :)
|
Cytat:
Ekipa tylko dwuosobowa, więc walka z terenem w ramach rozsądku będzie. Sprawdzimy gdzie kończy się droga bita, droga leśna, ścieżka, dokąd można dojechać na dwóch kołach. Z informacji wynika, że Workuta osiągalna jest tylko pociągiem lub samolotem ... niestety. |
To ja mam takie, może głupie, pytanie. Skoro są tory to czemu nie po torach cisnąć? Jaka to odleglość by była?
|
coś mi się wydaje ,że nie da rady...
|
Cytat:
Jeżeli jest kolej Transsyberyjska, to po co jechać nad Bajkał motorem ? |
no ale mi chodzi motorem po torach :D
|
Cytat:
|
No nie no kurwa, pytam serio... ile to km torami od drogi? :D
|
Już widzę ten popłoch i próbę spierdalania z torów jak zza górki pojawi się lokomotywa :-))
|
Cytat:
|
Nie ma to tamto, pińcet nie jest niewykonalne :)
Startujesz tuż za pociągiem i wiesz, że masz co najmniej jakiś czas na luzie, że może gonić. A najlepiej się dowiedzieć u kolejarzy dodatkowo gdzie są mijanki żeby uważać na ewentualne składy wpuszczone za "Waszym" pociągiem... |
He he, Misza fajny Twój pomysł z torowiskiem, zajebisty test dla amorków:) W takiej tajdze to słychać chyba pociąg z kilku kilometrów. Na wszelkij słuczaj na tył motka żółta naklejka przypominająca koledze z tyłu: "Patrz w lusterka. Pociągi są wszędzie!"
|
Henry, nie słuchaj mądrych/głupich rad, rób swoje, ciesz się podróżą, wracaj i pisz relację.
Szacun za pomysł. |
Dla tych, którzy nie widzieli...:dizzy:
|
Cytat:
Pogadaj z Iwanem (Иван Честных) atomflot@mail.ru , mocno pomagał mi w planach wyjazdu na Kaukaz Północny i ma bardzo dużą wiedzę na temat możliwych opcji podróżowania po Rosji. 5 Lat temu chłopaki z bezdroży dojechali tam zimą a nie było łatwo. Droga biegnie wzdłuż torów i jest jakieś 800 km do zrobienia z tym, że to tundra - torfowiska, bagna i błoto. Pod spodem zmarzlina. Do tego meszki, komary i inne szalone latające bydlęta. Ruskie jak pisałem wcześniej zgodnie twierdzą że dotarcie do Workuty latem to misja niemożliwa. W każdym razie trzymam kciuki Heniu i gdybym mógł w jakikolwiek sposób pomóc to wal jak w dym. |
Henry ja również tak jak pisałem sponsoruje komplet opon na wyjazd,jakie chcesz,na miejscu mam dużo Dunlopów,ale każde ci załatwie.
Dajesz rozmiary i przygotuję komplecik. Co w zamian dobre słowo i wzmianka Motomax na filmie w Vorkucie lub gdzie tam zajedziesz najdalej. czekam na wieści |
Cytat:
|
Przy założeniu, że jednak będziecie pierwszymi w historii, którzy dojechali tam latem na kołach, to jak wygląda to od strony pozwoleń na wjazd/dojazd ? Workuta jest miastem zamkniętym, i z tego co słyszałem traktują to całkiem poważnie.
|
Właśnie sprawdzałem i google trasy drogowej do Workuty wyznaczyć nie chce ale już Yandex...
https://yandex.com/maps/?text=Ukhta&...rtt=auto&l=sat |
Nie znalazłem info że to miasto zamknięte,masz jakieś inne info to potwierdzające?
|
Cytat:
|
Ciekawa audycja z Mateuszem z 2012 roku:
https://www.youtube.com/watch?v=i56k7kMPW0s Udało się dojechać 130 km za Peczorę Trzymam kciuki za tych co próbują w tym roku! |
Cytat:
Startujemy 15.07 czyli w najbliższą sobotę. |
Nigdy nie jest za pozno,jutro wysyłam,na środę u ciebie
|
Cytat:
|
Na mapach satelitarnych Google jakieś wyjechane ślady są.
Życzę powodzenia :at::Thumbs_Up: |
Henry, będziecie mieć Spota? Jak coś to wrzuć linka, będziemy śledzić w napięciu...
|
Cytat:
Trzymam kciuki i zazdroszczę przygód w trasie! Cytat:
http://share.findmespot.com/shared/f...qk2NvK7BoM8k1q |
Cytat:
Max, jeszcze raz, wielkie dzięki :bow: |
Motomax Szacun! A Wam Henry powodzenia w wyprawie, szerokich dróg :-)
|
Raczej... Szerokich torów ;) aaa tam już są szerokie :D
|
Sercem jadę z wami..Cieszę sie że mogłem mieć mały wkład w tak zacną wyprawę.
Ta tajemniczość dróg widmo do Vorkuty wciągneła mnie bez reszty... Trzymajta się i odezwijcie sie co jakis czas... |
Spocik już nadaje ;)
Będę śledził z zapartym tchem! Powodzenia! |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:19. |